A Borrajongó

Tokaj Magic - Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű vertikális

2021. június 03. 06:00 - furmintfan

A 2021-es esztendő eddigi egyetlen szervezett beltéri kóstolója után majdnem fél évet kellett várnom a kötelezőre, történetesen mindkét eseményre a Tokaj Magic szervezésében került sor. A januári aszús évkezdés után ismét egy száraz boros vertikális sort néztünk meg, ezúttal Tarcalról, visszatérve a Tokaj Magic kóstolók megszokott helyszínére, a Borganikába. A Kikelet Pince tulajdonos-borásza, Berecz Stéphanie volt az este vendége, aki boraival egyrészt a löszös termőhelyeket, másrészt a száraz hárslevelűt emelte új magasságokba, amióta Berecz Zsolttal 2002-ben megalapították kis családi pincéjüket.

A tarcali Váti és Lónyai száraz borai évek óta a Tokaji borvidék löszös termőhelyeinek legszebb megfogalmazásai közé tartoznak, fiatalon igazi örömborok. De vajon hogyan érnek ezek a borok a palackban és egyáltalán hogyan lehet megfogalmazni a löszös termőterületekről származó száraz tokaji borok lényegét? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat a Tokaj Magic múlt heti kóstolóján Berecz Stéphanie és egy sor Lónyai Hárslevelű segítségével.

tokajmagickikeletlonyai1.jpg

Ripka Gergő és Stéphanie választása a Lónyai terméséből készült hárslevelűkre esett, amikor a Kikelet kóstoló szervezése megkezdődött. Egyrészt a Váti masszívabb felépítésű  borai mellett talán a Lónyai jeleníti meg legtökéletesebben a pince, a termőhelyek és a fajták együttállásának köszönhetően kialakult stílust, másrészt a Kikelet egyike azon kevés borászatnak, ahol az ültetvények területének nagyjából egyenlő részén osztozik a furmint és a hárslevelű, a pince pedig elsősorban utóbbi fajta borainak köszönheti első nagy sikereit. Stéphanie-nál több régi évjáratból is rejtőznek palackok, ezekből néztünk meg hetet, egy dűlőszelektált édes szamorodnival megkoronázva a sort.

A Lónyai-dűlő a legendás Mézesmál promontórium része volt, majd a hajdani Középhegy része lehetett (1670-ben), és így másodosztályú területként fordul elő klasszifikációkban. Az 1772-es Mária Terézia-féle összeírás is említi, de biztos, hogy már korábban is létezett Lónyai néven, az viszont eddig nem derült ki, hogy a Lónyai család milyen módon kapcsolódott össze ezzel a területtel.
A Kikelet Pince 1,6 hektár szőlővel rendelkezik a dűlőben, a mélyebb rétegekben található löszt barna erdőtalaj fedi. A tőkék 10%-a 10 éves, a legidősebb tőkék 50 évesek, Stéphanie szerint ezek adják a Lónyai hársak fontos gerincét. A borok (2006 óta) spontán erjednek, hordóban, majd az erjedést követően további 6 hónapot töltenek még el a hordókban.

A kóstoló végén Stéphanie felvetésére megpróbáltuk megfogalmazni, hogyan jelenik meg a löszös termőhely karaktere a tokaji borokban. Az elhangzott válaszok alapján a lendületes, ugyanakkor cizellált savak, a frissesség, a tiszta, citrusos, gyümölcsös, fiatalabb korban gyakran virágos aromák jelenthetik a megoldást.

A kóstolt borok:

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2019
7 g/l sav, 2,5 g/l maradékcukor, 13% alkohol. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, alma, fehér őszibarack, egy kis zöldfűszer kavarog illatában, amely most jóval moderáltabb, mint januárban volt, és kezdeti sauvignon blanc-os jellegét is nagyrészt elvesztette. Feszes, de csiszolt savak vezetik végig a hosszú lecsengésig, a hordó jelenléte még érezhető, zöldalma, citrusok, halványan sós mogyoró és zöldfűszerek villannak fel ízében. 6p+

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2015
6,4 g/l sav, 3,1 g/l maradékcukor, 12,5% alkohol. Szép illat, citromtorta, édes citrusok, egy kevés vanília és konzerv mandarin. Kerek, jól strukturált és szépen kitöltött a korty, az élek lecsiszolódtak, az érési aromák éppen kezdenek megjelenni. Különféle citrusok, sárga húsú gyümölcsök, citromtorta, a végén cseppnyi méz. Nagyon jó formában van most. 7p

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2014  
7 g/l sav, 7,9 g/l maradékcukor, 12,4% alkohol. Itt már van egy határozottabb petrolos palackbuké, egy kis gyógynövénnyel, érett citrusokkal és egy kevés botrytis-jelenléttel. A korty vékony, feszes, penge savakkal operál, amelyeket szájban még ellensúlyoz a maradékcukor valamennyire, de gyomorban kicsit visszarúgnak. Citrusok mellett némi fehér húsú gyümölcs és gyógynövény érezhető ízben, a korty végére kicsit elfogy a bor, a savak maradnak. Meglehetősen szikár és kissé rideg, dísztelen bor. 5p

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2012
6,3 g/l sav, 6,1 g/l maradékcukor, 12,6% alkohol. Meleg évjárat meleg hangulatot árasztó bora. Édesre érett gyümölcsök, édes citrusok, egy kis trópusi érintés, maracuja, méz és petrol. Dús, telt korty, lazább szövésű korty, érezhető maradékcukorral, érzésre lágyabb, mégis jól tartó savakkal. Gazdag ízvilág: édes citrusok, őszibarack, körte, a háttérben trópusi gyümölcsök, érintésnyi vanília. A meleg 2012-es évjárat sok borával ellentétben ma is jó kondiban van és élvezetes. 6p+

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2009
5,9 g/l sav, 6,1 g/l maradékcukor, 13,4% alkohol. (Két palackot bontottunk, az első tompább volt illatban, nem is kóstoltam meg, a másodikról szól a jegyzet.) Sárga húsú és trópusi gyümölcsök, mandarin, pici méz. A korty szép intenzitással indul, jó egyensúlyt mutat, meleg hangulatú, éppen a kapukon kopogtató érettséget sejtet, de talán kicsit hosszabb lecsengést vártam. Édes citrusok, sárga húsú őszibarack, pici méz és édesfűszer adják a díszítést, a finisben leheletnyi kesernye. 7p-

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2007
7,3 g/l sav, 13,5 g/l maradékcukor, 11,6% alkohol, így félszáraz. Szép érett hárslevelűs karakter, trópusi gyümölcsök, méz, sárga húsú őszibarack, kevés gyógynövény, narancshéj. Kóstolva karcsú, mégis betölti a szájat, az alacsony alkohol, a magasabb sav és maradékcukor összjátéka biztosít neki egy kis riesling-es utánérzést, az élénk savaknak köszönhetően inkább csak off-dry érzetű. Eleinte intenzív és vibráló, aztán féltávtól fokozatosan elhalkul, a vártnál ez is rövidebben ér véget. Ízében édes citrusok, narancs, mandarin, sárga húsú gyümölcsök. Most is szép bor, de tartogatni nem merném. 6p

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2005  
7,6 g/l sav, 6,5 g/l maradékcukor, 12,4% alkohol, ez még fajélesztővel erjedt. Sok érett sárga húsú gyümölcs, narancshéj, a kevés gomba és botrytis színezi illatát. Szájban kicsit érdesebb textúrája van, érezhetően kerekíti a maradékcukor, a lecsengés kicsit rövid és poros. Érett barack, narancs, méz és egy kevés gomba jellemzi az ízvilágot. Még kitart, de már érett, a csúcsán túllendült. 5p+

Kikelet Lónyai Hárslevelű Édes Szamorodni 2008
7,6 g/l sav, 115 g/l maradékcukor, 11,5% alkohol. A szín nem jelez különösebb érettséget, halvány arany árnyalatokban játszik. Illatában és ízében sárgabarack, mangó, mandarin, vanília, méz, virágok, egy kevés birs, szinte szamócás villanások is megjelennek. Elegáns, kecses, kristálytiszta, amolyan kortalan jelenség. Nem túl sok a cukor, finoman duruzsolnak a savak, szép az egyensúly, közepesnél hosszabb a lecsengés. Fiatalon intenzívebb, vibrálóbb volt, de még mindig gyönyörű. 7p+

 tokajmagickikeletlonyai2.jpg

(Ripka Gergely, Pancsovai Zita, Berecz Stéphanie)

Pancsovay Zita kísérő fogásai:
Sült zöldségek és kecskesajt, bio citromhéjjal
Citromos-petrezselymes, illetve sárgabarackos-kakukkfüves húsgolyó pisztáciás zöldborsópürével
Vegán kókuszgolyó sárgabaracklekvárral, epervelővel és bazsalikommal

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8616576106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása