A Borrajongó

Nagy fehérek Dagadtossal

2014. augusztus 19. 06:35 - akov

Dagadtos barátunk múltkori nagy vörös sora után most egy hasonló elvek mentén építkező fehér kontingenst húzott elő a borhűtőből. (Ezúttal az ő rövid megjegyzései és pontjai is olvashatóak a posztban.) Ez egy jó kosárnyi, érett vagy talán a csúcsa közelében sejthető nagy fehérbort takart. Mondanom sem kell, a vörös fordulóhoz hasonlóan igen jól szórakoztunk és nagyokat csodálkoztunk, amikor az álcázott palackokról végre lecsavarodott a minket bizonytalanságban tartó matéria.

voug.jpg

A kóstolás dupla vakon történt, azaz fogalmunk sem volt a nevekről, évjáratokról. Elsőként nagynak szánt, dűlős-hordós fehéreket szondáztunk, majd áttértünk a rajnai-like, illetve kései szüretes száraz-félszáraz fehér kategóriára. A borleírásokat halálosan unom – gondolom szinte mindenki – így megpróbálok a minimumra szorítkozni és aroma-paletta helyett benyomásokat adni.

Pegasus Bay Waipara Sauvignon Blanc Semillion 2008

akov: Kevés hordóval pallérozott, nagyon tiszta, nagyon vonzó fűszeres-bodzás bor, egy egészen kevés maradékcukorral, szép gazdagsággal és jó fókusszal. Pici maradékcukor és éppen elegendő sav. Vakon egy Tement bornak gondoltam, remek. 7p+

dagadtos: Minden szempontból érett bor, nem túl intenzív vagy harsány, éppúgy kerüli már a feltűnést, mint az uralkodó fajta vágott füves, csalános jegyeit. Egyértelműen a sauvignon blanc „sárga oldala” mangóval, cukordinnyével, bodzával és egy kis édességgel a kortyban. Kedvessége mellett elég mély és gazdag ahhoz, hogy meglegyen a 7 pont.

Auvigue Pouilly-Fuissé Les Chailloux 2012

akov: Egy jól válogató burgundi negociant. Citrusos-almás vonalon mozog, idővel egyre jobban kikandikáló hordóval, lendületes savval, de igen jó minőségű-állagú citrusokkal, fűszerrel, a végét záró kellemes fanyarsággal. Korrekt Burgundi, a zamatos almássága miatt majdnem furmintnak néztem. Mókás. 6p

dagadtos: Elég tipikus chardonnay főleg almával, déli gyümölcsökkel és mogyorós-fás aromákkal. Leheletnyi szénsav frissíti a kortyot, nekem most mégsem vibrált eléggé, és bár így is egy tiszta és szinte hibátlan bor, tetszett már jobban is ennél. 6p+

Fürst Centgrafenberg “R” Weißer Burgunder 2012

akov: Egy nemzetközileg olyan magasra értékelt dűlős pinot blanc, hogy nem is gondoltuk, egyáltalán létezhet ilyen. De itt a bizonyíték. Sonkás füsttel nyit, majd rendeződik. Citrusokra, fehér virágokra, friss almára és fűszerekre építő aromatika, elég neutrális, de elképesztően jól adagolt fával és egyéb alkotókkal. A fajtától elvonatkoztatva is kiemelkedő szerkezete van, profi kezek készítették, nagyon hosszú lecsengés. Sokkoló pinot blanc élmény. Jelenleg 40 Euró közelében lehet hozzájutni. 7p+

dagadtos: Szigorú, északi bor, kemény, füstös fával, lime-mal, grapefruittal, citrommal és nyári almával az illatban – szóval mindennel, ami savanyú vagy keserű. Kóstolva egy kedves szava nincs az emberhez, az acélos savak kíméletlenül vezetnek a hosszú utóízig. Neutrális és rideg. Meg zseniális. 8p-

La Pèira Deusyls de la Pèira 2011

akov: A neves languedoc-i pince két vörösborát itt kóstoltuk korábban. Jeramie Depierre, a Château Margaux volt borásza keze munkája van bennük. Viognier és roussanne házasítás. Édeskés trópusi gyümölcsök és virágok világa, elég erőteljes fás köntösben tálalva. Zamatos, lassan induló mézes gazdagság vegyül bele, de a nagy beltartalomhoz és édesség-hangulathoz a savak nem tudnak felzárkózni, így a végeredmény csöppet lágy. Ezen túl profi a cucc, talán fából lehetne kevesebb benne. 30,0 EUR körül. 6p+

dagadtos: Szöges ellentéte a Fürstnek, csupa mediterrán bujaság; meleg, kedves és intenzív. Édeskés trópusi gyümölcsös, virágos, szinte cukorkás karakteréről tokaji kabarok jutottak eszembe. Szép, könnyen szerethető bor, de alkoholból és fából elég lenne kevesebb is. 6p+

Kumeu River Maté's Vineyard Chardonnay 2009

akov: Nehezen szabadul a csavarzáras redukciótól, lassan ereszt le az NDK gumimatrac. Ha ez egyszer megvan, akkor elég korrekt az eredmény. Füstös, vonzó és mély, elég testes és zamatos, sok citrussal, kiváló savval, klasszis fával. Az alkohol emelkedett, a sav picit darabos, de így is egy kiváló chardonnay.13,5%. 30,0 EUR. 7p

dagadtos: A (szerintem szándékos) redukció mellett meglehetősen fajtajelleges bor, főleg citrusokkal és füsttel, de villannak a trópusi gyümölcsök is. Tökéletes hordóhasználat, tökéletes arányok, úgy érzem, mindene megvan és egyben van, ami egy nagy chardonnay-hoz kell. 7/8p

Domaine de la Vougeraie Vougeot 1er Cru Le Clos Blanc de Vougeot Monopole 2006

akov: Valamikor 6-7 éve találkoztam először ezzel a birtokkal, azóta is rejtegetek a szívemben egy frankó Nuits-Saint-Georges pinot-emléket tőlük. Viszont ez itt egy fehér Vougeot, ami igazi ritkaság és ő ráadásul Monopole is. Édeskés-virágos illat, sok fehér húsú gyümölccsel és trópusiakkal, almával, remek és vonzó, kiváló fás jegyekkel. Kóstolva a sok fa tűnik fel elsőként, de fantasztikusan gazdag és összetett a bor, meg el is fér benne, ez az igazság. Finoman zamatos, miközben az egészet a rendkívül cizellált savak alakítják, az élet mellett egy plusz dimenziót adnak a borhoz. Már nem fiatalos, de nem is túlkoros, inkább csak kihívóan érett. Rettentő utóíz, egyenletes vezetéssel, a fa finoman rásegít, hogy sokáig emlékezzünk a lecsengésre. Elképesztő bor. 13,5%. 70,0 EUR. 8p

dagadtos: Úgy mély, gazdag és intenzív, hogy mindvégig higgadt és elegáns marad. Főleg őszibarack és alma, valamint mogyorós-kókuszos jegyek a hordóból, persze nem ez számít. Az a komoly, nyugodt erő és az a kivételes harmónia számít, amitől ez a bor egyszerűen kortalannak tűnik. És a percentúli utóíz. 8p+

Szepsy Szent Tamás 2006

Teljesen oxidált, barna almás, teás. Az asztalon lévő többi borral összehasonlítva feltűnik a gagyi dugó (rövid) és nem is értjük, miért kellett egy tízezernél is drágább bornál pont a dugón spórolni.

Schmelz Riesling Smaragd Dürnsteiner Freiheit 2006

akov: Kellemesen tiszta, testes, érett, zamatos, jó beltartalommal. Egy kevés cukor kerekíti-kedvesíti. Vonzó aromatika, fűszerekkel és érett fehér húsú gyümölcsökkel. Picit korosabbnak tűnik, van benne egyfajta tompaság, de végül is egy nyolcéves rajnairól van szó, ami azért nagyon is rendben van. 25,0 EUR. 7p

dagadtos: Elég tipikus wachaui smaragd őszibarackkal, érett egressel, rieslinges citrusokkal, mely már érett jegyeket is mutat. Olajos, nagy testű bor, egy kicsivel több lendület kevesebb alkohollal és hömpölygéssel még magasabbra repíthetné. 7p  

F.X. Pichler Grüner Veltliner Smaragd 'M' 2008

akov: Annak idején, amikor Drbarta segítségével azt vizsgáltuk, vajon van-e feljebb Wachauból, meg találtam jegyezni, hogy néha a top smaragd grünerekből olyasmit akarnak csinálni, amit a fajta egyszerűen nem bír el. No, ez a bor is pontosan ilyen. Vonzó illat, virágokkal, de egyben minden komplexitást elfed a botrytis, amely egy fura gombás vonallal fojtja le a bort. Nagy kár érte és ez az érzés a kóstolásnál sem enyhül bennem. Iszonyú testes, olajos-krémes, fehér borsos, szép aromákkal, kiemelkedő betartalommal, tehát minden frankó, csak éppen a sav nem bírja el az egészet. 50,0 EUR. 6p

dagadtos: Mélyebb színnel fogad, mint szeretném, és félelmeim a gyógynövényes-kéksajtos, sőt talán egyenesen gombás illatoknál be is igazolódnak. Nyilvánvalóan túlérett alapanyagból készült, jó eséllyel botritisztől sem teljesen mentes bor. Szájban egyébként robbannak az aromái, hosszú is, gazdag is, de az alkohol sok, a sav kevés. Nincs termőhely, nincs fajtajelleg – túlérés van. Elképedve nézem a cellartrackeres pontszámokat és leírásokat, megmondom őszintén. 5p

Szentesi Zengő 2008

akov: Egy meghökkentő kakukktojás. Az eddigi legjobban sikerült zengő, amely félszáraz, tehát szépen besimul a sorba és nincs is mit szégyenkeznie. Vonzóan tiszta illat, érett, gazdag, trópusi gyümölcsös jegyekkel, fahéjas fűszerességgel, almás sütis mellékzöngékkel. Testes, sűrű, fűszeres, kandírozott narancs, trópusiak és pici méz adják komplexitását. Remek szerkezet, irtó zamatos és intenzív. Mikor lelepleződik a bor, mindannyiunk arca a földet söpri. 7p

dagadtos: A trópusi gyümölcsök olyan szép egységet alkotnak a hordós-karamelles jegyekkel orrban, mint a maradékcukor a savakkal és az érezhető sóssággal szájban, szóval minden a helyén van. Valahol a csúcsa közelében lehet, megérdemelt egy ilyen sort. 7p

Domaine Huet Le Mont Demi Sec 2008

Penetránsan dugós.

Zind-Humbrecht Alsace Clos Windsbuhl Gewürztraminer 2006

akov: Bevallom töredelmesen, sosem ittam még Zind-Humbrecht bort – valahogy az elzászi tételek nagyon nehezen kerülnek a poharamba. Intenzív illat, nagyon tiszta, szinte robban, narancslekváros, fűszeres, trópusi gyümölcsökkel, mézzel, egy kevés fás színezettel talán. Testes, olajos, az illat után több kraftot vártam volna, de így is szép és komplex az aromatika, jön a narancslekváros érettség, az aszalt trópusiak és a komoly fűszeresség, meg a már szépen alakuló palackérettség. Ez a legjobb gewürz, amit valaha ittam, ez biztos, azonban közel sem tökéletes. Alkoholos és lusta, sava kevés az igazán nagy borhoz, a végét pedig kesernye zárja. Így is, úgy is meghökkentő élmény. 14,5%. 30,0 EUR. 7p-

dagadtos: Valóságos hullámvasút: rémisztő színt pazar illat, majd tragikus korty követ. Kitöltve már inkább borostyán, mint arany, az illat pedig roppant gazdag és vonzó mézzel, kamillával, de főleg karácsonyi fűszerekkel: fahéjtól a szegfűszegen át a narancshéjig minden benne van. Szájban aztán alkoholos, teljesen savtalan, cseres és keserű. Nem bírok rá 4 pontnál többet adni.

Zind-Humbrecht Alsace Clos Häuserer Riesling 2007

akov: Intenzív, metszően tiszta, virágokkal, friss narancslekvárral, fűszerekkel, kis sütis-vaníliás villanásokkal. Testes, fantasztikus érettséget mutat, szép rétegekkel, a sav megfelelően izgalmas, de egyben kicsit sok is, külön életet él. Változik és nyílik a levegővel. Érettsége egyrészt nagyon is szép, másrészt meg érezhetően ürül a korty közepe, kicsit túltoltuk talán. Ennek ellenére is élmény, de már nem tartogatnám. 12,5%. 30,0 EUR. 7p

dagadtos: Sokkal világosabb szín és sokkal fiatalabb illat. Felismerhetően rieslinges, citrusos, az előző után szinte fiatalnak hat, bár egy kis petrol és méz is érezhető benne. Szájban is jobban vibrál, de a frissességért cserébe éretlen savakat kapunk. 6p

Zind-Humbrecht Clos Saint Urbain Rangen de Thann Alsace Grand Cru Riesling 2006

akov: Ijesztően mély szín, magas bilirubinnel. Szinte varázslatosan komplex az illat, intenzív, fűszeres, mazsolás, mézes, földes és avaros, narancslekvárral kiegészítve. A komplexitás kóstoláskor is lehengerlő (aszalt gyümölcsök, trópusiak, napon szárított mazsola, fűszerek kavalkádja), de hiába a testesség és szinte tapadós beltartalom, a bor már lefelé szál, üresedik, öregszik, amelyet az utóízt uraló keserűség is jelez. 14,0%. 50,0 EUR. 6p

dagadtos: Amikor megláttam a mély borostyán színt, biztos voltam benne, hogy megvan az este harmadik lefolyója, de szerencsére hamar megnyugtatott mindenkit. Orrban érett, de egyértelműen élő bor, kandírozott naranccsal és gyömbérrel, mézzel, mazsolával és rengeteg, folyton változó fűszerrel. Lehengerlően komplex bor. Kóstolva sajnos kissé lusta, a savak nem tartják kellően a lépést a cukorral és az alkohollal, a korty pedig eleve keveset képes átmenteni az illat dinamikájából. 6p+

Tokaj Nobilis Aszú 5p 2003

akov: A végére egy kiváló aszú. Remek illat, virág, mazsola, narancslekvár, szárított gyümölcsök, porrá aszaltak és kellemes pipadohány. Testes, olajos, kiváló állapotban van, gazdagon fűszeres és gyümölcsös, az eltalált sav-cukor arányának köszönhetően szinte könnyed és jól iható. 7/8p

dagadtos: Mély borostyán ez is, már dohányos, de kenyérhéjról szó sincs. A dohány mellett mazsola, narancslekvár, aszalt kajszi, szóval jellegzetes, tiszta aszús aromák. Szépen kihasználja az évjárat erényeit, de nem kér a hibáiból – telt, gazdag édes bor, de bőven elég a sav, megvan a lendület, szó sincs lustaságról vagy túlzó édességről. 7/8p

Fantasztikus egy névsor, ezt meg kell hagyni. Azonban csak a listát szemlélve, mindenképpen többet vártam volna. Egyrészt két arra nem érdemes versenyző hullott ki oxidáció, illetve TCA miatt, másrészt meg a Zind-Humbrecht boroktól vártam volna picit többet. De így sincs okom panaszkodni, ismét köszönet Dagadtosnak a kiváló sorért!

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr946603593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvousplait 2014.08.19. 10:05:28

Valoban tanulsagos kostolo, koszonet erte. A Zind-Humbrecht GC Rangen rizlinget tovabbra sem ertem (szemelyes, 2000-es palackom bizony, hogy "monument" volt), de annyi baj legyen, mert annyi mast talal helyette az ember...
P.S. Vajon ki lenne illetekes jelezni Szepsy Urnak, hogy a dolgok nem mennek nala a legtokeletesebben ? Azert irom ezt, mert ha kompetens franciakat kerdeznek, jo esellyel elobb emlitik Szepsyt, mint a sajat, Tokajban befekteto cegeiket! Elobb-utobb nagyon gazos lesz igy a jovo.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.19. 10:10:10

Szép sor! Élvezettel olvastam a páros jegyzeteket.
Fürst-től csak pinot-t ittam, az nagyon felejthető volt, ezek szerint inkább fehérborainak tájékán érdemes keresgélni.

F.X Pichler M-ből ezt a 08-ast nem kóstoltam, viszont 3 egyéb évjáratát igen. Nem is tagadják, hogy ez bizony egy botritisz-érintett válogatás, melynek alapanyagát szánt szándékkal a dűlős borok után szüretelik.
És mint így megosztó. Én speciel nagyon szoktam szeretni, sőt én rajongok a túlérett grüner buja gazdagságáért. Amiket én kóstoltam azok szerkezetileg is baromi sűrűek voltak és valami valószínűtlenül mélyek és hosszúak. Olyannyira, hogy nem tudott érdekelni hogy kétségtelenül alkoholosak, meg kétségtelenül lágyabb savúak mint pl. egy riesling. Szerintem a fajtajelleget és a termőhelyet is elég koncentráltan hozzák. Ez egy olyan stílus amitől egyesek kifeszülnek, mások meg falra másznak.

terroir 2014.08.19. 12:34:50

Szepsynél vége a parafamizériának /ha volt ilyen, a 13-as szárazak már egytől-egyig üvegdugóval jönnek ki.

dagadtos 2014.08.19. 13:30:30

@silvousplait: a kóstoló után megnéztem, miket írnak a Rangenről cellartrackeren, és úgy érzem, ez az évjárat valószínűleg tényleg ilyen, legfeljebb mások jobban szeretik ezt a stílust. Ettől még másik évjárat lehet egészen más. Azért néztem utána, mert londoni kereskedőtől rendeltem még évekkel ezelőtt, és arra gondoltam, talán más lenne, ha közvetlen beszerzésből származna, de szerintem ez nagyjából ilyesmi.
Ami a Szepsyt illeti, szerintem hibás palackot fogtunk ki, nem hiszem, hogy ilyen az összes 2006-os Szent Tamás, sőt, szinte biztos vagyok benne, hogy nem. Ennek ellenére tény, hogy a dugó mérete kínos volt ebben a mezőnyben. Ugyanakkor a dugó nem ázott át, illetve semmi külső jel nem utalt arra, oxidált lesz a bor. Szerintem egyszerűen pechünk volt.

@drbarta: A Fürst alap pinot-ja valóban nem nagy durranás, nekem kb olyan volt, mint egy szénsavas pinot noir siller, úgy négy pontot ért volna, ez viszont zseniális volt. A Pichlernél arra gondoltam, hogy ezt a stílust magyar boroknak sem bocsátottam meg soha, akkor úgy korrekt, ha itt sem olvadok el, csak mert a nagy M-mel van dolgom. Nem szeretem az ilyen borokat, akkor sem, ha Hollóvár, akkor sem, ha Pichler, vagy ha valami más. A szép, tiszta, egészséges száraz borokat szeretem.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.19. 13:55:58

@dagadtos: Természetesen így korrekt. Ha nem tetszik nem kell megszórni pontokkal csak a neve miatt. Ez egy ilyen műfaj. Ha valaki kizárólag az arányos, aranyközépút jellegű letisztult stílust kedveli, annak nem ez lesz a bora. Akik egy egy bizonyos fokú extrémitásra is nyitottabbak azok között fog inkább ez a tétel elismeréseket begyűjteni.

Octopus 2014.08.19. 16:50:39

Én nem tudom elképzelni, hogy a Szepsy ne hibás palack lett volna. Tavaly is kóstoltuk a 2006-osat, állt, mint a cövek (más kérdés, hogy nekem még mindig nyers volt, és ha hét év nem volt elég neki a kisimulásra, hát semennyi nem lesz).

silvousplait 2014.08.20. 10:22:01

@dagadtos: Kosz a valaszt, ha ujbol talalkozom Rangen-borokkal (egeszen kulonleges latvany es kornyezet ez a GC), irok roluk.
@drbarta: Bejegyzesedbol azt gondolom, neked is izlene (ahogy nekem nagyon) a savennières (Loire-volgy, chenin blanc, jol atfutottpalas talaj). Kb. 120 hektar, igazi kuriozum.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.20. 10:44:26

@silvousplait: Egy-két savanniéres már szerepel a blogon tőlem.
pl
borrajongo.blog.hu/2011/10/03/loire_kostolo_chenin_blanc_szempontbol
borrajongo.blog.hu/2011/02/01/chenin_blanc_fajtakostolo
Amikor a Loire mentén töltöttem pár éve pár napot akkor többet is kóstoltam.

pecz 2014.08.20. 11:08:01

Kiváncsi lettem és kinyitottam egy Szepsy 2006-os Szent Tamást. A dugó rövid. Általában egy centivel hosszabb dugó kellene a magyar borokba. Gyakran fogyasztok görög borokat és hát ebben (szép hosszú parafadugók) bizony vezetnek.
Nade a bor. Gyönyörű világos sárga színe van (nem barnaalmás). Illatában talán felfedezhető az alma. Körtés és citromos ízjegyek, de szinte minden kortynál változik, hosszú utóíz. Nálam ez most erős 6 pont

silvousplait 2014.08.20. 13:59:48

@drbarta: Koszonom, ilyen melyre nem astam meg le a blog torteneteben, de azert ugy latom, inkabb tetszettek a francia chenin-ek. Szerintem innen kellene tanulni, valoban univerzalis fajta a pezsgestol a mezedessegig - az ara pedig tobbnyire szora sem erdemes.

dagadtos 2014.08.20. 15:11:23

@pecz: Szerintem ez a realitás, kösz, hogy megírtad. Jó lett volna összenézni a burgundival. Sajnos szerintem arra a szintre (korábbi kóstolásokból kiindulva) sosem fog eljutni, mint a 2003-as, de nagyon megnézném egy-két év múlva. Kár, hogy nekem már nincs belőle több, ez a balszerencsés üveg volt az utolsó.

szakee 2014.08.26. 14:25:10

Ez így kb 500€, ki fizette ezt?

2014.08.26. 14:38:29

@szakee: A háttérhatalmak.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.26. 23:56:32

@szakee: természetesen a szabadkőművesek.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.19. 09:38:43

Hű gyerekek! Zind Humbrecht Rangen de Thann Clos St. Urbain Pinot gris 2010. Hát ez "monument" a javából! Elképesztő bor, pofalerobbantó intenzitás és hossz.
süti beállítások módosítása