Folytatódnak a februári furmintos cikkek, ezúttal egy régi ismerős következik a Tokaji borvidékről. A közelgő Furmint Február Nagykóstolóhoz tökéletes felvezetésnek ígérkezett a Bott Pince 2021-es évjáratbemutatója, amelyet január utolsó szombatján a Kézdy Dániel nevével fémjelzett budakalászi Kálvária Pincében tartott a Bodó házaspár. A 2021-es borok mellett természetesen némi kitekintést is tettünk régebbi évjáratok felé és az édes borok sem maradhattak ki. A kóstolón sok kedves régi ismerőssel összefutottam, nem kis meglepetésemre és örömömre a blog alapítója, drbarta is ellátogatott a bulira, ő majd komment formájában észrevételezi, amit esetleg másképp látott, érzett. :)
A pincéről számtalan alkalommal volt szó a blogon, úgyhogy itt és most csak az aktualitásokra szorítkoznék. Mint látható, a címkék - már a legutóbb lepalackozott tételek esetében - megújultak, Bodó Judit kézírása nyomtatott betűkre lett cserélve. (Ha a kóstolótársaság véleményére alapozok, előfordulhat, hogy nem lesz végleges változtatás. :)) Az üvegdugók helyett a száraz borok DIAM dugós zárást kapnak a jövőben, ez szintén érintette már a legfrissebb palackozásokat is.
A Kulcsár rajongóinak szomorú hír, hogy Bodóék valószínűleg a jövőre megválnak a dűlőtől és nem bérlik tovább, ugyanis az utóbbi években nem bizonyult gazdaságosnak a művelése. Új jövevényt is köszönthetünk azonban a területek között, a mádi Betsek hárslevelűjét 2021-ben dolgozták fel először Juditék, és bár Mád felé eddig nem terveztek terjeszkedést, az eredmények elég meggyőzőek ahhoz, hogy a Betsek bent maradjon a szortimentben.
Ami a 2021-es évjáratot illeti, a tavasz hosszúra nyúlt, későn fakadt a szőlő, utána viszont behozta a lemaradást az érése, a cukorgyűjtés mellett a savak is szépen megmaradtak. Sőt, a pincénél a korábbi évekhez képest magasabb savtartalmú borok születtek (ez egyébként az egész borvidékre nézve elmondható), a kénszintet viszont alacsonyabban tudták tartani. A száraz borok mellett édes boros alapanyag is termett, a szamorodni mellett egy hordónyi aszú is készült 2021-ből.
A sort egy 2020-as borral nyitottuk, majd ráfordultunk a 2021-es dűlős borokra, amelyek a sor gerincét adták, ezekhez csatlakozott a Csontos és az Exczellencziás 1-1 korábbi évjárata. Természetesen édes borokkal zártuk a kóstolót, egy késői szüret, egy szamorodni minta és egy aszú tette fel a pontot az i-re.A 2021-es borok még nagyon fiatalok, a magas sav okán érdemes nekik egy kis időt hagyni, hogy kerekedjenek még a palackban. Ugyanakkor az érlelhetőséggel feltehetően nem lesz gond, bőven van fejlődési potenciál a borokban, a pontozásnál igyekeztem ezt is figyelembe venni.
Bott Pince Csontos Furmint 2020
Érett fehér húsú gyümölcsöket, almát, körtét, enyhe virágosságot idéz illatban, a friss borokhoz képest fejlettebb, érettebb karakterű a gyümölcsösség. Kóstolva lágy, puha tapintású, aránylag laza szövésű, a feszesebb 2021-esekhez képest lassúbb ritmusban mozog. Érett fehér húsú gyümölcsök, almafélék viszik a prímet ízben is, pici édesfűszerrel, a korty végén az alkohol melegségével. 6p
Bott Pince Teleki Furmint-Hárslevelű 2021
Furmint és kisebb részben hárslevelű házasítása. Fejlődő illata eleinte még zárkózott, majd friss alma, körte, később mezei virágok és mandatin tűnnek fel. Feszes savak kölcsönöznek lendületet a kortyot, anélkül, hogy túl élesnek tűnnének. Picike maradékcukor és fanyarság teszi még játékosabbá a bort. Ízében alma, körte, őszibarack és édes citrusok, a már említett fanyarság mellett. 6p+
Bott Pince Kulcsár Hárslevelű 2021
A Teleki után élénkebb, gazdagabb illattal nyit, az érett fehér és sárga húsú gyümölcsök mellett egy kevés narancs és méz is érezhető. A korty is teltebb, kerekebb a Telekihez képest, de ugyanúgy feszes, szikár savak alkotják a korty gerincét, leheletnyi fenolossággal a lecsengésben. Édes citrusok, narancs, édes őszibarack, alma, halvány fűszeresség adják az aromákat. A 2021-es borok közül talán ez és a Teleki van a leginkább "készen". 7p-
Bott Pince Betsek Hárslevelű 2021
Karakteres, izgalmas illata sokat változik a pohárban. Először érett sárga húsú gyümölcsök érkeznek, majd inkább citrusos irányba vált. Tartalmas bor, sok réteggel, de egyelőre az élénk savak és a citrusos jegyek uralják, míg a háttérben érett őszibarack, körte, sárga húsú gyümölcsök sejlenek fel. Szép jövő előtt állhat, most még nagyon fiatalnak tűnt. 7p-
Bott Pince Előhegy Furmint-Hárslevelű 2021
Megint egy friss, "löszös" illat, sok citrussal, citromhéjjal, virágokkal. Penge savak vezetik, nagyon feszes, szikár benyomást kelt, kissé rendezetlen, rusztikus még a szerkezete. Szájban is abszolút a citrusos vonal dominál: citrom, lime, kevés zöldalma alakítja az ízképet. Bőven alakulhat még a palackban ez a bor is. 6p
Bott Pince Csontos Furmint 2021
Kezdetben ez is kicsikét zárkózott, leginkább érett almát idéz az illata. Masszív szerkezetű bor, szinte rágható a beltartalom, magas a szerkezet, nagyon feszesek a savak, tömör, koncentrált anyag. Citrusok, narancs, almafélék, egy kevés körte, enyhe fanyarság adják az aromákat, intenzív, de még így is rakoncátlan. Nagyon fiatal ez is, biztosan lesz még szebb is és ahogy általában, ebben lehet a legnagyobb fejlődési potenciál. 7p
Bott Pince Csontos Furmint 2017
Szépen kialakult, összetett illat, benne mézes körte és alma, narancsvirág, mandarin. Szépen összecsiszolódott a szerkezet is, jól tartó, széles savak, finom textúra, pici maradékcukor is érezhető, valamint enyhe melegség és minimális kesernye a korty végén. Érett citrusok és mérsékelt égövi gyümölcsök vezetnek ízben, a háttérben pici gyógynövény és zöld tea. Jelen állapotában talán valószínűleg a sor legszebb száraz bora. 7p+
Bott Pince Exczellencziás 2019
Ebben az évjáratban a Határi dűlő furmintjából készült az Exczellencziás. Érett barack, citrusok, körte, narancs, sárga húsú gyümölcsök mellett pici fűszer és a kicsikét még hordó fája is érezhető. Jó felépítésű bor, tömör maggal, feszes savakkal, szájban kevésbé tűnik fel a hordó jelenléte. Érett alma, körte, narancslikőr, pici édesfűszer, vanília, enyhe kesernye a korty végén. 7p
Bott Pince Exczellencziás 2021
Határi furmint és Csontos furmint házasítása, utóbbi T8/7575-es klónok termése. Őszibarack, alma, édes citrusok, mandarin alakítja az aromatikát, ízben még hangsúlyosabb az édes citrusos vonal, naranccsal, mandarinnal. Karcsú, filigrán bor - a 2019-es után vékonyabb, szikárabb -, feszes savak vezetik, hosszú a lecsengés. Egyelőre még nem kerül forgalomba, 1-2 év érlelést még biztos kap a pincében. 7p-
Bott Pince Bott-rytis 2016
Aránylag visszafogott az illata, a trópusi gyümölcsös, mangós, barackos díszek mellett már egy kis gesztenye is felbukkan. Kóstolva is nagyjából közepes az intenzitás, a gyümölcsök mellett itt is érezhető már a kezdődő érettség, de még a gyümölcsökön van a hangsúly. Jól iható, inkább laza szövésű késői szüretelésű bor, kerek savakkal. 6p
Bott Pince Édes Szamorodni 2021 (M)
Nagyon friss, gazdagon gyümölcsös illat, mangó, barackfélék, ananász, és más trópusi gyümölcsök színezik, egy kevés szőlő és édesfűszer mellett. A maradékcukrot fürge savak ellensúlyozzák, a korty zamatos, intenzív és hosszan tart.
Bott Pince 6 Puttonyos Aszú 2016
Áradó illat, narancslekvár, narancshéj, idővel sárgabaracklekvár és aszalt barack. kiváló intenzitást nyújt, robbannak az ízek, a korty telt, enyhén krémes, az egyensúly épp csak hangyányit hajlik a cukor felé, de a savak is szépen dolgoznak. Sárgabarack és narancs lekvárja, érett mangó, trópusi gyümölcsök, késhegynyi vanília az ízprofil főszereplői. 8p