A Borrajongó

Riesling-rovat IX.

2012. augusztus 17. 06:00 - drbarta

Rég jelentkeztem már rieslingekkel. De aggodalomra semmi ok :), fogy  rendesen a készletem, csak összevártam néhány jegyzetet.

Íme:

 

Tovább
Szólj hozzá!

Véres torkok, fehér csalódások

2012. augusztus 16. 06:00 - akov

micus.jpg

Szösszenetnyi szünetet tartva a spanyol Ribera del Dueroban levezényelt ámokfutásom epizódjai közt, most végre két magyar fehérről írok. Baráti körben bontogattuk őket, sokat vártunk tőlük, de végül csalódást keltettek és kénytelenek voltunk erősen lelombozódni. Mindkét terroir-furmint gyenge szereplése különösen riasztó számomra, hiszen mindannyian azt gondoltuk, hogy ezek a magas minőségű és drága borok akár egy évtizedig is érlelhetőek a pincében. Legalábbis hittünk benne, hogy gondos készítőik erre szánták őket, magas beltartalmuk és más paramétereik pedig hosszú életre predesztinálják ezeket a palackokat. Azért invesztáltunk beléjük pénzt, mert évekig akartuk figyelni fejlődésüket és újabb és újabb élményekkel akartunk gazdagodni. Túlzóan sokat vártunk volna?

Tovább
26 komment

J. J. Prüm : Zeltinger Sonnenuhr Spätlese 2009.

2012. augusztus 15. 06:00 - pardi norbi

 

A blog látogatói többször is olvashattak már jellemzést hasábjainkon a nagyszerű moseli pince borairól. Egyértelműen nagy kedvenc nálam is, úgyhogy igyekszek (lehetőleg rövid) időnként bontani egy-egy palackkal. Néhány napja kóstoltam ezt az édes riesling-et és nem okozott csalódást. Nagyon halvány citromszín. A várt fülledtség ezúttal sem hiányzik, kis szellőztetéssel azonban távozik. Izgalmas, alig közepesen intenzív illat minerális jegyekkel, háttérbe szoruló, de igen elegáns citrusos-primer szőlős aromákkal. Közepes test, mégis rendkívül könnyednek ható, légies szerkezet, pici szénsavval. Csemegeszőlő, mandarin, ásványok. Kiválóan integrált jelentős mennyiségű maradékcukor, zizegő, bájos savak, egész szájat betöltő fantasztikusan friss korty. Örömbor, nehéz elképzelni, hogy valaki ne szeretné…Eléri a 7 pontot, némi fókuszáltságot és további rétegzettséget hiányoltam, az ugyanezen évjáratból származó Wehlener Sonnenuhr és Graacher Himmelreich picit jobban tetszettek.

prümZS09kicsi.JPG

1 komment

Maison Tardieu-Laurent: Chateauneuf du Pape Blanc Vieilles Vignes 2010

2012. augusztus 14. 06:30 - drbarta

Jó nevű négociant-ház, az egész Rhone-vidékről, elsősorban öreg tőkés területekről vásárol alapanyagot. A most kóstolt fehér Chateauneuf  60 % Roussanne, 35% Grenache, 5% Clairette, 20 és 60 év közötti korú tőkékről. 30-40 Euro között az ára. Wine Spectator 93 pont.

DSC_1114.JPGNehéz illat, kortalan trópusi gyümölcsök, sárgadinnye, tejszín, vaj, mandula, méz. Elég nagy test, sűrűn krémes konzisztencia. Vastag, gyümölcsös ízek, de nem friss kiadásban, inkább sültalmás, kompótos formájú sárga húsú  vonalat kell elképzelni. Tömör, ásványos mag formájában gyűlik az anyag a kortyközépen, mellettük széles, fajsúlyos, de azért cizellált lefutású savakat találunk. Ha nem is kilométeres, de azért jó hosszú a lecsengés, tiszta, kilógó alkotók emlékétől mentes az utóíz. Nem mondom, hogy a stílus nagy rajongója volnék. Számomra kicsit nehézkes a bor, nem is könnyen csúszik, pedig tényleg nem tudok belekötni az egyensúlyába és az egységébe. A krémes-kompótos világ is ezt erősíti, hiába, nem lehet minden légies, áttetsző és harsogó. :) A maga műfajában viszont klasszis minőséggel állunk szemben. 7 pont (90)

Szólj hozzá!

Ch. Vincent (Garamvári): Tokaji Hárslevelű Extra Dry Méthode Trad.

2012. augusztus 13. 06:30 - drbarta

DSC_1068_1.JPGIllatában fehér virágok, fehér húsú gyümölcsök, győri édes keksz. Közepes testű korty. Első pozitívum rögtön a buborékozás. Sűrű, de igen finom. Megvallom, a legtöbb pezsgőnek számomra túl aggresszív a habzása, rendre nem is kényelmes szájban tartani a nyomás miatt, ezért nem túl kifinomult módon szoktam egyet rázni rajta, kóstolás előtt. Itt most hálistennek erre semmi szükség nem volt, nem tudom mondanak -e ilyet, de én mondom, a szénsav jól integrált. :) Tiszta, zamatos ízek,  nem is annyira kortalan, definit gyümölcsösséggel, mézes-virágporos díszítésekkel.  Közepes, vagy attól egész picit hosszabb lecsengés. A konzisztencia jól esően selymes, a kedves stílushoz és ízvilághoz jól is passzol talán a minimálisan érződő maradékcukor, illetve a finom állagú, picit lágyabb irányba tendáló, de kétségtelenül elegendő mennyiségű és jó egyensúlyt fenntartó savak. Kétségtelenül vannak ettől precízebb, fókuszáltabb felépítésű, komplexebb és intenzívebb aromájú pezsgők, de nekem így, ahogy van nagyon tetszett. Minden bizonnyal fogok máskor is venni. Valamivel kettőezer forint felett volt Szegeden az exCora Auchan áruházban. Ez a palack nálam elérte a 6 pontot.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása