A Borrajongó

Nem egynyári ital? - Rosé-kísérlet

2017. augusztus 26. 06:00 - furmintfan

rose.jpg

A rosé-któl az egységsugarú fogyasztó nem vár sokat, kitölti/megkapja, megissza, elfelejti. A rosé-őrület ettől függetlenül eddig megállíthatannak tűnik és persze jól jön azoknak a borászoknak is, akik egy biztonságosan elkészíthető cash flow-borra vágynak. A készletet általában pont felszippantják, mire jön a következő évjárat, folyt. köv. De mi van azokkal a rosé borokkal, amelyek elé ennél komolyabb célokat tűznek ki?

Nem példa nélküliek a rosé-kóstolók a borrajongón (pl.: 1., 2., 3.), de szinte bizonyosan nem túlzok, ha azt mondom, hogy egyikünknek sem ez áll érdeklődése középpontjában. Én sem voltam és még most sem vagyok nagy fan, bár egyre inkább kezdem megtalálni a számításomat rosé-fronton. Az évi fogyasztásomat jellemzően a fent említett évi 1-2 kóstoló palackjainak tartalma, baráti vagy családi körben elém került poharak, meg 1-2 kísérleti beszerzés teszi ki. Az utóbbi 1-2 évben azt vettem észre, hogy időnként kifejezetten kedvet kapok 1 pohár jó roséhoz és pincelátogatásnál sem zárom ki csuklóból a kóstolósorból, már ha megkérdeznek. A tutti-fruttis műanyagszörpöket viszont változatlanul elkerülném, tehát a kedvemre való rosék felkutatása is igényel némi kutatómunkát.

Most kicsit is tovább mentem. Félretettem ugyanis néhány 2015-ös rosét - volt benne magyar, francia, német, osztrák -, hogy kipróbáljam, mit tudnak ezek az itókák a szürettől számított uszkve másfél év elteltével. A borok nem egyszerre nyíltak: amikor éppen úgy tartotta kedvem vagy megfelelő alkalom jött, ad hoc felpattintottam 1-2-3 palackot. Májustól július végéig így el is fogyott a lenti komplett gyűjtemény, és be kell vallanom, többnyire jól szórakoztam.

A tapasztalatok röviden: a magyar sorból igyekeztem többnyire komolyabb, adott esetben hordóval is megtámogatott tételeket válogatni, de úgy fest, még ezeket is jobb frissen meginni. Az osztrák, német rosék teljesen más stílust képviselnek, utóbbiak határozottan riesling-es jegyeket is hordoznak, és ezek azért jobban dacoltak az idő múlásával, bár a németeket így is inkább 1 éves korukban innám. Provence (és többé-kevésbé a többi francia is, kivéve Tavel, lásd lent) teljesen más műfaj, nem lehengerlő aromákkal, inkább kifinomultságukkal hódítanak a borok, és bár abban nem vagyok biztos, hogy ezeket is feltétlenül érdemes lenne tartogatni, nagyfokú hanyatlást nem mutatnak. Tavel rosé-i szinte összehasonlíthatatlanok a többiekkel: erőteljes, komoly, nagy borok, amelyeknek meg sem kottyant az érlelés.

Következzenek tehát a borok, országonként lebontva, azon belül kb. abc-sorrendben. Árakat nem írtam, de a potenciális beszerzési forrásokat feltüntettem, a legtöbb helyen már frissebb évjárat kapható.

 2hsangioveserose2015.jpg

2HA Sangiovese Rosé 2015
Illatában narancs, őszibarack, szamóca, pici fűszer. Fehérborra emlékeztető szerkezet, jó sav, alig érezhető hordóhatás jellemzi. Nem az a kifejezetten gyümölcsös bor, mégis jó inni. Citrusok, narancs, szamóca, finom fűszeresség, valamint leheletnyi sósság fedezhető fel a kortyban. 5p (pincétől)

duzsitamascabernetsauvignonroze2015.jpg

Dúzsi Tamás Cabernet Sauvignon Rozé 2015
Illatában édes piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, pici édesfűszer, érintésnyi fűszerpaprika. Szájban arányos szerkezet, korrekt beltartalom jellemzi, ami ízét illeti: ribizli, cseresznye, eper, leheletnyi édesség, pici paprikával, kevés fűszerrel. 5p (Bortársaság)

 homolarose2015.jpg

Homola Kékfrankos Rosé 2015
Könnyű, arányos, epres, cseresznyés. Most is bőven iható, tartja magát, de a gyümölcsei kicsit már megfakultak. 4p (pincétől)

 raspirose2015.jpg

Ráspi Rosé 2015
Aránylag visszafogott illatában kompótos gyümölcsök, eper, kis krémesség. Tartalmas, kissé krémes, kissé édeskés, de van tartása. Szamóca, cseresznye, túrókrém, a végén zöldfűszerek is feltűnnek. A fanyar zárás valamelyest feledteti a kortyon végigvonuló enyhe édességet. Nem egy tucat-rosé, de nem fog mindenkinek tetszeni. 5p- (Bortársaság)

 sandorzsoltrose2015.jpg

Sándor Zsolt Zweigelt Rosé 2015
Spontán, hordóban erjedt. Málnás szín, illatában fűszerek, málna és szamóca. Eléggé telt, vaskos a korty, pici fa mind a textúrában, mind az ornamentikában tetten érhető, a lecsengésben is halványan jelen van. Málna, szamóca, pici őszibarack és fűszerek jellemzik ízben. Tartalmas, de kicsit rusztikus cucc. 5p (DemiJohn)

 standreaszeretettelroze2015.jpg

St. Andrea Szeretettel Rozé Cuvée 2015
Pinot noir, kadarka, kékfrankos és merlot, 20%-a hordós tétel. Kicsit oxidatív stílust képvisel, érettebb gyümölcsös karakterrel, kis fűszerrel megtoldva. Széles és élénk sav támogatja, a korty húsos, pici édesség is van benne. A piros bogyós gyümölcsök és fűszerek mellett feltűnik egy kis alma, ami nem sok jót jelent a jövőre vetítve. Májusban kóstolva meggyőzőbb volt. 5p (Bortársaság)

 standrearozsaroze2015.jpg

St. Andrea Rózsa Rozé Cuvée 2015
Pinot noir, kékfrankos és merlot. Illatban eleinte kis pörkölt maggal, hordófűszerrel nyit, majd narancs, őszibarack, kis piros bogyós gyümölcs érkezik, de mintha végig lappangana benne egy leheletnyi bizonytalanság. Markáns sav, határozott, de nem feltétletlenül túlzó hordó, kis krémesség hármasa határozza meg. Őszibarack, citrusok, szamóca, zöldfűszerek, pici briós, kis édesfűszer elegyednek ízében. Komolyabb anyag a másik St. Andreá-nál, de az illatbeli bizonytalanságot tudnám feledni. 5p (Bortársaság)

 fionafiglmullerroseviennois2015.jpg

Fiona Figlmüller Rosé Viennois 2015 Ausztria
Az osztrák sommelier hölgy Fritz Wieninger-rel közösen készíti el roséját Bécsben, ami papíron provence-i mintát követ. A fajták: zweigelt, cabernet franc és merlot. Visszafogott illata idővel keleti fűszereket, pici piros bogyós gyümölcsösséget, krémes jegyeket villant. A sav aránylag lágyabb, de megfelelően tart, az alkohol picit melegít. Egyedi fűszeresség, cseresznye, szamóca, lime, zöldfűszerek, pici citrushéj. Ambiciózus bor, de nincs egy jobb provence-i szintjén. 5p+ (Wein&Co)

 umathumrosa2015.jpg

Umathum Rosa 2015 Burgenland
Kékfrankos, zweigelt és St. Laurent házasítása. Szinte már silleres a színe. Ribizli, cseresznye, szamóca, pici zöldfűszer jön illatában. Nem túl koncentrált, de zamatos és jó felépítésű. Picit talán érdemes melegedni hagyni, szépen nyílik. A piros bogyós gyümölcsökön - ribizli, cseresznye, szamóca - túl van benne egy kis vérnarancs és egy érdekes zöldfűszeres, ribizliszáras csavar. 6p (KisBécs, DropShop)

 georgbreuerrose2015.jpg

Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2015 Rheingau
Pinot noir. Picit neutrális, leheletnyi érettség is felfedezhető benne, idővel jönnek a piros bogyós gyümölcsök, fűszerek és az őszibarack. Feszes, valamelyest riesling-esre hangolt szerkezet jellemzi, élénk savú, miközben talán pici cukor is maradt benne. Édes citrusok, mandarin, őszibarack jellemzi, ízben riesling-esebb, illatban rosé-sabb az aromakészlete. 6p (riesling.hu)

 leitz12drypinotnoirrose2015.jpg

Leitz 1-2-Dry Pinot Noir Rosé 2015 Rheingau
Nagyon halvány, barackos szín. Illatában őszibarack, pici citrus, egy kis grillázs és élesztő. Enyhe riesling-es beütése van, miközben egy pici érettség is felfedezhető benne. Őszibarack, édes citrusok, cseresznye, földieper díszíti a lendületes kortyot. Azért már érezhetőn nem friss, bár meglepően hosszan tart. 5p (riesling.hu)

 chaisdesaintandrerose2015.jpg

Chais de Saint-André Cotes de Provence Rosé Tesco Finest 2015 Provence
Halvány piros bogyós gyümölcsös illat, cseresznyével, mandulával, pici citrusossággal, halvány krémes-seprős jeggyel. Egyensúlyos felépítés, jó test, kis krémesség, szikár, bár legalábbis a sor többi provence-i tételéhez képest kevésbé cizellált sav foglalja keretbe. Nem túl intenzív, de szépen kitart szájban, ízben citrusok, savanykás piros bogyósok, pici fűszer és mandula. 5p+ (Tesco)

 fournierpereetfilssancerrerose2015.jpg

Fournier Pere et Fils Á Verdigny Sancerre Rosé Tesco Finest 2015 Loire
Értelemszerűen pinot noir. Világos lazacszín, az illatban moderáltan piros bogyós gyümölcsök, leginkább szamóca. Kiegyensúlyozott, jó savakkal megtámogatott, tartalmas korty, amely elég hosszan is tart és az eleganciát sem nélkülözi. Szamóca, cseresznye, mandarin, citrusok, csipetnyi zöldfűszer. 5p+ (Tesco)

 masdecadenetsaintevictoirerose2015.jpg

Mas de Cadenet Sainte Victorie Rosé Cotes de Provence 2015 Provence
Grenache, cinsault és syrah. Elegánsan moderált, mégis vonzó illat, szamóca, őszibarack, kis fűszer és virág. Harapható korty, finom krémesség, lendületes savak, jó intenzitás, szép hossz jellemzi, rosé-szinten ez már elég komoly struktúra, mégis elegáns a bor. Citrusok, őszibarack, szamóca, fűszerek, pici zöldfűszer díszíti. 6p (Culinaris)

 domainedelamordoreetavelrose2015.jpg

Domaine de la Mordorée La Dame Rousse Tavel Rosé 2015 Rhone
Közel 2/3-a grenache, a többi fajta cinsault, syrah, mourvédre, clairette és bourboulenc. Szintén sötétebb színű. Az illat gazdag, benne nektarin, szamóca, sokféle fűszer, pici virág. Teltebb, ezzel együtt talán szélesebb és kevésbé rusztikus, mint a Perrin, de hasonlóan masszív felépítésű, pici cserességgel, emelkedett alkohollal, komoly koncentrációval. Szamóca, cseresznye, citrusok, sokféle fűszer, picike só, leheletnyi kesernye. 7p- (DropShop, Wein&Co)

 domainesottbyottrose2015.jpg

Domaines Ott By Ott Cotes de Provence Rosé 2015 Provence
Grenache, cinsault, syrah. Provence-i rosékra jellemző halvány lazacszín és elegánsan visszafogott illat, leginkább talán őszibarackkal. Inkább kifinomultságával, mint habzsolható gyümölcsökkel nyűgöz le. Savai finoman rezdülnek, de elég peckesek, a korty jól kitöltött, egyensúlyos, a lecsengés a műfajhoz képest elég hosszú, kellemesen fanyar. Ízében citrusok, őszibarack, kis grapefruit, cseresznye, a végén pici szamóca. 6p (Culinaris)

 perrintavelrose2015.jpg

Famille Perrin Tavel Rosé 2015 Rhone
Cinsault, grenache, mourvédre. Sötétebb szín, már ránézésre komolyabb bort ígér. Nagyon sokrétű, összetett illata van: szamóca, cseresznye, pici virág, fűszerek, egy kevés fa, rózsa. Markáns felépítésű, komoly és koncentrált anyag, testes, leheletnyit alkoholos, érezhető cserességgel. Íze nagyon gazdag, benne sok fűszer, sok érett gyümölcs, cseresznye, szamóca, narancs, mandarin, kis fűszer, narancshéj, leheletnyi só. A lecsengés is nagyon hosszú. 6p+ (Wein&Co)

 domainepreigneslevieuxrose2015.jpg

Domaine Preignes Le Vieux Paradis Grenache Rosé 2015 IGP Pays d'Oc
Halvány lazacszín, hűvös illat, visszafogott piros bogyósokkal, citrusokkal, pink grapefruit-tal. Könnyű, légies, nem túl aromás, nem is túl bonyolult, de szerethető bor, amolyan "Provence light". Kis citrus, halvány piros bogyós gyümölcs, fanyar lecsengés. 5p- (Aldi)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4512777274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2017.08.28. 10:03:12

Nálam a Whispering és Rocking Angel, ill. a Vajra rosato volt idén a 3 élmény rozém.
AZ első kettő nyilván nem olcsó, de világklasszis, a Vajra meg egyszerűen a hedonista, élménybor definíciója, relatív alacsony árszabás mellett.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.08.28. 16:13:13

@MádiN.: Előbbi kettőből már kipörgött a 2015-ös évjárat, mire észbe kaptam, majd talán a 2016-osok közül megnézek valamit, korábban 1-2 évjáratot kóstoltam belőlük, azok alapvetően tetszettek. A Vajra a beszámolók alapján ígéretesnek tűnik, úgyhogy azt biztosan nem fogom kihagyni.
süti beállítások módosítása