A Borrajongó

Nagy rosé kóstoló a Szépvölgyön ÁT-nál

2015. augusztus 14. 06:00 - furmintfan

Egy vallomással kell kezdenem: nem vagyok egy nagy rosé-fogyasztó. Nincs különösebb bajom a műfajjal, csak nem igazán én vagyok a célközönsége, mivel a legtöbb roséban egyszerűen nem találok túl sok izgalmat. Aztán persze vannak szabályt erősítő kivételek, kóstoltam már én is néhány olyan rosét, amelyek megmutatták, hogy igenis mehet egy rosé élményszámba. Ez a pár kellemes meglepetés és drbarta kóstolóis adtak némi inspirációt, hogy összeválogassak egy érdekesebbnek ígérkező csokrot. Imre Ádám (Szépvölgyön ÁT) segítségével sikerült egy tucat érdeklődőt is toborozni, Ádám a sort is kiegészítette néhány tétellel, így augusztus elején Etyeken, a Szépvölgyben ültünk neki egy tekintélyes sornak.
Azt még akkor nem is sejthettem, hogy éppen a jelen poszt megjelenése idején a rosé éppen az online magyar borsajtó egyik aktuális témája lesz (1., 2., 3., 4.). Érdekes volt olvasni, hogy Elizabeth Gabay MW komoly lehetőséget lát a magyar roséban a világpiacon. Az én magyar rosékhoz szokott számnak mindenesetre inkább a németek, franciák roséi tűnnek érdekesnek, bár a kóstolón akadtak izgalmas Kárpát-medencei tételek is. rosekostolo.jpg

A borokat nem vakon kóstoltuk, a kóstolási sorrendet illetően próbáltunk az egyszerűbb, könnyedebb tételektől a komolyabbnak ígérkező borok felé haladni.
 rosefreixenet.jpg

Freixenet Cava Corton Rosado Brut
Bemelegítő tétel. Sápadt lazacszín, szamócás, málnás illat. Szájban kicsit lapos, enyhén édeskés, szamócás, málnás. 4p (kb. 2300 Ft - Tesco)

rosenadas.jpg

Nádas Borműhely Böngésző Rosé 2014 
100% pinot noir, tartályban, fajélesztővel erjedt. Halvány rózsaszín, egyszerűre hangolt tétel, piros bogyós gyümölcsös és enyhén tutti-fruttis illattal. Vékony, de a jó savak adnak neki egy kellemes élénkséget, ízvilága cseresznyés, málnás, epres, némi citrusos érzettel. 4p (pincétől)
 rosepolz.jpg

Weingut Erich & Walter Polz Spiegel Rosé 2014 
100% zweigelt. Meglehetősen tompa, tucat-rosékhoz képest szinte neutrális illat, pici málnát és epret lehet kipörgetni belőle. Az előző bornál visszafogottabb a savszerkezet, sima korty, málnás-epres ízvilág, különösebb csavarok vagy "mű"gyümölcsösség nélkül. 4p (2200 Ft - riesling.hu/finewines.hu)
 rosecenturio.jpg

Centurio Szőlőbirtok Első Fejtés 2014 
Teljes érettségben szedett kékfrankos és cabernet franc szőlőből léleengedéssel, csak a színlé felhasználásával készült rosé, amely fél napig ázott héjon. Illatban hozzá a kötelező piros bogyós gyümölcsöket: málnát, szamócát, cseresznyét, feketeribizlit, némi balzsamecetes mellékzöngével kiegészülve. Ízében a piros bogyós gyümölcsös vonalat kiegészíti egy vérnarancsos-pink grapefruitos citrusosság és némi fűszer is. Szerkezete komolyabb borra utal, van benne egy kis rusztikusság is, de ez még jól is áll neki. 5p (kb. 2500 Ft - pincétől)

rosebottfrigyes.jpg 
Bott Frigyes Pinot Noir Rosé 2014
Picit fülledten nyit, majd meglepően fűszeres (hordó?) illatot hoz, a piros bogyós gyümölcsök mellett. Teljesen "borszerű", komolyabb struktúrával rendelkező tétel. Van beltartalma, a korty szinte harapható, a savak szépen muzsikálnak, ugyanakkor az alkohol kicsit soknak tűnik a finis környékén. Az epres-málnás-cseresznyés gyümölcsösségen túl szép fűszeresség is egy kis citrusosság is színezi az összképet. 5p+ (3350 Ft - Bortársaság)

roseparadis.jpg

Chateau Paradis EssenceCiel 2014 
Provence-i tétel, 60% grenache, 20% syrah, 20% cabernet sauvignon házasítása. A honlap a borkészítést illetően nem árul el sokat. Vonzó illat, őszibarackos, mangós felhangokkal, itt a piros bogyósok éppen csak megjelennek. Arányos, elegáns bor, jól iható, érdekes és finom. A mangós, őszibarackos, cseresznyés, szamócás aromatikába (feltehetően a cabernet) egy kis ribizlileveles, enyhén zöldes ízjegy is vegyül, a korty végén pedig egy leheletnyi édes fűszeresség is felüti a fejét. 5p+ (3220 Ft - Decanter)

 rosemosbacher.jpg

Weingut Georg Mosbacher Rosé Trocken 2014 
95 % pinot noir, 3% merlot, 2% Dornfelder, 7,6 g/l sav, 6,9 g/l maradékcukor, lélevétellel készült. Riesling-eket idéző élmény, legalábbis szerkezetben. A feszes savak és a maradékcukor játéka kellemes egyensúlyt eredményez. Tartalmas, kerek, roséhoz mérten testes bor. Szamócaszörp, cseresznye, sok piros bogyós gyümölcs, némi citrusosság. 6p (3500 Ft - riesling.hu/finewines.hu)


rosemiraval.jpg

Chateau Miraval Rosé 2014 
A Miraval Angelina Jolie és Brad Pitt birtoka, a borokat az elismert Perrin-család készíti. (Majdnem hangosan felnevettem, amikor valamelyik VinCÉ-n a pult mögött álló hostess-lány úgy kínálta a bort, hogy "és a borász nem más mint, Angelina Jolie és Brad Pitt".) A meszes-agyagos talajon, átlagosan 350 m magasan fekvő cinsault, grenache, syrah, rolle tőkék termése. Reggeli szüret, bogyózás, direkt rosénak szüretelik és készítik a bort, kivéve a syrah-t, amelynek egy része léleengedéssel készül. 95%-ban acéltartályban, 5%-ban hordóban, batonnage-zsal érik. Szép illat: virág, őszibarack, málna, őszibarack, cseresznye, ananász, és nagyjából ugyanezt hozza ízben is, trópusi gyümölcsös, mangós árnyalatokkal körítve. Jól kitöltött, bár nem különösebben tömör, vagy koncentrált a korty, arányai jók, elég hosszan is tart, sajnos a finisbe érve viszont valahogy kissé rusztikus, darabos érzetű lesz. 5p+ (20 euró - Wine&Co.)

 roseumathum.jpg

Weingut Umathum Rosa 2014 
Kékfrankos, zweigelt, St. Laurent saignée technológiával. Intenzív és az átlagnál mélyebb piros bogyós gyümölcsös illat, finom fűszerességgel. Tartalmas és koncentrált bor, jó egyensúllyal, meglepően hosszabb lecsengéssel, mélyebb piros bogyós gyümölcsös ízekkel, finom fűszeres és citrusos aláfestéssel. 6p (3790 Ft - KisBécs)

 roseszolo.jpg

Szóló Con Spirito 2014 
A tállyai Dukát-dűlőről származik, nagyrészt zweigelt, egy kis blauburgerrel fűszerezve. Hűtött új hordóban, fajélesztővel, ellenőrzött hőmérsékleten erjedt, majd 5 hónapig tartályban érlelődött. A hordót le se tagadhatná: illatban és ízben is határozott fűszeresség, a gyümölcsök főleg eleinte picit a háttérbe szorulnak. Az átlag rosénál komolyabb szerkezetű és érdekesebb, de mintha nem tudná teljesen kitölteni a kereteit, kicsit ráül a hordó, a lecsengésben is főleg ezt lehet érezni. 4p+ (2000 Ft - pincétől)

 roseaprokertek.jpg

ApróKertek Pinot Noir Siller 2014
Az ApróKertek Schubert Ádám több különálló, kis parcellából összetevődő birtoka, innen a pince neve is. Kádban erjedt, 2-3 hónapos érlelést kapott a bor. Az illata kicsit cefrés-törkölyös, céklás, földes, pici szappanossággal és emelkedett illóval. Ízében nehezen definiálható neutrális gyümölcsösség mellett kis fűszer és némi oxidáció érezhető. Kétségtelenül tartalmas bor, egyensúlya is rendben van, és bár közel sem hibamentes, van egy jó értelemben vett parasztboros jellege. Nem pontoznám. (pincétől)
 roseszepvolgyonat.jpg

Szépvölgyön ÁT Pinot Rosé 2014
100% pinot noir, bár csak 5 órát ázott héjon, kifejezetten silleres színe van. Spontán erjedt, tartályos tétel. Egyedi és izgalmas illat és íz: meggyes túrókrém, meggy, szamóca. Tartalmas, arányos, élénk savakkal, jó közepes hosszal. 5p (pincétől)

 rosemontirius.jpg

Domaine Montirius La Muse Papilles Cotes du Rhone Rosé 2014 
Biodinamikus birtok, cinsault-ból és syrah-ból álló bora, spontán erjedt, seprőfelkeveréssel érlelődött, hordót nem látott. Sajnos illatában és ízben is érezhető benne egy kis oxidáció, savai viszont itt-ott már túlzóan élénknek, szinte élesnek tűntek. Mézes, citrusos, némi ribizlivel, cseresznyével. 4p- (3250 Ft - Radovin)

 rosesaget.jpg

Guy Saget Cepage de Loire Rosé 2013 
100% Pinot Noir. A szamócás piros bogyós gyümölcsösségen túl megjelenik benne egy érdekes, édes narancsos ízvilág is. Savai érettek, kissé talán lágyabbak, mint kellene, enyhén édeskés, de jóízű a korty. 5p- (2060 Ft - Decanter)
 rosesclanswhispering.jpg

Caves d'Esclans Domaines Sacha Lichine Whispering Angel 2013 
Grénache, rolle (vermentino), cinsault, syrah, tibouren. Bogyózás, kíméletes szőlőszem-feltárás. Mind a színlé, mind a préslé acéltartályban erjed és érik, heti kétszeri seprőfelkeveréssel. Illatában őszibarack, szamóca, finom virágosság, érintésnyi trópusi gyümölcs. Ideális mennyiségű, finom sav támogatja a közepes testet, leheletnyi édesség-érzet kerekíti. Ízben gazdag és sokrétű: szamóca, cseresznye, őszibarack, körte, hibiszkusz, pici fűszer, vanília. Jó felépítésű és elég hosszú. Voltak ugyan gyümölcsösebb, tartalmasabb borok a sorban, de eleganciájával, jó szerkezetével nekem bejött. 6p (a 2014-es évjárat van forgalomban, 5750 Ft - Bortársaság)

 rosesclansrock.jpg

Chateau d'Esclans Domaines Sacha Lichine Rock Angel 2014 
Elsősorban grénache és rolle (vermentino) alkotja. Bogyózás, kíméletes szőlőszem-feltárás. Mind a színlé, mind a préslé ellenőrzött hőmérsékleten erjed, részben acéltartályban, részben 600 l-es hordókban. Fűszerek, piros bogyós és mérsékelt égövi fehér húsú gyümölcsök keverednek illatában, érezhetően mélyebb, mint a sor legtöbb tagja. Komoly, jó felépítésű bor, közepesnél nagyobb testtel, bár az alkohol picit befűti a korty végét, ez még tolerálható. Ízében őszibarackos, cseresznyés, szamócás gyümölcsösség, gazdag fűszerességgel és egy pici fával. El tudom képzelni, hogy még egy pár hónapos palackérés a javára válhat. 6p+ (7650 Ft - Bortársaság)

 rosemordoree.jpg

Domaine de la Mordorée La Dame Rousse Tavel Rosé 2014 
60% grenache, 10% cinsault, 10% mourvédre, 10% syrah, 5% clairette, 5% bourboulenc, vegyes talajú (kavicsos, mészköves, homokos) területekről, átlagosan 40 éves tőkékről. Bogyózás után 36-48 órás hidegáztatás következik, a borkészítés többi lépéséről a honlap nem árul el több titkot. Összetett és intenzív illat: szamóca, gránátalma, ananász, cseresznye, málna, ribizli, fűszerek. Közepesnél testesebb, masszív felépítésű, komoly szerkezetet villant, bár ezzel kapcsolatban is volt egy olyan érzésem, hogy pár hónap múlva még inkább érdemes lenne ránézni, mert mintha még kicsit széttartanának az összetevők. Jól kibélelt, telt korty, leheletnyi cseresség, jó savak. Ízében érett piros bogyósok, fűszerek, pici vanília, picike citrusosság, a lecsengés is szép hosszú. 6p+ (20 euró - Wine&Co.)

 

Köszönet a Szépvölgyön ÁT-nak a sok segítségért, a helyszín biztosításáért és a vendéglátásért és a borokat felajánló pincészeteknek a borokért.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr157696072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása