A Borrajongó

Esküvé minivertikális

2010. június 22. 10:33 - pardi norbi

 

Az egyetlen borom, amiből 5 évjáratot egymás mellett meg tudok kóstolni az Bussay László Esküvéje. Ennek okai pedig, hogy viszonylag hamar felfedeztem magamnak ezt a bort, mint egy kifejezetten kedvemre való fehéret, amely - eddigi tapasztalataim alapján - egész szépen érik, másrészt pedig nem túl drága ahhoz, hogy minden évjáratból eltegyek belőle pár palackkal. Borbarátaimmal a 2004-08 között készült példányokat vizslattuk, a legfiatalabbtól haladva az idősebbek felé:
 
Bussay: Esküvé 2008. A szokásos rajnai-olasz páros mellé némi sárgamuskotály és tramini is került, tovább gazdagítva a bort. Közepes citrom szín. Réti virágok illata mellett, rózsás, muskotályos jegyeket lehet leginkább érezni (a mineralitást sehol nem találtam), ami nagyon szép, de szokatlan számomra ettől a bortól. Illatához hasonló ízképpel rendelkezik, a régebbi évjáratokból ismert szikár ásványos karakter helyett kifejezetten gömbölyű kortyot kapunk, jelentős muskotályossággal és traminis rózsássággal. Kedves. Közepes testű bor, tisztességes mennyiségű, szépen csiszolt savval és közepesen hosszú lecsengéssel. 6 pont. Nagyon sajnálom, hogy megváltozott a stílus, számomra így kevésbé szimpatikus, de természetesen elismerem erényeit.
 
Bussay: Esküvé 2007. Halvány citrom szín. Illata citrusos és virágos, szép minerális aláfestéssel, klasszikusan esküvés. Nagyjából egy éve kóstoltam utoljára, azóta nem sokat változott ízében sem: a grapefruit-os jegyek mellett leginkább ásványos, a végén kissé kesernyés. Sajnos a savak valahol elmaradtak és akik vannak, azok sem képezik a korty szerves részét, nagyon „vizesnek” és üresnek éreztem a korty közepét, kár érte. Számomra kissé lapos bor benyomását kelti. Nem több 4 pontnál.
 
Bussay: Esküvé 2006. Halvány citrom szín. A grapefruit-os és lime-os, valamint virágos jegyek mellett ebben a borban már érezhető némi petrolos jelleg is és persze az esküvés ásványosság. Megkóstolva egy feszes, dinamikus bort kapunk, amelyben ugyan picit sokan vannak a savak, de azok szépen érettek és kellően integráltak. Nagyon zamatos bor, amelyben leginkább az ásványos-petrolos jegyek dominálnak. Lecsengése hosszú. Nagyon bíztatónak éreztem 2 évvel ezelőtt is, nem csalódtam benne most sem és szerintem lesz még jobb, ha az érlelés során még komplexebbé válik. Most 6 pont.
 
Bussay: Esküvé 2005. Nagyon halvány citrom szín. Illat és zamatjegyei a 2006-oshoz hasonlóan már inkább a petrolos-minerális vonalon mozognak, a gyümölcsösség kevésbé meghatározó. Sajnos a 2005-ös év nem volt túl kegyes és sok akkori fehérborhoz hasonlóan ez a példány is kifejezetten savhangsúlyos lett. Nem gondolom, hogy több sav lenne benne, mint az egy évvel fiatalabb testvérében, csak éppen a beltartalmi értékek köszönőviszonyban sincsenek az egyébként finom savakkal. 4 pont.
 
Bussay: Esküvé 2004. Halvány arany szín. Teljesen más mind az előzőek, melyben bizonyára szerepe van annak is, hogy emlékeim szerint ebben a borban az olasz-rajnai páros mellé csatlakozott némi ezerfürtű és nektár is. Akár így van, akár nem, borunk csak nyomokban hasonlít testvéreire. Illata édeskés, mézes, sárgadinnyés, mandarinos, ásványos és enyhén petrolos is. Az ízek is igen széles spektrumon sorakoznak, a sárgadinnyés-nektarinos gyümölcsösségtől kezdve a finom mineralitáson keresztül egy halvány száraz szénás jegyig egész sok ízkomponens egyértelműen azonosítható. Savai finomak, rendkívül csiszoltak és kiválóan tartják az olajosan hömpölygő bort. Kifogástalan egyensúly, magasfokú komplexitás. Erős 7 pont.
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr682100391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.24. 10:06:02

Köszi, abszolút egyetértek az értékeléssel (mivel jelen voltam én is, haha). Annyi kiegészítés, hogy a másnap visszakóstolt 2008-asba megjöttek a minerális jegyek (vizes kő és barátai). A 2004-esnek utána néztem és azt írják róla, hogy az olasz/rajnai páros mellett még 8% nektár van benne.

Ld: www.bortarsasag.hu/hu/bortarsasag/hireink/bussay-eskuvee

"A 2004-es Esküvéről mit tudhatunk?
Ez egy olaszrizling és rajnai cuvée, egy csipet, mindössze 8 % nektárral. Az esküvé bázisbor, a piramis alapja. Fahordós erjesztés és a keveréses érlelés után fél év elteltével kerül a palackba. Olyan bort sikerült komponálnom, ami a korábbiakhoz képest szélesebb rétegekhez szól majd és ezt az árában is megpróbáltam kifejezni. Remélem sikerült. Igazi örömbor lett, remélem idővel a pincém védjegyévé is válik majd."

Hát nem tévedet... :)

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.24. 11:24:14

@akov: köszi a pontosítást a 2004-essel kapcsolatban, így teljeskörű a tájékoztatás(csak tudjuk már mit iszunk:))
süti beállítások módosítása