A sárgamuskotály Tokajban általában a borászatok szortimentjének bevezető tételeként jelenik meg száraz vagy félszáraz borként, vagy készül belőle egy késői szüretelésű bor, de mindenképpen ritkán találkozni vele a hárslevelű vagy a furmint fajtaborok rangjára emelve, prémium kategóriás dűlőszelektált tételként (Demeter Zoltán Őszhegye az egyetlen kivétel, ami hirtelen beugrik). Az örökké kísérletező Holdvölgy Borászat egyik idei újdonsága egy félszáraz dűlőszelektált sárgamuskotály éppen egy ilyen kivétel. A mádi pincészet eddig az Exaltation névre keresztelt késői szüretelésű borán keresztül mutatta be önállóan a Nyulászó dűlőből szüretelt sárgamuskotályt juk be általában. 2019-ben azonban a szőlőfajtát egyedülálló félszáraz borhoz válogatták le és a kész tételt a többi dűlős száraz boruk árához igazították. A borászat kísérletező kedvének eredményeit bemutató Intuition borcsaládban a 2-es számot kapta az új jövevény.
Holdvölgy Intuition No. 2 Nyulászó Sárgamuskotály 2019
Félszáraz sárgamuskotály a Nyulászó dűlőről, acéltartályban erjesztve és érlelve 6 hónapig. 7,4 g/l sav, 10,9 g/l maradékcukor, 12% alkohol.
Csillogó halvány sárga színű bor fogad a pohárban, zöldes reflexekkel, eleinte kifejezetten hűvös, visszafogott illattal. Kezdeti zárkózottságát fokozatosan levetkezi, de végig mértéktartó marad az illat, a muskotályos karakter a háttérben marad, jelzésértékű szőlős, virágos jegyeivel, első nap inkább a citrusok és egy kevés gyógynövény, másnap fehér húsú gyümölcsök és egy kevés fűszer viszik inkább a prímet. Kóstolva szikár, tömör magra építkező szerkezet, feszes, fókuszált savak, hosszú, egyenes kortylefutás jellemzi. A struktúráról és a koncentrációról inkább egy Chablis vagy egy szárazabb iskolázású riesling ugrott be, nem egy populáris, maradékcukros muskotály. A savak mellett a maradékcukor éppen csak észrevehető, off-dry érzetet kölcsönöz a bornak, bár másnapra mintha kerekedne, lágyulna egy kicsit a korty, fenolosságnak egyébként sincs nyoma. Az ízvilágot sem a tipikus muskotályos jegyek határozzák meg, inkább citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, a háttérben egy kevés egres, ananász, bodza és szőlő, diszkrét fűszerességgel. Kétségkívül nem egy közhelyes tokaji sárgamuskotály, más ligában játszik, szerintem még egy rövidebb palackos érlelést is meghálálhat. 6p+ (7500 Ft - pincétől)