A Borrajongó

Zöldveltelini Smaragd négyesfogat 2017-ből

2020. november 03. 06:00 - furmintfan

Nem kívánom nagyon hosszúra nyújtani a bevezetőt, nem is lenne nagyon miről írni, lényeg, hogy összegyűlt itthon néhány Grüner Veltliner Smaragd Wachau-ból, a 2017-es évjáratból és ungert-tel ketten megnéztük, mit tudnak a borok egymás mellett kóstolva. Négykezes beszámoló következik.
wachaugvsmaragd2017_1.jpg

Összességében véve a borok hozták, amit kell. A négy borból három dűlőválogatás, egy pedig amolyan dűlő-házasítás volt. "Global warming is a bitch", a felmelegedés hatásai alól az osztrák szomszédok sem tudják kivonni magukat. A meleg, száraz év sok helyen korai szüretet eredményezett, de általánosságban a minőségre nem volt panasz. Mint tapasztaltuk, 2017-ben a zöldveltelinik savai hajlamosak voltak lelágyulni, míg a cukorfok, és így az alkohol is felszaladni (a sor első két bora esetében ez 13,5%, a másik két bornál 14,5%). Ami az itt kóstolt tételeket illeti, némelyiknél el tudtunk volna viselni több savat, illetve olykor az emelkedett alkohol némi kesernyés árnyékot vetett a borokra, de igazából nem fanyaloghattunk, a négyesfogat három tagja kifejezetten jól szerepelt. A kvartettből egyértelműen a Rudi Pichler bor lógott ki lefelé, nálam a Tegernseerhof mellett a lendületes, fókuszált korty, a Domäne Wachau mellett a komplexitás szólt, a Fischer bor hajszállal mindkettő mögött lemaradt valamilyen tekintetben.

wachaugvsmaragd2017_5.jpgRudi Pichler Terrassen Grüner Veltliner Smaragd 2017
furmintfan: Az illat picit zárt is kicsit kusza, valahogy picikét bizonytalan is, halványan fehér virág, egy kevés húsleves, só és alma érezhető. Széles savak tartják a közepesnél nagyobb, enyhén krémes textúrájú testet, a finisben némi kesernye és szárító hatás érezhető. Hiányzik belőle a fókusz és a lendület, a kortyközép kicsit lyukas. Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, némi érett citrus, halvány sósság érezhető ízben. 5p+
ungert: Visszafogott illattal nyit. Csupaszsága elsősorban sós-húsleves alapokon nyugszik, mögötte csak minimális gyümölcs tűnik fel, habár melegedve azért szed magára némi intenzitást. A korty kusza, a közepesnél kevesebb savak nem igazán tartják meg a farnehéz, ugyanakkor kissé szedett-vedett és üres karaktert. Kissé kócos, kusza és szedett-vetett bor. Erényei vannak, de mégsem áll össze a sztori. 5 pont.

wachaugvsmaragd2017_2.jpgTegernseerhof Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2017
furmintfan: Kellemesen hűvös, vonzó illat- és ízvilág: különféle citrusok minden formában, citromtorta, citromfű, citromhéj, mandarin. A korty fókuszált, lendületes, végig kiegyensúlyozottan teljesítő savak vezetik, az egyensúly kicsit a riesling-ek felé kacsintgat. A citrusok illatban megismert különféle formái határozzák meg szájban is, a mandarin hangsúlyos, a háttérben némi zöldalma, fehérbors, leheletnyi édesfűszer kíséretében. Másnap mind illatban, mind ízben sárga húsú őszibarack, mangó és sárga ringló csatlakozik az édes citrusokhoz. Szerkezetben és egyensúlyban a kvartett legjobbja, komplexitást tekintve viszont a következő két bor is nyújtott ennyit, az utolsó még többet is. 7p
ungert: A kezdeti orrpróba során kissé zárkózottnak tűnik, melegedve viszont teljes szélességében villantja meg a citrusos portófilió szinte minden árnyalatát. Tiszta, frissítő és rendezett. A korty lendületes, feszes savak viszik előre, és bár nincs túlcizellálva, mégis módfelett jó fogyasztani. Elegáns és egyensúlyos, maximálisan megugorja az elvárásokat. El is éri a 7 pontot.

wachaugvsmaragd2017_4.jpgJosef Fischer Frauenweingärten Grüner Veltliner Smaragd 2017
furmintfan: A sor legbujább, legérettebb gyümölcs-karaktert idéző tagja, mind illatát, mind ízét tekintve, bár másnapra a visszatekert csavarzár alatt kicsit zártabbá és fülledtebbé válik, és csak melegedve enged fel. Sárga húsú gyümölcsök, narancs, sárga húsú őszibarack, mangó, érett alma, leheletnyi vanília, pici narancshéj a fő díszítőjegyek. Kóstolva kerek, puha tapintású, enyhén krémes, savai jól megtartják az erős közepes testet. A korty végén enyhe kesernye és az emelkedett alkohol finom melegítő hatása érezhető, bár magasabb hőmérsékleten a intenzívebbé váló gyümölcsösség mellett ez egyre kevésbé feltűnő. 7p-
ungert: Érett anyag. Nem a citrusosság, inkább a trópusi gyümölcsök dominálják a kifejezetten vonzó illatot. A korty a közepesnél sűrűbb, és bár savai viszonylag puhábbak, mégsem emiatt, hanem az utóízben felbukkanó keserűség miatt bukik el az egyensúly. Tartalmas bor, de értékei ellenére is kissé sánta. Gyenge 6 pont.

wachaugvsmaragd2017_3.jpgDomäne Wachau Achleiten Grüner Veltliner Smaragd 2017
furmintfan: Elsőre egy kevés fehér virág és érett gyümölcsök érkezik illatban, majd egyre áradóbb, bujább lesz, érett körte, sárga húsú őszibarack, mandarin, sárga húsú őszibarack és egy kevés mangó díszíti. Telt, jól kitöltött a korty - talán a sor legtestesebb és legkoncentráltabb bora -, bár lefelé lejt, az elején szépen muzsikálnak a savak, de a második fele lágyabb, az alkohol kicsit emelkedett és melegít a finisben. Érett körte, sárga húsú őszibarack, narancs, mandarin, mangó enyhe trópusi gyümölcsös érintés, cseppnyi méz, finom fűszeresség, fehérbors színezi, talán ez a sor legkomplexebb bora. A végén minimális kesernye is bevillan, bár összességében az emelkedett alkoholt jobban elbírja, mint az előző bor. Gazdag, komplex, szép tétel, bár egy kicsivel több savat elbírna. 7p
ungert: Sűrű és masszív már az első orrpróba során is. Koncentráltan barackos és trópusi gyümölcsös anyag, amit nem kevés édesfűszer igyekszik kiegészíteni, ügyesen. Szájban kissé darabos, a szesz fűt és a vége is enyhén kesernyés, de egészen szerethető és sokszínű bor. Ez sem a fürgeségéről lesz híres, de a műfajában tulajdonképpen rendben van. Hat pont, felülről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8616268326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása