A Borrajongó

Furmint Február 2023

2023. február 10. 06:00 - furmintfan

Az előző évi kényszerű halasztás után májusról visszatért megszokott időpontjára a Furmint Február Nagykóstoló, ismét február első csütörtökén gyűltek össze a borászok és a furmintkedvelők Budapesten. Az esemény tavaly óta új helyen, a Hagyományok Házában, a Budai Vígadó épületében kerül megrendezésre, amely szerintem ugyanúgy méltó helyszínnek bizonyult, közlekedés szempontjából talán még kedvezőbb is az elhelyezkedése, mint a Vajdahunyadvárának. A 2022-es kóstolót egy külföldi út miatt kihagytam, 2021-ben pedig a vírushelyzet hiúsította meg a rendezést, így nekem 3 év után ez volt az első Furmint Február Nagykóstolóm.

furmintfebruar2023_01.jpg

Sajnos nem tudtam a sajtónak felajánlott korábbi idősávban érkezni, az új helyszínnel is csak most ismerkedtem meg, így a szokásosnál kevesebb idő maradt a kóstolásra, de azért igyekeztem és utólag visszanézve így is meglepően sok borászatnál jártam. Előzetes terv nélkül csaptam bele a furmintozásba, persze volt pár név a fejemben, akiket nem szerettem volna kihagyni - ez részben sikerült -, és igyekeztem Tokaj mellett a többi borvidék képviselőinek boraiból is szemezgetni - ezen a téren kevésbé van hiányérzetem.

A legtöbb kóstolható száraz bor a friss 2021-es évjáratból érkezett. A savak a borászok beszámolói és a  tapasztalatok alapján Tokajban és a többi borvidéken is elég magasak maradtak, ezt az itt kóstolt borok is megerősítették. 2020 után tömörebb, feszesebb, tartalmasabb borokat eredményezett az évjárat. A savfetisiszták örülhetnek, a többi fogyasztó kevésbé. Érdemes lehet hagyni a 2021-es borokat a palackban kerekedni még, cserébe az érlelhetőséggel sem lesz baj.
Kóstolási sorrendben megyek végig az egyes pincészeteken, annyi kivétellel, hogy a tokaji borászatokat és a többi borvidékről érkezett termelőket két külön csokorba szedtem. Rövidke jegyzetek vannak, pontok nincsenek, inkább csak gyors benyomásokat van ilyenkor lehetőség rögzíteni.

A tokaji borászatokkal kezdem a sort. A késői érkezésnek és az időhiánynak köszönhetően lemaradtam 1-2 nagy névről és nem sikerült mindenkinél kóstolni, akinél szerettem volna, de ez ennyi kiállítónál szinte törvényszerű.

furmintfebruar2023_02.jpgPaulay Borház
A Blanc-A névre hallgató 2021-es gyöngyözőbor ideális kezdés volt, könnyű, laza szövésű, jó ivású, fehér húsú gyümölcsös ízvilággal. A Verebes dűlőből származó Bitangjó Furmint 2019 tetszett már jobban is, egy csípős, reszelt tormás szúrósság árnyékolta be és a szerkezet is kicsit rusztikusnak tűnt.

furmintfebruar2023_03.jpgPéter Pince
Péter Ákosnál a ugyanazon dűlő furmintjából lehetett két évjáratot megkóstolni, az érettségi faktoron túl is két eltérő karakterű bor volt. A Thurzó Furmint 2021 kellemesen gyümölcsös, a körtés motívumok mellett egy kis zselécukros mellékzönge is érezhető, a bor kecses, a maradékcukor szépen lekerekíti az élénk savakat, a bor off-dry érzetű. A Thurzó Furmint 2019 már palackérési aromákat is hordoz, kevesebb a gyümölcs és a maradékcukor is, de a sav is alacsonyabb lehet, mert bár szikárabbnak hat a bor, az egyensúly megvan. Ízvilága neutrálisabb is, pici citrusossággal.

furmintfebruar2023_04.jpgErzsébet Pince
Az Estate Furmint 2021 egy részben tartályos, részben hordós birtokbor, jó arányérzékkel elkészítve. Finom szövésű, kellemesen gyümölcsös, lendületes, alig érezhető hordóval. A Király Furmint 2019 koncentráltabb, teltebb bor, a hordó határozottabb, a fehér húsú gyümölcsök mellett citrusok, fűszerek, mogyorós és sós jegyek is szót kérnek. Szép jövő áll előtte, de még nagyon fiatal. A Méthode Traditionnelle Brut 2020 friss, zöldalmás, virágos, citrusos jegyekkel, feszes savakkal, élénken gyöngyöző, apró buborékokkal operál, kicsit szárít a vége, szintén ígéretes, de még időt kér.

furmintfebruar2023_05.jpgMariasy
A Mariasy Bacsó András és két üzlettárs közös tokaji birtoka, akik mostanában lépnek ki a nagyközönség elé. A Pezsgő Brut 2019 teljes egészében furmintból készült, friss, eleven, citrusos, zöldalmás, elegáns darab, selymes textúrával, szép savakkal és gyöngyözéssel. A Furmint 2019 fűszeres, almás, körtés aromatikával operál, jó savak, hordófűszerek és minimális maradékcukor mellett, stílusra - talán nem véletlenül - hasonlít egy kicsit az Oremus Mandolásra.

furmintfebruar2023_06.jpgDisznókő Szőlőbirtok és Pincészet
A Furmint Dry 2022 hozza a szokásos zöldalmás, körtés, mentás, finoman hűvös aromavilágot, feszes, de a korábbi évjáratokhoz képest talán kicsivel kerekebb savakkal. Az Inspiration 2021 80% furmint és 20% hárslevelű házasítása, visszafogott, de tiszta gyümölcsösségét finom hordó keretezi, jó arányok mellett. Az 1413 Szamorodni 2019 100% furmint, körte, őszibarack és finom édeskés fűszeresség uralja ízét, egy kevés trópusi gyümölccsel, miközben filigrán, elegáns és jó egyensúlyt is mutat.

furmintfebruar2023_07.jpgDobogó Pincészet
A Dobogó Furmint 2018 mutat már egy kis palackbukét, de fűszereket és gyümölcsöket is érezni, a meleg évjáratnak megfelelően kerek savak mellett. Az 5 Puttonyos Aszú 2014 sárgabarackos, narancshéjas, enyhén gombás, fűszeres, nem túl koncentrált, aránylag karcsú, pici illó is érezhető benne. Nem a pince legjobb aszúja, de kihozták az évjáratból, amit lehetett.

furmintfebruar2023_08.jpgOrsolyák Attila
Orsolyák Attilánál Az én világom mellett 2018-ban született egy másik birtokházasítás is, ez az Untitled 2018. Szépen érett gyümölcsök, birsalma, alma, barackfélék, pici kesernye jellemzi, nem rossz, de nekem úgy tűnt, hogy kevésbé finom és elegáns, mint az előbb említett bor. A Percze 2020 még nincs lepalackozva, de komoly anyagnak tűnt, tömör, szikár, feszes, de nincsenek zavaró élek benne, inkább csak fiatal még. Az ízkép összetett citrusok, fehér húsú gyümölcsök, finom hordó és sósság egyvelege. Az Off-dry 2020 30 g/l maradékcukrot és 8 g/l savat tartalmaz, mindkettő kevesebbnek tűnik, van a bornak egy német Feinherb riesling-es egyensúlya, kellemes almás, körtés, szőlős gyümölcsösséggel. A Syrah 2019 karcsú, zamatos, hűvös klímás vörös, remek savakkal, kevés tanninnal, izgalmas meggyes, borsos, gyógynövényes ízvilággal.

furmintfebruar2023_09.jpgHomoky Dorka
Homoky Dorka két egyáltalán nem szokványos bort hozott, mindkettő rétegműfaj, így biztosan megosztották a közönséget. A Nyergesek Furmint-Hárslevelű 2020 olyan, mint egy rostos gyümölcslé, illatra, ízre, küllemre és textúrára is. Inni jó, zamatos, gyümölcsös, kerek, de szerkezete miatt nekem kevésbé "borszerű", ha lehet ilyet mondani. A Görbe Furmint 2018 részben flor alatt készült, hozza is az oxidatív, kissé sherry-re emlékeztető jegyeket: zöld dió, só, olajos magvak, a szikár kortyot jó savak támogatják.

furmintfebruar2023_16.jpgSanzon Tokaj
A Sanzon Classic 2020 finoman virágos, fehér gyümölcsös, enyhén fűszeres, korrekt tétel, nem hoz extrát, de minden a helyén van benne. A Rány Furmint 2020 viszont nálam a nap egyik legjobbja volt, tartalmas, jó koncentrációt ugyanakkor egyensúlyt is produkál, izgalmas sárga húsú gyümölcsös, narancsos ízvilággal.

furmintfebruar2023_17.jpgGizella Pince
Szilágyi Lászlót még éppen az utolsó palackkal sikerült elcsípnem. A Gizella 2021 már szerepelt a blogon, a pince birtokházasítása lendületes, friss gyümölcsökkel telepakolt, karcsú, remekül iható, mint mindig.

furmintfebruar2023_18.jpgHoldvölgy Birtok
A Holdvölgy Meditation Király Furmint 2020 illata enyhén tűzköves, sós, a hordó most még eléggé ráül a borra, ízben is uralja és kicsit cseres is a korty. A Meditation Király Furmint 2018 már letisztultabb, belakta a palackot, a fa sokkal jobban integrált, a kerek savak jól megtartják a bort és a gyümölcsöket is érezni még. Az Intuition No. 1 Zéta Szamorodni mézes, sárgabarackos, trópusi gyümölcsös aromákkal kényeztet, hedonisztikus, puha tapintású, szépen érett bor, magas cukortartalommal, lágyabb savak mellett.

furmintfebruar2023_19.jpgMaison aux Pois
A mádi pince egyik különlegessége a Furmint-Blanc 2021, egy furmint-sauvignon blanc házasítás, amelyben a sauvignon blanc hűvös, egreses, enyhén zöldes aromái egészítik ki a zöldalmás, körtés jegyeket, lendületes savakkal együtt. Az Urbán Furmint 2021 még egy minta, széles savak, finom hordó, teltebb korty, érettebb gyümölcsös ízkép jellemzi.

furmintfebruar2023_20.jpgPelle Pince
Pelléék három bort hoztak magukkal. A Furmint 2021 a belépő birtokbor, aránylag könnyed és laza szövésű, friss gyümölcsös, finoman fanyar zárással. A Szent Tamás Furmint 2019 sokkal komolyabb szerkezetű és rétegzettebb. Tartalmas, kerek, nagyon hosszú, virágos, körtés, almás, édes citrusos, finoman édesfűszeres, szépen adagolt hordó keretezi. A Zsófia Cuvée 2019 (50% furmint, 30% hárslevelű, 20% sárgamuskotály, 116 g/l maradékcukor) szép, mint mindig, rengeteg trópusi gyümölccsel, barackfélével, lédús gyümölccsel és leheletnyi vaníliával kényeztet.

furmintfebruar2023_21.jpgBarta Pince
Bartáéktől csak egy édes bort tudtam megkóstolni, az Öreg Király Dűlő Édes Szamorodnit a 2017-es évjáratból. Édes őszibarackos, sárgabarackos, finoman édesfűszeres, vaníliás, gömbölyded, kissé édességhangsúlyos, tartalmas bor.

furmintfebruar2023_22.jpgPendits Szőlőbirtok és Pincészet
A Pendits Furmint Dry 2017 karakteres, érdekes darab, érlelt jegyekkel, érett almával, birsalmával, gombával, talán egy kis botrytissel, kerek savval.

furmintfebruar2023_23.jpgSzélkiáltó Pincészet
A Furmint 2019 annak ellenére, hogy nem járt hordóban, mégis finom sós mogyorós motívumokat is felvillant a kötelező fehér húsú gyümölcsök mellett. A Félszáraz Furmint 2019 lazább, könnyedebb, gyümölcsösebb, mégis tömör a magja és az édes gyümölcsöknek enyhe sósság is ellentart. A Szamorodni 2019 illatban picikét tompa, nem túl magas (85 g/l) maradékcukorral, kerek savakkal jó az egyensúlya, íze leginkább édes barackféléket idéz.

furmintfebruar2023_24.jpgKvaszinger Borászat
A Kvaszinger Tokaj Dry 2021 70% furmint és 30% hárslevelű házasítása, friss, virágos, citrusos, zöldalmás, lendületes, feszes tétel. A Hatalos Furmint 2021 teltebb, kerekebb, a gyümölcsöket jól adagolt hordó, finom fűszeresség keretezi.

furmintfebruar2023_25.jpgBodrog Borműhely
A Lapis Furmint 2019 gazdagon fűszeres illatú, ízében érett fehér húsú gyümölcsöket vonultat fel, édesfűszeres kísérettel, kezdődő érettséggel, jó szerkezettel. A Szamorodni 2020 inkább töppedt szőlős, mint botrytises karakterű, édes trópusi gyümölcsök és barackfélék színezik, még picike csersség is érezhető, a savak szépen kitartanak a végén.

furmintfebruar2023_26.jpgSerpens Borászat
A Méthode Traditionnelle Brut 2020-as alapanyagból készült, feszes, selymes érzetű, friss ízekkel, citrusos, zöldalmával. A Somos Furmint 2018 Magnum érett fehér húsú gyümölcsei mellett sós, gyurmás motívumokat is felvillant, aránylag szélesebb, lágyabb savakkal operál, de nem lustul el, a hordó szépen integrált, pici édesfűszer és vanília is feltűnik.

Bott Pince
A Bott Pincénél a 2021-es Csontost sikerült elkapnom, még nagyon fiatal, élénk savval, édes citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, jó szerkezettel.

 

Tokajon túl természetesen somlói és balatoni termelők is megjelentek, de például érdekes színfolt volt a két soproni pincészet is.

furmintfebruar2023_10.jpgGilvesy Pincészet
Gilvesyéknél három furmintot lehetett kóstolni, a dűlős Váradi két évjáratát és a natúrboros Pixu borcsaládból egy bort. A Pixu Furmint 2021 friss, fajtajelleges, könnyed, almás, körtés jegyekkel, élénk, kissé citrusos savakkal, a gyümölcsök frissek, jól definiáltak. A Váradi Furmint 2020 visszafogott intenzitású, kissé neutrális ízvilággal, az enyhe cseresség és a savak okán rusztikusabb szerkezettel. A Váradi Furmint 2019 kellemesebb, finomabb textúrával bír, a gyümölcsök is szebben megjelennek, enyhe sósság is érezhető benne.

furmintfebruar2023_11.jpgWinelife Borászat
A fertőrákosi Winelife Borászat két bort hozott, egy érlelt száraz és egy friss, félédes furmintot. A Furmint 2018 meszes talajon termett, már kétségtelenül érleltebb karakterű: érett citrusok, citromkrém, sárgabarack, finom sósság, lekerekedett savak, közepes test. A Furmint 2022 erjedését megállították, így 33 g/l a cukortartalom, alacsony az alkohol, könnyű, egyszerű, édes szőlős, fehér húsú gyümölcsös ízvilágú bor lett az eredmény.

furmintfebruar2023_12.jpgSteigler Pince
A soproni Steigler Pince is különböző évjáratú furmintot hozott, náluk csillámpalán teremnek a furmint tőkék. A Premium Furmint 2021 édesfűszeres, körtés, barackos, édes citrusos,  a hordó még elég határozottan érezhető, de ezzel együtt tömörebb, feszesebb, gazdagabb, mint a 2020-as és a hordóhatás is szebb. A Premium Furmint 2020 gyümölcsei kicsit érettebbek, a hordó fája direktebb, a szerkezet pedig kicsit lazább a 2021-eshez képest.

furmintfebruar2023_13.jpgSomlói Vándor
Kis Tamás is két évjáratot hozott el a furmintjából. A Furmint 2022 még mintaként szerepelt, friss virágos, körtés, enyhén citrusos illatú, ízében már déligyümölcsök és enyhe sósság is feltűnik, lendületes, jól iható bor. A Furmint 2021 meglepően édes gyümölcsös jegyeket produkál, itt is feltűnik egy enyhe déligyümölcsös érintés, a 2022-eshez képest valamivel kerekebb, lágyabb a szerkezet.

furmintfebruar2023_14.jpgPáffy Pince
A Pálffy Furmint Méthode Traditionnelle Brut 2018 (ha jól emlékszem, nem 2016, hanem 2018 hangzott el évjáratként) mértéktartóan gyümölcsös, almával, őszibarackkal, finom textúrával, kellemes savakkal és gyöngyözéssel, nagyon tetszett. Az Olivin Furmint 2020 zamatos almával birssal és fehér virágokkal fogad, aránylag lágyabb érzetű, mintha pici maradékcukor is lenne benne, de a lecsengés finoman fanyar. A Nemes Káli Királyi Főbor 2017 szamorodni technológiával készült, 25,5 g/l a maradékcukor, 8,5 g/l a sav és 14,5% az alkohol. Aszalt gyümölcsök, füge, datolya képviseli a gyümölcsös vonalat, de a bor egyszerre sós és édes, így pikáns, összességében véve kerek, enyhén olajos érzetű, izgalmas színfolt.

furmintfebruar2023_15.jpgSzent Donát Borkúria
A Szent Donát Márga 2020 neutrális, inkább enyhén sós, gyurmás illatú, nem gyümölcsös, ízében is sós, zellerszáras jegyek mutat. A Márga 2016 Magnum a palackbukénak köszönhetően komplexebb, egyéként is feszesebbnek, tömörebbnek tűnik, jól áll neki az érettség.

A Furmint Február Nagykóstolóra a szervezők hívtak meg. Köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr318041382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása