A Borrajongó

Tegnap ittam - Nádas Borműhely Chardonnay Barrique 2013

2015. január 28. 06:00 - furmintfan

Egy vallomással kell kezdenem: nem vagyok egy nagy chardonnay-fogyasztó. Ha kóstolókon találkozok a fajta boraival, természetesen nem utasítom el élből az ismerkedés lehetőségét, de otthoni kortyolgatásra elég ritkán veszek belőlük. A Burgundiával való barátkozás drága mulatság, ha újvilági fehérbort emelek le a polcról, akkor az pedig legtöbbször sauvignon blanc. Kis hazánkból eddig kevés chardonnay győzött meg annyira, hogy egy pohárnál többre - pláne egy egész palackra - vágytam volna. Ha ráadásul meglátom a palackon a "barrique" szót is, biztos, hogy a túl markáns hordó-hatástól félve nyúlok a pohárhoz. Innen szép nyerni.

Múlt héten egy ismerős ajánlotta a figyelmembe az etyeki Nádas Borműhely 2013-as borát, amelyet ott helyben meg is kóstoltam. Jött, látott és győzött. Amikor pár nappal később ugyanabban a műintézményben kötöttem ki, ahol az első találkozásunkra sor került, már örömmel vettem, amikor egy palack kikerült a pultra (aztán hárman gyorsan a végére is jártunk.)

nadasch1.jpg

Pár szót a pincészetről... A Nádas Borműhely birtokközpontjául szolgáló etyeki pince 1879-ben épült. A pincészet 3 hektár saját területről szüretel, de a termés egy részét eladja, ugyanakkor - elsősorban a rosé és a vörösborok készítéséhez - vásárol is szőlőt, szigorúan a borvidékről származó alapanyagot. Évjárattól függően általában 4-5000 liter bor készül a pincénél, a fehér címkés borcsalád kizárólag tartályos tételeket foglal magába, a fekete címkés borcsalád palackjai hordós erjesztésű és/vagy érlelésű borokat rejtenek.

Nádas Borműhely Chardonnay Barrique 2013

Az alapanyagot 2013. október 1-én szüretelték (a 2014-es évet is beleértve az eddigi legkésőbbi szüreti időpont a pince történetében), amely azután második töltésű barrique hordóban erjedt és 8 hónapig érlelődött batonnage eljárással. 14 % alk, 7,5 g/l maradékcukor, 7,5 g/l sav. 

Az illat kellemesen diszkrét, fajtajelleges, de nem közhelyes: az őszibarack, sárgadinnye, ananász és érett fehér húsú gyümölcsök mellett diszkrét fűszeresség járja át, nem vág orrba a hordó. A korty kellően fókuszált, arányos és kiegyensúlyozott; élénk, de (legalábbis számomra) nem túlzó savak vezetik és nyújtják közepesnél hosszabbra. A maradékcukrot jóformán nem is lehet érezni - meg is lepődtem, amikor megkaptam a pincétől az analitikát -, de a savak megregulázásában bizonyára szerepe van. Friss gyümölcsösség és az illathoz hasonlóan finom fűszeresség fogad ízben is: citrusok, zöldalma, ananász, sárgadinnye, őszibarack, körítésnek visszafogottan szegfűszeg, szegfűbors és vanília. A hordó ad egy kis komplexitást, de csak kiegészíti, nem nyomja el a gyümölcsöket, nem zárja kalodába a bort, és még az alkohol sem bánt, besimul a bor testébe. 6p (2200 Ft - pincénél)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr737113061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása