A Borrajongó

Tokaj Magic - Best of Aszú 2006

2019. május 01. 06:00 - furmintfan

Újabb Tokaj Magic kóstolón jártam, ahol ismét parádés borsor állt össze, ezúttal csupa 2006-os aszúborból. A 2006-os évjárat száraz és édes borok terén egyaránt nagyot villantott Tokaj-Hegyalján. A szárnyait bontogató száraz tokajiak közül referencia szintű borok készültek és számos fiatalabb pince is ekkor lépett a rivaldafénybe, azonban kivételes aszúk is készültek ebből évből. Ami magát az évjáratot illeti, 2006 egyébként nem indult könnyen: a hosszú tél után a tavasz kicsit megkésve indult. A változékony nyarat kiegyenlítetten meleg ősz követte, és ez tette igazán széppé az évjárat borait.
Ripka Gergő már régóta elhatározta, hogy a Táncoló Medve blog 10. születésnapját 2006-os aszúkkal fogja megünnepelni, az évforduló megvolt (ezúton is gratulálok), Gergő pedig erre az áprilisi kóstolóra össze is gyűjtötte a kedvenc 2006-os aszúit. Szerencsénkre a borok szép állapotban voltak, a TCA sem tréfált meg minket, így áldozhattunk egyet a hedonizmus oltárán, hat szép aszúval, Pancsovay Zita (Borganika) ételeivel kísérve.
  tokajmagicaszu2006_1.jpg

Pajzos 5 Puttonyos Aszú 2006
60% furmint, 30% hárslevelű, 10% sárgamuskotály aszúszem, 178 g/l maradékcukor, 10,8 g/l sav, 10% alkohol. A színe még szinte fiatalos, gyönyörű világos arany. Az illat eleinte valamelyest fedett, majd lassan nyílik. Legmeghatározóbb jegye a sárgabarack, mellette pici gomba és egy kevés nedves avar is érezhető. Szájban gyakorlatilag robban, intenzív ízekkel és penge savakkal, majd fokozatosan halkul el. Egyszerre széles és magas savak vezetik, lendületes, feszes, lédús a korty, a sav szépen dacol a cukorral, remek egyensúlyt kialakítva. Aszalt kajszi és sárga húsú gyümölcsök, édes  citrusok, mandarinbefőtt, a vége felé tartva dohány és érettebb, avaros motívumok jelennek meg és a muskotály is visz bele egy finom csavart. 8p

Oremus 6 Puttonyos Aszú 2006
215 g/l maradékcukor, 11,5% alkohol. Sötétebb, fejlettebb aszúra utaló színe van, már borostyánba hajlik. Illata is előrehaladottabb állapotot sugall, több tercier jeggyel, mézzel, aszalt sárgabarackkal, szirupos jegyekkel, pici illóval. Kóstolva viszont nagyon szép, hömpölygően krémes, telt, a nagy testet és a maradékcukrot mégis jól elbírja a masszív sav. Aszalt és krémes kajszis jegyek, méz, pici édesfűszer, némi csipkebogyó-dzsem jellemzi az ízvilágot. 8p-

Bott Pince 6 Puttonyos Aszú 2006
Furmint és hárslevelű a Csontosból, 193 g/l maradékcukor, 10,5 g/l sav, 10,6% alkohol. Fiatalosabb, elegánsabb illat, egyfajta hűvös érzettel, sárgabarackkal, trópusi gyümölcsökkel, aranymazsolával. Talán a sor legelegánsabb, legcsiszoltabb bor, cizellált savak, kiváló egyensúly, szinte még fiatalos ízjegyek jellemzik. Sárgabarack, mangó, trópusi gyümölcsök és aranymazsola megint, finom fűszerességgel. 8p+

Demeter Zoltán 6 Puttonyos Aszú 2006
Veres és Lapis furmint és hárslevelű aszúszemek, Veres furmint alapbor, 226 g/l maradékcukor, 13,0 g/l sav, 10,5% alkohol. Ez is érettebbnek tűnik szín alapján, illatában is vannak már érési jegyek, narancslekvár, kandírozott narancshéj, csipkebogyó-dzsem, pici dió. A brutális savak kíméletlenül lemossák a maradékcukrot, bár valahogy kicsit hirtelen ér véget a savak játéka. A bor egyébként elég telt, masszív, aszalt gyümölcsök, sárgabarack, rengeteg citrusféle, pici csipkebogyó határozza meg ízét. 8p

Szepsy 6 Puttonyos Aszú 2006
65% furmint, 20% hárslevelű, 15% sárgamuskotály aszúszem, 70% furmint és 30% hárslevelű alapbor az Úrágyáról és a Szent Tamásról, 240 g/l maradékcukor, 9,2 g/l sav, 10% alkohol. Az illat elképesztő mély és széles spektrumon játszik, narancsolaj, sárgabarack-nektár, édesfűszerek, vanília, gyömbér, fehér csoki és pici tea. Kóstolva is hihetetlenül gazdag, krémes, mindent betöltő, puhán ölelő textúrát ad. A savak érezhetően alacsonyabbak, mint a sor többi boránál, mégsem tűnik fel a hiányuk. Sárgabaracknektár, trópusi gyümölcsök, méz, édesfűszerek folyamatos körtánca, végtelennek tűnő lecsengés. 9p

Alana Tokaj Aszúeszencia 2006
Németh Attila Gábor és testvére mádi birtokával és a borokkal csak elvétve lehet találkozni itthon, a borok főleg az USA-ba kerülnek exportálásra. 316 g/l maradékcukor, 11,2 g/l sav, 7,2% alkohol. Lassan nyílik, de egészen egyedi illatot ad, különféle virágokkal, aszalt gyümölcsökkel, egzotikus, keleti fűszeres motívumokkal (elég magas a muskotály aránya). Az egyensúly kicsit már a cukor felé billen a magas savakkal együtt is. Koncentrált, sűrű textúra, maracuja, mangó, baracklekvár, halványan licsi, keleti fűszeres, egzotikus jegyek. 8p

 tokajmagicaszu2006_2.jpg

A kísérő fogások:

kéksajt, dió, saláta

pancetta, porchetta, retek, paradicsom

fehércsokoládés sajttorta pohárdesszert

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr314795230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása