A Borrajongó

Riesling-rovat II.

2011. augusztus 17. 06:00 - drbarta

A nagy up to date-elés közepette persze riesling is fogy olykor. :)

Mostanában a következő kettőt fogyasztatottam, mindkettő kapható itthon.

Íme:

 

 
Josef Leitz: Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Spatlese 2007
Illatos szőlő, érett grapefruit, édesebb zöldalma, őszibarack, méz, kőpor. Szájban súlyra könnyű, de ízei azonnal beterítenek mindent. Érett és zamatos gyümölcskavalkád, grapefruit, narancs, friss őszibarack, szőlő, méz, kellemesen csípős fűszeresség. Levegővel egyre rétegzettebben jelentkeznek, közepesnél hosszabb lecsengés. Sima , csiszolt felszínek, selymesség, tisztaság, parádésan jó, érzékeny sav-édesség egyensúly. Cizellált, játékos savvilág, mintegy észrevétlenül támasztják meg  az intenzív gyümölcsösséget, átadva nekik a főszerepet. Nagyon rokon az általam gyakrabban kóstolt moseliekkel, azoktól talán minimálisan nagyobb súly, teltebb és melegebb ízek, kevesebb fanyarság jellemzi, de lehet, hogy csak a meleg évjárat teszi. Klasszikus darab. 7 pont.
 
Heymann-Löwenstein: Riesling Erste Lage Uhlen Blaufüsser Lay 2009 
Illatában zöldalma, szőlő, fehérhúsú őszibarack, érett grapefruit, kökény, feketeribizke, némi élesztősség, méz, ázott kő. Közepesen telt korty. Intenzív zamatok, friss és lédús gyümölcsösség, citrusok, alma, szőlő, méz. Kitöltik a korty egészét, lecsengésük elég hosszú. Finom kőporos ásványossága diszkréten behálózza. Precíz, élénk, cizellált, ugyanakkor érett savvilág. Tisztaság, áttetszőség, arányosság. Kiváló, teltebb, de tipikusabb világú moseli riesling, hűvösebb, mint a többi Heymann-Löwenstein. Nem drámai, nem meglepő, de klasszis minőség.  7 pont
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr983159364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása