A Borrajongó

Sárgamuskotály a prémium kategóriában - Holdvölgy Intuition No. 2 Nyulászó Sárgamuskotály 2019

2021. augusztus 23. 06:00 - furmintfan

A sárgamuskotály Tokajban általában a borászatok szortimentjének bevezető tételeként jelenik meg száraz vagy félszáraz borként, vagy készül belőle egy késői szüretelésű bor, de mindenképpen ritkán találkozni vele a hárslevelű vagy a furmint fajtaborok rangjára emelve, prémium kategóriás dűlőszelektált tételként (Demeter Zoltán Őszhegye az egyetlen kivétel, ami hirtelen beugrik). Az örökké kísérletező Holdvölgy Borászat egyik idei újdonsága egy félszáraz dűlőszelektált sárgamuskotály éppen egy ilyen kivétel. A mádi pincészet eddig az Exaltation névre keresztelt késői szüretelésű borán keresztül mutatta be önállóan a Nyulászó dűlőből szüretelt sárgamuskotályt juk be általában. 2019-ben azonban a szőlőfajtát egyedülálló félszáraz borhoz válogatták le és a kész tételt a többi dűlős száraz boruk árához igazították. A borászat  kísérletező kedvének eredményeit bemutató Intuition borcsaládban a 2-es számot kapta az új jövevény.

holdvolgyintuitionno2nyulaszosargamuskotaly2019.jpg

Holdvölgy Intuition No. 2 Nyulászó Sárgamuskotály 2019
Félszáraz sárgamuskotály a Nyulászó dűlőről, acéltartályban erjesztve és érlelve 6 hónapig. 7,4 g/l sav, 10,9 g/l maradékcukor, 12% alkohol.
Csillogó halvány sárga színű bor fogad a pohárban, zöldes reflexekkel, eleinte kifejezetten hűvös, visszafogott illattal. Kezdeti zárkózottságát fokozatosan levetkezi, de végig mértéktartó marad az illat, a muskotályos karakter a háttérben marad, jelzésértékű szőlős, virágos jegyeivel, első nap inkább a citrusok és egy kevés gyógynövény, másnap fehér húsú gyümölcsök és egy kevés fűszer viszik inkább a prímet. Kóstolva szikár, tömör magra építkező szerkezet, feszes, fókuszált savak, hosszú, egyenes kortylefutás jellemzi. A struktúráról és a koncentrációról inkább egy Chablis vagy egy szárazabb iskolázású riesling ugrott be, nem egy populáris, maradékcukros muskotály. A savak mellett a maradékcukor éppen csak észrevehető, off-dry érzetet kölcsönöz a bornak, bár másnapra mintha kerekedne, lágyulna egy kicsit a korty, fenolosságnak egyébként sincs nyoma. Az ízvilágot sem a tipikus muskotályos jegyek határozzák meg, inkább citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, a háttérben egy kevés egres, ananász, bodza és szőlő, diszkrét fűszerességgel. Kétségkívül nem egy közhelyes tokaji sárgamuskotály, más ligában játszik, szerintem még egy rövidebb palackos érlelést is meghálálhat. 6p+ (7500 Ft - pincétől)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7016665080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Winesoul 2021.08.23. 09:21:43

No köszi a tippet , a leírás alapján jól hangzik! A héten pont lesz egy 4 napos boros rendezvény itt a vadnyugat Mekkájában [értsd: Győr] és mint minden évben most is jelen lesz a Holdvölgy. Bízom benne, hogy lesz lehetőség e bort is kóstolni.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.08.23. 09:38:04

@Winesoul: Biztosan elviszik. Szerintem ha lehet, ne frissen bontott palackból kóstold.

Winesoul 2021.08.23. 11:17:23

Okés, akkor szerintem őket a második vagy harmadik napra ütemezem be mivel azokon a napokon általában nagyobb a tömeg és sanszosabb, hogy korábban bontott palackból töltenek
süti beállítások módosítása