A Borrajongó

Tegnap ittuk – Sauska Kékfrankos 2012

2017. április 24. 06:00 - ungert

Világos, hogy a kétszékelyű Sauska-vállalkozás villányi pincéje a helyi trendeknek megfelelően elsősorban Bordeaux-i fajtákkal igyekszik felépítkezni. Amíg a kiemelkedően színvonalas technológiai háttérrel rendelkező műhely elsősorban a megbízható, irányított és könnyen befogadható házasítások terén alkot maradandót, okkal tehetjük meg, hogy elfeledkezünk a kínálat perifériájáról. A látókörből történő kiesés persze se nem indok, se nem mentség, éppen ezért hangsúlyozom, hogy a Sauska-kékfrankosra érdemes odafigyelni. A természetes utakat járó frankos-kísérletezések és a fajtából összepakolt egyre izgalmasabb, egyre sokszínűbb dűlő-képviselők mellett ugyanis érdekes lehet, hogyan muzsikál a hozzánk egyik legközelebb álló, de mégsem kisajátított szőlőfajta, ha tudatos, irányított, a technológiai kereteket szabadabbra engedő pincekezekbe kerül. Elejét veszem a találgatásoknak és idehelyezem az összegzést: ez egy tök jó vörösbor. Nem rizikó, sokkal inkább biztos választás, tuti tipp.

kekfrankos_2012_cimke.jpg

De persze közel sem hibátlan. Először is mesélhetne többet is a fajtáról és az alapanyagról, amiből készült. Még akkor is, ha ezt szándékosan nem teszi. Ritkán találkozom technikailag ennyire hibátlanul kivitelezett, közérthető, bárki által (meg)szerethető borral a vidékről. Az alapanyag három dűlőről jön részben Siklós, részben Villány irányából. A viszonylag korai, szeptember közepi szüret, valamint a megszokott alapanyag-válogatás, a fajélesztős beoltás és az almasav teljes lebontása mind-mind átverekszik magukat a végeredményen. Az illat fűszerei elsősorban hordóból származhatnak, az összhatás tiszta, élénk és jól definiálható.

Gyümölcsei érettek, a klasszikus friss gyümölcsök helyett inkább érettebb, sötétebb vonalra építkezik rá. A korty a közepesnél vastagabb, ráadásul precízen ki is van egyensúlyozva nem túlzottan sok, de annál jótékonyabb savakkal. Alkoholja a kilépőjét leszámítva moderált, utóíze tiszta, de nem kifejezetten hosszú. Élvezhető és szerethető vörösbor, az utolsó cseppjéig közízlés-kompatibilis, de a fajtában rejlő komplexitásból, valamint az abból fakadó lehetőségekből nem sokat villant. Úgy vélem, hogy más szerep betöltésére született, amazt pedig be is tölti maradéktalanul. Ügyes munka, bármikor szívesen fogyasztanám. Az pontosan annyi, mint 5 pont. (cca. 4000 Ft, Bortársaság)

Érett erdei gyümölcsös illat, feketeribizlivel, málnával, gránátalmával. Sűrű, elég koncentrált, a savak jól megtámogatják az erős közepes testet, az alkohol viszont kikönyököl egy kicsit a korty végén. A túlérettség határán táncol: erdei gyümölcsök, meggy, feketeribizli, enyhe likőrösség, medvecukor, ánizs és édesgyökér. 5p+ (furmintfan)

Az illusztrációt a hivatalos Sauska-oldalról mertem kölcsönvenni.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr10012431885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2017.04.24. 06:24:14

Most tényleg kiváncsi lettem, h a Tesoban harmadennyiért árult Lajvér kékfrankost hogyan pontoznátok??

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.04.24. 06:27:31

@Takács Kr.: Most hogy így írod, lehet, hogy időszerű lenne ránéznem annak a bornak az aktuális évjáratára. Az elődök alapján nem kizárt, hogy amaz is simán megvan 5 pont.

emoss 2017.04.24. 09:53:56

Az en konkluziom 2015. karacsonyi kostolassal a hatam mogott: nem technologiat akarok inni (kostolni), fajtajelleg nagyon szereny, sauskasan szokasosan pofatlanul draga.
A Lajvert (es a hasonlo arkategoriaban levo KF-okat) adom, szuper hetkoznapi borokat lehet kapni 2000Ft-ig (inkabb Szekszardrol), meg ha nincsenek is ilyen vastagok (ami talan nem is baj).
Picit tulzonak erzem - ismet - a Sauska nyalit...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2017.04.24. 10:14:04

A természetes borkészítés hívei ez esetben teljesen biztosak lehetnek abban, hogy TERMÉSZETELLENESSÉGET isznak. :)
5 pont 4 rugóért kékfrankosban - kiemelkedő unortodox bestbuy.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.04.24. 10:17:05

@Hepci: Tény, hogy találni ennyi pénzért már sokkal királyabb kékfrankosokat is.

Szegediszomelijé 2017.04.24. 22:19:03

Ahogy sejtem, a Kf kóstolónkon (borrajongo.blog.hu/2016/11/19/kekfrankosok_a_klubban) kis híján zárta volna a sort...
És hogy egy "sűrű, elég koncentrált" anyagból viszont hogyan lehet, hogy a túl soknak semmiképp sem mondható 13,5-es " alkohol kicsit kikönyököl a végén"... Talán mert nem koncentrált az anyag...
süti beállítások módosítása