A Borrajongó

Aszút az asztalra – Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2008

2017. december 04. 06:00 - ungert

December van, melynek szükségszerű hozadéka mindenféle ünnep egymás hegyén és hátán. Logikus következmény, hogy megfeszített keresés nélkül is adódik indok a pénztárca kinyitására és a megszokottnál nagyobb léptékű költekezésre. A borok tekintetében is, amely nagyobb teret enged az aszúfogyasztásnak. Személyes véleményem egyébként, hogy az egyetlen, nemzetközi kontextusban is elismert és érdekes borunk fogyasztásának helye és ideje van az ünnepmentes időszakban is, de hát egyrészt a belföldi piac sok szempontból szezonális, másrészt vannak anyagi korlátok is bőven. A lényeg, hogy az aszú figyelmet kér, mi pedig nem tehetünk mást, minthogy beállunk a sorba és megadjuk neki, ami jár, hovatovább támogatjuk az aszúfogyasztás népszerűségének növelését. Ezt pedig a Disznókő kilencéves ötputtonyosának megkóstolásával tesszük meg az idei aszúkoccintás kedvmeghozásának okán. Kifejezetten hálás feladat.

img_2092.jpg

A bort furmint, hárslevelű és zéta alkotja. Két és fél napnyi aszúszem-áztatás után tartályban erjedt, majd ugyanennyi évig hordóban várta a letöltést. A száznegyvenhét grammnyi maradékcukrot közel tízes sav támogatja meg, szesze viszonylag magasabb – tizenkettő térfogatszázaléknyi – a műfajban megszokotthoz képest. A palackozás óta eltelt öt és fél év komolyabb nyom nélkül múlt el.

Küllemre kifejezetten fiatalos, érlelési-sűrűsödési jegyektől mentes, tiszta aranyszínű. Az illat aszúhoz méltóan komplex, a kifejezetten friss, élénk trópusi gyümölcseihez narancs, narancslekvár, barack, fekete tea és édesfűszerek csatlakoznak. Illója észrevehetően emelkedett, de az úgynevezett tűréshatáron belül marad, inkább csak az összetettségét növeli.  

A korty a várakozásoknak megfelelően széles, az illatnak megfelelő gyümölcsöket hozza koncentráltan és intenzíven. Az édességét megfelelő, de a hűvös évjáratokhoz képest visszafogottabb savkészlet támogatja meg, hibátlanul. A hordó észrevehető, de belesimul az összképbe. Finoman cseres, hosszú utóízzel búcsúzik. Kissé túlhűtve inkább az édesség felé billen, melegebben viszont nemcsak komplexebbnek tűnik, de a savai is kifejezőbbek.

Remek, egyensúlyos és nagy aszú, élmény kóstolni, de szerencsére kifejezetten jó inni is. Méltó helye lehet az ünnepi asztalon, nálam viszont egy szürkébb hétfő estét gömbölyített szebbé. Hét pont.

A palackot a Wineglass Communication bocsátotta rendelkezésünkre az idei #KoccintsAszuval-kampány keretei között. Ha tehetitek, koccintsatok aszúval kettőezer-tizenhétben is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7413344903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása