A Borrajongó

Ki az igazi rosékirály?

2015. október 01. 06:00 - akov

Az idén nyáron annyira kemény volt a klíma, hogy csak egy rosé kóstolóra futotta kis társaságunkkal. Mentségünkre legyen szólva, ha már rosé, akkor nem akármilyen sort sikerült összeverbuválni. Szar rosét már mindannyian ittunk persze, roskadoznak tőle a boltok polcai, sem most, sem korábban nem voltunk ezekre különösebben kíváncsiak. A skála másik vége már érdekesebb, de nehezen beszerezhető és persze drága is. A rosékirályt kerestük tehát, és igen, igen, Dúzsi Tamás nincsen a sorban. Van viszont helyette más, természetesen megint a franciák. Nézzük!

tempier_1.jpg

Lisicza Dunántúli Rosé 2014

Ez nem egy vicc, csak a bemelegítés. Másfél literes kiszerelés. Híg, enyhén zöldes, éretlen cserkós, nem túl tisztán definiált, ellenben nyers és enyhén tutti fruttis. Elég savas, de azért a sava nem kellemetlen. Az áráról meg nem is beszélve. Igazi rosé fröccsbor. Hogy Uj Pétertől idézzek egy már-már klasszikust: „A rozéfröccs pedig talán már nem is (az) első lépés azon az úton, amelynek a végén Conchita Wurst áll, és az európai keresztény kultúra a falnak csapódik. Vagy menthetetlenül szakadékba zuhan.” No, ezt a szerepet pont betölti. Amúgy még marha olcsó is. 1,5L. 12,0%. 1.390Ft. 3p (Borfalu)

Csernyik Nyitány Kékfrankos Rosé 2014

Ráhangolódás kettő. Mátra. Az asztalnál ülő borkereskedelemben érintett barátok szerint a 2014-es év egyik jó rosé-ja. Enyhén virágos, tiszta és ízléses illat. Nincs tolakodás, csak finom piros bogyós gyümölcsök. Közepes test jellemzi, sava jó, éppen annyi, amennyi kell. Zamatos cseresznye, málna, ribizli, finoman textúrált tannin, szép lecsengés. Egyöntetűen szerette mindenki. 12,5%. 1.490Ft. 5p- (Borfalu)

Chateau d'Esclans Côtes de Provence Rosé 2013

A 2014-es változat már Rock Angel néven fut. Ez még nem az. Grenache és rolle (vermentino) fajtákból készül. A szőlőt bogyózzák, megroppantják, majd a szabadon kifolyó mustot és a gyengéd préselés első részét használják fel. Részben acélban, részben 600 literes hordókban erjed. Jancis Robinson 16.5, Wine Spectator 89.

Rendkívül szép illat, vonzó, fehér virágos, benne egészen visszafogottan érezni csak a fát. Kóstolásra azért más a helyzet, a bor nem túl intenzív, a fa jelenleg eléggé hangsúlyos benne, olyan jegyeket mutat, ami nem túlzottan elegáns (tökmag), ugyanakkor sava szép, de lehetne pengébb, a bor elegánsan könnyed, piros bogyós gyümölcsök csak a távolból kacsintanak, a közepesen hosszú kortyot kis fanyar kesernye zárja. Az ára irdatlan túlzás. 13,5%. 7.650Ft. 5p+ (Bortársaság)

Clos Saint Magdeleine Cassis Rosé 2013

Provence (Cassis), híres rosés birtok, 45% grenache, 40% cinsault és 15% mourvèdre. 2.2 hektáros terület, harmincéves tőkék, nincs öntözés, 40 hektoliteres hozam. Kíméletes préselés pneumatikus préssel, majd hőmérséklet szabályozott betontartályban erjed 17 fokon. 7-12 hónapig érlelik palackozás előtt. Gault & Millau 15/20, WS 91.

Enyhe szín, narancsos árnyalattal. Vonzóan virágos, finomkodóan fűszeres, szinte fehérboros illat, enyhe redukció színezi. Kóstolva azonnal kiszúrom a háttérben lévő, minimális TCA-t, nagy vita keveredik, hogy valóban dugós-e a bor vagy sem, végül a visszakóstolás sajnos engem igazol. Amúgy az első kóstolásnál, amikor a TCA csak a háttérben van, egy egészen fehérboros rosé képe bontakozik ki, finomszemcsés tanninnal, éretlen barack fanyarságával, fehér húsú gyümölcsökkel, kiváló vezetéssel. Erős szomorúság lett úrrá rajtunk, hiszen borzalmasan drága volt. 12,5%. 10.000Ft

Château Sainte Marguerite Côtes de Provence Cru Classé La Londe Rosé Cuvée Symphonie 2014

A kevesek által ismert 1955-ös provence-i birtokklasszifikáció egyik tagja. Organikus szőlőművelés, cinsault és grenache fajták. Mást nem nagyon találtam. GM 15/20.

Alig van szín, az is enyhén narancsba hajlik, áztatást nem nagyon kaphatott (a kékszőlőből azonnali préseléssel készült borokat nem is rosénak, hanem „vin gris”-nek hívja a francia). Nagyon szép és ízléses illat, tiszta és vonzó, potpurival, egzotikus fűszerekkel. Közepes test, igen könnyed, elegáns, nagyon kiegyensúlyozott. Remek vezetésű sav, éretlen őszibarack fanyarsága, jó textúra, szép zamatok, hosszú lecsengés. A könnyedség ellenére van benne tartalom, nagyon szép darab. Roséhoz képest zavarba ejtő hosszúság. 12,5%. 17,5 EUR. 6p

stm.jpg

Bruno Claire Marsannay Rosé 2013

Egy igazi kuriózum, egy burgundi village rosé, ráadásul egy igen jó nevű termelőtől. A bor rendre rövid idő alatt elfogy, szerencse, hogy jutott nekünk egy palackkal. Nyilvánvalóan pinot noir-ból készül. Harmadát a bogyózás után azonnal préselik, a cefre többi része 24-72 óráig ázik. Cellar Tracker 86.

Sötétebb szín. Vonzóan tiszta illat, friss, roppanós ribizlivel és cseresznyével. A közepesnél nagyobb test mellett is igen tartalmas, a provence-i tételekkel összehasonlítva elég rusztikus, sok és erőteljes sav és nem fukar kézzel mért tannin építi fel. Kicsit zöldes, kicsit szikár, azonban elég természetesnek hat, lédús piros ribizlis aromák töltik ki a grapefruit és citrus által hagyott helyeket. Jó vezetésű korty, hosszan megmarad, a lecsengésben alig érett roppanós cseresznye. „Egy rosénak talán kicsit sok, egy pinot-nak kicsit kevés” – állapítjuk meg halkan az asztalnál. 12,5%. 20,0 EUR. 5p+

Domaine de Chevalier Rosé de Chevalier Bordeaux Rosé 2013

Jól ismert birtok, mind a fehérbor, mind a vörös elég magasan jegyzett. Merlot és cabernet sauvignon adja, a vörösborkészítés melléktermékeként, un. léelvétellel (saignée) készül.

Sötétbe hajló, silleres szín. Mély illat, finom és vonzó, cseresznyés-virágos. Szájban azonnal lebukik a cabernet. Elég nyers, masszívan savas és tanninos, nekem kevés élvezetet ad. Ellenben két nappal később egy kisüveges leöntés már jóval szebb képet mutat, a levegővel sokat szelídül, imponálóak az intenzív savanyú és piros bogyós gyümölcsei, a szerkezetet adó tannin és a szép hosszú lecsengés. Az említett paraméterekkel vélhetően érlelhető is. 13,0%. 12,0 EUR. 5p+

marsannay.jpg

Domaine de Tempier Bandol Rosé 2014

Híres termelő Bandolból, 2013-as Rhône túránk végén látogatást is tettünk itt. A bor egyik felét a mourvèdre fajta adja, a másikat 28% grenache és 20% cinsault, de egy kevés carignan is vegyül bele. A bogyózást követően van egy rövid hidegáztatás, majd kíméletesen préselnek. Tartályba kerül, fehérborként bánnak vele, majd 8 hónap pihentetést követően palackozzák. Decanter 93 (18/20). CT 91. A Koch Csaba által „megmédiahekkelt” Decanter-féle rosé kóstoló holtversenyben nyertese (a másik az ugyancsak bandoli Pibarnon volt).

Fakó rosé-szín. Remek illat, vonzó, lédús piros bogyós gyümölcsökkel, édesre érett cseresznyével és virággal. Testes, fűszeres, enyhén emelkedett savval, vonzó fehér húsú és piros bogyós gyümölcsökkel, már az érettebb-kedvesebb fajtából. Pici zöldesség is felfedezhető az összességében kellemes aromatikában, ami enyhe fűszerességével érdekes elegyet alkot. Zamatos is, szép hosszú is, de komplexitás terén lenne még hova továbblépni. Azért, aki ezt a bort 93 ponttal a világ legjobb borai közé emeli, nem teljesen kerek, maradjunk hirtelen ennyiben. 13,5%. 22,0 EUR. 6p-

Leitz Pinot Noir Rosé Rheingau 2013

Anno állítólag nagyon jó volt, viszont ma már a 2014-es van forgalomban. Feinherb, azaz félszáraz implementáció. Enyhén fáradó karakter, keleties fűszerekkel, elég sok édességgel, cukorkás-geil hatással és persze magas savval. Tagadhatatlanul van benne némi rizlinges kikacsintás. Ahogy szokott lenni. Ez itt azonban már kicsit elfáradt. 11,0%. 3.500Ft. 4p (Finewines.hu)

Összességében nem volt érdektelen a sor, láthattunk pár villanást, ha nem is vakultunk meg tőlük. A borok jó része azért igen drága, ennyi pénzért pedig már várnánk valamit. Mindannyian úgy voltunk vele, hogy ha ezt az összeget fehérborokra költöttük volna, valahogy jobban jöttünk volna a ki a végére…

(Az érdekes rosé-sorért főként Dagadtost illeti a köszönet.)

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr467873196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kotta 2015.10.01. 11:46:30

Az európai keresztény kultúra nem Conchita Wurst miatt fog összeomlani, ahogy a görög- és a római birodalmat sem a homo- és biszexálisok döntötték romba. Hagyjuk már ezt a rossz jobbos szlogent, főleg egy borblogon, szerintem.

Nos igen. Azt hiszem korábban már piszkáltak bennetek azzal, hogy sokat foglalkoztok külfölddel, időnként feleslegesen. Ez is olaj lesz a tűzre, szerintem :)

Persze, utáljuk a magyar rozét, ebben is a franciák a királyok, de könyörgöm? Ugyanúgy 5 pontot kap az 1500 forintos magyar és a 7700 forintos francia, akkor miről beszélünk?

Vörösekben sem igen találok ugyanannyiért jó franciát, amennyiért már lehet jó magyart venni, ettől kezdve némi szkepticizmussal kezelem a borszakma francia-olasz fixációját. vagy legalábbis nem tudok mit kezdeni vele

persze a magyar vonalat jobban ismerem, nyilván...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.10.01. 11:55:58

@Kotta: Félreérted, talán a befejezést olvasd újra, nem igazán tudtunk lelkesedni és 90 (7p) pont feletti értékelést kinyomni.

"Az európai keresztény kultúra nem Conchita Wurst miatt fog összeomlani, ahogy a görög- és a római birodalmat sem a homo- és biszexálisok döntötték romba. Hagyjuk már ezt a rossz jobbos szlogent, főleg egy borblogon, szerintem." - Ezen jót röhögtem. Hova rejtetted a humorérzéked? Uj Pétert jobbos szlogennel megvádolni, ugyan, kérem... :D

Amúgy meg simán találni olcsó francia borokból jókat, még a Lidlben is előfordul, de helyben aztán biztosan. De a finewines.hu-nál is vehetsz 1-2 tételt, ami megüti ezt (pl. St. Cosme Cotes-du-Rhone)

Kotta 2015.10.01. 12:05:22

A Lidl-ben melyik jó szerintetek? Eddig még nem sikerült beletalálnom...

Én vágom, hogy nem lelkesedtetek, épp azt mondom, hogy itt egy újabb magas labda azoknak, akik szerint sok a külföldi poszt. Őket erősíti meg, íme, újabb bizonyíték arra, hogy felesleges velük foglalkozni - ha akad is köztük jó, aranyárban van.

Ja, a szlogen attól még jobbos, de igazad van, kicsit érzékenyebb voltam talán a kelleténél :) Csak sokat hallom sokfelé ezt a f@...ágot, és épp most telt be a pohár :) Bocsi...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2015.10.01. 12:14:22

@Kotta: abban igazad van, hogy ennyi erővel ugyanilyen színvonalú magyar rozékat is sikerült volna találni olcsóbban.

Más kérdés, hogy jó magyar vöröset nappal is lámpással kell keresni.

silvousplait 2015.10.02. 09:27:16

@Kotta: "Könyörgöm" ??! Talan fajelesztot kapott ez az ige, hogy ikes ragozasu lett ?

silvousplait 2015.10.02. 09:50:24

@akov: Koszonom az irast ! Az 1955-os "cru classé" klasszifikacio 23 birtokot erintett. Ime a lista:
classement.75cl.com/crus_classes_de_provence.htm
Hogy oszinte legyek, ritkan szoktam ezekkel a nevekkel talalkozni. A francia szaksajto kitartoan kritkus a provence-i rozedompinggel szemben (az ossztermeles 80-85%-a !!!). Am a helyi vorosborok... (Nyilvan semmi ujdonsagot nem arultam el ezzel.)
Burgundiaban keves helyen szabad rozet kesziteni (magyar fulnek furcsan hangozhat, hogy valahol, valamibol tilos valamifele bort csinalni). Ahol Marsannay-n kivul lehetseges, az a Chablis melletti Grand-Auxerre (benne AOC Irancy). Delen pedig Macon, es talan a Côte Chalonnaise. Szerintem ez azert tanulsagos, mert latszik, hogy a termeles kremjet jelento Côte d'Ort gyakorlatilag kicsuktak abbol, hogy rozera higitsa adottsagait. Provence, sajnos, nem volt e kerdesben ilyen elszant.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.10.02. 10:15:39

@silvousplait: "magyar fulnek furcsan hangozhat, hogy valahol, valamibol tilos valamifele bort csinalni"

Annyira nem furcsa azért. Még a teljes joggal kritizált és valóban hulladék magyar termékleírások is tiltanak dolgokat. Példul Tokajban is tilos rozét csinálni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.10.02. 11:00:55

@silvousplait: @BZoltan: Köszi a kiegészítést.

Amúgy a Richebourg-ból is csinálhatsz rosét, csak nem írhatod rá az appelláció nevét. Csak azt, hogy "Bourgogne".

silvousplait 2015.10.02. 14:50:30

@BZoltan: Nyilvan tuloztam valamennyire, de ha a szekszardi es balatoni olasz fajtakra, no meg a tokaji sauvignon blanc-ra gondolok, akkor azt hiszem, hogy a magyar szabalyozas, enyhen szolva, megengedobb a fajtavalasztekot illetoen.

silvousplait 2015.10.02. 14:56:44

@akov: Te ennek biztosan utananeztel, en el is hiszem, de effele horror itt biztosan nem fog a kozeljovoben elofordulni.

silvousplait 2015.10.02. 15:04:54

@BZoltan: Tudom, tudom: nem tokaji, hanem zempleni sauvignon blanc, chardonnay meg anyam tyukja.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.10.02. 15:23:19

@silvousplait: nem kérdés, hogy a magyar szabályozás úgy általában sokkal megengedőbb mint ami az ideális lenne.

MádiN. 2015.10.02. 17:52:40

Épp most bontottam ki az uccsó '11-es UrátEszi frankost, meg az uccsó '11es Ráspi Syrah-t tömör gyönyör mind2, ezeket az alap (2500-3500ft) ogier/st cosme-okat leverik kérdés nélkül.

Akadnak azért vörösek is, csak a vásárlás művészetét el kell sajátítani, el lehet b.szni sok pénzt sok pikk-pakk...

Múlt héten 08as Franc/09es Merlot volt bontva Zsófitól, előtte noblesse merlot/sauvignon Malatinszkitől.
Jövő hétre már elterveztem egy Hetényi szűretlen frankost, Pósta kadarka, Heimann bikavér triót.
Hol itt a kérdés gyerekek ?
Soroljam tovább?
Tekintve az online kedvezményeimet a 4e ft-os határt egyik sem lépi túl.;)

silvousplait 2015.10.04. 08:49:45

@Kotta: Igy legyen ottalalatom ! Mar azelott tudtam, hogy rakattintottam volna.

Kotta 2015.10.04. 11:24:19

@Takács Kr.: üdv, inkább Mádi N. véleményére hajlok, a 10-15 eurós kategóriában itthon találok korrekt, időnként kifejezetten érdekes borokat. Idén 3x voltam Olaszországban, de ott ebben az árban - már bocs - de egyetlen valamire való tételt nem ittam, pedig DOC/DOCG tételeket kerestem elsősorban.

Ugyanígy rápróbálkozom időnként a franciákra is a Lidlben, vagy a Tesco válogatásokkal, és rendre csalódom. Az ilyen árfekvésű ismert villányiak is hozzák ugyanazt a mesterkélt ízvilágot, ahogy én látom.

Nyilván a honi piacot sokkal jobban ismerem, lehet, hogy egy külföldi turista ugyanígy érez velünk kapcsolatban, amikor a CBA-ból emelgeti lefelé a 3-4 ezres magyar tételeket a polcról. És azt sem kérdőjelezem meg (mert nincs hozzá elég tapasztalatom), hogy 40-50-100 eurós kategóriában simán lenyomnak minket.

De nem szidni akarom külföldet, inkább megismerni és megérteni. Úgyhogy ajánlásokat szívesen veszek, ha tudtok olyan tematikus külföldi kóstolóról, amit szakértők raknak össze, azon is nagyon szívesen részt veszek!
süti beállítások módosítása