A Borrajongó

Dűlőpárok I. - Balassa Betsek Kvarc és Mézes-Mály Furmint 2015

2022. február 07. 06:00 - furmintfan

A borpárbajos posztok mellékvágányaként indul egy új sorozat is, ahol egy-egy pincészet azonos fajtából, de eltérő termőhelyekről, dűlőkről készült borai kerülnek majd egymás mellé, - remélhetőleg - bemutatva az egyedi terroir-nak köszönhető különbségeket. Magyarországon leginkább a Tokaji borvidéken készülnek dűlőszelektált borok, az egykoron itt működő 400 vulkán tevékenysége változatos talajviszonyokat eredményezett. Borvidéki összefogás hiányában a modernkori klasszifikáció megvalósítása még várat magára, de ezzel együtt is számos tokaji borász kutatja kitartóan az egyes termőhelyek jellegzetességeit és szinte minden pincészet készít legalább 1-2 dűlőválogatás száraz bort. Mivel úgyis Furmint Február van, kézenfekvőnek tűnt száraz furmintokkal nyitni a sort. Ma az tokaji dűlők egyik megszállottjától, Balassa Istvántól mutatok be két bort.


balassafurmint2015.jpg

Betsek
A Mádi-medence szívében található Betsek a település első osztályú, kiváló adottságú történeti szőlőhegyeinek egyike, amely nevét a 15. században birtokos Becskedi család után kapta, majd a századok során sokszor gazdát cserélt. A Betsek a mádi medence legkiterjedtebb dűlője, és méretéből adódóan vannak geológiailag elkülönülő, heterogén részei. Az alapkőzetet leginkább a riolittufa uralja, de ezt gyakran fűszerezi andezit, néhol kis bazalt, valamint kvarcitos-zeolitos képletek. A termőtalaj igen kötött, jó víztartó képességű, agyagos elemekkel. A Betsek jó adottságokkal rendelkezik a száraz borok készítésére, ugyanakkor ez a dűlő talán a borvidék legjobb minőségű aszúszem termőhelye. Őszi reggeleken gyakran sokáig megül itt a pára, amely a botrytis képződésében kulcsfontosságú. A fentiek alapján nem csoda, hogy Balassa István erről a dűlőről kezdett különböző talajtípusok szerint parcellaválogatott száraz fajtaborok és szamorodnik készítésébe.

betsek-1899x1280.jpgBalassa Betsek Kvarc Furmint 2015
A két bor közül ennek világosabb a színe és visszafogottabb az illata. Sárga húsú gyümölcsök, pici virág, egy kevés méz és édesfűszer, a háttérben enyhe sósság és füstösség színezi. Koncentrált, izmos testű bor, szikár savak vezetik, érzetre szinte teljesen száraz, a végén csak enyhén melenget az alkohol, a sav finoman vibrál a háttérben. Sárga húsú és trópusi gyümölcsök, édes citrusok, sós jegyek, sóban eltett citrom, pici méz, finom fűszeresség adják az aromákat. Komplex, izgalmas, de mértéktartó, lehet szálazgatni, de nem hengerel le egyből az intenzitásával. 7p+

 

Mézes-Mály
A hatalmas kiterjedésű történelmi Mézesmál első ismert említése 1280-ból származik, a középkorban több szerzetesrend birtokolt itt szőlőket. A dűlő felaprózódása a 15. század utolsó harmadában kezdődött, és ez a folyamat a 16-18. század folyamán felgyorsult. A Tokaj-hegy számos mai különálló dűlője ennek a folyamatban köszönheti önálló nevét. A mai Mézes-Mály, Tarcal mellett található, ez a történelmi Mézesmál szőlőhegy legnyugatibb csücske. A talaj elképesztően összetett, riolit, riolittufa, andezit, dácit, illetve akár obszidián is fellelhető. A termőtalaj sem homogén, megtalálható mind a lösz, a nyirok, de egyes foltokban nagyon kötött agyag is felbukkan, ami keveredik harmadkori vagy idősebb üledékes alkotóelemekkel. Balassa István a legkiválóbb évjáratokban készített Mézes-Mály Furmintjai egyúttal a borász kilányának, Villőnek a nevét is viselik.

mezes-maly-1920x1280.jpgBalassa Villő Mézes-Mály Furmint 2015
A bor valóságos illatorgiával fogad, nagyon buja és áradó. Érett és túlérett sárga húsú és trópusi gyümölcsök tömkelege tódul ki a pohárból: mangó, sárgabarack, maracuja, sárga húsú őszibarack, vanília és méz, itt-ott minimális konzervkukorica. Szinte már késői szüretes benyomást kelt. Testesebb, gömbölyűbb, mint a Betsek Kvarc, lassúbb ritmusban mozog, szinte hömpölyög. A vaskos test és a krémes textúra alá lágy, puha tapintású savak dolgoznak, a maradékcukortól szinte off-dry érzetű a bor, az alkohol kortyközéptől kezdve fejti ki enyhén melegítő hatását. Ízintenzitása is lehengerlő, nagyon komplex és döbbenetesen erőteljes, az illatot visszaidéző édes sárga húsú és trópusi gyümölcsök, édesfűszerek, mézes jegyek egészpályás letámadást indítanak a hosszú lecsengés végéig. 7p+

A két furmint eltérő karakterű, mégis fel lehet fedezni a borász kézjegyét. A Mézes-Mály elképesztően gazdag és hedonista bor, a Betsek Kvarc visszafogottabb, szikárabb jelenség. Mindkettő kiváló bor, ízlés dolga is lehet, hogy kinek melyik áll közelebb a szívéhez (én most jobban szerettem a Betsek Kvarcot, a Villő már-már túl sok volt most, de ez semmit nem von le az erényeiből). 6-7 évesen remek formában vannak, és biztosan van is még bennük tartalék.

A fotók és a dűlők leírásának forrása a borászat honlapja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8317056028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása