A Borrajongó

Spanyolország fehérben I. - Verdejo

2021. június 19. 06:00 - furmintfan

Közhelyszerű tény, hogy Spanyolországot elsősorban a vörösborai okán szokás ismerni és elismerni boros körökben, hála Rioja, Ribera del Duero, Priorat és sok más borvidékük remek borainak. A legtöbb vörösboros régióban a fehérbor csak mellékszereplő a pincészetek választékában, van azonban két spanyol borvidék, amelyeknek sikerült kitermelniük a maguk borvidék-specifikus fehérszőlő-sztárját. Az egyik Rias Baixas-ban az albarino, a másik Rueda-ban a verdejo. Most utóbbival foglalkozunk egy kicsit.

verdejo2019_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

A radar alatt - Jandl Pince Missio Kékfrankos 2017

2021. június 18. 06:00 - furmintfan

A Jandl Borászat nem tett szert akkora hírnévre, mint a Soproni Borvidék sok más pincészete, pedig többször bizonyították már, hogy érdemes rájuk odafigyelni. A Jandl Kálmán által alapított pince jelenlegi formájában 1988 óta működik, és azóta már a következő generáció vette át a családi pince irányítását Jandl Arnold személyében. A Jandl-família klasszikus fertőrákosi poncichter család, generációk óta szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkoznak, a családi bushenschank (borkimérés) mindig is fontos bevételi forrást biztosított. Jandl Kálmán dolgozott a Balfi Termelőszövetkezetnél, majd Provence-ban, Németországban és Burgenlandban is. Közben lassan fejlődött a családi pince is, amihez a rendszerváltás, majd az igényesebb fogyasztók megjelenése új lendületet adott. A kilenc és fél hektáros birtok Sopron és Fertőrákos határában rendelkezik területekkel, a pincében kékfrankos, syrah, merlot, cabernet franc és pinot blanc került a palackokba. A múlt héten a pince Missio névre keresztelt dűlős kékfrankosát kóstoltam, amelynek alapanyagát a fertőrákosi Újhegy-dűlő öreg tőkés ültetvénye adja.

 jandlmissiokekfrankos2017.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Badacsonyi nyárelő IV. - Sabar Borház

2021. június 16. 06:00 - furmintfan

A Sabar Borház borait viszonylagos rendszerességgel kóstoljuk szerzői körben, írni is gyakran szoktunk róluk, a pince talán már nem szorul bemutatásra az olvasók számára. A rend kedvéért - és már csak azért is, hogy ne egy mondat legyen a bevezető - azért vegyük át az alapokat.
A Sabar Borházat 2009-ben alapította Ádám Gábor és Nagy László. Sokáig Nagy László készítette a borokat is, de ő 2016-ban távozott, hogy minden energiájával és idejével a Villa Tolnay-ra tudjon fókuszálni. Ádám Gábor tulajdonos mellett már több éve ugyanaz a csapat tevékenykedik, Répási Tamás szőlész a kezdetektől a birtoknál dolgozik, Földi Bálint borász 2016-ban csatlakozott.
A kis birtok megalakulása óta eltelt időben a szőlőterületek 7 hektárra bővültek, és két pincét is felújítottak a Sabar-hegyen. Mivel néhány ültetvény még csak a jövőben fog termőre fordulni, a saját termést vásárolt szőlővel egészítik ki, a kiválasztott szőlősgazdákkal folytatott hosszabb távú együttműködés keretében
Az "örömborozgatás" mellett Ádám Gábor és csapata fontos küldetésének tartja a helyi értékek megóvását, a hagyományok megőrzését, és a környezet szépségének folyamatos ápolását. Ennek jegyében rendszeresen túrákat szerveznek a környéken és zenét esteket is tartanak a pincénél.

sabar2.jpg

2016-ban jártam először a pincénél, és május végén - szinte napra pontosan 5 évvel az előző látogatást követően - ismét sikerült a helyszínen kóstolni az aktuális Sabar-szortimentet. Földi Bálint borásszal ültünk le a lenyűgöző körpanorámával rendelkező teraszra, és egy-két pohár erejéig csatlakozott hozzánk Ádám Gábor is.

Tovább
3 komment

Badacsonyi nyárelő III. - Domaine Edegger

2021. június 14. 06:00 - furmintfan

A Domaine Edegger meglátogatása már régóta szerepel a badacsonyi bakancslistámon, most végre sikerült ezt is kipipálni. Az osztrák tulajdonban álló pincészet boraival eddig szinte kivétel nélkül csak a "Badacsony New Yorkban" rendezvények alkalmával volt alkalmam találkozni, de ott mindig pozitív volt az összbenyomás, úgyhogy vártam már az alkalomra, hogy helyben kapjak egy átfogó képet a birtokról és a borokról.
A másik ok, hogy számomra mindig érdekes látni, hogy azok a borvidéki hagyományokhoz nem kötődő a Magyarországon birtoképítésbe fogó külföldiek milyen módon nyúl a helyi fajtákhoz, borstílusokhoz, mit vesz el, vagy tesz hozzá ezekhez.
A birtok az elmúlt években megújult, szálláshelyeket és rendszeresen nyitva tartó vinotékát is üzemeltetnek, kézenfekvőnek tűnt tehát a második badacsonyi napom első birtoklátogatását ide tervezni.

domaineedegger1_1.jpg
Az Edegger család Ausztriából, közelebbről Stájerországból származik. A tulajdonos még a 90-es évek végén szeretett bele a badacsonyi tájba, majd 2000-ben vásárolta meg a birtokközpont szolgáló épületet. Jelenleg csaknem 11 hektáron gazdálkodnak öt különböző helyen: Badacsonyban, Badacsonytördemicen két fekvésben, valamint Salföldön és Nemesgulácson is egy-egy nagyobb összefüggő területen. Kezdettől fogva bio műveléssel dolgoznak a szőlőben, erről 2005 óta rendelkeznek tanúsítvánnyal.
A szőlők 60%-a fehér: olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, chardonnay és sauvignon blanc; a maradék 40% kékszőlő: pinot noir, cabernet sauvignon és merlot. Két borcsaládból áll a szortiment: az egyik a reduktív eljárással készült száraz borok, amelyeket a tartályos érlelés során általában 6 hónapig seprőn tartanak, a másik stílus esetében a borokat kis 225 literes francia és magyar tölgyből készült fahordós érlelésnek vetik alá. Forgalomba hozatal előtt minden tétel viszonylag hosszú palackos érlelésen is átesik, jelenleg a 2017-es, 2018-as borok számítanak az aktuális évjáratnak, még a reduktív sorozatból is.
A fajtaválaszték kevésbé épít a hagyományos helyi fajtákra, azok közül is inkább azokkal találkozunk, amelyek más országokban is előfordulnak - olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát. A badacsonyi termőhely adottságai találkoznak az osztrák precizitással és tisztasággal, a végeredmény pedig elég meggyőző  
Martin Georg Edegger maga is elvégezte a borászképzést, de ma már fia, Jakob Edegger is aktív részese a pincészet életének. Jakob 2017-ben sikeresen befejezte tanulmányait a stájerországi Weinbauschule Silberberg-ben, és ezt követően Badacsonyba költözött, hogy a birtok igazgatásával helyben foglalkozhasson. 2018-ban készült el az új pince, majd 2020-ban megnyílt a mellette található apartmanház is. A vinotékában minden bor aktuális évjárata megkóstolható, és visszamenőleg több évjáratból lehet vásárolni is. Én is ide tértem be egy félig-meddig rögtönzött kóstolóra.

domaineedegger2_1.jpg

Domaine Edegger Premier 2017
Olaszrizling és rajnai rizling, acéltartályban erjesztve, majd 6 hónapig finomseprőn, acéltartályban érlelve.
A két fajta közül inkább a rajnai rizling karaktere érvényesül. Illatában édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, egy kevés méz. Kellően lendületes, de lekerekedett savak tartják a bort, a seprőn tartás kölcsönöz neki egy kis krémességet is, egy kevéske maradékcukor is gazdagítja. Édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, alma, körte és enyhe mézesség díszítik a kortyot is, az intenzitás kiegyensúlyozott, a lecsengés közepesnél hosszabb, tiszta. 6p-

Domaine Edegger Kápolna 2017
100% szürkebarát acéltartályban erjesztve, majd 6 hónapig finomseprőn, acéltartályban érlelve. Nevét arról kapta, hogy a pince egyik szürkebarát ültetvénye a badacsonytördemici Loyolai Szent Ignác kápolna mellett található.
Meleg hangulatot árasztó, vajas, krémes, sűrű bort ígérő illat, amelyben idővel megjelennek az érett fehér húsú gyümölcsök is. Kóstolva be is váltja az ígéretet: telt, vastag bort kapunk, krémes textúrával, magas alkohollal, lágyabb savakkal, közepesnél nagyobb testtel. Vajas-krémes jegyek, érett fehér húsú gyümölcsök, csipet só érezhető ízében, a végén kikönyököl a végig melegítő alkohol és némi kesernyességgel is árnyékot vet a lecsengésre. 5p

Domaine Edegger Helbeck 2017
100% chardonnay, acéltartályban erjesztve, majd 6 hónapig finomseprőn, acéltartályban érlelve.
Meglepő mutatvány, már szinte késői szürethez közelítő érett sárga húsú gyümölcsöket idéz az aromatika, de a közhelyes vajas popcorn-os aromákat szerencsére elkerüli. Mangó és más trópusi gyümölcsök, sárgabarack, egy kevés méz és leheletnyi vanília adják a díszítést. A korty jól kitöltött, krémes, puha tapintású, meleg hangulatot áraszt, leheletnyi édességérzettel. 6p

domaineedegger3_1.jpg
Domaine Edegger Jakob 2018
100% chardonnay (a korábbi évjáratokban 70% chardonnay, 30% szürkebarát), tartályban erjesztve, almasavbontva, 10 hónapig barrique hordókban érlelve.
Az illat visszafogott, vajas keksz, vanília és fehér gyümölcsök jelennek meg mérsékelt intenzitással.  Kóstolva kerek, jó egyensúlyt mutat, finom savak és szépen használt hordó keretezi a bort. Érett fehér húsú gyümölcsök és citrusok, friss alma, enyhe vajasság, vanília, finom fűszeresség jellemzi az ízvilágot, szájban nagyobb intenzitást kapunk az illathoz képest. Abszolút óvilági stílusú, burgundi mintára készült, elegáns chardonnay. 6p+

Domaine Edegger Quintessence 2018
100% sauvignon blanc acéltartályban erjesztve, 6-8 hónapig barrique hordóban érlelve.
Izgalmas, sokrétű illata sokat változik a pohárban, és sorban tárja fel rétegeit. Citrusok, citrushéj, fehér húsú gyümölcsök, egy kevés bodza, jázmin, zöldfűszerek, és a hordó édeskésebb fűszeressége jár körtáncot. Szájban széles és dinamikus sav és a krémes textúra találkozik, a bor elég telt, ugyanakkor elég lendületes is. Zöldfűszerek - kakukkfű, rozmaring -, alma, déligyümölcsök, citrusok, diszkrét édesfűszerek alkotnak komplex elegyet ízében. 7p-

Domaine Edegger Overture 2017
Narancsbor, 90% chardonnay, 10% őshonos magyar fajták házasítása, legalább 1 évig 500 literes hordóban érlelődött.
Narancshéj, narancsolaj, bergamot, gyógynövények, ánizs, zsálya, levendula érkezik a pohárból, illatban és ízben egyaránt. Elég telt, széles, jó szerkezetű, megingásoktól és bizonytalanságoktól mentes narancsbor, szilárd savakkal, minimális cserességel. 6p

Domaine Edegger Hilare 2015
40% pinot noir, 40% cabernet sauvignon, 20% merlot házasítása, 1 évig barrique hordókban érlevel.
Mérsékelten kezd, de szépen nyílik az illat: piros bogyósok, cseresznye, szamóca, málna, némi rózsával. Közepesnél karcsúbb testű, arányos szerkezetű bor, a tannin mennyiségre nem sok, épp annyira érdes csak, amennyire kell, a savak is a helyükön vannak. Érett piros bogyósok, szamóca, málna, cseresznye, szilva, leheletnyi bors és édesfűszer szövi át a kerek kortyot. Jól iható, finom bor, éppen kezdődő érett-érlelt karakterrel. 5p+
domaineedegger5.jpg
Domaine Edegger Pinot Noir 2017
12 hónapig barrique hordóban érlelve, a hordók 20%-a volt új.  
Meleg hangulatú, érett gyümölcsös illat, meggyel, szamócával, a háttérben fűszerekkel és gyógynövényekkel. Ízben is érett piros bogyós gyümölcsök, egy kevés gyógynövény és fűszer színezi. Nagyjából közepes testű, a tannin is ehhez illeszkedik, enyhén érdes, picit melegít az alkohol, a korty végén van egy minimális kesernye. 6p-

Domaine Edegger Pinot Noir 2015
12 hónapig barrique hordóban érlelve, a hordók 20%-a volt új.
Visszafogott, finoman érett illatában piros bogyós gyümölcsök, némi erdei gyümölcs és gyógynövény. A korty húsos, de nem nehézkes, megtartja a fajta könnyedségét és eleganciáját. A meleg termőhelynek köszönhetően azért átlag magyar pinot-nál kicsit talán teltebb, nagyjából közepes testű. Érett piros bogyós gyümölcseit enyhe gyógynövényes motívumok és kezdődő palackérési jegyek egészítik ki. 6p

Domaine Edegger Pinot Noir Selection 2017
Ebben az évben egy pinot noir válogatás tétel is készült a pincénél.
Az előző borok után intenzívebb és mélyebb az illata, érett málnát, piros gyümölcsöket idéz, finom fűszerességgel, leheletnyi földességgel. Kóstolva is kicsit mélyebb és strukturáltabb, koncentráltabb a korty magja, selymesebb tapintású a tannin, finomabb a textúra. Érett piros bogyós gyümölcsök, főleg málna adja a díszítést, diszkrét fűszeres-gyógynövényes kísérettel. 6p+
domaineedegger4_1.jpg
Domaine Edegger Georg 2016
60% cabernet Sauvignon és 40% merlot 12 hónapig barrique hordóban érlelve, a hordók 40%-a új.
Meggy, málna, egy kevés zöldfűszer és pici fűszerpaprika érkezik illatban, és a bor íze is erre rímel. Közepesnél könnyedebb testű, emellett arányos szerkezetű, jól adagolt hordóval. Érezhetően egy nem nagyon meleg év termése, nem túl testes, sem az alkohol, sem a tannin nem sok. Túlzásoktól mentes, karcsú, jól iható vörösbor, semmi nem lóg ki belőle. 6p-

Domaine Edegger Merlot Selection 2018
Szép, behízelgő illat, érett piros gyümölcsök, főleg málna, egy pici édesfűszer, gyógynövény, érintésnyi földesség. A közepes test jó egyensúlyt tart, a korty barátságos, puha tapintású, selymes, melegen ölelő, ahogy a fajtától is elvárható. Érett málna, meggy, pici vanília, bors és édesfűszerek adják az aromákat. 6p+


Szólj hozzá!

Finewines Új-Zéland portfólióbemutató IV.

2021. június 12. 06:00 - furmintfan

A héten hosszú idő után újra kitárta kapuit Tar Ferenc borszentélye, a Carpe Diem, még ha csak két estére is. A finewines.hu friss új-zélandi beszerzéseit kóstolhatta végig a korlátozott létszámú közönség, egyik nap a fehérborok, másik nap a vörösek kerültek terítékre. Nyolc pince huszonhat bora szerepelt a listában, hat borvidékről válogatva, sauvignon blanc-ok, chardonnay-k, pinot noir-ok, syrah-k, bordeaux-i házasítások és egy riesling. Nagy részük vadonatúj beszerzés, egy-két tétel korábban is a finewines-szortiment része volt. Az egyes pincékről (egy kivételével) különböző írások keretében volt már rövid ismertető a blogon, de az írás végén az egyes borászatok honlapjait is belinkeltem.

finewinesnz202106_01.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Rejtőzködő borvidékek: Thermenregion - Weingut Johanneshof-Reinisch

2021. június 11. 06:00 - furmintfan

Újra a megszokott formában jelentkezik a "Rejtőzködő borvidékek", ezúttal egy osztrák borvidékről, illetve egy osztrák borvidék boraival, amelyek közül meglepő módon van egy kis magyar vonatkozása is van. A Thermenregion egyik meghatározó borászatától, a Weingut Johanneshof Reinisch-tól kóstoltam meg két bort.
johanneshofreinisch.jpg

Tovább
2 komment

Őserő – N.A.G. Betsek Hárslevelű 2013

2021. június 10. 06:00 - ungert

A két borvidéken tevékenykedő Németh Attila Gábor megnyerő személyisége, valamint stílusprekoncepciókat feszegető borkészítési stílusa miatt még mindig azon hazai borászok közé igyekszik tartozni, akikre látókörtágítási szempontjaink miatt is érdemes odafigyelni.

Nem szeretném elhallgatni ugyanakkor parciális csalódottságomat sem, melyet a korábban klasszisszerűen teljesítő mátrai vörösborok helyére lépett "Föld és Ég" utódok tisztes, de nem kiugró helytállása okozott a számomra az elmúlt években. Azt viszont álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyi átlagosan jó bor után éppen Tokaj irányából jön egy olyan fehér, amely képes megmutatni azt elemi erőt és karakteres stílust, amiért érdemes a termelő borait fogyasztani.

af7f7203-51f8-44b3-85aa-9fcf1bf6f111.JPEG

Tovább
2 komment

Balassa Nyulászó minivertikális

2021. június 09. 06:00 - furmintfan

Aki a közösségi médiában követi Balassa István posztjait, az már megszokhatta, hogy a mádi borász különféle találós - többnyire természetesen a borvidékkel vagy a borokkal kapcsolatos -  kérdésekkel szórakoztatja a közönséget, ezekhez olykor nyereményjáték és kapcsolódik. Még a tavalyi év során a Nyulászó dűlőhöz kapcsolódó feladvány helyes megfejtéséért három palack különböző évjáratú Nyulászó Furmint ütötte a markomat. A triót kiegészítettem a bor aktuális kiadásával, valamint egy édes szamorodnival, így állt össze az alábbi vertikális sor.

balassanyulaszo.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Szemben az árral – Strekov 1075 Viola 2019

2021. június 08. 06:00 - ungert

A helyzet az, hogy bár igyekszem törekedni a borhűtőimben fekvő készleteim hatékony forgatására, azért rendszerint belefutok korábban vásárolt, de nem érlelésre szánt palackokba, amelyekről különböző okok mentén sikerült elfeledkeznem.

Így járt Sütő Zsolt, a szlovákiai Kürt (Strekov) ikonikus borászának formabontó vörös házasítása is. Bár a friss tapasztalatok alapján azt gondolom, hogy a Viola ugyan érlelhető formában van még, de jelenbeli teljesítménye talán kockázatmentesebb örömforrásnak tűnik, mint várni a bizonytalanra.

rsqw9916.JPEG

A fajtaösszetételét tekintve ötven százaléknyi alibernet és harmincöt százaléknyi st. laurent alkotja, a maradék pedig kékoportó. Tény, hogy ez a fajtamátrix itthon kevésbé megszokott, de az érzékszervi élmények alapján a végeredmény abszolút élményszerűre és szerethetőre sikerült.

A kifejezetten színgazdag, sötétlilás megjelenés friss, tartalmas bort vetít előre. Az illatot a szilvás, epres és málnás gyümölcsösség vezeti, de emellett kifejezetten fűszeres és rétegzett is. Szájban friss és tiszta ízekkel operál, miközben az átlagnál kevesebb tannint élénk, de nem túlzó savak egészítik ki. Inkább friss és direkt, mint sűrű és nehézkes, és ez kifejezetten az előnyére válik. Fűszeres gyümölcslé, a jelzős szerkezet legjobb értelmében.

Már most is remek formában van, de úgy gondolom, hogy akad benne tartalék is bőven. Szép bor, a 6 pontos kategória egyik legtehetségesebb képviselője, amit az elmúlt egy évben ittam. (15,75 €, Vino Dei Vini)

Szólj hozzá!

Badacsonyi nyárelő II. - Szászi Birtok

2021. június 07. 06:00 - furmintfan

A Szászi Pince egyike volt az első nagy felfedezéseknek, amikor több, mint 10 évvel ezelőtt elkezdtem egyre mélyebbre merülni a borok világába. Az ikonikus Kabócás Olaszrizlingekkel való első találkozások és a pincénél 2011 nyarán tett látogatás komoly hatást tettek rám. Azóta is meg-megfordultam a Szent György-hegyi pincénél, ha éppen arra vitt az utam, de igazán átfogó kóstolóban régen volt már részem. A május végi badacsonyi túra első napján sikerült bepótolni a lemaradást.

szaszi2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

A sauvignon blanc két arca Németországban - Weingut Georg Mosbacher

2021. június 04. 06:00 - furmintfan

A sauvignon blanc körkép keretében most egy olyan ország, illetve borvidék került terítékre, ahol a fajta inkább csak választék-szélesítő érdekesség, mégis érdemes megnézni, mit tud. Németország borvidékei nem a sauvignon blanc-ról váltak híressé, errefelé a riesling a zászlóshajó, a többi fajta inkább csak epizódszerephez jut. 

mosbachersauvignonblanc20182019.jpg
Nincs ez máshogy a pfalz-i Mosbacher család borászatánál sem, ahol a riesling foglalja el a termőterület háromnegyedét, a maradékon 8 különböző fajta osztozik. A 20 hektáros birtok 3%-án terem sauvignon blanc, amely kétféle iskolázásban készül el a pincénél. Az "alap" sauvignon blanc hordóval nem találkozik, általában magasabb savtartalommal rendelkezik, míg az amerikai mintára elnevezett és fahordóban készített "Fumé" egy tartalmasabb, krémesebb, teltebb, komplexebb bort ad. Mindkét borból egy-egy viszonylag friss évjáratot kóstoltam több napon át, érdemes és érdekes volt.

Tovább
Szólj hozzá!

Tokaj Magic - Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű vertikális

2021. június 03. 06:00 - furmintfan

A 2021-es esztendő eddigi egyetlen szervezett beltéri kóstolója után majdnem fél évet kellett várnom a kötelezőre, történetesen mindkét eseményre a Tokaj Magic szervezésében került sor. A januári aszús évkezdés után ismét egy száraz boros vertikális sort néztünk meg, ezúttal Tarcalról, visszatérve a Tokaj Magic kóstolók megszokott helyszínére, a Borganikába. A Kikelet Pince tulajdonos-borásza, Berecz Stéphanie volt az este vendége, aki boraival egyrészt a löszös termőhelyeket, másrészt a száraz hárslevelűt emelte új magasságokba, amióta Berecz Zsolttal 2002-ben megalapították kis családi pincéjüket.

A tarcali Váti és Lónyai száraz borai évek óta a Tokaji borvidék löszös termőhelyeinek legszebb megfogalmazásai közé tartoznak, fiatalon igazi örömborok. De vajon hogyan érnek ezek a borok a palackban és egyáltalán hogyan lehet megfogalmazni a löszös termőterületekről származó száraz tokaji borok lényegét? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat a Tokaj Magic múlt heti kóstolóján Berecz Stéphanie és egy sor Lónyai Hárslevelű segítségével.

tokajmagickikeletlonyai1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Badacsonyi nyárelő I. - Fata Pince és Istvándy Birtok

2021. június 02. 06:00 - furmintfan

Hosszú kihagyás után az idei év első bortúrája a Badacsonyi borvidékre vezetett, ahol élményekben és borokban gazdag három napot töltöttem el. Május utolsó hete sok napsütéssel, az időnként megerősödő széltől eltekintve összességében ideális kirándulóidővel ajándékozott meg és mivel a túra ideje hétköznapokra esett, tömeggel sem kellett számolnom.

badacsony1.jpg
Az időmbe három birtoklátogatás, valamint két további pincénél tett villámlátogatás fért bele, ez utóbbiakat foglalnám össze a több részes beszámoló sorozat első felvonásában.

Tovább
Szólj hozzá!

Heimann ikonok

2021. május 31. 06:00 - furmintfan

Pünkösd vasárnapján hosszú idő óta először ültünk össze újra barátilag-borblogilag rszabi és ungert társaságában, igyekeztünk ehhez méltó módon ütős sort összehozni a találkozóra. Azt találtuk ki, hogy a Heimann Családi Birtok három ikonikus vörösborát bontjuk ki a jeles alkalomból. Sokáig gondolkoztam, mi lenne a megfelelő felvezetés a három vörös nagyágyú előtt, a válasz közben az otthoni készletben lapult. Mi más is lehetne az ideális kezdés, mint a pince fehérborának aktuális évjárata?
Így a vasárnap esténk négy üveg Heimann-bor társaságában telt, lássuk, mit rejtettek a palackok.

heimann.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Rejtőzködő borvidékek: Helyi hősök Olaszországból II.

2021. május 29. 06:00 - furmintfan

Itt a Rejtőzködő borvidékek sorozat olasz helyi hősökről szóló második része (1. rész), olyan szőlőfajtákkal és eredetvédelmi körzetekkel, amelyek sorsa szorosan összefonódott.  A mai epizódban főleg dél-olasz régiókban kalandozunk, Szicília és Puglia egyaránt két-két borral képviselteti magát, de Észak-Olaszország két legfontosabb vörösbortermelő vidéke, Toszkána és Piemont sem marad ki.

olaszhelyihosok2021_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Tavaszi borpár(baj)ok 2021

2021. május 26. 06:00 - furmintfan

Meghoztam a tavaszi borpárbajos posztot, ezúttal kizárólag magyar borokkal. A szokásos 7 borpár helyett ezúttal 9 vonul fel, a pezsgőtől az édes borig, több műfajt, borvidéket és szőlőfajtát érintve.

parbajok.jpg

Tovább
2 komment

Időutazás, visszafelé – Pósta Borház Cabernet Franc 2014

2021. május 25. 06:00 - ungert

A Pósta-család hétéves franc-ja a jelennek készül, de a múltról szól. Arról a múltról, amelyben a fogyasztók ízlésének középpontjában a masszívan szétterülő, sűrű, hordós vörösborok álltak. Aki az ezt az egyébként kétségkívül jó ízléssel megtervezett, letisztult címkével rendelkező szekszárdi vöröset a palackon jól látható betűmérettel jelzett tizenöt térfogatszázaléknyi szesz ellenére is leveszi a polcról, az pontosan tudja, hogy mit várhat, és hogy mit fog kapni a pénzéért.

Egy jó nagy ugrást az időben, visszafelé. Ez persze két dolgot is jelenthet: örömteli nosztalgiát, vagy pedig a figyelmeztető előjelek ellenére elszenvedett csalódást. Noha az ízlésem tekintetében kifejezetten távol állok már ettől a stílustól, mégis jólesett visszaugrani úgy tizenöt évet a stílusvonalon egy olyan borral, amely múltidéző ugyan, de ügyesen kerüli a közhelyesség csapdáját is.

vylr8167.JPEG

Tovább
Szólj hozzá!

Villányi franc - Öt lovas hatosfogat 2016-ból

2021. május 24. 06:00 - furmintfan

Villányi franc-okat hoztam hétfőre, a 2016-os évjáratból. Villány zászlóshajójával meglehetősen keveset foglalkozunk a blogon, most igyekszem kicsit pótolni a hiányt. Hat bort válogattam össze, jó nevű termelőktől, de a borvidék hírnevét megalapozó villányi legendák ezúttal kimaradtak a szórásból. Sajnos a hatosfogat egyik tagja a TCA-nak "köszönhetően" kidőlt, így a csapat ötösfogattá szűkült, de ezt leszámítva kiegyensúlyozott színvonalon teljesítő sort kóstoltam.

villanyicabernetfranc2016_1.jpg

Tovább
4 komment

Sauvignon blanc-ok a szomszédból II. - Ausztria

2021. május 22. 06:00 - furmintfan

Ismét szomszédolás következik a sauvignon blanc-körkép keretében, Szlovénia és Horvátország után ezúttal osztrák borok lesznek porondon. A sauvignon blanc-nal Ausztria több borvidékén is lehet találkozni, de többnyire csak kiegészítő szerepben. Stájerországban (Steiermark), azon belül is a legjelentősebb Dél-Stájerországban (Südsteiermark) azonban a sauvignon blanc a zászlóshajó, világviszonylatban is kiemelkedő minőségű borok születnek errefelé. A talajviszonyok változatosak, homok, pala, mészkő, kavics, üledékes kőzetek is megtalálhatóak, illetve tipikus az opok, az ősóceáni üledékből keletkezett, mészben gazdag agyag. A  mediterrán éghajlati hatást hűvös éjszakák ellensúlyozzák, de a különböző fekvésekben változatos mikroklímák alakultak ki.
osztraksb20182019.jpg
Két részletben, két évjáratból kóstoltam borokat és kakukktojásként egy másik borvidék képviselője is befurakodott a stájer sauvignon blanc-ok közé.

Tovább
Szólj hozzá!

Stíluslecke – Orsolya Pince Kadarka #2 2018

2021. május 21. 06:00 - ungert

Idejét sem tudom már, mikor fogyasztottam utoljára Orsolya-kadarkát. A hosszúra nyúlt szünet nem a rossz tapasztalatokon alapul, inkább csak arról van szó, hogy a máshová helyzett fogyasztási fókuszom miatt se idő, se kapacitás nem jutott az egykor legendásan nagyratörő kadarkáiról híres pince aktuális próbálkozásaira.

Ez a bor viszont hosszú szünet után váratlanul erős visszatérés: céljait és stílusát tekintve nem izommal, hanem kifinomultsággal és részletgazdagsággal közelíti a nagyság fogalmát, miközben egyszerre tud hitelesen egri és kadarka is lenni.

ddxp7449.JPEG

Tovább
Szólj hozzá!

Tág horizont - Tokaji édes szamorodni 2013

2021. május 19. 06:00 - furmintfan

Az aszú mellett az édes szamorodni a Tokaji borvidék másik fontos borkülönlegessége (a száraz szamorodni, a fordítás, a máslás mennyiség és jelentőség szempontjából is inkább  kuriózum-számba megy). A világpiacon azonban az aszú és a késői szüretelésű (late harvest) borok bizonyosan előnyt élveznek, a szamorodni inkább számít rétegműfajnak. A klasszikus aszús évjáratok ritkulásával azonban nem kizárt, hogy az édes szamorodni, mint a borvidéket képviselő botrytises édes bor szerepe a jövőben felértékelődhet. 
A szamorodni a jelenlegi szabályozás keretében különböző stílusokban és arányokkal készíthető el, megidézheti egy késői szüretelésű bor könnyedségét vagy egy aszú komolyságát, így maradékcukor-tartalom, koncentráció és a borok ára is igen széles spektrumon mozog. Hogy ez mennyire jó, vagy mennyire rossz, szükséges lenne-e változtatni a szabályozáson, hogy egységesebb képet mutasson ez a bortípus, arról megoszlanak a vélemények. Egyesek a szamorodnit és a késői szüretelésű borokat kvázi egy kalap alá vennék, míg mások szerint a szamorodninak kellene betöltenie a korábbi rendtartás szerint készített (tehát 120 g/l alatti maradékcukor-tartalommal rendelkező) 3 és 4 puttonyos aszúk helyét, egyúttal nem kellene feltétlenül belső konkurenciát kreálni az aszúknak 200+ g/l maradékcukor-tartalmú szamorodni-szörnyekkel. Van, aki pedig azt mondja, hogy a változatosság gyönyörködtet és mindenki olyan bel- és cukortartalommal készíti a szamorodniját, ahogy szeretné. Személy szerint én sajnálnám, ha a szamorodni és a késői szüret kategóriája összeolvadna, így a második megoldást logikusnak tartom, ezzel ugyanakkor saját magam ellen is beszélnék, hiszen az utóbbi években kevés bor okozott annyi örömet, mint ezek az aszú-beltartalommal rendelkező hedonista szamorodni-óriások.

szamorodni2013_1.jpg

A 2013-as év szinte tökéletes évjáratként vonult be a Tokaji borvidék történelmébe, mind a száraz borok, mind a késői szüretelésű és botrytises édes borok kiváló minőséget képviseltek. Ebből az évjáratból válogattam össze néhány palack szamorodnit, különböző beltartalmi és árkategóriát képviselő borokból.

Tovább
Szólj hozzá!

Bárhol, bármikor - Eszterbauer Sógor Kadarka 2019

2021. május 17. 06:00 - furmintfan

Ungert Tüke-jegyzete kapcsán már említettem, hogy kedvelem az Eszterbauer Borászat alapborait, az egyik stabil alapkő a szortimentben pedig éppen a Sógor Kadarka. Ez amúgy nem kis dolog, a különösen kényes fajtával nem könnyű dolgozni, így aztán különösen ritka, hogy valaki évről évre fajtajelleges, hibamentes és kellemes bort töltsön le a palackba. Az Eszterbauer Sógor Kadarka szerintem ilyen, így aztán ha egy messziről jött vándornak egy magyar kadarkát ajánlhatnék, jó eséllyel ez lenne az. Lehet, hogy nem ez a legjobb hazai kadarka, de a saját tapasztalataim szerint ez a legmegbízhatóbb. Stabil színvonalat képvisel - legalábbis az utóbbi 4 évben biztosan -, szépen hozza a fajta jellegzetességeit, nem maszkolja sem botrytis, sem túlérettség vagy túltolt hordó, és még az ára sem vészes. Minden fontos szempontot kipipál, így párját ritkítja a hazai kadarka-univerzumban.
Octopus néhány hete már alaposan megsimogatta ezt a bort a saját oldalán, de mivel akkor már nálam is be volt tervezve ez a poszt, a palack is kóstolásra készen állt, semmi nem tántoríthatott el, hogy én is megtegyem ugyanezt.

eszterbauersogorkadarka2019.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Rejtőzködő borvidékek: Ontario - Henry of Pelham

2021. május 15. 07:30 - furmintfan

A sorozat aktuális részében egy kanadai pincészet és annak három bora került a reflektorfénybe. Borfogyasztói szemmel első blikkre Kanada szinte egzotikus országnak mondható innen nézve, hiszen az ország a szőlőtermesztésre alkalmas területek északi határán helyezkedik el, és igen kevés kanadai bor jut el hozzánk.

henryofpelham1.jpg
Kanada elsősorban a jégborai révén vált ismertté, de az utóbbi 30 évben - részben a klímaváltozás hatása nyomán - a borszektor újjászületett, a szőlők nagy részét újratelepítették, és a kedvező adottságoknak köszönhetően ma már az ország hét tartományában folyik szőlőművelés és borkészítés. Az első és legjelentősebb tartomány ilyen szempontból Ontario.

Tovább
Szólj hozzá!

Folytatás - Mini magyar rajnai rizling-körkép 2019-ből 5 borvidék 5 borával

2021. május 12. 06:00 - furmintfan

Folytatódik a rajnai rizling-szemle, a Sabar-trió és a badacsonyi négyesfogat után most földrajzilag kicsit szélesebb merítés következik, de még mindig hazai terepen maradva. Öt borvidék öt rajnai rizlingje került egymás mellé ebben a körben, néhány bor talán meglepő helyekről, elsősorban vörösboros régiókból érkezett.

magyarrajnai2019_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása