A Borrajongó

Rövid látogatás a Tokaj Nobilisnél

2010. október 14. 07:55 - drbarta

Folytatva a tokajizást, a múlt hétvégén természetesen tiszteletemet tettem pár röpke pillanatra a Tokaj Nobilisnál is.

Terv szerint mindössze némi készletfeltöltés lett volna a cél, de úgy alakult, hogy egy-két tételt sikerült kóstolni is, ha már ott jártam. Nem jegyzeteltem, de pár emléktöredék alapján a 09-es Barakonyi hárs igazán nagyszerű lesz: telt, harapnivalóan zamatos, ugyanakkor elegáns és remek savakkal bíró tétel, 15-ös alkohol mellett kiváló egyensúllyal. Már most közel éreztem a 7 ponthoz. Sikerült végre megkóstolni a 2003-as 5 puttonyos aszút, azonnal beleszerettem: arányos testű, komplex, selymes tapintatú, egzotikus hangulatú tétel, ontja a harmónia legnagyobb magasságait. Nem tartom kizártnak, hogy némi kettesben eltöltött idővel akár 9 pontnál állapodnék meg.  A 2006-os 6 puttonyos aszú sokkal teltebb, izmosabb darab. Finom, tiszta kajszis-botritiszes aromák, intenzív impulzusok, kilométeres utóíz, igényes alkotók. Most még kevesebb harmóniát kínált az előzőnél, de hatalmas bor. Az erős 8 pont már most sem kérdéses, de határ a csillagos ég.

Immár itthon, a kóstolási emlékek felidézéséhez egy 09-es sárgamuskotályt bontottam:

Kedves, ugyanakkor tipikusan sárgamuskotályos illat. Érett, de friss és lédús muskotályos szőlő, rózsával és kevés hűsítő mentával. Ezek az aromák folytatódnak szájban is. Telt, de viszonylag laza szövésű bor. A savak tisztességesek, nem sokrétűek, de nem hagyják leülni a kortyot. Sok elgondolkoznivalót nem kínál, de remek egyensúlyú, nagy örömmel fogyasztandó bor. Emlékeim szerint ez teltebb, szaftosabban gyümölcsös bor, mint a 2008-as, amely viszont több ropogósságot és eleganciát kínált. Ezt a bort is 5 és 6 pont közé tenném, remek vétel. (lesz)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr912370479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása