A Borrajongó

Weninger: Frettner 2009.

2013. március 27. 06:00 - pardi norbi

Számos, bor iránt komolyan érdeklődő barátommal teljesen egyet kell értenem abban, hogy Franz Weninger azon kevés Magyarországon ténykedő borászok egyike, aki képes évről-évre konzisztens minőség előállítására. Természetesen évjáratbeli különbségek vannak, de technológiai bizonytalanságokkal, illetve durva egyensúlyproblémákkal még egyetlen palack boránál sem találkoztam. Nagyjából a 2000-es évjárat óta, a kereskedelmi forgalomban megjelenő borai közül talán egyet-kettőt nem kóstoltam, a Frettnerek közül is minden évjáratból megismertem legalább egy palackot. Ez az egyik olyan magyar vörösbor, aminek bizonyos évjárataiból sikerült eltennem néhány palackot és nyomon követni érésüket. Ráadásul nagy megelégedésemre, merthogy a komolyabb Weninger boroknak nem árt adni pár év palackérlelést, hogy legszebb arcukat mutassák. Többen többfélét írtak a Frettner legutóbbi évjáratáról, ami az eddigi szokásoktól eltérően kizárólag cabernet franc-ból készült. Karácsonyi otthonlétem alkalmával sajnos nem volt alkalmam megkóstolni, nemrégiben azonban egy kedves barátom látogatása alkalmával sikerült importálni otthonról egy palackkal. Közepes rubinszínű. Illatában a gyümölcsök háttérben, az ásványos jegyek abszolút dominánsak. Közepesen telt korty, mineralitás, pirosbogyósok, kevés piros fűszerpaprika. A korty szép egyensúlyú, de nem mondanám kifejezetten fókuszáltnak, tömörnek. Szépen érett elegendő mennyiségű sav, bársonyos tanninok, elég hosszú lecsengés. Jó bor, de jelenleg semmiképp nem tartom nemzetközi szinten kiemelkedőnek. 6 pontos. Tartalékai még lehetnek, ezért raktározok belőle néhány palackkal, kíváncsi vagyok miképp változik az elkövetkező években. 5000 forint körül volt egy palackkal.

A képet a pincészet honlapjáról vettem kölcsön.

Frettner2009.jpg

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr45174807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.03.27. 11:15:55

Ilyenkor mennyit pihenteted a bort, a hosszú repülőút után?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.03.27. 11:37:39

Néhány hónapja futólag kóstoltam ezt a bort, kb. ilyennek éreztem én is. Szép-szép, de egy jó kategória elválasztja a klasszistól.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2013.03.28. 00:31:33

@rszabi: Változó, van amikor hetek is eltelnek a kóstolásig, a Frettner csak napokat kapott, mert győzött a kíváncsiság.

@drbarta: @akov: remek.

dagadtos 2013.04.01. 05:40:34

@drbarta: kétszer kóstoltam, egyszer sem volt elgondolásom arról, miért gondolta erről a borról bárki, hogy áttört volna bármit is. Ha tört, hát rossz értelemben. De még kap egy esélyt, kicsit később.
süti beállítások módosítása