A Borrajongó

Egy grüner veltliner lösztalajról

2010. július 11. 12:12 - drbarta

 A VieVinum-on jónéhány ötletet kaptam, hogy melyek azok az osztrák termelők, akikre érdemes odafigyelni. Ezek egyike Bernhard Ott. A fiatal borász Wagram régióban ( egykori Donauland) tevékenykedik, ahol a vadregényes, sziklás Wachau-hoz képest már egyértelműen a lösz dominál. Ezen a vidéken messziről a leggyakoribb szőlőfajta a zöldveltelini.

Az említett borász fiatal kora ellenére egyértelműen a régió meghatározó alakja, borait biodinamikus szemlélettel készíti, munkássága elismeréseként a Falstaff a 2008-as év borászáva választotta.

A szortiment túlnyomó részét a különböző szintű grüner veltlinerek adják, a most kóstolt   "Der Ott" felülről a második a hierarchiában.

Bernhard Ott Grüner Veltliner Der Ott 2009
 
Izgalmas illat sok édes gyümölccsel és exotikus fűszerességgel. Szájban telt és zamatgazdag. Sárgadinnye, mango, avokádó, édes fűszerek, minden szegletet betöltenek. Szerkezete mesteri, úgy feszes, hogy mellette mégis pihe-puha és selymes. A savak szenzációsan működnek, éppen annyian vannak, hogy kiegészítsék a mély és a komplexitáshoz képest tömör szerkezetet egy gömbfelszínné. El tudom képzelni, hogy valaki esetleg kevesellné őket, de ha több lenne belőlük borulna a harmónia ezen magaslata.(szvsz)
Nagyobb összetettséget el lehet képzelni( azért nem egysíkú, pláne ismervén, hogy lösztalajról származik), magasabb szintű egyensúlyt, csiszoltságot már nehezen. Bivalyerős 7 pont.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr202144293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása