A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Yecla - Bodegas Castano

2017. február 10. 06:00 - furmintfan

A sorozat első része után itt a folytatás, amelyben Spanyolországba "utazunk" egy kevésbé ismert régió és remek borok felfedezésére.

castano1.jpg

Yecla
Yecla DO Spanyolország délkeleti részén, a Földközi-tenger partvidéke és a La Mancha fennsík között, Murcia tartomány északi részén, Yecla városa környékén terül el. A borvidékhez kb. 6500 hektárnyi szőlőültetvény tartozik, ezzel az egyik legkisebb DO-régió az országban. Az éghajlat kontinentális, némi mediterrán hatással, meleg, száraz nyarakkal, viszonylag hosszú, hideg telekkel, kevés (átlag évi 300 mm), elsősorban tavasszal és ősszel lehulló csapadékkal. A talaj errefelé általában mészben gazdag, tápanyagban szegény, jó vízáteresztő képességű. 
A borvidék két nagyobb tájegységre osztható. Az északi részen Campo Arriba 700-800 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, mély, meszes, kisebb arányban homokos és agyagos, tápanyagban szegény, száraz talajjal. A déli részen Campo Abajo 400-500 méter magasan fekszik, itt a talaj az előbb tárgyalt, magasabban fekvő részekhez képest kötöttebb, humuszban gazdagabb, inkább agyagos-meszes.

A régészeti leletek szerint Yecla DO területén már bő 2000 évvel ezelőtt is foglalkoztak szőlőműveléssel, feltehetően a föníciaiak, majd a rómaiak hatására. Az arab hódítás nem kedvezett a borkultúrának, így csak a 16. századból találtak újabb, a helyi bortermelésre vonatkozó régészeti emléket. A 19. században a francia kereskedőknek köszönhetően ismét megnövekedett a szőlőültetvények területe. DO státusszal 1975 óta rendelkezik a borvidék, azonban sok más, a tengerpart és a Meseta fennsíkja között elhelyezkedő régió mellett, Yecla is sokáig nagy tömegű folyóbor előállítására alkalmas területként lett elkönyvelve. Még ma is nagyon kevés pincészet palackoz itt saját bort, de a fejlődés így is szembetűnő: a kb. 7 millió liter bor 95%-a az exportpiacokon talál gazdára.

A borvidék legfontosabb szőlőfajtája a monastrell (mourvedre), mellette az engedélyezett kék szőlőfajták: tempranillo, garnacha tinta (grenache), garnacha tintorera (alicante bouschet), merlot, cabernet sauvignon, syrah és petit verdot. A fehér szőlőket a macabeo, airén, sauvignon blanc, chardonnay, merseguera, malvasia és moscatel de grano menudo (muscat blanc a petits grains) képviseli.

Bodegas Castano
Ahogy az lenni szokott, a Yecla szempontjából úttörőnek és éllovasnak számító Castano família több generációra visszamenőleg foglalkozik szőlővel és borral, de kellett valaki, aki új szintre emelte a családi vállalkozást. Ramón Castano Santa már az 1950-es években felépítette a birtok központját, de saját bort palackozni csak a 80-as években kezdett, három fiát is bevonva a vállalkozásba. A pincészet ma közel 600 hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkezik Yecla különböző részein. Természetesen a monastrell a pince első számú fajtája, még a parafadugón is az "Art of Monastrell" felirat szerepel, és az itt kóstolt második bor alapján bizony értelmet is nyer, hogy miért.

Bodegas Castano Macabeo-Chardonnay 2015
Macabeo és chardonnay házasítása. A macaebo Penedes-ben korán szüretelve a Cava meghatározó fajtája, de Riojában - ahol a filoxéravész után ültették nagyobb területen - viura néven az első, Ruedában - a verdejo mögött - a második számú fehér szőlőfajta. Általában savas és oxidációnak jól ellenálló bort ad. Többnyire könnyed, fiatalon fogyasztandó borokat készítenek belőle, bár néhány rioja-i termelő komolyabb, érlelhető tételeket is palackoz a fajtából.
Az itt kóstolt bor macabeo és chardonnay egyenlő arányú házasítása, 20 évesnél idősebb tőkékről szüretelve, részben hordóban erjesztve. 
Üde, vonzó illat, édes fehér húsú gyümölcsökkel, sárgadinnyével, ananásszal, körtével, virágokkal, citrusokkal és citromhéjjal, pici banánnal. A korty gördülékeny, frissítő zamatú, tele lédús és zamatos édes citrusokkal, citrom és lime héjával, zöldalmával, halvány zöld fűszerességgel. Tökéletesen elkészített, komolyabb kanyaroktól mentes, üde, de mégsem egyszerű bor. Nyárra ideális szomjoltó, de most is nagyon jól esett. 5p/6p (2590-2650 Ft - ifdt, Radovin)

Bodegas Castano Hécula Monastrell 2013
A spanyol eredetű monastrell Franciaországban is elterjedt mourvédre néven, ott leginkább a Rhone-vidéki borok egyik alkotórészeként lehet ismerős a legtöbb borkedvelőnek. Spanyolországba feltehetően a föníciaiak hozták be még i.e. 500 környékén. Elsősorban az ország délkeleti részén termesztik, de északabbra, a középső tájegységeken is megtaláljuk. Későn virágzik, későn érik, igényli a meleget és a napsütést, cserébe jól bírja a hőséget és a szárazságot is, tehát minden adott, hogy a mediterrán éghajlaton - és Yecla-ban is - jól muzsikáljon. Adott körülmények között képes olyan magas cukorfokot elérni, hogy még természetes édes bort is készítenek belőle, elsősorban Valencia környékén.
A Hécula 100% monastrell, 38 évesnél idősebb tőkékről, tartályban erjesztve, majd 6 hónapig nagyrészt francia, kisebb arányban amerikai, fele részben új hordókban érlelve. A 2012-esről octopus lelkendezett itt egy sort.
Illatban és ízben is igazi gyümölcsbomba, intenzív és tiszta. Tetszés szerint felsorolhatok egy komplett gyümölcskosarat erdei gyümölcsökkel és piros bogyósokkal, talán a szeder és a málna a két éllovas. A gyümölcsöket minimális zöldfűszer (kakukkfű) és édesfűszer, valamint minimális étcsokoládé gazdagítja. Intenzív, egyenletes kortylefutás, a borba tökéletesen simuló, finom tannin, ideális állagú sav jellemzi egységes szerkezetét, az alkoholt szinte észrevétlenül elnyeli; nincs részlet, amibe bele tudnék kötni. A gyümölcsök végig dübörögnek - minimális étcsokival és fűszerrel megbolondítva -, sehol semmi tapadós vagy szárító érzet, a hosszan tartó lecsengés tisztán hagyja a szájat. Úgy tartalmas és gazdag, hogy egy pillanatra sem nehezül el. Nem túlzás, ha azt állítom, hogy ritkán találkozok ilyen elegáns vörösborral, főleg ilyen kedvező áron. Szerelem első találkozásra. Én még külföldről szereztem be a palackomat, de nem régen fedeztem fel, hogy itthon is kapható. 7p- (3190 Ft - ifdt)

 captura-de-pantalla-2015-07-13-a-la-s-11_16_30.png

(A képet innen metszettem)

Irodalom:
Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza
Mészáros Gabriella, Sánta Zoltán: Bortankönyv I.
http://www.yeclavino.com/web/index.php/en/
http://www.bodegascastano.com/en/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1212187678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása