A Borrajongó

Red Earth 2016: Wendouree beteljesülés

2016. július 20. 06:00 - akov

Van Ausztráliában egy pince, jó mélyen a Clare Valley-ben eldugva, úgy hívják Wendouree. A neve nemes egyszerűséggel csak ennyit jelent az aboriginalok szájából: „kopj le!”. Nincs Facebook oldal, nincs e-mail cím, nincs website, nincsenek furmányos marketingesek, nincsen semmi, csak egy telefonszám, amire hiába csörgetsz, nem veszik fel. A látogatót fix „Closed” tábla fogadja és nincs tovább a behajtónál. Nincs kóstolás, nincs látogatás, nincs abszolút semmi. Teljesen mindegy ki vagy, mennyi a pénzed, hányan olvasnak, vagy miniszterelnök-e vagy. Ha fényévenként mégis sikerül valakinek a kerítésen túlra jutnia, mutatnak pár mintát, ha esetleg újságíró vagy, diszkréten megkérnek, ne tudósíts róluk. A borok egy zárt levelezési listán (levél: értsd kézzel papírra írva, borítékban elküldve) kelnek el, amelyre még felkerülni is szinte lehetetlen, de ha sikerül, meg kell várnod, amíg valaki ki nem hal, vagy másodlagos kereskedésért le nem tiltják örökre. Az egész történet nem lenne túl érdekes, ha a borok rosszak lennének, vagy „csak” a ma elvárt csúcsboros színvonalat képviselnék. De a Wendouree valami egészen más, valami elképesztően szokatlan. Egy hanyag mozdulat kell csak neki és túllép a kereteken, állva hagyja az ausztrál borkliséket és pofátlanul leckéztet. Megint egy év, megint Halász Attila és az immár klasszikussá váló Red Earth (Terra Australis) kóstoló Budapesten.

wendouree_matrix.jpg

Szóval a Wendouree-ról nagyon keveset lehet tudni és a borokat kb. lehetetlen beszerezni. A leghíresebb borírók közül is csak néhányan jutottak el ide, Jamie Goode például megnézhette a szőlőket és kapott két hordómintát, aztán mehetett. Itt van még egy másik beszámoló, de sok hasonlót nem lehet találni. Mi, akik évről évre részt vehetünk Attila kóstolóján rendkívül szerencsések vagyunk, hiszen minden kóstolón előkerült néhány ebből a pompás ritkaságból.

Szóval, maradjunk még picit a birtoknál, igaz a bevezetőben felvázoltnál sokkal többet nem lehet tudni, szinte mindent leírtam. A pincészetet 1895-ben alapították, jelenleg 12 hektáron gazdálkodnak shiraz, cabernet sauvignon, malbec, mataro (mourvèdre) és muscat of alexandria fajtákkal, a teljes termelés kb. 25000 palack. Olyasmivel, mint a Clare Valley-t a világtérképre felhelyező rajnai rizling, nem foglalkoznak. Amúgy a világszenzáció nem is ez a különutas elzárkózás és misztikum, ami az egészet körüllengi, hanem az, hogy ültetvények nagy része elképesztően öreg. Az első telepítés 1892-ben történt, majd az 1900-as évek elején folytatódott és ma is ezekről a pompás, igen öreg területekről szüretelnek. Elképesztő látni a fotókon a girbe-gurba, akár három méterre is szétterülő évszázados fás részeket. Ennyi, ennyire jó állapotban lévő öreg ültetvény talán nem sok van egy kézben a világon. Az igen idős tőkék magukat korlátozzák, sőt vannak évek, amikor egyáltalán nem teremnek szinte semmit, de amikor igen, akkor a termésük magas minőségű, a mélyen lévő gyökerek kiegyensúlyozzák a legrosszabb évjáratokat is. Még hogy az ausztrál borászatnak nincsen hagyománya? Ugyan, smafu kérem.

wendouree_1674082_orig.jpg

A birtokot jelenleg üzemeltető Tony Brady és felesége Lita 1974-ben jutottak a Wendouree-hoz. Szerencsére volt még ott egy öreg koma, aki 1917-ben kezdett a pincénél dolgozni így át tudta adni a tudnivalókat. Közben Lita egy borász diplomát is szerzett. A borok egészen kb. 2003-ig igen rusztikusak voltak, soha le nem puhuló tanninnal, aztán változtattak valamit és kifinomultságban gyorsan lekörözték a fél világot. Az extrakcióból visszavettek, a tannin kevesebb lett, a termőhelynek köszönhető pompás savak támogatják a borokat, miközben az alkoholok meghökkentően alacsonyak. A hordóhatás nem túl sok, csak a legjobbat használják és abból is keveset. A borok tulajdonképpen dűlőszelektáltak, öntözés nélkül készülnek, igen alacsony tőketerhelés mellett.

wendouree_cellar.jpg

A már említett levelezési lista tagjai minden évben egy 6-os kartont kaphatnak az igen barátinak tekinthető $45-$55 áron (AUD, ami 10-12.000Ft/palack). A legszerencsésebb ausztrál borbuzik minden júniusban már tűkön ülnek vajon mi kerül a dobozba, hiszen ezt sem a vásárló szabályozza. A kartonok oldalán ott a rettegett színkód, feketével, kékkel, sárgával, amiről senki még csak nem is sejti, vajon mit jelenthetnek. A pince talán 2009-ben használt utoljára parafát, azóta a világ legmodernebbnek tartott csavarzára, az olasz Guala alatt töltenek, ami nem csak technikailag szuper, de nagyon szép is.

wendouree1_oldvine.jpg

A kóstolt borok:

Wendouree Shiraz 2003

Az ausztrál 2003 hasonlóan az európai kiadáshoz egy kellemetlenül hőhullámos és szeles év, amely odakozmált borokat eredményezett, magas alkohollal. De nem a Wendouree esetén, amely épp ekkor fordult egy nagyot.

(akov) Meleg hatású illat, mély, túlérett érzetű, levendulás, mentolos és rózsás jegyekkel, integrált édesfűszeres hordóval, amely jól passzul az áfonyás jellegű gyümölcsösséghez. Érőfélben van, de koránt sem kell félteni, enyhén füstös, emelkedetten savas, igen jó tartást kölcsönző tanninnal, ami azért poros és tapadós is, jelzi a meleg évet, ugyanakkor nálam simán belefért. Izgalmas, kiválóan egyensúlyozó, egyedi karakterű, remekül adja a szokásos mentolosságot. Túlérettebb, robosztusabb talán, mint az újabb borok, de a kárára nem válik. A hosszú lecsengés alaptartozék. 7p+ (92)

Wendouree Shiraz Malbec 2008

2008 szintén egy kellemetlen, hőhullámos év Ausztráliában. Ugyanakkor a Clare Valley moderált kontinentális klímája talán segített megőrizni némi életet.

(akov) Sötét szín, szinte fekete. Egyedi, mély illat, benne mentol, áfonya, aszalt fekete bogyósok, rendkívüli gazdagság, tökéletesen építő jellegű, jól integrált fahatás. Testes, szintén meleg karakterű, szaftos és intenzív gyümölcsökkel, jó adag, tapadós tanninnal. Testes, de nem hömpölyög, az érés már előrehaladott, a végtelenségig nem kell tartogatni. Az évjárat ellenére szép savakat mutat, a lecsengés pompásan hosszú. 7/8p (92+)

Taylors St. Andrews 40th Anniversary Release Cabernet Sauvignon Limited Edition 2006

Egy nagy borászat kézműves módszerekkel készült jubileumi bora. Szintén Clare Valley-ben járunk, Attila szerint ezzel a borral pont a Wendouree-t akarták leutánozni, kicsit odapörkölni neki. Az EU-ban a jól ismert portugállal ütköznek, így Wakefield néven lehet találkozni velük.

(akov) Mély szín, tawny beütéssel. Intenzív, robbanó illat, fekete ribizli, mentol, sok-sok hordós édesfűszer, modern szörpösség és érési aromák. A tannin meglepően sok, tapadós, nem veszik el a testes borban. Az intenzitás páratlan, szinte felrobban a bor, kiveti magából a közel tíz évig raktározott gyümölcsöket, aszalványokat, fekete csokit. Ultra modern, enyhén közönséges, némi édességgel, de azért természetesen nem siránkoztunk nagyon. 14,0%. 7p+ (92)

Wendouree Cabernet 2013

Nagyon meleg és száraz év, rekord idő alatt értek a szőlők, ugyanakkor meglepően jól bírták az évjáratot.

(akov) Egyszerűen minden momentumában zseniális, beleköthetetlen és kifinomult cabernet, a műfaj művészi megvalósítása. Feszes, friss, érett és jó, szinte édes tanninnal, roppanós gyümölcsökkel, elképesztően illeszkedő alkotókkal, finom textúrával. A fahatás egyszerűen tökéletes, éppen annyi, hogy a bor máris beépítette. Rózsa, kék virágok, szeder és az elmaradhatatlan (vélhetően itt is az eukaliptusz fák kigőzölgéséből származó) mentolos aláfestés, amelyek kiváló intenzitással, együtt csúsznak a végtelen percekig tartó lecsengésbe. Figyelemre méltó, hogy a koncentrációhoz és az intenzitáshoz még csak nagy test sem kell. Éteri. 13,8%. 9p (95)

wendouree_cs13.jpg

Wendouree Shiraz 2012

Attila szerint a 2012-es év hibátlan, a II. VH óta a legjobb évjárat Ausztráliában, a Grange 100 pontnál alacsonyabb értékelést nem is kapott. Kiegyensúlyozott időjárás, pont úgy, ahogy azt a borász és a szőlész elképzelik.

(akov) Elég testes, meleg karakterű, de ismét csak kiválón strukturáló elemekkel, egészen földöntúli egyensúlyban az intenzitás, a sav és a tannin. A közepesnél valamivel intenzívebb, a fa ismét atombiztosan dolgozik, csak díszít és hozzáad. Kiváló textúra, megint ott bujkál a mentolos kézjegy, de ezúttal csak a háttérben. Kevesebb az egyedisége, zártnak tűnik kissé, de így is pazar tűzijáték, hosszan-hosszan megmaradó gyümölcsökkel a biztosan vezetett korty végén. 8p (93+)

Wendouree Malbec 2013

(akov) Rózsás fűszeres, nagyon karakteres és intenzív gyümölcsösséggel, egy fokozattal testesebb kiadásban, a fajta zabolátlansága köszön vissza rajta. Szaftos meggy és szeder dominálják, egyelőre a hordós jegyek még beépítésre várnak. Finom szerkezetű sav, édesre érett gyümölcsök, marcipán, kis mentol megint és persze remek utóíz. Lecke Argentínának. 13,4%. 7/8p (93)

wendouree_cm13.jpg

Wendouree Cabernet + Malbec 2013

Fifty-fifty cabernet sauvignon és malbec. Intenzív, fűszeres, virágos, fekete ribizlis, meggyes és zseniálisan „fázott”. Testesebb, mint a sima cabernet és gyümölcsössége is bujább, meglettebb. A tannin emelkedett, még érdes, a fa tökéletes egyszerűen, a korty egyenletesen alakul és fut ki a szenzációsan hosszú lecsengésben. Sok sav, savanyú gyümölcsök, meggymagos-benzaldehides érzet. Óriási bor. 13,8%. 9p (95)

Wendouree Muscat of Alexandria 2008

Egy igazi ritkaság, persze semmiképpen sem a fősodor. Sokan nem is tudják, hogy a nagy vörösborok árnyékában ilyet is készítenek. De a remeteséget is fel kell dobni némi cukorral és alkohollal. Erősített bor.

wendouree_ma08.jpg

(akov) Zseniális illat, kis méz, virágok, narancs, ananász és barack. Szép érleltséget mutat. Olajos, testes, közepes mennyiségű cukorral, viszonylag egyensúlyban tartó savval. Őszibarack, zöldfűszerek, passiógyümölcs, mentol, összességében jó egyensúly és érdekes aromatika. A decens lecsengésben aztán megjelenik egy egész kevés egeres aláfestés, még éppen nem undorító, de kétségtelenül ott van. Ausztrál borban ilyet, hát ez lehetetlen. És mégis. Eléggé meghökkenünk, nem is kapunk levegőt egy pillanatra. 14,9%. 6p (86)

(Halász Attilának ismét nagy köszönet a kiemelkedő borokért, és köszönet a sokéves, fáradhatatlan kóstoltatásért. A pince és Tony Brady képét innen vettem kölcsön, köszönöm. A szőlőket pedig Jamie Goode fotózta, nagy köszönet oda is. Egy fotót innen is loptam.)

Bónuszként összegereblyéztem az általunk eddig kóstolt Wendouree borok jegyzetét, adva egy teljesebb képet arról a konzisztens csúcsminőségről, amelyért akár Ausztráliában, de akár a világon bármilyen birtok térden csúszva könyöröghetne.

2011:

Wendouree Cabernet Malbec 2004

(drbarta) Nagyon izgalmas illat. Feketeribizli, áfonya, menta, borókafenyő, pici zöldpaprika. Hűvös, tiszta és nagyon mély. Szájban telt. Sűrű, tömör szerkezet, drámai mélységű kortyközép, hosszú lecsengés. Alapvetően kemény bor, de a jelentős mennyiségű sav és tannin rendszerben vannak, tartást és gerincet adnak, de mindezt nem külön utakon járó magánakciók révén. Ugyan még fiatal, és távolról sem nyugalmat és harmóniát áraszt, de az őserő mellett is nagyon elegáns tétel. Megragadó, izgalmas egyéniség. 8 és 9 pont között. (94)

2012:

Wendouree Shiraz 2009

(akov) Illatában fekete és piros ribizli, friss virágok, meglett koncentrációt sejtető anyag, visszafogott fahasználattal. Vastag, de nem hömpölyög. Nagyon intenzív, minden nagyon-nagyon sok benne. A magas sav a savanyú gyümölcsökre segít asszociálni, főként meggy és fekete ribizli jut eszembe. Az alkohol rendben van, a kortyközép nagyon sűrű, rettentő fókuszált. Mentol és nagyon magas minőségű, ámbár nem túl sok fa egészíti ki. Nagyon rusztikus és masszív, mégis valahol elegáns. Rendkívül hosszú lecsengés. Nem érzem feledhetetlenül komplexnek. Nincs mese, ez a bor üvölt az érlelésért. A 8 pont (93-94) persze itt sem kérdéses.

(drbarta) A beharangozott megközelíthetetlenség helyett nekem rengeteg direkt örömöt kínált ez a bor. Fekete bogyós gyümölcsösség, menta, fűszer-kavalkád. Nehéz elmondani mi fog meg benne igazán, talán az, hogy nincs benne semmiféle tintás beütés, mely szigort és némileg integrálatlan tanninokat szokott ígérni, hanem eszméletlen minőségű gyümölcsök, éteri tisztaság, és egyáltalán csupa igazán szerethető zamat. Hatalmas erő van benne, de mégis magától értetődő természetességgel, és finesszel társul. Kétségtelenül nagyon fiatal ő is, de nem jutna eszembe megkérdőjelezni az egységét, a harmóniához is ez a tétel állt a legközelebb. Nálam hozta a 9 pontot, az est egyértelmű fénypontja (94-95).

2013:

Wendouree Malbec 2010

(akov) Tintásnak ható illat, elegáns virágosság vezeti, mellette pici mentol, a visszafogott fa körül friss fekete gyümölcsök zizegnek. Arisztokratikus, fiatal, de egyetlen mozzanatában sem komolytalan. Kóstolva is a nagybortól szokatlanul kevés fa lep meg először, alig észlelhető, de minőségre kifogástalan. Közepes testben hatalmas erő, ultrakomoly intenzitás, kikezdhetetlen korty, mérhetetlen elegancia. Fűszeres, mentolos, fekete bogyósai egyszerre meleg és hűvös karakterűek, de mégsem a szuperérett tucatborok gyümölcsösségét idézik. Elsöprően zseniális. Megállapítások: 1. Hordó nélkül is van bor. 2. Megfelelő alapanyaggal közepes test is tud félórás lecsengést. Erős 8 pont, talán több is. (94)

(drbarta) Érett fekete bogyós gyümölcsök, nagyon komplex fűszeres karakter, pici menta itt is. […] Szájban valami félelmetesen arányos. Nagyon mély, de semmi lehengerlő direktség. Hihetetlen tiszta, megbonthatatlanul tömör és szilárd, elejétől végéig beleköthetetlen egyensúlyú, halál precízen fókuszált, nagyon hosszú. Első nekifutásra talán több hangerőt, nagyvonalúságot várt volna az ember, de ez csalóka. Visszakóstolásnál a környező borokkal […] közvetlen összehasonlítva érzékelhető az intenzitás és hosszbeli fölény is, azon kívül, hogy leírhatatlanul elegánsabb azoknál. Szenzációs. 8 és 9 pont között (94)

Wendouree Cabernet 2009

(akov) Varázslatosan mély illat, mentával, fűszerrel, virággal és mesés minőségű, de a Malbec-kel összehasonlítva azért több fával. Nagy test, remek tisztaság, itt is tetten érhető a mentás-eukaliptuszos vonal. Az elképesztő intenzitás és mélység galádul összejátszik a közepes-magas savval és együtt zsinóron húzzák a bort. Tökéletes gyümölcsérettség, perfekcionista tisztaság, friss és földes hatás. A sok, de érett tannint körberöhögi a sűrűre kalibrált anyag, amely testre talán el sem éri a magyar csúcsvörösök olajos komikumát. Letaglózó minőség, az ilyenre szokás mondani: borotvál! Tetszés szerint pontozható, valahol a 8/9 pontok határát feszegetjük. (95)

(drbarta) Feketeribizli, fűszerpaprika, cédrus, elegáns fűszeresség. Tipikusnak mondható cabernet, csak éppen hihetetlen mélyről jövő kiadásban. Szájban elképesztő. Mély, nagyvonalú ízgazdagság hihetetlen tiszta kivitelben. Atomszilárd szerkezet, extrém fókuszált, hosszan bontakozó, egyre csak táguló kortyfejlődés, megbonthatatlan egyensúly és egység. Erő és harmónia, nehéz mit írni, egyszerűen fantasztikus. Nálam ez már 9 pont. (95)

2014:

Wendouree Shiraz Mataro 2004

(akov) Shiraz + mataro, azaz mourvèdre. A tíz év ellenére mély rubin. Eukaliptusz, mentol, fekete bogyósok, föld, édesgyökér, fűszerek és alig érezhető fa. Érettebb, „vastagabb” gyümölcsből készült […]. Szép fókusz, vonzó érettség és még észlelhető primőrös jegyek is vegyülnek ebbe a rétegzett, valóban élmény számba menő borba. Nagyon hosszú lecsengés. 8p (93-94)

2015:

Wendouree Cabernet Malbec 2012

(akov) 1920-ban telepített tőkék (vagy korábban). Fantasztikusan mély, enyhén eukaliptuszos-mentolos, áfonyás illat. Meleg karakterű, enyhén dzsemes, a fa szinte alig érezhető. Testes, de amolyan európai módon csak, kiemelkedőn szép és feszes szerkezetet adó savassággal, kiváló állagú tanninnal. Gazdag, éretten gyümölcsös, főként a szeder és az áfonya villan be, némi kék virágosság és a háttérben dolgozó mentolos aromák kíséretében. Fantasztikusan sűrű középen, kiemelkedően magabiztos vezetésű a korty és a végén teljesen valószerűtlen az a több perces lecsengés, amivel ismét csak egy örökké emlékezetes borrá teszi magát. Elegáns, szinte egy európai klasszist idéz. 8/9p (96)

Wendouree Clare Valley Shiraz Malbec 2012

(akov) Syrah és 40% malbec az 1919-ben, illetve az 1920-ben telepített Eastern dűlőből. Ez is mély, zseniálisan vonzó rózsás karakterrel, szép, talán az előző bornál egy kicsit érettebb fekete bogyós gyümölcsösséggel. Az eukaliptusz-mentol szintén érzékelhető, de csak éppen valami dereng a háttérben. Megint csak nem túl testes, de intenzív, szép és jó állagú savakkal, sok, de érett tanninnal, amely finomporosan textúrált. Kevés, magas minőségű fát érezni, amely optimálisan köríti az áfonyás-szedres gyümölcsösséget. Intenzív, középen ő is nagyon sűrű és az utóíz is nagyon hasonlóan tartalmas, ugyanakkor a bor definíciója elmarad az előzőtől. 8p (94)

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr158902084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2016.07.20. 10:44:56

Wow!
Ha miniszterelnök leszek, bekerülhetek egy kóstolóra?:P

Nem is sokkolóak azok a 45-55 aud-os árak, ha elérhetőek lennének biztos rápróbálnék valamire.:)

aquarius71 · www.finewines.hu 2016.07.20. 12:08:02

Felejthetetlen este volt... Döbbenetesen nagy megis hiperelegans borok! Személyes kedvencek: 13as CS es 12es Shiraz.. Maximális respekt es köszönet Attila!!! Sok sikert a most következő időszakhoz, kihívások hoz ! Es: never say never! Visszavarunk, szükség van arra amit csinálsz!

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.07.20. 14:18:17

Azt lehet tudni, hogy miért ilyen zárkozottak?
Kis családi pince és semmi idő nem marad ilyesmire, esetleg elvi okokból, vagy ezzel is a pince hírnevét akarják öregbíteni?

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2016.07.20. 14:32:46

Hu, ez konkrét szájcsorgatós :) Ehhez a minőséghez az ár teljesen baráti, kár hogy nem lehet belőle beszerezni. Egyúttal nem csodálom hogy így elkapkodják a zárt körben.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2016.07.20. 14:43:15

Köszi a posztot. Én is ott voltam, elég hasonlóan láttam, pár szóban.
A 03-as Wendouree elég kemény volt, szerintem a kor is érződött az aromatikán, hiába sugallta Attila, hogy meg se moccant még, persze ezzel együtt remek formában volt. Kétségtelenül elegáns darab, de hiányzott a korábbi Wendouree borok aztakurvaélet élménye. 7p. A 08-as talán nem volt annyira nagyon kemény, de ízben meg talán kevésbé megfogható, zárkózottabb. Picit kevésbé tetszett, de azért még ez is elég magasan van. 6/7 -7- , valahogy úgy. A Taylors nekem energiában, mélységben előrelépes volt az első két Wendouree-hoz képest, de kicsit "szokványosabban nagyboros" kivitelben. Első körben nagyon értékeltem a hangerőt, olyan 7/8-ra adtam, visszakóstolva tényleg már közönségesnek hatott, ekkor kevesebbet gondoltam volna rá. A Wendouree Cab. Sauv. 13 nekem is talán a legjobban tetszett az egész sorban. Ragyogó gyümölcs, éteri tisztaság, mélység, erő, elegancia erölködés nélkül. Kurva jó és nagyon befogadható, nem is értem miért mondta Attila, hogy megközelíthetetlen. Erős 8. Innentől eléggé együtt mozgott a mezőny. A shiraz 12 meg a malbec 13-ről elmondhatnám ugyanezeket, csak aromában fűszeresebbek, illetve egy kicsit kevésbé direktek, agyalósabbak, de 8 pontot ezekre is adtam. A Cabernet-Malbec volt talán a legerőteljesebb, legkoncentráltabb cucc, de ez tényleg nehezen volt megközelíthető. Inkább tiszteletből hozta a 8-ast, ha választhatnék nem ezt választanám a frissek közül. A Muscat illatban nagyon tetszett, újszerű és izgalmas volt, szájban nem nyűgözött le.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.07.20. 15:38:51

@drbarta: köszi szépen!!!

@pintia: Hát igen (Attila egyébként dolgozott a Dan Murphy'snek korábban), 5x áron, ha kapható, de nem valószínű, hogy meg tudod venni, rá kell kérdezni megvan-e még, stb. Angliában is van egy hely, ahonnan lehet. Az, hogy kint van a webshopon és, hogy megvehető-e, két külön dolog.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.07.20. 15:40:06

@rszabi: Nem tudom, biztosan nem tudatos marketing... Egyszerűen ilyenek, nem szeretik a borturizmust, elfoglaltak, zárkózottak, sokat dolgoznak, stb. Számtalan európai pincéhez sem nagyon lehet bejutni (ld. Burgundia, de akár a Pingus, vagy Vega Sicilia, stb.). Olyan "gyár" ez, ahol nincs "gyárlátogatás"...

pintia 2016.07.20. 16:25:41

@akov: a DM boltokban van, találkoztam velük kint, a honlapon a 37 jelzett termékből néhány, és üzletenként változó. Ha valaki Wde élményre vágyik, nem teljesen lehetetlen, de persze erősen korlátozott, hogy éppen melyik fajta és melyik évjárata.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.07.20. 17:30:19

@rszabi: Szerintem ez nem zárkózottság. Egyszerűen nem szeretik a bortúrizmust. Akármilyen lowtech módon is, de megvan a saját fogyasztói táboruk.
Ha belegondolsz, nálunk is pontosan ez a helyzet és nálunk sem marketingből. Csak úgy az utcáról hozzánk sem lehet beesni. A telefonszámunk sincsen fenn a weboldalon. Ha valaki megkeres privátban akkor még szerencse is kell, hogy ráérjünk. Na és persze egy ideje mindenkit lekáderezek, mert futottunk bele pár aberrált idiótába... hkhm ugyebár.

Amúgy szerintem tele van a világ ilyen zárt garázsborászattal. Ha egy ilyen kisebb borészat elkapja a fonalat akkor hamar kialakul a törzsfogyasztói tábor és az a kereskedelmi csatorna amire szükség van. Magyar sajátosság, hogy annyira hikomat a piac és annyira csórók a fogyasztók és annyival többen isznak redbulvodkát, hogy még az úgymond befutott borászoknak is sokkal nyitottabbnak kell lenniük.

Szóval mint fogyasztók el vagyunk mi itt Magyarországon kényeztetve.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.07.21. 09:30:26

@BZoltan: Nem kekeckedésből, de szerintem ezt nem (csak) a piaci kényszer diktálja, hanem elvi kérdés is. Simán elfogadom, ha egy borászat azt mondja, hogy ők nem akanak látogatókat, de ez véleményme szerint, nem az ismertségen vagy a befutottságon múlik. Csak egy példa: hamarosan megyek olaszországba töbek között a Quintarelli pincészetet is felkeresem majd. Ők sem éppen a nyeretlen kezdő kategória :), nekik sincs se honlapjuk, se email címűk sem, mégis amikor írtam nekik kb másfél éve, hogy majd ezen a nyáron szeretnék menni, akkor egyből jött a szíves válaszuk.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.07.21. 09:47:57

@BZoltan: @rszabi: Amikor a Vega Siciliánál voltam, a főborász eltöltött velem közel 1 napot (reggel 10-kor kezdtünk az Aliónnál, majd egy késői ebéddel fejeztük be 17 órakor). Annyit mondott, hogy na látom, ezért nincs a VS-nél látogatás, mert mindenkivel, aki hozzájuk jön, ennyi időt szeretnének eltölteni, hogy megmutassák hogyan dolgoznak. De mivel erre csak ritkán van lehetőségük, ezért inkább nincsen látogatás (hivatalosan)... tehát nincsen marketinges, kommunikációs kiscsaj, aki körbevezet, mert azt nem tartják vállalhatónak, máshol annak tartják.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.07.21. 11:09:27

@akov: Nekem ez teljesen egyértelmű. Csak én ettől nem csúszok szét, mert pontosan ugyanígy dogozunk mi is. Egy-egy látogatóval fél napot is eltöltünk. Most a jégverés utáni feszített meló után amikor hajnaltót toltuk délutánig még simán bevállaltam egy cseh csapatot, mert végülis ott voltam. De nincs nyitvatartás és nincs üzleti alapú kóstoltatás. Szóval én pontosan tudom, hogy más a szőlészet-borászat és más a vendéglátás. De szerintem ez nem egy húúúha, de remete. Erről jut eszembe egy olyan egykori somlói borász akit mint remetét emlegetett a magyar boros közélet, holott 7/24 bármikor lehetett hozzá menni fizetős kóstolóra és minden második rendezvényen beállt a pult mögé. Szóval néha hajlamosak vagyunk az egyszerű valóságot túlmisztifikálni.

@rszabi: Az, hogy valaki sikeres még nem jelenti azt, hogy megérkezett volna a XX. századba :) hát még a XXI-be.

Szerintem manapság, amikor egy weboldal és egy emailcím lényegében nem kerül pénzbe minden bortermelő tartozik a fogyasztóinak azzal, hogy elérhető online is.

Azt egyébként konkrétan nem hiszem el, hogy 12 hektáros, 25 ezer palackkot termelő borászatnál nincsen senki aki használna számítógépet és okostelefont. Nagyon romcsi ez a csak papíron levelezünk dolog, de a kapszulát, kupakot, címkét, üveget, permetszert megrendelni a legtöbb helyen már teljesen vulgáris módon email-ben meg webshopon szokás. Konkrétan, itt a vadkeleten alig van olyan borászati és szőlészeti szükséglet amit offline lehetne beszerezni.
Érdekes lenne tudni, hogy a regionális agrometeorológiát A Wendouree-nél bemondják a csöves rádióba, vagy az is postán jön kézzel írva a helyi meteorológiai állomásról? Azt is érdekes lenne tudni, hogy a Wendouree könyvelője és bérszámfejtője is lenyálazott borítékban kükdözgeti a készpénz? Vagy a Wendouree kedvééer a helyi bank tart egy offline fiókot és készpénzzel fizetik ki azokat a szép traktorokat meg gépeket amiket a képen látunk.

Hkhm... szóval bocsesz srácok, hogy rontom itt a romantikát, de ez a misztikus csak papíron levelezős dolog bizony nettó parasztvakítás vagy simán hiszti. A fogyasztóit csicskáztatják borítékkal, de az adójukat azért netbankon utalják át és évről évre ők is PDF-ben kapják meg a nyomdászuktól az új címkék terveit.

Ne legyünk balekok, ma egy 12 hektáros gazdaságtól ha elveszed a számítógépét és a telefonját az nagyobb kicseszés mintha a kapáját dugnád el.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.07.22. 07:53:03

Eszembe jutott még egy "apróság" amiről a magyar borfogyasztók sajnos túl gyakran megfeledkeznek amikor arról van szó, hogy egy borászat mit tehet meg és mit nem.

Szóval... Ausztrália egy 24 milliós, Magyarország pedig egy 10 milliós helyi piac. Ausztrálisa (nominális) GDP-je 51.5 , Magyarországé pedig 13.5 ezer dollár. Szóval amikor egy-egy borászat lehetőségeit és piaci adottságait nézzük akkor egy két és félszer nagyobb és vagy háromszor gazdagabb piacot hasonlítunk össze.
Ha egy kalifornai borászatot veszünk akkor már szinte obszcén méreteket öltenek ezek a különbségek. Egy 30 szor akkora és ugyancsak 3-4-szer fizetőképességet látunk.
De ha Európában maradunk akkor is ott vannak a nagy klasszikusok mint Toszkána, Burgundia, Bordeaux amelyek ugyancsak sokkal nagyobb és gazdagabb piacra dolgoznak.

Szóval más lehetőségei vannak a magyar borászatoknak a vagánykodásra... és vegyük észre, hogy egy-egy vagánykodás nem is olyan vagány dolog, ha azt látjuk. hogy zérus kockázattal tolják.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.07.22. 12:22:16

@BZoltan: egyetértve a legtöbb dologgal, amit írsz mondom, hogy ezt nem vagányságból csinálják vagy tudatos marketing és brand építés miatt. Az egészből az sem következik, hogy nincs mobiljuk és a permetszert nem e-mailben rendelik és a neten fizetnek bankkártyával.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.07.22. 12:58:46

@akov: Elhiszem, hogy nem vagányságból csinálják, csak sok blogposztban úgy írnak erről, hogy húúú, de kemény, meg mekkora misztikum. Pedig nem az. Egy nagy és gazdag piacon sokkal lazábban lehet tolni a biznisz. A Napa völgyében egy 30 ezer palackos borászatnak elég ha van három jó éttermes partnerünk és csók... nem is kell nekik weboldal meg más hasonló. Ilyenből van százszámra.

Az már az én privát véleményem, hogy ha valakinek van net és a napirajz.au-t meg tudja nézni akkor szerintem nettó taplóság ha a saját fogyasztóinak nem tart egy email címet meg egy weboldalt amolyan digitális névjegykártyaként.

Sokan tökre benézik ezt a digitális jelenlét kérdését. Ez nem reklám, hanem ügyfélszolgálat. Ma a XXI. században a fogyasztónak egyszerűen több jár. Nem azért kell weboldal meg facebook oldal, hogy azzal adjunk el bort, hanem azért, hogy ha valaki már megvette a bort akkor kaphasson a bor mellé egy kis pluszt.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.07.22. 13:54:18

@BZoltan: akkor nincs ügyfélszolgálat. Van ilyen nálunk is. Elég csak Kaló Imrére gondolni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.07.22. 14:31:15

@akov: Persze, ez egy tök legitim döntése mindenkinek. Ha nem akar ügyfélszolgálatot akkor nem csinál. Csak ez ne legyen vagány, ne legyen misztifikálandó menőség. Hogy húúú de nagy májer, úgy adja el a borát, hogy szarik a fogyasztóira. Mintha ez valami fegyvertény lenne. Nem az. A piac méretének, az eladandó volumennek és a borok minőségének mint változóknak egy képlete az, hogy mit engedhet meg magának a termelő.

Kaló Imrének tudtommal van telefonszáma amit fel lehet hívni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.07.24. 11:22:17

@BZoltan:
Miért szarik a fogyasztóra? Igen jó terméket ad a minőséghez képest igen jó áron, megbízhatóan egyenletes minőségben.
Ennél több jót nem tehet a fogyasztóval.
Nyilván nem akarja növelni a volument és a 3 éves unoka segge alá is Ferrarit tolni.
Esetleg utálja a fészbukot és a Cukkerberg-féléket.
Még az is lehet, hogy nem vette igénybe az "Új Ausztrália" fejlesztési terv támogatásait és nem épített wellnesshotel-pincepalota komplexumot.
A Kaló Imre elég más eset, még ha van is telószáma...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.07.24. 18:48:35

@Hepci: Egyrészt Imre miért más eset? Bort termel, bort ad el és a fő biznisz nála a helyben kóstoltatás. Ilyenre bejelentkezni pedig telefonon lehet.

"Ennél több jót nem tehet a fogyasztóval."

Dehogynem. Kétezer-tizenhatot írunk. Az a szemlélet, hogy én betolom a bótba, a büt kirakja a pócra, a vevő megveszi, hazamegy és kussó... na ez is egy legit modell (volt valamikor nagyon régen) , bár nem az igényes, egyedi termékek világában.

Te is, mint sokan mások is abban a tévedésben élsz, hogy a digitális eszközök csak marketingre vannak. Pont ugyanarra vannak mint bármely más kommunikációs eszköz vagy mód. De ez egy nagyon bonyolult és nehéz téma. Nemhogy külön posztot, de egy teljes előadás sorozatot is megérne a kérdés.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.07.26. 00:22:56

@BZoltan:
Ha valaki igen jó terméket ad a minőséghez képest jó áron, egyenletes minőségben, az velem, mint fogyasztóval nem kell, hogy több jót tegyen.
Ezen dolgok (magas, egyenletes minőség, jó ár/érték) együttállása meg híreim szerint nem jellemzi K. Imrét, ezért írtam, amit írtam. Ráadásul ő mélymagyar turullélekzsibbadásban utazik, nem antimodernista gyermetegségben, ebben is más esetnek tűnik.
Igen, egyébként bort árul ő is...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.07.26. 06:24:41

@Hepci: Ez nem jótétel, hanem maga a termék és a szolgáltatás. Te lehet, hogy nem ígényelsz többet mint azt, hogy levedd a polcról a bort, a kasszánál kifized és othon megihasd. Ezzel együtt a világ nagy része ezt a modellt már meghaladta.

De rosszabbat mondok... az a modell amiről te beszélsz csak pár évtizedig volt jellemző. Korábban egészen más modell ment. Mondok egy példát. Van egy halasunk, évek óta tőle vesszük a friss és jó minőségű halat. Csak tőle és mindig tőle. Szinte családi barát. Néha viszek neki egy palack bort, ő pedig megkérdezi,hogy mikorra várjuk a következő gyereket. Kijön a pult mögül és körbecsókolja az összes kölykünket és elbeszélgetünk arról, hogy mi a helyzet. Szánunk erre mindketten időt, energiát. Jobb halat kapok emiatt? Több halad ad el nekem emiatt? Nem tudom, nem hiszem, de az fix, hogy így jobb. Sőt,így jó.
Na, akár hiszed, akár nem... akár fortyog benned a digitális világ hipszter elutasítása akár nem. Az internet, a telefon pontosan ugyanerre ad lehetőséget. Én a domainnév szolgáltatómmal is pont ilyen kedélyesen el szoktam csevegni email-ben és akár hiszed akár nem, de a kereskedő partnereim nagy részével is facebookoon meg emaiban csevegek el pont úgy ahogy élőben a halasommal.

A technológia pont arra van, hogy újra összehozza az amúgy egymástól eltávolodott embereket. Lehet persze másra is használni, lehet vele kreténkedni, lehet vele trollkodni, lehet vele gecizni tőled távol ülő emberekkel, lehet fikázni a felelősség terhe nélkül... lehet sok szarra használni. De lehet pont ugyanarra használni mint ninden más kommunikációs eszközt.
Az internet ugyanolyan adathordozó mint a levegő... az utóbbiban a hangullámok mennek embertől emberig ha elég közel vannak, az előbbiben pedig adatcsomagok. De a lényeg ugyanaz.

2016 van... aki a globalizált világ embertelenségét értéknek tartja és papír alapú levelezésre kénszerjti a fogyasztóit az pont azt a kreténséget konzerválja ami az elmúlt úgy fél évszázadban volt szokás. Túl kéne lépni ezen a lelketlen és beteges modellen... kommunikálni kell egymással, a szolgáltatóval, termelővel és a fogyasztóval.
süti beállítások módosítása