A Borrajongó

Syrah kóstoló a Vino Castillo-ban

2020. november 06. 06:00 - furmintfan

Október utolsó pénteki napján a Vino Castillo aktuális kóstolóestje ismét egy francia fajta spanyolországi interpretációira fókuszált. A spanyol borvidékeken ugyan jellemző a helyi kékszőlő fajták - tempranillo, garnacha, carinena, monastrell, bobal, stb. - dominanciája, de a nemzetközi fajták részleges térnyerésével többek között a syrah is több régióban elterjedt. Leginkább házasításokban kap szerepet, de önállóan is megjelenik néhány borászat portfóliójában, és most ezekből a fajtaborokból kaphatott ízelítőt a közönség.

vinocastillosyrah.jpg

A nagyközönség számára meghirdetett kóstoló előtt volt lehetőségem végigmenni a borsoron, íme a tapasztalatok.

El Grillo y la Luna 12 Lunas Rosado 2016 Somontano
Syrah rosé, 4 hónapos finomseprős érlelés. eredetileg a 2018-as szerepelt volna a sorban, de véletlenül egy megmaradt 2016-os palack került a hűtőbe, így a baleset folytán kiderült, hogyan is érik ez a rosészörny. :) A gyümölcsös motívumok az illatból teljesen eltűntek, a seprős, krémes, enyhén vaníliás motívumok maradtak. Ízben azért némi érett gyümölcs és halvány sósság is felvillan. A szerkezet stabilan áll, a széles, savak, a jól kitöltött korty dacolnak az idővel, az alkohol picikét fűt a végén. 5p- (3990 Ft - Vino Castillo, a 2018-as évjárat kapható)

Vicente Gandía Hoya De Cadenas Shiraz 2018 Utiel-Requena
7 hónapot töltött francia hordóban. Populáris hordófűszerek dominálnak illatban és ízben egyaránt, meggy, és érett gyümölcsök mellett. Szájban puha tapintású és eléggé lágy savai vannak, így bár jól iható, de kicsit lapos és a lecsengése is rövid. Hibája nincs, de sok izgalmat nem tartogat. 4p (2590 Ft - Vino Castillo)

Bodegas Aragonesas Coto de Hayas Solo Syrah Tirio 2018 Campo de Borja
Mindössze 2 hónapot töltött francia hordóban. Egzotikus hangulat, keleti fűszerek és érett fekete gyümölcsök, áfonya, szeder határozza meg az intenzív aromatikát. A test legfeljebb közepes, feszes savak és közepesnél kevesebb tannin övezik. Kellemes bor és jó vétel. 5p+ (2790 Ft - Vino Castillo)

Finca Antigua Syrah 2016 La Mancha
10 hónapot töltött francia hordóban. Érett gyümölcsök, meggy, éppen kezdődő palackérési jegyek villannak fel illatban. A korty lágy, széles, selymes érzetű, jó egyensúlyt mutat, itt is kezdődő érettség és nem túl intenzív érett piros gyümölcsök, meggy érezhető. Az előző bornál valamivel testesebb, lágyabb, de szinte minden szempontból visszalépésnek tűnt. 5p (3900 Ft - Vino Castillo)

Chivite Family Estate Finca Le Gardeta Syrah 2017 Navarra
12 hónapot töltött francia hordóban. Kezdetben egy kevéske tökmag fedi az illatot, de hamar megérkeznek érett fekete gyümölcsök, szeder, szilva, és egy kézkrémes motívum. A korty telt, puha tapintású, széles savak és érett, selymes tannin fogják közre, az aromákért érett málna, szilva, erdei gyümölcsök, szárított zöldfűszerek, egy kevés fekete olíva és egy csipet só felelnek. Mediterrán karakterű, érett, telt bor, egy kacsintás Dél-Rhone felé. Nagy ugrás felfelé. 6p+ (5800 Ft - Vino Castillo)

Pago De Vallegarcia Syrah 2017 Castilla y León (Montes De Toledo)
12 hónapot töltött francia hordóban. Majd' kirobban a pohárból, csupa egzotikus fűszer, bors és érett fekete gyümölcs (szeder, fekete ribizli). Áradó és erőteljes bor, remek alapanyag és minőségi hordó házassága. A közepesnél nagyobb test jól elbírja az emelkedett alkoholt is, az intenzitás és a kortylefutás kiegyensúlyozott, a lecsengés hosszú. A kedvencem a sorból. 7p (9900 Ft - Vino Castillo)

Marques De Grinon Syrah 2015 Dominio De Valdepusa
15 hónapot töltött francia hordóban. Érett-túlérett meggy, szilva, erdei gyümölcsök és fekete cseresznye vezet illatában, a háttérben egy kis fűszer, pörkölt magvak és kezdődő érettség. Testes, komoly anyag, jó egyensúllyal, betölti a száj minden szegletét. Érett gyümölcsös, finoman fűszeres ízvilág és egyfajta kortalanság jellemzi. Szintén remek bor. 7p (9600 Ft - Vino Castillo)

Köszönet a meghívásért a Vino Castillo-nak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1416269006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása