A Borrajongó

A Furmint Február szerintünk 2013

2013. február 11. 06:00 - akov

Természetesen idén sem maradhattunk távol Magyarország legizgalmasabb szőlőfajtáját boncasztalra fektető Furmint Február Nagykóstolótól. Aki viszont kimaradt, az biztosan lemaradt valamiről, hiszen a furmint fajtából készülő borok ismét tűzijátékot vontak a Városliget egére. Nincs még egy alkalom, ahol a furmint ilyen szégyentelenül magas koncentrációban és ennyire pucéran kerülhetne poharunkba. Termőhelyek, szüreti időpontok és borkészítési technológiák végre valóban összehasonlításra kerülhetnek és mindenki megfogalmazhatja a saját furmint-ideálját. És ezt akár közvetlenül a termelőnek is elmondhatja, hiszen a Furmint Február nem csak a borokat, de a termelőket is csatasorba állítja. Következzen tehát a FURMINT nagyképernyőn, azaz részletes beszámolónk a Furmint Február Nagykóstolóról!

furmint.jpg

A kóstoló tulajdonképpen a 2011-es évjárat borainak nagybemutatója volt, hiszen csak itt-ott lehetett találkozni régebbi – vagy újabb – tételekkel. A gazdák nyilván nagy örömmel mutatták be a kiválónak mondott 2011-es évjárat száraz borait, amelyek ugyan tényleg ígéretesek, de koruknál fogva kevés komplexitást vagy mélységet hordoznak. Sok tételen még erőteljes fás jegyek voltak felfedezhetők, a fiatalos, szinte szőlős gyümölcsösség miatt inkább hasonlított a rendezvény egy kiadós hordóminta-kóstolóra. Meg kell hagyni, a tavalyi nagykóstolóhoz hasonlóan a felhozatal átlagszínvonala idén is igen magas volt, gyenge vagy hibás borral csak elszánt igyekezet árán lehetett találkozni. A termelőket egyetlen kritika érhette: a jeges vízbe dobott palackok gyakran igen túlhűltek, a sokszor 7-8°C borokat nagyon nehéz volt érdemben kóstolni.

Következzen hát kissé monumentálisra sikerült beszámolónk:

Tokaj-Hegyalja

Andrássy Szent Kereszt 2011 (alapbor, tartályos, csavarzáras)

(akov) Jól iható, kis cukor kerekíti, gyümölcsös, friss, tiszta.

(drbarta) Barackos gyümölcsösség. Tiszta, jól csúszik, de ne keressünk komolyabb szerkezeti fordulatokat.

Andrássy Szent Kereszt Limited Edition 2011 (fás erjesztés és érlelés, hordóválogatás)

(akov) Szép fa, a közepesnél teltebb, citrusos, fehér húsú gyümölcsökkel, jó egyensúllyal, kevés zöld jeggyel. Kiváló bor, de 6800Ft-os árával nem lesz könnyű eladni.

(drbarta) Hasonló, kicsit teltebb és érezhetően jelen van a fa.

Árpád-hegy Zafír 2012 (hordóminta)

(drbarta) Citrusok, körte, kicsi hordó. Szájban sok gyümölcs, de azért már igen ”borszerű”, közepesen tömör szerkezet, közepes lecsengés. Nem mutat komolyabb szerkezetet, de szerethető bor.

Árpád-hegy Veres 2011

(drbarta) Szép illat, körtés-sütőtökös, citrusos. Szájban közepes plusz test, kicsit nagyobb és hosszabb anyag, mint az előző, de a hordó még eléggé rajta van.

Árvay Szabi 2011 (acéltartályos)

(akov) Friss, illatában desszertes édesség, trópusiak. Frissebb, korábbi szüret, lendületes savak, de tiszta és jól elkészített, közepes-hosszú lecsengéssel.

(drbarta) Tiszta és intenzív illat, sok barackkal, citrussal. Közepes test, nagyon arányos, nagyon tiszta világ. Sok harapnivaló gyümölcs, jó adag ásványosság. Korrekt cizelláltságú szerkezet, kifogástalan egyensúly. Nem egy hatalmas anyag, de örömbor és nagyon profi az egész. Piros pont.

Árvay Birtok 2010

(drbarta) Szikárabb illat, kortalanabb gyümölcsökkel. Szájban szép. Arányos, izmos test, viszonylag fókuszált korty, élénk, de nem éles savakkal. A maradékcukor diszkréten érződik, de jól elfér.

AZ Nektár Vióka 2008

(drbarta) Sokszor kóstoltam, szokott forma, szerintem szépen tartja magát. Karakteres ásványosság, kissé kortalanabb a gyümölcsösség, de palackbukét nem igazán mondanék. Jó egyensúly, pici maradékcukor, élénk savak, tömörebb közép. Ami jó anyag, az jó anyag.

AZ Nektár Vióka 2012 (hordóminta)

(drbarta) Mozog még, pici CO2, élesztősség, de nem meglepő módon csupa gyümölcs. Nagyon jól csúszik, érintetlen gyümölcslé, miközben érződik a háttérben a fókuszált szerkezet. Tetszett nagyon, várni fogom.

AZ Nektár Kácsárd 2008

(drbarta) Szokásos gazdag íz, aszaltabb kajszi, sokféle fűszer, csokoládé. Elég strukturált felépítés, de a cseresség nem teljesen integrált.

Balassa Villő Mézes-Mály 2011

(akov) Túlérett hatású, a 09-esnél olajosabb, birses, mézes, de nagyon mély és koncentrált, már-már dzsemes gyümölcsösséggel, maradékcukorral. Hosszú lecsengés. Nekem ez picit nehézkesre sikeredett, oxidatívabb karakter, mint a nagy előd.

(drbarta) Azt lehet mondani, hogy a tokaji első vonal borai után kóstolva is megdöbbentően mély az illat, hihetetlen gazdag fűszerességgel, szuperérett, de nem lekváros, vagy főtt sárga gyümölcsösség.  Nagyon komoly! Elég nagy test nagyon intenzív ízekkel, megigézően szép zamatokkal. Jó hosszan fejlődő a korty, az utóízben viszont érezni némi rendezetlenséget még. Ezzel együtt is nálam ez a bor volt az egész nap legjobbja.

Barta Öreg-Király 2011 (száraz)

(akov) Tartalmas, friss, kevés zöld jeggyel. Kissé szikár, lehetne talán intenzívebb, de így is remek bor, jó adag savval, hosszú lecsengéssel.

(drbarta) Tiszta illat, sok ásványossággal. Közepesnél alig nagyobb test, de kifejezetten izmos és tömör, ugyanakkor kifejezetten zamatos. Szépen fejlődő korty, a savak integráltan vezetik. Nagyon tetszett, kiemelkedőnek találtam.

Barta Kései Szüret 2010

(drbarta) Körtekompót, kajszi, méz. Kellően telt íz, sok sav, jó arányok. Kellemes.

Basilicus Mestervölgy 2011

(akov) Nyers sav, nem egészen tiszta, utóízében pirított magok (hordó?).

(drbarta) Fehérhúsú gyümölcsök, édeskés fűszerek. Közepes test, közepes ízintenzitás, közepes lecsengés. Nem egy bonyolult, de jól iható darab.

Basilicus Lapis 2011

(drbarta) Nagyon hasonlónak éreztem, nem készült külön jegyzet.

Béres 2012 (alap furmint, csavarzár)

(akov) Virágos, tiszta, kevésbé koncentrált, szép gyümölcsökkel. Úgy tűnik, jó vétel lesz.

Béres Lőcse 2009

(akov) Nagyon sok fa, érett fehér húsúak, méz, kis cseresség, vanília, magas sav, egyelőre a fa dominál a lecsengésben. Hasonló a 08-as párjához, talán iskolázottabb savakkal.

Bodnár Galyagas 2011

(drbarta) Sok agyagos-gyurmás ásványosság, körte, sütőtök. Közepes plusz test, barátságos íz, ásványos és hordós fűszerességgel. Kerek, széles savak, kissé szétterülős közép, de nem rossz alapanyag.

Bodnár Érintés 2009 (kései)

(drbarta) Buja illat, almakompót, méz, kajszi. Telt ízű, egyensúlyos. Nem bonyolult, de finom.

Bodvin Áldomás 2011 (70% tartály, 30% hordó)

(akov) Klasszikus best buy. Könnyedebb, kevésbé koncentrált, mint a nagy furmintok, de tiszta, üde és jól iható. Zöld és fehér húsú gyümölcsök.

Bott Határi 2011

(akov) Kiváló, tiszta, remek egyensúllyal, tartást adó savakkal, szép zamatokkal, hosszú lecsengéssel. Az est egyik legje.

(drbarta) Friss fehérhúsú gyümölcsök, citrusok, fehér virágok, jellegzetes gyurmás ásványosság. Elég nagy, de arányos és izmos test, nagyon jó zamatok. Tömör mag, cizellált, feszes savak, fókuszált kortylefutás. Kiváló formában, nálam így néz ki egy furmint-etalon, az est legszebb borai között volt.

Breitenbach Halas 2011

(drbarta) Kajszi, alma, sültalma. Gyümölcsösebb, letisztultabb, mint a korábban megszokott oxidatívabb „száraz szamorodnis” stílus. A test elég nagy, mégse túl sűrű szövésű, ízekkel arányosan kitöltött. Kerek, de jó tartású savak. Oké.

Budaházy Makovica (Szent Tamás) 2011

(drbarta) Kajszis-jaffás kedvesebb illat, de vannak kövek is. Közepes plusz test, telt íz, sok édes gyümölccsel. A 10g körüli maradékcukor érzetre kb. kétszer annyinak tűnik. Ásványos, tömör mag, szép hosszú lecsengés, jó egyensúly mellett. Finom, határozottan tetszett.

Budaházy Makovica LH 2011

(drbarta) Krémes közegbe ágyazott trópusi gyümölcsök, pont, ahogy szeretem. Elég intenzív, mély ízek, jófajta szerkezet kellő tömörséggel és hosszal. Igen jó anyag, az emlékezetesebb édesek között volt.

Demetervin 2011 (részben Úrágya alapanyag, 6 hónapos hordós érlelés)

(akov) Illatban rettenet sok fa, sonka, füst, lehetne akár egy újvilági chardonnay. Vastag, nagyon fás, mellé szerencsére intenzív is, a pici túlérés ellenére jó fókusz. Komoly alapanyag, kérdés beépíti-e valaha a fát?

Demeter Zoltán Kakas 2011

(akov) Kissé zárt illat. Virág, fehér húsúak, feszes szerkezet, tisztán definiált gyümölcsök, citrusok, kellemes fanyarság a hosszú lecsengésben. Szép.

(drbarta) A tavaly ilyenkor tapasztalt sauvignon blanc-os jelleg abszolút eltűnt, tipikusabb furmint, a citrusok mellett sok fehérhúsú gyümölccsel. Közepes test, arányosan telt íz, közepesnél picit hosszabb lecsengés. Komolyabb mélységek, kanyarok nincsenek, de szép, csiszolt szerkezete, remek egyensúlya végett egy elegáns darab. Nekem ma tetszett a legjobban eddig.

Dereszla Dry 2011 (furmint + 10% hárslevelű, 5% sárgamuskotály – 20%-ban hordós érlelés)

(akov) Finom, tiszta illat. Elég feszes, kevés frissítő zöld jeggyel, kerek, jó egyensúly, citrusokra épülő aromatika.

(drbarta) Primer gyümölcsösség, tisztaság. Jól el lehet iszogatni, gondolkozni fölösleges.

Dereszla Lapis 2011 (újfában erjesztve és érlelve)

(akov) Illatában mindent fed a fa, csak a pörkölés, a vaj és az erőteljes fűszeresség érezhető. Kóstolva testes, de nem túlérett, zamatos, remek állagú, szerkezetbe simuló savakkal, remek lefutással. A fás jegyek magas minőségűek, de egyelőre zavaróan sokan vannak. Kérdéses, beépülnek-e valaha? Ezt leszámítva az est egyik legjobb bora számomra, tavaly – akkor még hordómintaként – ugyanígy kiszúrtam.

(drbarta) Vajasabb, krémesebb illat. Közepesnél teltebb korty. Tiszta ízek, de elég sok a hordó. Közepes tömörség, közepesnél valamivel hosszabb lecsengés.

Dobogó 2011 (2009-től csavarzárral)

(akov) Jó, tiszta, lehetne intenzívebb, szép fás jegyekkel, de jó egység.

Dobogó Mylitta 2010

(akov) Jó bor, az évjárat ellenére van aromamélység és nincsenek zöld jegyek, szép utóíz, komoly beltartalom, arányos botrytis-hatás.

Dorogi Mézes-Mály 2011

(drbarta) Barackos, mézes, ásványos, fűszeres. Finom zamatok, jó egyensúlyú, jóivású bor, komolyabb szerkezetet azért nem mutat.

Dorogi Előhegy 2011

(drbarta) Jellegzetes illat, kicsit kortalan és érlelt hangulatú, de azért vannak gyümölcsök. Nem különösebben ásványos, de mégis áthatja egyfajta rigiditás. Közepes plusz test, telt íz, jóféle zamatokkal, barátságosabb, mint az illatban.  Feszes, cizelláltabb savak, viszonylag fókuszáltabb egyensúlyos korty.  Jó néhány évjáratát kóstoltam, talán eddig ez a legjobb.

Ferdinánd Padihegy 2010

(drbarta) Elég intenzív illat, körte, citrus, barack, gyurma. Zamatos korty, elég koncentrált citrusos gyümölcsösséggel, ásványosság, némi hordó. Elég jól strukturált, jó közepi koncentrációval, feszes, cizellált, az évjárat ellenére sem éles savakkal. Lehetne rendezettebb, simább, de határozottan tetszett. (Visszakóstoltam a Szepsy, Balassa, Szent Tamás pincék furmintjai után kontrollként, és azért ebben a kontextusban már érezhetően kevesebb is volt, az említett rendezetlenség pedig már inkább bárdolatlanságnak hatott. Igaz, ez jócskán kétezer forint alá van árazva, annyiért így is bombavétel-gyanús)

Ferdinánd Padihegy 2012 (hordóminta)

(drbarta) Hasonlóképp citrusos-barackos-körtés gyümölcsöket találunk. Kicsit hígabb, ugyanakkor áttetszőbb hangulatú. Arányos felépítés, játékos savak, kedves, de az előzőtől kevésbé intenzív zamatokkal.

Garamvári Tokaji Furmint Pezsgő Brut 2011

(drbarta) Tokajis illat, citrusokkal, körtével, tipikus ásványossággal. Jó egyensúlyú, zamatos korty, primer gyümölcsökre épül, érlelési és autolitikus aromák nem érződnek. Kissé agresszív buborékozás.

Garamvári Tokaji Furmint Demi Sec 2011

(drbarta) Barackos-jaffás, édeskés, de pofonegyszerű. A Brut jobbnak rémlik, de nem egyszerre, ugyanabban a kontextusban kóstoltam őket.

Gizella Szil-Völgy 2011

(akov) Jó, tiszta, sós kissé, friss körtével, fehér húsúakkal. Jó sav, jó egyensúly, fiatalos, kvázi hordómintás hangulata van.

(drbarta) Lédús gyümölcsösség, sok citrus, grapefruit, tiszta sósság. Nagyon vonzó. Közepesnél nagyobb test. nagyon finom zamatok, üde, primer gyümölcsösség, de mégis elegendő mélység. Szép struktúra, korrekt fókusz, közepesnél hosszabb lecsengés, remek egyensúly. Nagyon tetszett, úgy néz ki levetette a palackozás utáni rendezetlenséget.

Kardos Betsek 2011

(akov) Illata finoman bájos, tiszta, fehér virágos, remek fás jegyekkel, igaz ez utóbbiak egyelőre az előtérben vannak. Kóstolva krémes, zamatos, tiszta, intenzív, körtével, fehér húsúakkal, szőlővel, fűszeres fával. Ígéretes.

Kikelet Farkas 2011

(drbarta) Rengeteg primer gyümölcs, lédús, édes citrusok, nyári alma. Telt ízű, zamatos korty, alig közepes lecsengés. Nem egy nagy szerkezet, de félelmetesen itatja magát.

Kikelet Váti 2012

(drbarta) Itt is rengeteg a gyümölcs, kevésbé édeskések, kicsit hűvösebbek, fanyarabbak, de hasonlóképp lédúsak. Zamatos korty, több struktúrával, hosszabb kortylefutással. Nagyon finom ízek, de még elég zilált a bor, kicsit kilógó savérzettel, integrálatlan cserrel. Messze nem mutatja azt az egyensúlyt, mint akár a 11-esek egy évvel ezelőtt.

Királyudvar Sec 2011 (furmint + 10% hárslevelű)

(akov) Illata édeskés, virágos, nagyon tiszta és vonzó, a finom fa csak a háttérben muzsikál. Kóstolva is nagyon tiszta, közepes-magas savval, citrusokkal, mély zamatokkal. Remek bor, a legjobbak között.

(drbarta) Körte, citrus, barack, pici sütőtök. Közepes test, kis CO2. Telt zamatok, tiszta ízek, közepesnél hosszabb lecsengés. Nem egy hatalmas, de profi és nagyon szerethető anyag.

Királyudvar Demisec 2008

(akov) Zamatos, jó savval, finom fás hatással. Citrus, jó arányok, szőlős jegyek, tiszta.

(drbarta) Trópusi gyümölcsök, citrusok, tejszínesség. Nagyon szép és tiszta. Sok zamat, remek egyensúly, vibráció, fókusz. Nagy formában.

Királyudvar Lapis 2008

(akov) Remek bor, csak minimális almásság van (oxidáció), zamatos, jól elkészített, nagyon tetszik.

(drbarta) Olyan, mint régen. Körtés, trópusi gyümölcsös, tejszínes világ. Közepes test, telt zamatok, élénk vibráció, tisztaság, közepesnél hosszabb lecsengés. Fincsi.

Lenkey Tíz Hordó 2009

(akov) Közepesen intenzív, citrussal, masszív savakkal és zöldfűszerekkel. Oxidációra utal az avas mákra emlékeztető aromajegy. Érdekes bor, nem írnám le.

Lenkey December 2005 (decemberi szüret, szárazra erjedt, 5 év hordós érlelés)

(akov) Ígéretes illat, botrytisszel, érett és túlérett fehér húsúakkal, virággal és mézzel. Kóstolva már kilóg a lóláb, erőteljes oxidatív karakter, igaz masszív az anyag, de a hosszú hordós érleléstől kissé szétesett. Aszaltas karakter, cseres, savanyúba hajló savakkal és jelentős keserűséggel.

Majoros Deák 2011

(drbarta) Kicsit meghökkentő, rusztikus, ázott hangulatú, de kétségtelenül mély illat. Elég nagy test, összetett ízvilág, elég hosszú lecsengés, kicsit rendezetlen. Szokásos módon szokatlan. :)

Nobilis Susogó 2011

(akov) Szikár, de jó sav, érdekes, meszes hatású, zöld gyümölcsök. Szerettem.

(drbarta) Hűvös illat, roppanós körte, citrusok, lime, agyagos-gyurmás ásványosság. Közepes test, korrekt teltségű ízek, közepes lecsengés. Tetszetős bor.

Nobilis Barakonyi 2011

(akov) Zárt illat. A közepesnél teltebb, fehér húsúakkal, nem buja, inkább szikár, éppen érésbe hajló, pici zöldességet adó őszibarackkal. Csak kevés fát érezni. Ígéretes bor, nagyon tetszik.

(drbarta) Tipikus, elegáns furmint illat, friss körte, citrusok, pici menta, visszafogott hordófűszer. Szájban teltebb és strukturáltabb, hosszabb lecsengéssel. Tiszta, arányos, a hordó is kellően diszkrét. Kifejezetten szép, sokkal jobban tetszik, mint anno a 09-es.

Oremus Mandolás 2011

(akov) Friss, feszes, citrusos, körtés, arányos, okos fás hatással. Érdemes begyűjteni belőle pár palackkal.

Oremus Mandolás 2009 (magnum)

(akov) Remek, feszes, csodásan érik. Kiváló fás hatás, citrusok. Mindenből annyi, amennyi kell. Borvidéki benchmark, nem csalódtam.

Orosz Gábor Betsek 2011

(akov) Krémes, vastag, zamatos, jó savval. Intenzív, fehér húsú gyümölcsökkel, kis cserrel, remek szerkezettel. Ígéretes darab.

Orsolyák Deák 2012 (hordóminta)

(akov) Intenzív, friss, fehér virágos, szőlős, kissé szappanos. Nagyon jó cucc, koncentrált és fókuszált egyszerre, miközben lehengerlően mentás karaktert mutat. Érdemes lesz figyelni rá.

(drbarta) Nagyon megnyerő, szinte bájos illat, sok friss primer gyümölccsel, finom fűszerekkel. Közepes testű, kifejezetten zamatos korty. Tiszta világ, arányosan kitöltött, közepesen, vagy attól picit hosszabb lecsengés. Nem egy hatalmas, de mindenképpen nagyon szerethető anyag. Piros pont.

Orsolyák Kései 2012

(drbarta) Vonzó illat, színes gyümölcsösség, méz, pörkölt magvak, némi vegetális díszítés. Arányos méret, remek egyensúly. Telt ízek, kicsit másmilyen a világa, mint az általában megszokott, a hordó is érződik még, de tetszik.

Orsolyák In Medias Res 2007

(drbarta) Aszalt kajszis, viaszos, marcipános aromák, nagy test, sűrű konzisztencia, mély, hosszú, ugyanakkor tiszta ízek. Az esemény legjobb édes bora volt (mondjuk úgy általában nem ez a súlycsoport volt jelen).

Pelle Szent Tamás 2011

(akov) Elég domináns fa, pörkölés, mellette virág és citrus. Jó sav, grapefruitos-citrusos fanyarsággal és fás fűszerekkel távozik. Jó lehet, ha beépíti a fát. Kérdés, megteszi-e?

Pelle Király 2011

(akov) Illatában szappan, virágok, érett fehér húsúak, magok, fülledtség. Citrusos, magas, de jó állagú savval, tartalmas, kevesebb fával. Kissé szikár, de szép bor, hosszú lecsengéssel.

Pendits Sweet 2009

(drbarta) Sütőtök, méz, avar, dohány. Kicsit szokatlan, de telt íz. Jó egyensúlyú édes, különösebb szerkezeti komolyságok nélkül.

Piarista Megyer-hegy 2011

(drbarta) Körte, sütőtök, méz. Elég nagy test és sűrűség, savban kissé szétterülős, lehetne feszesebb. Hordómintaként jobban tetszett.

Sauska 2011 (csavarzáras)

(akov) Kellemes, tiszta, zöld jegyekkel, zöld gyümölcsökkel, jó savval. Alapbornak remek.

Sauska Birtok 2011

(akov) Citrusos, éppen megérett fehér húsúakkal, őszibarackkal. Jól elkészített bor, egyelőre plusszos fával.

Sauska Kései Szüret 2010

(drbarta) Körtekompót, aszalt kajszi, fűszerek. Nem annyira a zamatok a teltek, inkább a test és a glicerines-alkoholos sűrűség tűnik nagynak. Eléggé nehézkes.

Szarka Juharos 2011

(drbarta) Körtés gyümölcsösség, jellegzetes ásványosság, diszkrét hordó. Nem volt emlékezetes, de mindenképp a jobb furmintok között végzett.

Szarka Kései 2010

(drbarta) Aszalt kajszis, mézes. Telt íz, jó egyensúly, közepesen komoly felépítés.

Szent Benedek Birtok 2009 (17 hónapos hordós érlelés)

(akov) Kis mák jelzi az oxidációt, de rendben van a bor, a sav kissé dominál benne. Érdemes lett volna korábban palackozni.

(drbarta) Körtés, sütőtökös, gyurmás, diszkréten pörkölt magvas illat. Közepes test, tiszta íz, jó arányban tartalmazva gyümölcsösséget, ásványosságot. Kicsit lazább szerkezet, de korrekt hossz.

Szent Benedek Szent Tamás 2009 (17 hónapos hordós érlelés)

(akov) Remek, zamatos, jó szerkezettel, már érett jegyekkel, kiváló savval és vonalvezetéssel. Az alapanyag itt jobban bírta a közel 1.5 éves hordós tartózkodást.

(drbarta) Mélyebb illat, több ásványossággal, de szintén meghatározóbbnak tűnik a fa is. Izmosabb test, tömörebb közép, jelentős sav. Tartalmasabb az előzőtől, de rendezetlenebb.

Szent Tamás Mád Furmint 2011

(akov) Finom, édes illat, virággal, jó fás hatással. Kerek, körtés, tiszta és tisztán definiált. Jó bor.

(drbarta) Nagyon vonzó illat, trópusias, banános, krémes. Zamatos nagyon jó ivású, tiszta korty. A telt attack-ot ugyan nem követi komolyabb szerkezet, a lecsengés is közepesnél rövidebb, de nem is arra készült. Jobban tetszik, mint szeptemberben.

Szent Tamás Percze 2011

(akov) Több fa, édeskés-finomkodós illat, minőségi fás jegyekkel. Kóstolva tiszta, kerek, körtés, fehér húsúakkal, jó fókuszt adó savakkal. Zamatos, nagyon finom fa, amelynek lesz hova beépülnie.

(drbarta) Élénkebb, de zártabb illat. Finom ásványosság, visszafogott gyümölcs, tulajdonképpen elegáns. Arányos test, telt íz, barátságosan ásványos világ, minőségi hordó. Szép kortyfejlődés, csiszoltság, simaság. Szép.

Szepsy Betsek 2011 (vino-lok zárással)

(akov) Illatát az az enyhén gumira hajazó redukciós jegy fedi, amelyre sokan panaszkodnak a Szepsy boroknál. Kóstolva szintén érezhető ez a jegy, mellette körte detektálható. A bor nem túl intenzív jelen pillanatban, de a jó sav és a szerkezet érezhető.

(drbarta) Fülledtebb, ásványosabb illat. Nagyobb test, tömörebb szerkezet, hosszabb lecsengés. Telt ízek, dominánsabb hordóval, de jó az egyensúly. Nagyobb anyag, de mégis kevésbé tetszett.

Szepsy Úrágya 2011

(akov) Jó fás jegyek, talán visszafogottabb modorban, mint a korábbi boroknál. Illata tiszta, fehér húsúakat mutat, de egyelőre nem túl összetett, pont, mint egy hordóminta. Kóstolva testes, krémes, közepesen intenzív, mesteri fás hatással, hosszú lecsengéssel.

(drbarta) Kellemes illat, finoman ásványos, finoman fás, krémes közegbe ágyazott fehérhúsú gyümölcsök. Szájban telt, de arányos korty. Barátságos ízek, jó szerkezet, sima felszínek. Szép! (Érdemes megjegyezni, a Szepsy-furmintok 2011-ben 13-13.5 alkohollal jöttek ki szemben a 09-esek 14.5-15-ös értékeivel. A borok arányosabbak, egyensúlyosabbak. A cserek is finomabb tapintatúnak tűnnek.)

Zsirai Padi-hegy 2011

(akov) Édeskés, tusfürdős illat, földes-meszes hatással. Durva sav, zöldes-citrusos érzettel, savanyú, mintha egy grapefruitba haraptam volna. Keményen fanyar lecsengés.

(drbarta) Barackosabb, sütőtökösebb irányú aromatika, de nagyon hasonló felépítés, mint az ugyanitt kóstolt somlói.

 

Somló és környéke

Dénes Sághegyi 2010

(akov) Évjárathoz képest remek bor, közepes-magas sav, picit citrusos, zöldesség nincs, fenolosan érett anyagból készült.

(drbarta) Barack, nyári alma, gyümölcsösebb, mint általában a somlóiak. Közepesen strukturált, jóivású tétel.

Dénes Sághegyi Édes 2011

(drbarta) Barackos, selyemcukorkás világ. Nem túl mély, viszonylag egyszerűbb felépítés, de finom.

Fekete Béla Arany-hegy 2008

(akov) Érett, érlelt illat, hordó szinte nincs, tiszta, citrusos és fehér húsú gyümölcsös. Masszív anyag, magas savval, intenzív, cserző, kevés citrussal. Kőkemény bor, elképesztő beltartalommal.

(drbarta) Nagyon tömény illat, aszalt kajszival, mézzel, nagyon intenzív sóssággal. Nagy test, sűrű, olajos konzisztencia, mély ízek, közepesnél hosszabb lecsengés. Somló esszencia.

Fekete Béla Arany-hegy 2007

(akov) Érett illat, kissé zárt. Sűrű, oxidatív iskola, citrusokkal, nagyon magas savval. A bor beltartalma hosszan feltapad. Szinte csak érlelt jegyekkel találkozunk, gyümölccsel alig. Klasszikus, nehézkes somlai stílus. Annak ellenére, hogy nem rajongok az ilyesmiért, kár volna, ha kihalna ez a stílus.

(drbarta) Még aszaltabb, még sósabb, még olajosabb, még rusztikusabb. De az a helyzet, hogy tetszik.

Hollóvár 2011

(akov) Tiszta illat, virágos, finoman bájos, vonzó. A közepesnél teltebb, elegáns, gyümölcsös. Friss, zamatos, jó egyensúllyal és fókusszal, elég hosszú lecsengéssel. Takács Lajos érezhetően óriásit váltott, részletesebben erről itt írtunk.

(drbarta) Barackos-sós-kovaköves világ. Áttetszőség, tiszta íz, zamatos gyümölccsel, mintha pici maradékcukor is játszana. Jó egyensúly, jó inni. Másért tetszett, mint mondjuk a 07-es vagy a 08-as, de szép.

Kolonics 2009 (két éves akáchordós érlelés)

(akov) Erőteljes és szokatlan fás jegyek az illatban, érett hangulat, olajos magvak. Magas, de rendben lévő sav, fehér húsú gyümölcsök és citrusok, krémes konzisztencia. Sűrű, nagyon karakán fás jegyekkel, oxidatív karaktere tagadhatatlan, a gyümölcsök a háttérbe szorulnak.

Kolonics 2009 (ugyanaz az alapanyag, egy éves tölgyfahordós érlelés)

(akov) Kevesebb fa, iskolázottabb hatású, kerekebb, frissebb, kevesebb oxidációval. Több gyümölcs, citrus és érett fehér húsúak. A termelő úgy gondolja az akáchordós verzió a könnyedebb, pedig ez pont fordítva van.

Kreinbacher 2011 (alap furmint, csavarzáras)

(akov) Zamatos, tiszta, jó inni.

Kreinbacher “Prémium” 2011 (3-4 éves fában volt, várhatóan nyáron jelenik meg, nem biztos, hogy ezen a néven)

(akov) Kiváló, feszes, tiszta, citrusokkal, körtével. Sok, de jó állagú sav, semmi nincs benne Somló nehézkességéből és gyümölcstelenségéből. Én fogadnék rá.

Zsirai Somlói 2011

(drbarta) Almás, zsírkrétás, sós. Közepes test, közepes lecsengés.

 

Kaukktojás

Szabó Zoltán 2011 (Pécsi Borvidék, Hosszúhetény)

(akov) Jól elkészített, tiszta, kerek, körtésen gyümölcsös és vonzóan virágos bor. Jó savval, fókusszal, kellemes inni. Abszolút nem az „egyéb” kategória!

(drbarta) Tiszta illat, sok barackkal. Közepesnél nagyobb test, telt íz, sok érett gyümölccsel. Szemrevaló koncentráció, széles, ugyanakkor élénk savak. Szerethető anyag.

(Ilyen hosszú posztunk még talán nem is volt. Elnézést! A rendezvényre a Vinoport meghívásából látogattunk el. Köszönjük!)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr555073403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daeril 2013.02.11. 10:47:27

Huh, micsoda merítés! Respect, én a felét sem bírtam átvenni...
A hideg borok engem is nagyon zavartak - nem könnyű szegény borászoknak az optimális hőmérsékletet megtartani ezeken a tömegrendezvényeken. Vagy megmelegszik, vagy pattog a zománc a hidegtől.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.11. 10:52:30

@Daeril: Köszi. Igen, Drbartának mondtam is, rendelhetne az egyik sarokban. :D

117 2013.02.12. 20:07:29

Szabó Zoli furmintját kóstoltam korábban. Nekem egy picit édes érzetű volt, a savai ugyanakkor rendben voltak. Egy hangyányit koraibb szüret érzésem szerint még jobb anyagot eredményezett volna. Felhívom azonban a furmint-kedvelők figyelmét, hogy nagyon jó ár-érték arányú borról van szó. Szerintem.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.13. 08:40:53

@117: köszi. Kapható már? Gondolom a Pinceáronban.

117 2013.02.15. 12:05:39

@akov: Igen, tudtommal hónapok óta a piacon van. nem tudom, mekkora tétel készült belőle. Én a Radó Vinotékában vettem Pécsett, jóval karácsony előtt.

európai 2013.02.17. 12:46:31

Csak most volt időm átnézni. Nagyszerű beszámoló, megjegyeztem néhány bort amit szeretnék hamarosan megkóstolni.
Határi, Dereszla és Hollóvár lesz a fókusz. Érdekes, hogy Szepsy új borai sem egyértelműen meggyőzőek.
Ezenkivül volt két mondat mely mosolyra késztetett:
"... Kicsit meghökkentő, rusztikus, ázott hangulatú..." (Ázott?)
"Illatban rettenet sok fa, sonka, füst, lehetne akár egy újvilági chardonnay."

Totálisan nem értem ezt. Ti mégis milyen újvilági chardonnayt isztok?
Számomra az újvilági Chardonnay óriási meglepetéseket és világklasszis minőséget hoz, ami lassan Burgundia ajtaját döngeti. (Mint azt hamarosan (ismét) látni fogjátok a Red Earth kóstolón.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.17. 13:51:23

@európai: köszi. Az újvilági megjegyzést itt valóban pejoratívan használtam, elsősorban gondolva a kommerszebb (pl. kaliforniai) vonalra.
süti beállítások módosítása