A Borrajongó

Magyar egyveleg 2020/3

2020. augusztus 01. 06:00 - furmintfan

Itt az újabb magyar egyveleg, az idei harmadik, több fehérrel, mint vörössel, előbbiek terén főleg tokaji és balatoni borokkal.

egyvelegdugokm25.jpg

Pezsgő

kreinbacherclassicbrut.jpgKreinbacher Classic Brut
Furmint, chardonnay és pinot blanc, 9 g/l dosage. Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, halvány virágos és kekszes jegyek illatban. Remek sav, finom textúra, picinyke, tartós buborékok, hosszú lecsengés. Ízben alma, fehér és sárga húsú gyümölcsök, a háttérben kevés briós. 6p


Fehér

gizellabaratharslevelu2019.jpgGizella Pince Barát Hárslevelű 2019
Az illatban egy komplett gyümölcskosár: sárga húsú őszibarack, vilmoskörte, mangó, citrusok, mandarin, pici trópusi gyümölcs, jázmin, citromhéj és citromfű. Első nap is szép és intenzív, de második nap szárnyal igazán. Légies és elegáns, alacsony az alkohol, az üde savak és a pici maradékcukor még jobban kiemelik a gyümölcsösséget. Ízben is visszaidézi az illat gazdag gyümölcsösségét, jól iható, sokízű, vidám bor. 6p

kalakapincetallyacuvee2017.jpgKaláka Pince Tállya Cuvée 2017
Érett sárga húsú gyümölcsök uralják az aromatikát: őszibarack, sárgabarack, körte, pici birs, némi trópusi gyümölcs, narancs, majd idővel méz is érezhető. A feszes és hosszú kortyban némi édességérzet, széles savak, enyhe cseresség jelenik meg. Az érett sárga húsú gyümölcsöket a méz mellett egy pici zöldfűszeresség is kiegészíti. 6p

martinustohelyolaszrizling2017.jpgMartinus Tóhely Olaszrizling 2017
Olaszrizling a Zánka melletti Tagyon-hegyről, három tétel: egy reduktív, egy spontán erjedt hordós és egy héjon áztatott rész házasítása. Egyedi, érdekes illat: gyógynövények, zöldfűszerek, majd érett citrusok, herbatea, idővel körtekompót jelenik meg benne. A korty tartalmas és kerek, enyhén krémes, jó savakkal alátámasztott. Érett körte, almafélék, édes citrusok, a háttérből gyógynövényes, köves, sós jegyek színezik, enyhén mézes, krémes zárással. 5p+

szepsyfurmint2017.jpgSzepsy Furmint 2017
Szent Tamás, Betsek, Hasznos, Bohomáj és Nyulas dűlők termésének házasítása. Aránylag visszafogott, hűvös illat, benne a furmint klasszikus körtés jegyei, mellette még alma, őszibarack. A korty arányos, jól kitöltött, sem a sav, sem a hordó nem tolakszik az előtérbe, minimális (1,8 g/l) maradékcukor kerekít a boron. Fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, alma, egy kevés édes citrus, diszkrét fűszeresség. 6p

gervaisauvignonblanc2018.jpgGervai Sauvignon Blanc 2018
Egres, alma, édes citrusok, halvány trópusi gyümölcsös érintés illatban; nem annyira a fajta "zöld" pályáján mozog. Kóstolva kerek, de kellően lendületes, zamatos, közepesnél intenzívebb. Édes citrusok, körte, sárga húsú őszibarack, érett egres jelentkezik ízben. 5p+

kristinusbirtokfeher2019.jpgKristinus Fehér Cuvée Birtok Szelekció 2019
Tiszta, friss illat, benne fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, citrusok, citromhéj, ananász, banán, pici zöldfűszer. Könnyű, tiszta és üde, jó savakra épít, ízében ugyancsak zöldalma, citrusok, citromhéj, körte, ananász, banán, majd zárásként frissítően fanyar lecsengés. 5p

figula7ha2018.jpgFigula 7ha 2018
Sauvignon blanc, chardonnay, sárgamuskotály és szürkebarát együtt szüretelve és feldolgozva. Az illat első nap kicsit tompa és nehezen szálazható, fehér húsú gyümölcsök, krémes, finoman fűszeres jegyek és zöldséges aromák egyaránt feltűnnek benne, de egyik sem igazán domináns. Kóstolva közepes testű, enyhén krémes, a savak inkább szélesek, mint magasak, érdekes ízében fehér húsú gyümölcsök, zöld olívabogyó, spárga és krémes-seprős jegyek elegyednek. Másnapra a bor kirúgja magát egy kicsit, a gyümölcsök élénkebbek, a zöldséges jegyek eltűnnek, de gyümölcsbomba azért így sem lesz. 5p

anonympincefrazirsauvignonblanc2019.jpgAnonym Pince Frazír Sauvignon Blanc 2019
Tiszta, intenzív illat, sokféle citrussal, zöldalmával, fehér őszibarackkal. A ropogós savakra egy kevés CO2 is rásegít, a korty egyenes, leheletnyit krémes, üde. Friss citrusok, zöldalma, őszibarack, minimális zöldfűszer színezi. Fajtajelleges, kellően intenzív, de nem közönséges. 6p

balassabetsekharslevelu2018.jpgBalassa Betsek Hárslevelű 2018
Délies, meleg érzetű illat, először egy kevés egzotikus virág és fűszer, majd narancs, narancsvirág, narancshéj, sárga húsú gyümölcsök, sárga húsú barackfélék, édesfűszerek tűnnek fel sorban. Széles, vállas bor, közepesnél valamivel talán testesebb, a savak jól dolgoznak alá, leheletnyit krémes érzetű is. Érett sárga húsú gyümölcsök és édes citrusok, édesfűszerek, narancshéj a fő díszítőjegyek. 7p

palffyolivinfurmint2017.jpgPálffy Káli Királyi Olivin Furmint 2017
Érett illat, érett alma, körte, kompótosba hajló gyümölcsök, ízben is körtekompót, érett alma, pici gyógynövény és zöldfűszer jelentkezik. A savakat némi maradékcukor tompítja, az alkohol kissé fűt a lecsengésnél. A csúcsán már túl van a bor. 5p+

etyekikuriamereszsandorprojektoakedsauvignonblanc2018.jpgEtyeki Kúria Mérész Sándor Projekt Fumé Oaked Sauvignon Blanc 2018
Alma, fehér húsú gyümölcsök, pici spárga, halvány füstösség és nagyon határozott gyömbéres fűszeresség adják az aromákat illatban. Szájban kerek, tartalmas a bor, a hordó cseressége még nem teljesen simult be, a savak a meleg évjáratnak megfelelően nem annyira magasak, a korty vége lágyabb. Fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, alma, narancs, citrusok, citrushéj, halvány zöld villanások és ismét gyömbéres fűszeresség. 6p

homolahajnoczyolaszrizling2017.jpgHomola Hajnóczy Olaszrizling 2017
Az illatban van egy kis fülledtség, majd sós mogyorós, kesudiós, mandulás irányt vesz, pici barackmaggal, gyümölcsök sehol. Másnap vasas kútvíz, pici méz és gyógyszeres, kesernyés jegyek veszik át az uralmat, és később sem lesz vonzóbb. A legfeljebb közepes testhez kerek savak járulnak, amelyeknek mégis van egy almsavas (?) éle, így kicsit keménynek hat a bor. Ízben is tökéletesen is visszaidézi az illatot, sajnos annak változásaival együtt. 5p-

planinacirfandli2019.jpgPlanina Cirfandli 2019
Édeskés, délies hangulatot árasztó illatában banán, déligyümölcsök, édes narancs, virágok, mellettük első nap minimális grillezett zöldség is feltűnik, második nap ez utóbbi helyét virágos, szénás jegyek veszik át. Szájban enyhén olajos érzetű, savai inkább szélesek, az alkohol enyhén melegít. Banán, déligyümölcsök és érett fehér húsúak, pici édesfűszer, gyömbér és egy kevés füstölt sonka színezi a kortyot. 5p

sauskasargamuskotaly2019.jpgSauska Sárgamuskotály 2019
A pohárba szimatolva szép, fajtajelleges, de diszkrét, nem pacsuli, inkább hűvös: citromhéj, citrom, licsi, mangó, grapefruit, szőlő és pici fűszer. A korty jól kitöltött, melegebb érzetű, a savak finom tapintásúak, de jól dolgoznak, könnyedsége mellett is tartalmas a bor. Citrusok, szőlő, mangó, egy kis egzotikus fűszer, citromhéj, halvány sósság, pisztáciafagyi, finom fanyarság jellemzi. 6p-

sabarlesznerrajnairizling2018.jpgSabar Leszner Rajnai Rizling 2018
Édes citrusok, körte, egres, egy pici gyógynövény és fűszer, leheletnyi kezdődő petrolosság jelenik meg illatában. A korty feszes, csontos savakra épül, szikár maggal, amelyen egy kevés maradékcukor hivatott kerekíteni, de így is enyhén rusztikus és szárító érzetű a korty. Citrusok, zöldalma, körte, egres, leheletnyi gyógynövény és fűszer  jelentkezik ízében is. 5p+

heroldszeldombsargamuskotaly2018.jpgHerold Széldomb Sárga Muskotály 2018
Aránylag visszafogott muskotályos jegyek - szőlő, virágok, keleti fűszerek - előtt leginkább citrusos - citromhéjas, citromos, citromfüves jegyek viszik a prímet, ezeket még egy némi őszibarack és ananász kíséri. A savak kifejezetten élénkek, végig vezetik a bort, amely elég tartalmas és széles is és egy kevéske maradékcukor is érezhető. A kortyot az illatban domináló citrusos jegyek vezetik be, majd egyre több a gyümölcs - ananász, licsi, szőlő -, a finis felé tartva kiszélesedik, kerekebbé válik a bor. 5p+

abrahampinceharsmint2015.jpgÁbrahám Pince Hársmint 2015
Érett illat, banán, kókusz, trópusi gyümölcsök, körtekompót. A széles savakatat határozott hordós jegyek és maradékcukor ölelik körbe, az összhatás a címkén írtaknak megfelelően valóban off-dry. Édes gyümölcsök, süteményes jegyek, érett és kompótosba hajló alkma és körte, barackbefőtt, édesfűszerek, pici kókusz. 5p+

villatolnaytenger2017.jpgVilla Tolnay Tenger 2017
Chardonnay, zöldveltelini, rajnai rizling és olaszrizling, burgundi stílus szerint elkészítve. Bontás után van benne egy enyhe tűzköves, gyufafüstös fülledtség, amelynek enyhülésével mogyoró, kesudió, hordófűszerek, egyre növekvő intenzitású fehér húsú gyümölcs és gyógynövény határozza meg az illatot. Közepesnél komolyabb koncentráció, széles és jó tartású sav, stabil gerinc, határozott, de minőségi hordó, leheletnyi krémesség jellemzi a szerkezetet. Érett citrusok, fehér húsú gyümölcsök, mogyoró, mandula, édesfűszerek, gyömbér, hosszú lecsengés. Komoly bor, és szerintem még lehet jobb is. 7p-

kikeletbirtokfurmint2017.jpgKikelet Pince Birtok Furmint 2017
Diszkrét hordófűszerek, pici kakaó, zöldfűszerek, érett fehér húsú gyümölcsök, alma, éppen kezdődő érettség színezi az illatot. Feszes korty, penge savak, enyhe savhangsúly, markáns, komoly felépítés, az illathoz képes visszafogottabb hordóhatás. Citrusok, lime, alma, körte, zöldfűszerek és pici édesfűszer, hosszú lecsengés. 6p

ittesmostpincezoldveltelini2018.jpgItt és Most Pince Zöldveltelini 2018
Fehér húsú gyümölcsök - alma és körte - uralják az illatot érett-túlérett, enyhén kompótos formában. A korty jól kitöltött, kerek, aránylag lazább szövésű, gömbölyded savakkal. Ízvilágában is érett fehér húsú gyümölcsök - alma, körte, őszibarack - dominálnak, de feltűnik egy pici citrus és szőlő is. 5p

nemethpincepremiumolaszrizling2019.jpgNémeth Pince Prémium Olaszrizling 2019
Kedves, virágos, fehér húsú gyümölcsös, friss almás illat, amelybe idővel egy kevés zöldfűszer is vegyül. Kóstolva is nagyon barátságos, vidám bort kapunk, csiszolt savakkal, fehér húsú gyümölcsökkel, almával, körtével, pici fűszerrel, zárásként nagyon finom fanyarsággal. 6p

nemethpincepremiumrajnairizling2019.jpgNémeth Pince Prémium Rajnai Rizling 2019
Közepes intenzitású, tiszta és vonzó illat: fehér húsú őszibarack, édes citrusok, virágok, pici narancs. Elegáns, precíz bor, remek savakkal, pici maradékcukorral, német stílus badacsonyi kivitelben. Édes citrusok, mandarin, pici őszibarack és hosszú lecsengés. 6p+  


Rosé

ikonrose2019.jpgIkon Rosé 2019
Pinot noir, merlot, shiraz, cabernet sauvignon és cabernet franc házasítása. Az illat leginkább érett szamócát idéz, cukorkás villanásokkal, ez ízben egy kis cseresznyével és minimális vérnarancsos, grapferuit-os aláfestéssel egészül ki. Van teste, a sav nem különösebben élénk, a korty így nem tart hosszan, a végén inkább minimális tanninos húzás és finom fanyarság mossa tisztára a szájüreget. Extrát ugyan nem nyújt, de bármikor meginnám. 4p+


Vörös

kochpremiumhajosbajaicabernetsauvignon2019_1.jpgKoch Premium Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon 2018
Először fűszerpaprika viszi a prímet illatban, majd jönnek az erdei gyümölcsök, másnap pedig gyümölcsjoghurtos aromák, virágok és fahéj, a paprika pedig eltűnik. Kifejezetten könnyű, laza felépítésű, a tannin sem sok, de kicsit érdes, tapadós. Az édeskés friss gyümölcsös jegyek mellett jön egy kis édesfűszer - fahéj, kardamom -, és gyümölcsjoghurtos jegyek, valamint árnyalatnyi füst. 4p+

bottfrigyesfarickakekfrankos2018.jpgBott Frigyes Faricka Kékfrankos 2018
Bott Frigyes első dűlőszelektált kékfrankosa, amely "hamburger" metódussal készült. Meggyes, zöldfűszeres illatok, ízben meggy, meggyszár, piros bogyós gyümölcsök, pici zöldfűszer. Meleg érzetű, sima korty, bársonyos tannin, karcsú test jellemzi a szerkezetet. Transzparens, letisztult kékfrankos, de több komplexitást vártam. 5p+

heimannbirtokbor2016.jpgHeimann Birtokbor 2016
Nagy része cabernet franc, a többi syrah, kékfrankos és merlot. Finom édeskés fűszerességgel, diszkrét vaníliával, erdei gyümölcsökkel, meggyel nyit az illat. Arányos felépítésű, közepes testű bor, feszes savakkal, picikét fogós tanninnal. Lendületes, tartalmas korty, benne meggy, málna, áfonya, pici zöldfűszer és finoman a hordó fűszerei is megjelennek. Másnap illatban és ízben is beúszik a háttérbe egy enyhe főtt céklás jegy, ami engem elsőre kicsit meglepett, de nem zavart, a gyümölcsöket nem szorította ki. 6p

szentesicsokaszolo2017.jpgSzentesi Csókaszőlő 2017
Érett gyümölcsös és növényes jegyek keverednek az érdekes egyedi illatban: érett meggy, eper, josta, vörös szilva, kék szőlő, sóska, halványan gyógynövények, első nap még egy minimális földes-istállós jegy is bevillan. Az éppen közepes testhez jó sav és picikét fogós, határozott tannin jár, így stabil szerkezetre épül a bor és száraz, kicsit tanninos végszóval zár. Kóstolva is a gyümölcsös és egyedi növényes jegyek határozzák meg: meggy, eper, kék szőlő, pici paradicsom a szárával együtt, bazsalikom, sóska, gyógynövények. Izgalmas bor, de jelenlegi formájában nem szólt akkorát, mint egy éve, kicsit zárkózottabb, talán éppen átalakulóban van. 6p

tiffanimmortal2017.jpgTiffán Immortal Cuvée 2017
Kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon és portugieser házasítása. Az illat kicsit lassan nyílik meg és nem is lesz túl intenzív, pici virág, érett cseresznye, halvány pörkölési aroma és csoki színezi. Később inkább friss piros gyümölcsös, gyümölcsjoghurtos irányt vesz az illat. A közepesnél könnyedebb test sima textúrával, kevés poros tanninnal párosul. A korty arányos, nem túl intenzív ízében érett piros gyümölcsök, meggy, cseresznye, málna, kevéske fűszer. 5p

kaloimre4x4cabernetfranc2017.jpgKaló Imre 4x4 Cabernet Franc 2017
Novemberi szüret, túlérett, 15%-ban botrytises fürtök, 3 hónapig erjedt héjon a bor, préselés nélkül a törköly saját súlya alatt kifolyt színlé ülepítés után másodtöltésű hordóban érlelődött 2 évet. Aszalt erdei gyümölcsök, földes jegyek, pici gomba és enyhe pinceszag jellemzi az illatot. Szájban vastag, robosztus, enyhén édeskés, magas alkohollal (16%). Ízben is édes aszalt gyümölcsök viszik a prímet, csokis, likőrös, enyhén gombás jegyekkel, lappangó dohosság gyanújával. Stílusban leginkább talán egy Amarone-hoz lehetne hasonlítani, de itt a botrytis is bejön a képbe, meg egy kis bizonytalanság illatban. Megosztó bor, nekem az az egy korty, amit kaptam, elég volt. 5p-

centuriokekfrankos2018.jpgCenturio Kékfrankos 2018
Enyhe bőrösséggel, animalitással és gyógynövényekkel nyit az illat, majd érkeznek a meggyes, erdei gyümölcsös aromák, pici rumpuncs és leheletnyi illó is bevillan. Közepes test, jó arányok jellemzik szájban, itt is érett meggy, erdei gyümölcsök, pici fűszer jelentkezik, egy minimális illó megint érezhető. 5p

bottfrigyessupergranumred2017.jpgBott Frigyes Super Granum Red 2017
Pinot noir, pinot meunier és kadarka. Érett meggy, piros bogyós gyümölcsök, hűvös érzet, diszkrét fűszeresség. Karcsú test, burgundi stílus, visszafogott hordóhasználat. A húsos korty inkább a gördülékeny savakra épít, a tannin nem túl sok, sima, így összességben lendületes megjelenése és csiszolt textúrája van a bornak. Ízben is letisztult, jól definiált és intenzív, lédús piros gyümölcsökkel, főleg meggyel, leheletnyi meggymaggal és meggyszárral. 6p

kislakikislak2015.jpgKislaki Kislak 2015
40% merlot, 40% kékfrankos a Jánoshegyről, és 20% cabernet sauvignon a Vitéz dűlőből, nyílt kádon, spontán erjesztve, 10 hónapig 300 literes magyar tölgyhordókban érlelve. Érett piros gyümölcsös, meggyes, málnás, ribizlis illat, diszkrét fűszeresség és kezdődő érési jegyek kíséretében. Kóstolva selymes, elegáns, letisztult, egységes szerkezetet villant, remek arányokkal. Érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, málna, ribizli, finom fűszeresség tér vissza ízben is. 6p+

Kristinus Holistic Cabernet Franc 2018
A pince új borcsaládjának tagja. 350 literes kerámiaedényben érlelődött a bor 1 évig. Érett meggy, piros bogyós gyümölcsök, halványan fűszerek jelennek meg illatában. Kóstolva kerek, nem túl sok, sima tannin, puha felszínű sav övezi a közepes testet. A korty gördülékeny, sima, piros bogyósok, cseresznye és diszkrét fűszerek ízével. 5p+

sebestyennanaikekfrankos2017.jpgSebestyén Pince Nánai Kékfrankos 2017
Meleg hangulatot árasztó illat, először érett meggy, majd egyre inkább édesre érett szamóca, málna uralja, közben mögéjük felzárkóznak a finom édesfűszerek is, szegfűszeg és fahéj formájában. A közepes testet feszes sav és bársonyos, picikét szárító érzetű tannin keretezi, a felépítés arányos. Érett piros bogyós gyümölcsök, pici zöldfűszer és édesfűszer adják az aromákat, a lecsengés tiszta, száraz. 6p

belaesbandikekfrankos2016.jpgBéla és Bandi Kékfrankos 2018
Friss és fanyar piros bogyós gyümölcsök, ribizli, savanykás meggy, pici zöldfűszer színezi illatban és ízben. Aránylag vékonyabb, inkább a savakra támaszkodik, a tannin kevés, sima, a korty egyenes, feszes. 5p


Édes

demeterzoltanlateharvest2018.jpgDemeter Zoltán Late Harvest 2018
Klasszikus késői szüretes jegyek: sárga húsú és trópusi gyümölcsök, sárgadinnye, mangó, sárgabarack. Kóstolva kerek, vidám, enyhén talán az édesség felé hajlik (kb. 140 g/l a maradékcukor), miközben az alkohol alacsony. Csupa sárga húsú gyümölcs, sárgadinnye, mangó, maracuja, sárgabarack a kortyban is. 7p-

Bodrog Borműhely 6 Puttonyos Aszú 2013
Visszafogott, hűvös illat, benne sárgabarack, körte, trópusi gyümölcsök és méz. Kóstolva koncentrált, de elegáns, jó a sav-cukor egyensúly is. Sárgabarack, trópusi gyümölcsök, körte, édes citrusok, finom fűszeresség színezi. 7p+

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5116078114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Suszt Máté 2020.08.03. 15:40:31

Ez egy szépen összeszedett bejegyzés, rengeteg információval. Egy igazi borkedvelőnek biztosan nagy örömet okoz, mikor ilyet olvas. Arról viszont biztosan kevesebben tudnak, hogy az elfogyasztott borok palackjai milyen problémát jelentenek az újrahasznosításban, a TudományPláza cikkében olvastam egy tanulmányról, ami ezzel foglalkozott, itt hagyom a linkjét, ha mást is érdekelne. tudomanyplaza.hu/a-borospalackok-kornyezeti-hatasai/
süti beállítások módosítása