A Borrajongó

Külföldi egyveleg 2022/2

2022. június 04. 06:00 - furmintfan

Összegyűlt egy újabb csokorra való külföldi borról szóló kóstolójegyzet. Tavasszal Olaszországban és Spanyolországban is jártam, így ha az előző külföldi egyveleg kapcsán azt írtam, hogy a hangsúly leginkább az olasz és spanyol borokon van, akkor ez most hatványozottan igaz lesz. A két említett országból is főleg Katalónia és Toszkána uralja a mai gyűjteményt, epizódszereplőként azért feltűnnek más országok borai is.
egyvelegdugokk33.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Magyar egyveleg 2022/2

2022. június 01. 06:00 - furmintfan

Itt az idei második magyar boros megamix, pezsgőtől fehér és vörös borokon át az édesekig. Fehérben Tokaj és a Balaton északi partja, vörösben Villány és Szekszárd lett most felülreprezentált.

egyvelegdugokm32.jpg

Tovább
2 komment

Pannonhalmi rajnai rizlingek 2020-ból

2022. május 30. 06:00 - furmintfan

A tavaly megkezdett rajnai rizling sorozatot folytatva most pannonhalmi rajnai rizlingek következnek. A Pannonhalmi borvidéken jellemzően elég sok szőlőfajtával foglalkoznak a pincészetek, főleg világfajtákkal. 2017-ben néhány borász itt is összefogott, hogy létrehozzanak egy közös borvidéki bormárkát, ez lett a PH-érték, amely ugyan egy fehér házasítás, de a szabályozás szerint legalább fele részben rajnai rizling alkotja, az összefogás résztvevői szerint ugyanis ez a fajta remekül érzi magát a borvidéken. A legtöbb helyi pincészet önállóan is palackoz rajnait, volt már nekem is szerencsém néhány szép példányhoz a borvidékről, adta magát az ötlet, hogy összekóstoljam néhány pannonhalmi borászat rajnaiját, május egyik hétvégéjén nyílt is rá alkalom. Négy pince öt bora került egymás mellé, mindegyik a 2020-as évjáratból.

pannonhalmirajnairizling2020_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása