A Borrajongó

Dűlőfaggatás friss tokajiakkal

2010. november 09. 18:58 - drbarta

Borbarátaim egészséges irigykedéssel szemlélték múlt hónapi tokaji kiruccanásomat. Mivel az eseményről született cikkek igencsak meghozták a kedvüket, megkértek állítsak össze egy szép sort ottani szerezményeimből.

Így született meg a következő sor, azzal a koncenpcióval, hogy az egyes borok azonos elismertségű termelőktől, azonos árkategóriákból, azonos évjáratból származzanak, így terv szerint hasonló minőségi színvonal mellett az eltérő termőhelyi karaktereket és egyéni stílusokat vizsgálhassuk.

Íme a jegyzetek, négykezes változatban:

Tokaj Nobilis Birtokbor 2009
drbarta:   Bemelegítő tételnek szántuk, azaz a fent megfogalmazott koncepció rá nem érvényes.  Virágos, citromos, tetszetős, de nem túl mély illat. Szájban alapvetően könnyed érzetű, frissitő, ropogós, de visszafogott aromatikájú tétel. Egyszerre van benne kedvesség és feszesség, lefutása viszonylag gyorsabb. Korrekt, jól fogyasztható bor, halvány, de felfedezhető karakter. Erős 4 pont, 5-ös villanások.

pardi norbi:  Világos, szinte vízszerű citromszín. Visszafogott, egyszerű illatából virágosság és finom fűszeresség érződik. A korty könnyed, aromaszegény, savai kellemesek, de nem bonyolultak. Könnyed ital. 4 pont.

 
Tokaj Nobilis Barakonyi furmint 2009
drbarta:  Sokkal mélyebb illat, érett körte, méz, kedves, édes hordófűszeresség. Szájban telt, jól érezhető maradékcukor, hordós krémesség, talán picit túlságosan is érett, szinte kompótos hangulatú, egzotikusba hajló gyümölcsösség . Széles és magas, finom tapintatú, szép ív mentén lefutó hömpölygő savak. Korábbi évjáratokhoz képest kevésbé friss, feszes, vagy vibráló érzetű, de így is remek bor. 6 pont.
pardi norbi:  Világos citromszín. Illatában kezdetben a hordós érlelés vaníliás-kókuszos jegyei érződnek leginkább, majd pici szellőzés után, lédús citrusok (narancs, mandarin) aromái kerülnek előtérbe. Szájban finom, kerek korty fogad, elsősorban gyümölcsös aromákkal. Behízelgő, gömbölyű, tiszta bor, szép savakkal, hosszú utóízzel. 6 pont
 
Kikelet Váti furmint 2009
drbarta:   Nagyon csábító, hihetetlen frissen gyümölcsös illat. Vérnarancs, mandarin és rózsaszín grapefruit. Direktsége mellett izgalmas és nagyon kifinomult. Szájban sem a szokványosabb tokaji ásványosság (max. egy kis neutrálisabb sósság), sem az elfogadott furmintos fajtajellegek nem érhetőek tetten, viszont még soha nem tapasztaltam hazai borban ilyen mélységű jól definiált, jól izolált, friss- harsogó-lédús karakterű, az illatban részletezett jegyekkel bíró  primer gyümölcsösséget. Arányos szerkezet, kiváló egyensúly, tisztaság, magasrendű illesztés-mentesség. Nem lágy és nem feszes, nem lóg ki se alkohol, se hordó, se sav. Egyszerűen harapnivaló, mégis finoman részletgazdag. Lecsengésében hosszan kísér a citrusos gyümölcskavalkád. 7 és 8 pont között, hatalmas örömbor.
pardi norbi:  Világos citromszín. Nem állítanám, hogy a legkomplexebb illat, amivel találkoztam eddig, de elképesztően vonzó. Ennek oka a borból intenzíven áradó primer gyümölcsösség: grapefruit, narancs, mandarin, ezen felül finom fűszerek. A korty közepesen telt, a savak tökéletesen passzolnak a bor többi alkotójához, szép lefutásúak, nem élesek, de kellően gerincesek. Kristálytiszta gyümölcsbomba, remek egyensúllyal. Egyedi, értékes bor. Erős 7 pont.
 
Kikelet Lónyai hárslevelű 2009
drbarta:   Ezúttal kicsit hűvösebb, inkább fehérhúsú grapefruit, illetve kissé grüner veltlineres fűszerességre emlékeztető aromatika. Nagyon tetszetős, bár sem tokajra, sem hárslevelűre nem asszociálnék. Egyébiránt pontosan ugyanaz a stílus, mint az előbb. Tisztaság mellett, mélyen és vastagon, frissen és harsogósan, izoláltan és jól definiáltan primer gyümölcsös. Vérprofi szerkezet, az előzőnél egy leheletnyit még könnyedebb kivitelben, arányos és csiszolt, pazar egyensúllyal. Harapnivalóan finom, de mégis ontja a fineszt. Az előző bor aromatikája izgalmasabb karakterű volt, de lényegében megegyező minőség. Erős 7 pont.
pardi norbi:   Világos citromszín. Intenzív illatában és ízében az érett grapefruit aromái egyértelműen dominálnak minden más felett. A korty jó tartású, szuperzamatos, borunk igazi gyümölcsbomba. A savak elegánsak, gördülékenyek, repítik a bort. Nagyon nehezen tudnék még egy ennyire tisztán gyümölcsös, ugyanakkor kellően vastag és gerinces magyar bort mondani. Komplexitásban lehetne feljebb, de így is igazi örömbor. 7 pont.
 
Kikelet Váti hárslevelű 2009
drbarta:   Az előző borhoz nagyon hasonlító éretten citrusos, fehérhúsú grapefruit-ra emlékeztető aromatika, eleinte talán picit zárkózottabb. Szájban érezhető maradékcukor, a szintén vastag és lédús primer gyümölcsösségnek édesebb, kevésbé ropogós hangulatot ad. Egyébként itt is elmondhatom ugyanazokat, harapnivalóan finom bor, remek felépítés, zamatos lecsengés ,de talán mindezt egy picit jobban érzékelhető súly és kevesebb elegancia mellett. 6 és 7 pont között.
pardi norbi:   Világos citromszín. Az előzőhöz képest visszafogott gyümölcsaromák (a Kikeletnél már-már szokásosnak mondható citrusok) érződnek illatában, finom fűszerességgel és virágos jegyekkel megtámogatva. A korty gömbölyű, de nem olyan komplex, mint az előző száraz tételnél. Az a meglátásom, hogy ezúttal nem tett jót a bornak a benne levő maradékcukor, elfed olyan részleteket, amelyekre nagyon kíváncsi lennék. Mindazonáltal finom bor, elegendő érett savval, hosszú utóízzel. Tisztességes 6 pont.
 
Bott Teleki furmint 2009
drbarta:   Nagyon mély illat, átható, édes fűszeresség, érett körte. Szájban telt és tömör, egyaránt érződik vastag gyümölcsösség és löszös fűszeresség, megtámogatva érezhető hordóhatással is. A savak kissé lágyak, inkább szélesek, mint magasak, de valójában nagyon passzolnak a bor karakteréhez, engedik kibontakozni egyébként igen komplex és részletgazdag valóját. Ízei hosszan beivódnak a nyálkahártyába, akkor is ha savai nem annyira hosszúak. Alkohol picit melegít. Több izgalommal szolgált, mint első kóstoláskor. Ezúttal közelebb a 7 ponthoz.

pardi norbi:   Világos citromszín. Illata intenzív, furmintosan körtés, körtekompótos, birsalmás, díszítésként finom hordófűszerek és kellemes ásványosság érzékelhető. A korty kerek, megfelelően tömör, a savak nem kifejezettek, de érettek és elegen vannak ahhoz, hogy jó tartást adjanak a bornak. Az alkohol picivel többnek érződik a kelleténél, de még tűréshatáron belül van. Szép, komplex tokaji. 7 pont.

 
Bott Csontos furmint 2009
drbarta:  Körtés, citrusos, egyszerre élénk és kedves illat. Szájban viszonylag telt, az előző bortól letisztultabb világú, furmintos gyümölcsössége, jellegzetes ásványossága kifejezettebben és jól izoláltan tetten érhető. Ezáltal könnyebben szétszálazható, de az előzőtől kevésbé tűnt most komplexnek.   Cizelláltabb, játékosabb, de a kelleténél talán kevesebb lendülettel bíró savvilága mellett a maradékcukor lényegesen többnek mutatkozik, mint egyszerű kerekítő tényező. Kevésbé karakán, mint a korábbi évjáratok, de rendkívül bájos bor. 6 és 7 pont között.
pardi norbi:    Világos citromszín. Édeskés illat, érett körtével, ami mellett nem sok egyéb aroma érződik, a Csontos megszokott ásványosságát sem lehet kiszagolni igazán. A korty gömbölyű, aromatikáját tekintve gyümölcsös leginkább és érezhetően édes. Hasonlóan a Kikelet Váti hársához, a cukor itt is a komplexitás csökkenését okozza (a savak tehetetlennek tűnnek ezzel szemben), kissé elfedve a bor díszítőelemeit. Az ásványosság nyomait (gyümölcsös és kellemes karamelles jegyek mellett) leginkább a bor kifejezetten hosszú utóízben sikerül felfedezni. 6 pont
 
Bott Határi furmint 2009
drbarta:   Mély, átható illat, sok ásvánnyal és gyümölccsel. Szájban igazi nagyágyú furminttal van dolgunk. Átható, határisan jellegzetes sós-gyurmás ásványossága karakterességet, rendkívüli mélysége, tömörsége, lüktető savgerince tekintélyt, komolyságot és nagyságot ad. Vastag gyümölcsössége és feltehetőleg egy leheletnyi maradékcukor kerekítő hatása végett mégse lesz szikár, vagy szigorú. Jól fogyasztható, gördülékeny bor már most is, de róla tudom leginkább elképzelni a Bott-furmintok közül, hogy némi idő további javát szolgálná. Erős 7 pont.
pardi norbi:    Világos citromszín. Közepesen intenzív illata citrusos (mandarin) és kellemesen minerális. A korty kerek, előtérben a Határi szép ásványossága, emellett a gyümölcsök csak másodhegedűsök. A bor savkészlete cseppet soknak érződik, de nagyon elegáns, érett savakról beszélünk. Kiváló bor, hosszú utóízzel. 7 pont.  
 
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr142436683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.10. 04:03:07

Hűha, remek sor!
Ezek a borok már mind a piacon vannak?
süti beállítások módosítása