A Borrajongó

Születésnapi és karácsony előtti borok

2013. december 27. 06:00 - furmintfan

Az elmúlt hétvégén pénteken és szombaton is összejöttünk néhány közeli baráttal, első este egy születésnap apropóján, majd másnap egy közös ebédre és némi karácsonyi készülődésre. Mindkét alkalommal igyekeztünk jó borokkal kísérni a beszélgetést, ebédet, miegymást.
(A második nap borairól csak utólag, emlékezetből vetettem papírra benyomásaimat.)

001.jpg

1. nap

Gróf Degenfeld Furmint Pezsgő Extra Brut Méthode Classique 2011

A Gróf Degenfeld alapborból Szentesi József készítette el a pincészet első pezsgőjét. A fajta abszolút felismerhető, friss, almás, körtés, ásványos, citrusos jegyek jellemzik, finom krémességgel, apró, szép buborékokkal. Erős 6 pont. (ajándékba kaptam, a pincénél 5000 Ft)

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc Válogatás 2012

Fahordóban erjedt és érlelt tétel, citromszín, zöldes reflexekkel. Illata lassan nyílik, de egyre gazdagabbá válik: vegetális jegyek, fű, citrusok, kis bodzavirág, a háttérben trópusi gyümölcsök. Nem különösebben élénk, de tartós savak, némi maradékcukor, emelkedett alkohol, krémes textúra. Intenzív ízében fű, csalán, citrusok, minerális jegyek, zöldalma, mangó, ananász, és egy kis fa. A szokványosnál nagyobb test, és az egyensúlyt már borító 14,5% alkohol, viszont kétségtelenül nagy anyag. 6 pont. (3750 Ft, Bortársaság)

Tokaji Óriás 2005

Tulajdonképpen a 3 Grácia elődje, de ebbe a borba Bárdos Sarolta, Berecz Stéphanie és Bodó Judit mellett Homonna Attila is hozott alapanyagot. Fiatal korában állítólag kifejezetten élénk savai voltak. Aranyba hajló citromszín, kissé rizlinges, érett, ásványos, petrolos illat, őszibarackkal. Csiszolt, érett, de tartós savak, picike maradékcukor, nehezen szálazható, érett barackos, ásványos jegyek, némi citrusosság. Tökéletes egyensúly és dicsőséges öregedés. Az est meglepetése. 6 pont.

003.jpg

Szászi Pince Kabócás Szigligeti Olaszrizling 2006

A legenda. Évekkel ezelőtt vettem a pincénél, azóta a megfelelő alkalomra várt. Aranysárgába hajló szín, olajos textúra. Illata bőven hozza a tercier jegyeket is: érett őszi- és kajszibarack mellett gomba, avar, méhviasz, petrol. A bor félszáraz, de a maradékcukrot az érett savak jól ellensúlyozzák, így a cukrot alig érezni. Ízben érett barack, ásványok, gomba, finom fa, a korty második felében keserűmandula, finom sós ásványosság jellemzi. Csúcsán már túl van, de még nem lustult el, most is élmény fogyasztani. A társaságot kissé megosztotta, a legtöbben inkább elismerték, mint szerették. Nekem tetszett. Erős 6 pont.

2HA Tabunello 2011

Gyönyörű rubin szín. Először kissé fülledt illat, ami aztán szépen árasztja a legkülönfélébb aromákat: piros bogyós gyümölcsök, meggy, szamóca, vörösszilva, földesség, édesfűszerek, kevés paradicsom, zöldfűszer, némi alkohol, vaj, és egy kis bőr. Kóstolva még mindig nagyon friss, de már mutat mélységet, piros és fekete bogyós gyümölcsökkel, fűszerekkel, fahéjjal, kis csokoládéval és kávélikőrrel. Erős 7 pont, kíváncsian várom mit mutat majd mondjuk 2 év múlva. (7500 Ft, Kézműves Borok Háza)

Weninger Frettner Cabernet Franc 2009

Kóstoltam már korábban, nagyon tetszett, úgyhogy eltettem 2 palackot, most ránéztünk az egyikre. Összetett illat, a Weninger-borokra általában jellemző jellemző fenyőgyantás, füstölős jeggyel, mellette szantálfa, bors, zöldfűszerek, áfonya, szeder, cassis. Remek, még frissnek tűnő savak, semmi alkoholtöbblet, jelentős mennyiségű, de bársonyos tannin, kellően koncentrált bor, hosszú lecsengéssel. Ízében fekete bogyós gyümölcsök, szeder, feketeribizli, áfonya, füstőlő, szantál, ásványok, kis gyanta. Nem pont Soprontól vártam volna, de fajtatiszta magyar cabernet franc-ból nem emlékszem rá, hogy jobbat ittam volna. 7+

Weninger Cabernet Sauvignon 2010

Animalitással, istállóval nyit az illat, majd jön egy kevés obligát fenyőgyanta, fekete bogyós gyümölcsök, fűszerek. Élénk savak jellemzik, a tannin közepes, nem egy behízelgő bor. Fekete bogyós gyümölcsös íz, fűszerek, feketecseresznye, savanyú gyümölcsök, kis zöldfűszeresség. 5 pont.

Gróf Buttler Kogart Cuvée 2006

Merlot és syrah házasítása a Nagy Egedről. Érett illat, cassis, gomba, avar, édesgyökér, érett fekete bogyósok. Lágy savak, magas alkohol, sok érett tannin szétterül a szájban, kicsit már lusta, túl van a csúcsán. Ízben hozza az illatjegyeket: fekete bogyós gyümölcsök, gomba, bőr, cassis, a háttérben ásványos jegyek. 6 pont. (6000 Ft, Vinopolis)

002.jpg

Béres Szamorodni 2007

Aszalt kajszis, vaníliás, kandírozott narancshéjas illat, narancslekvár, édes fűszerek, kis vaj, nem túl élénk savak, finom cseresség, ízben aszalt kajszi, narancs, narancshéj, gyömbér, őszibarack, kis trópusi gyümölcs, nem túl édes az összhatás, a korty végén kis édes muskotályos szőlő, kis fanyarság, kissé cseres lecsengés. 6+ (2250 Ft , In Vino Veritas)

Tokaj Kikelet Lónyai Szamorodni 2007

Vonzó illatában ananász, kajszibefőtt, ásványos jegyek, hársméz, kis gomba. Kecses, elegáns szerkezet, ideális sav-cukor arány. Trópusi gyümölcsös, ananászos íz, kis kajszibarack, fűszerek, finom ásványosság, minimális kellemes fanyarság. 95 g/l maradékcukor. Igazi örömbor. 7+ (6750 Ft, Decanter)

Tokaj Nobilis Amicus 2008

Alig másfél hónapja kóstoltam utoljára a pincénél, itt írtam róla. Ezúttal valamivel kevesebb élénkséget mutatott, a bor színe is sötétebb volt egy árnyalattal annál, mint amire emlékeztem. Aszalt sárgabarackos, kandírozott gyümölcsös illat, kis méz, finom fűszerek. Jó savak játszanak a 120 gramm cukorral. Gazdag íz, aszalt kajszibarack, méz, aszalt gyümölcsök, kis füge, ásványok. 85% furmint, 10% kövérszőlő, 5% hárslevelű. 7+ (pincétől, de egyébként Budapesten 3800 Ft, Colour Wineworld)

2. nap

Szentesi Pince Rajnai Rizling Pezsgő Extra Brut 2009

Fehér és sárga húsú gyümölcsök, kis virág, őszibarack, édes alma, finom buborékok. 5+ (4950 Ft, Kézműves Borok Háza)

Szepsy Birsalmás Furmint 2011

Fehér húsú gyümölcsös illat, alma, körte, birsalma, fűszerek, kis ásványosság. Ízben is hozza az illatban tapasztalt jegyeket. Nem túl komplex, de jó egyensúlya van, nem nehézkes, semmi nem lóg ki a szerkezetből.  6 pont. (6990 Ft, Borkirály)

Breitenbach Pince Fura 2008

Rajnai rizling és furmint házasítása, fele-fele arányban. Engem inkább rizlingre emlékeztet. Illatában és ízében ásványok, petrol, őszibarack, kis fűszeresség. Eléggé lineáris bor, jó savakkal, jó egyensúllyal. 5+

 004.jpg

Somlói Apátsági Pincészet Juhfark 2011

Illatában édes sárga húsú gyümölcsök, virágok, édesfűszer, termálvíz, őszibarack, kis trópusi gyümölcs. Elég jelentős maradékcukrát kellő mennyiségű sav támasztja alá. Sós ásványosság, sárga húsú őszibarack, kajszibarack, kis édesfűszer, trópusi gyümölcsök, pici fa az ízben. Krémes textúra. 6 pont. (3500 Ft, Kézműves Borok Háza)

Sauska Pincészet Villány Pinot Noir 2011

Piros bogyós gyümölcsös, fűszeres illat, eper, málna, cseresznye, csipkebogyó, fűszerek, szájban is hozza az illatjegyeket. Nagyjából közepes mennyiségű tannin, moderált alkohol. A 2009-es évjáratnál könnyedebb, elegánsabb, finomabb hordóhatás. 6 pont. (4690 Ft, Bortársaság)

Ráspi Kékfrankos 2009

Illatban kis gyanta, piros bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, hecsedli. Ízében hecsedlis, savanyú piros bogyós gyümölcsös, zöldfűszerekkel, finom ásványossággal. Jól iható, viszonylag könnyed. 5 pont. (2100 Ft, Kézműves Borok Háza)

Sauska Tokaj 6 Puttonyos Aszú 2003

Még az Árvay-Sauska együttműködés idejéből származik. Illatában aszalt kajszi, sárgadinnye, méz, vanília, ízben aszalt kajszi, méz, vanília, kandírozott trópusi gyümölcsök, birsalmasajt. Telt, krémes, selymes textúrájú, gazdag aszú, 222 g/l maradékcukorral. 7+/8 (10980 Ft, Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr65706377

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.12.28. 10:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása