A Borrajongó

Riesling-rovat XII.

2013. február 19. 06:00 - drbarta

Ismét következzen egy adag riesling az elmúlt néhány hónap külön meg nem írt tapasztalataiból. Kedvcsinálónak egy kép a Rajna-vidék egyik legjobb és leglátványosabb dűlőjéről a rüdesheimi Berg Schlossbergről. Innen csentem.

4986810831_28cc2f9e1c_z (1).jpg

2013-01-26 16.45.38.jpgDönnhoff: Oberhauser Leistenberg 2008

Nahe. Citrusok, zöldalma, pici petrolosság, mézes-fűszeres díszítések. Tankönyvi riesling. Könnyű test, tisztaság, áttetszőség. A szájat kiválóan betöltő ropogós ízek, sok citrussal. Intenzitásukat kiemelik a vibráló savak, illetve a jellegzetes co2-s pezsgés is erre rájátszik hatékonyan, de a tényleg szemrevaló attack-ot komolyabb struktúra nem követi. Az ízek gyorsan halkulnak, fókuszról, kortyfejlődésről kár is beszélni, a lecsengés hossza talán még a közepest se éri el. A fogyasztásra ösztökélés szempontjából viszont ezek az értékek egyáltalán nem is hiányoznak, így az egyik poharat félelmetes gyorsasággal követi a másik, ugyanis a bor nagyon finom.  A sav-édesség egyensúly kifogástalan, az utóíz tiszta. Kiváló alap-riesling, a kategóriáján belül gondolkodva mindent tud. 5 és 6 pont közé tenném.  (85)

 

Clemens Busch: Riesling Vom Roten Schiefer 2009

Terrassenmosel. Szépen érő riesling illat, friss és aszaltabb irányba forduló citrusok, finom gyógynövényesség, méz, ásványos fűszeresség, érintésnyi karamella. Közepes test. Telt íz, citrusok, vajkaramella, édeskés fűszerek, némi maradékcukros támogatás. Tiszta, finoman krémes konzisztencia. Élénk, de jól integrált savak, mérsékelt cizelláltság, közepes lecsengés. Remek arányok és egyensúly. Éppen eléri a 6 pontot. (86)

2012-12-25 12.44.37.jpgJ. Leitz: Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Spatlese 2004

Rheingau. Citrusok, grapefruit, narancs, méz, palás ásványosság, pikáns fűszerek. Petrol tényleg csak érintésnyi. A jegyeit tekintve kábé ugyanezeket lehetne felsorolni egy fiatal riesling esetén is, de itt mégis egységesebben össze vannak fonódva a komponensek, és valahogy nemesség hatja át. Karcsú-közepes test. Nagyon tiszta, de a konzisztencia áttetszőségébe vegyül már egy kis nagyon enyhe opálos krémesség is. Az ízek robbanásig intenzívek, rendkívül zamatos a korty, még mindig temérdek gyümölccsel. A közép a karcsú test ellenére sűrű, ásványos, a lecsengés elég hosszú és fókuszált. Bravúrosan jó sav-cukor egyensúly. Szájban is gyakorlatilag csak az egységesség árulkodik a korról. A vibráció, a savak precíz játéka már nem jár izgágasággal, fiatalos feszültséggel, a bor harmonikus. Pazar. 7 és 8 pont között. (92)

J. Leitz: Rüdesheimer Berg Rottland Riesling trocken Alte Reben 2008

Rheingau. Citrusok, lágy fűszeresség, finom ásványosság, érintésnyi petrol, krémes-mézes érettség. Arányos test, tiszta, finoman krémes konzisztencia. Közepesen intenzív, nem annyira színes, de letisztult világú, nagyon kellemes ízek, megdöbbentő mélységek nélkül, de azért szépen kitartó közép. Élénk, de kiválóan integrált savak, csiszolt részletek, kifogástalan egyensúly és egység. Kicsit több erő és intenzitás még jöhetne, komplexitásban is van jócskán följebb, de a benne levő finesz és elegancia révén éppen eléri a 7 pontot. (89-90)

Peter Lauer: Ayler Kupp Riesling Auslese Edition Gold 2007

Saar. Érett citrusok, szőlő, őszibarack, méz, pikáns fűszerek, kőporos ásványosság. Közepes test, tiszta konzisztencia. Sziporkázóan intenzív ízek, színek, zamatok sokasága. Szépen bontakozó közép, ásványos mag, élénk, vibráló savvilág. Remek sav-édesség egyensúly, szép hosszú lecsengés. Talán a részletek illeszkedése lehetne még simább, a bor még mindig fiatalos feszültséggel, sistergéssel van tele, de komoly anyag és egyáltalán abszolút örömborról beszélünk. 7+ (91-92)

2012-12-28 19.54.15.jpgEmrich-Schönleber: Monzinger Halenberg Riesling Spatlese 2010

Nahe. Grapefruit, zöldalma, fehérhúsú őszibarack, trópusi színezetek, maracuyával, mangóval, pici méz, pikáns fűszeres-kőporos díszítések. Mindent megad, ami elvárható. Könnyű test, nagyon intenzív ízek, felrobban a gyümölcskosár. A kényeztetésen túl remek a felépítés, fókuszált, szép hosszan fejlődő a kortyközép, magas, precíz, de pörgős savak kíséretében.  Csupa vibráció, feszültség, energia, miközben az egyensúly parádésan jó, az illesztések is szépen, gördülékenyen követik egymást. Nem tudok belekötni.  Talán még a 8 pont (92-93) is kijár, 20 Euro, Best Buy.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr855083015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása