A Borrajongó

Hét hektár egy palackban - Figula 7ha 2019

2021. március 03. 06:00 - furmintfan

A Figula Pincészet meglehetősen sok szőlőfajtával dolgozik, de mivel a Balatonfüred-Csopaki borvidéken vagyunk, természetesen az olaszrizling élvez kiemelt szerepet. Most azonban egy olyan borukról lesz szó, amelyben éppen az olaszrizling nem kap szerepet, csak nemzetközi fajtákból áll, mégis felfogható egyféle birtokbornak. Ez a 7ha névre hallgató fehér házasítás, amelyet chardonnay, sauvignon blanc, szürkebarát és sárgamuskotály alkot, nevét pedig arról kapta, hogy ezek mind ugyanabban a hét hektáros táblában teremnek.

figula7ha2019.jpg

A Figula 7ha amolyan saját válasz az osztrák Gemischter Satz-ra, azaz több szőlőfajta alkotja, "field blend"-ként egyszerre szüretelik és egyben dolgozzák fel az egész tábla termését. Még a néhai idősebb Figula Mihály telepítette be a Barátszőlő dűlőn található hét hektáros területet, amelynek talajában a vörös és a triász mészkő is megjelenik. Ifj. Figula Mihály szerint a négy középérésű fajtából a szürkebarát és sárgamuskotály már túlérhet egy kicsit, mire a a sauvignon és chardonnay pont megfelelő érettségi fázisba ér, de ő pont így szereti. A kész bort így egyik fajta sem uralja túlságosan, a terület és a fajták együtt jelennek meg benne és alkotnak szerves egységet.

Figula 7ha 2019
30% chardonnay, 30% sauvignon blanc, 30% sárgamuskotály és 10% szürkebarát. Illatában szépen elegyednek a különböző fajták által biztosított gyümölcsös jegyek, de egyik sem válik dominánssá. Fehér és sárga húsú őszibarack, némi mangó és sárgadinnye, ananász, körte, valamint egy pici szőlő - az a kevés muskotály is utat tör magának -, a háttérben finom fűszeresség. Ízben is a gyümölcsöké a főszerep, mögöttük kíséretképpen szintén megjelennek a diszkrét fűszeres jegyek. A korty kellemesen telt és arányos is, zamatos és élvezetes. A beltartalom és a test mellé a megfelelő szerkezet is megvan, az alkohol kicsit melegít a végén, de szerintem elbírja a bor, így összességében minden a helyére kerül. 6p (2950 Ft - Bortársaság, Veritas)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr416442034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása