A Borrajongó

Tokaj Reloaded: Le vin de Rousset-Peyraguey, Cuvée Paradosis, 2003

2016. március 04. 06:00 - drbarta

Vendégcikk következik rendszeres olvasónk, hozzászólónk, illetve posztolónk silvousplait tollából. Fogadjátok szeretettel:

Nem ostobaság az, ha zöldfülűként (leendő orvostudorként, céhes legényként ésatöbbi) nyakunkba kapjuk széles e világot, és megtapasztaljuk, egészen más egek alatt, a mindennapok szerveződésének mikéntjét. Röviden: hogy a földkerekség bármely csücskében mindenkinek ugyanolyanok a nyűgjei. Különben pedig ugyanazt művelik, akárcsak nálunk, korábban (ha túljutottunk a megtagadás fázisán), vagy amit művelni fogunk a jövőben (ha a tanulmányútról hazatérve sikerül meggyőzni az itthon maradottakat).

Havas, hangulatos téli délelőtt volt Svájcban, az óraipari kisvárosban, fenyődíszletek közt, ezer méter magasan - egy szó, mint száz, "egészen más egek alatt", amikor találkoztam ezzel a borral, ami aztán megnevettetett, megbizseregtetett és végül el is gondolkodtatott (talán éppen ebben a sorrendben). Egy költői kérdés lett a vége, amire jó volna mégis választ találni - de jaj, nálunk annyira bonyolultak a dolgok, amennyire magától értetődőek néha idekint. Én megcsinálom így meg úgy (a szabadságfokaim szerint), te pedig megveszed, mert jó (és mert nem akarlak átverni téged).

Bonyolult? Hát akkor lássuk.

Siker, pénz, csillogás - Sauternes. Az édesborok döglődő piaca szerte a világon, mégis: van olyan étterem, ahol 18 200 eurót kóstál egy palack Château d'Yquem az 1875-ös évjáratból... A patinás (vagy éppen fakuló) díszletek mögött, akárcsak az egész bordeaux-i borvidéken, ott bújik az úgynevezett kisbirtok, mely soha nem jár igazán jól. Ha a nagyoknak nagyon megy, akkor azokat veszi (venné) az egész világ. Ha a nagyoknak nagyon nem megy, akkor a kicsiket pláne nem veszi senki.

Mégsem lehetetlenség boldogulni. Tudom, nagy ország ez a Franciaország, de bárki viselkedhet kis országban is nagy ország polgáraként. Nem biztos, hogy sok játszótársa lesz, de érdemes mégis kipróbálni.

Alain Déjean már jó korán felcsaphatott volna hatodik generációs borásznak, ha nem foglalkozik húsz éven át mint menedzser, Leclerc-féle hipermarketek összeeszkábálásával. Mikor azonban a kilencvenes évek közepén, egy családi haláleset a birtok és a Château d'Yquemre tekintő családi ház eladásával fenyegetett, Monsieur Déjean odahagyta a dobozáruházakat, és szőlész-borásznak állt. "A holdnaptár szerint dolgozom", jelentette ki az apja, ami annak ellenére meglepte Monsieur Déjeant, hogy a birtok 1971. óta organikus művelésű volt. Karteziánus beállítottságú menedzserek számára innen nyilván csak egy ugrás Rudolf Steiner és az antropozófia. Bienvenue, la biodynamie... A Demeter-minősítést követően a szőlészeti munkák tárházából gyorsan és maradéktalanul eltűnt a kén meg a réz. Később szűknek bizonyult a Demeter-cipő: Alain Déjean Terra Dynamis néven alapít saját szerveződést*, melynek eredményeként ma már nem kevesebb mint 65 féle gyógynövényt használ a szőlőkben.

A Rousset-Peyraguey jelenleg 14 hektár, amiből 6,3 hektár sauternes. Ez a 6,3 hektár 33 parcellából áll össze, 5-32 soros, "zsebkendőnyi" kertekből, melyek a Château d'Yquem, a Château Climens és hasonló nagyágyúk dűlői között bújnak meg. A talaj mészkő, illetve kobaltbeszűrődéses kékagyag. A szőlők 85%-a sémillon, 15%-a sauvignon blanc, a maradék pedig muscadelle. A tőkék átlagos kora 60-70 év, a tőkesűrűség 6500-9000 / hektár.

És hogy mi sül ki mindebből? In medias res csak annyi, hogy édes borokből, mi több, oxidatív stílusú édes borokból, mi több, emberi árakon kínált édes borokból meg lehet élni. Tudniillik ezen a birtokon nagyjából csak ilyen van, mióta világ a világ. És hogy 180-200 euró meg társai? Röhej. A birtok legdrágább bora kábé 28 euró pinceáron. A 75 centiliteres palack (félliteres kiszerelést a bordói édesborok nem ismernek).

Egy antropozófus különcködése talán, no meg a halovány déjà vu? Mert ha Rousset-Peyraguey, akkor az 4-6 vagy akár 8 év érlelést jelent, nemritkán homok alá temetett barrique hordókban. (A hordók átlagosan 4-6 évesek, de akad 100 éves is. Nemcsak tölgyből, akácból is.) Emellett Alain Déjean kizárólag vulkáni eredetű ként használ, többek között azért, mert a természetes kén, az optikai izoméria szerint D, vagyis jobbra forgató (ellentétben a vegyipari L, vagyis balra forgató kénnel szemben)**. A birtok borainak további jellegzetessége, hogy szűrésen és derítésen nem esnek át.

paradosis.jpg

A 2003-as Cuvée Paradosist főként a nagyhírű Lavinia forgalmazza. (Párizsi üzletükben kábé 5000 féle bort találni, ebből 2200, ami nem francia, és egyedüli magyar versenyző Samuel Tinon.)  Akinek, mint nekem, nagy fehér folt az édes borok világa, nem is próbálja máshoz hasonlítani ezt a bort. A rajongás tárgya, kétség nem férhet hozzá. Meglehet, sokkal szédítöbb nők járják a szomszéd utcát, de ez csak annyit jelent, hogy a tökéletességnek sok formája van. Például, ha megnevettet, mert olyan légies-virágos az íze és a hangulata. Grande sensualité, írja róla a Lavinia internetes oldalán, és a tipikusan oxidatív stílusú íz- és illatjegyek mögül rendre előkacsintó érzékiség bizony bizseregtető. (Az, hogy dió, narancs, tea, dohány, méz, sőt némi kenyérhéj is, bizonnyal igaz, de nem érinti a lényeget.) Röpke fél óra, és hiába a 13.5%-os alkohol, vége is a borostyánszín varázsnak, vagyis a 75 centiliteres palacknak.

Végére maradna a költői kérdés, de túl keveset tudok én ahhoz az édes boros világról, hogy ezt a kérdést fel is tegyem. Látok magam előtt egy magas szintű filozófiával működtetett, életképes gazdasági modellt, és mindenkinek azt kívánom, hogy ízlése szerint találjon magának, hasonló minőségben, minél több hasonló birtokot.

Megjegyzések:

* www.dynamis.tv  Jelenleg tucatnyi borászat tartozik hozzá.

** A természetes kén borászati felhasználásáról lásd:

- http://dynamis.tv/anim/fabrication-du-soufre-chimique.pdf

- Alain Déjean: "Approche et conscience vivante du soufre", Le rouge et le blanc, No° 78. Idézi Morel, 109-112.o.

Felhasznált irodalom:

- Évelyne Malnic: Guide des vins en biodynamie (3e édition). Féret, 2014.

- Tronches de vin: guide des vins qu'ont d'la gueule. Les éditions l'Épure, 2013.

- François Morel: Le vin au naturel. Sang de la Terre, 2013.

 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr978442712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szten00 2016.03.04. 12:46:08

"Emellett Alain Déjean kizárólag vulkáni eredetű ként használ, többek között azért, mert a természetes kén, az optikai izoméria szerint D, vagyis jobbra forgató (ellentétben a vegyipari L, vagyis balra forgató kénnel szemben)"

Sajnos nem működik a link :( Viszont nem értem ezt a mondatot. A kén magában (ahogy pl a vulkáni kőzetekben megtalálható) nem forgat semmit semerre, nem mutat sztereoizomériát - magyarán nem királis. A kénatom maga bizonyos királis molekulákban valóban kiralitásközpontként tud működni. Viszont a kénatomnak magának nincs memóriája, nem tudja, hogy ő vulkánból jön-e vagy sem, a köré épülő molekulák nem azért lesznek ilyen-vagy olyan konfigurációjúak, mert vulkánból jönnek, vagy éppen nem.
Ami zavarba ejtő ezen túl is, hogy bár a kén esetenként fontos szerepet játszik királis molekulákban kiralitásközpontként, sem a kén-dioxid, sem a kénessav nem királis molekulák, nincsenek sztereoizomerjeik. Szóval nem értem, mire gondoltál itt, vagy mire gondolt Alain Déjean.

silvousplait 2016.03.04. 13:58:59

@Szten00: Koszonom a kiegesziteseket !! A link helyesen:

dynamis.tv/anim/fabrication-du-soufre-chimique.pdf

Ha drbarta ki tudja javitani, halasan megkoszonom...
ujra elovettem a francia szoveget, ahol az szerepel, hogy anhydride sulfureux, melyek kozul, az idezett tanulmany szerint az ipari "dextrogyre"; a termeszetes pedig "levogyre". Tobbet sajnos nem tudok hozzatenni (nagyon regen tanultam kemiat). A magam reszerol elnezest, ha hibaztam.

silvousplait 2016.03.04. 14:01:08

@akov: En koszonom ! Az osszes tobbi, amit neten lattam, hasonlo sotet borostyan.

Szten00 2016.03.04. 15:00:33

@silvousplait: Aligha hibáztál, ha egyszer az van odaírva :) De érdekelne, hogy mi is a helyzet. Az eredeti szöveg ugye nem érhető el neten? (Itt a linken forgatás nincs említve, bár ettől függetlenül is kifehezetten érdekesnek tűnik, így egy gyors átfutás után.)

silvousplait 2016.03.04. 18:07:18

@furmintfan: Nagyon szepen koszonom !!! (Term. en irtam eredetileg is hibasan.)

silvousplait 2016.03.04. 18:15:52

@Szten00: Kerestem, de nem talaltam. Helyette itt egy erdekes cikk:

next.liberation.fr/food/2013/11/15/appellation-rebelle-controlee_947383

Meg kutakodom a jovo heten, es talalat eseten jelentkezem.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2016.03.07. 09:02:21

Nagyon érdekes cikk volt, bár a szokásos felütéshez azért hadd tegyek hozzá egy releváns linket:fekete-barany.blog.hu/2015/07/23/a_kistermeloi_lo-_3_resz-_takarmannyal_etetett_tarsadalom
Meg van ezen a blogon még jó pár hasonló cikk, és sajnos nagyon sok hasonló sztorit olvasni, amikor igényesen, tisztán dolgozó, különleges terméket készítő egzisztenciák mennek simán tönkre. Amíg a társadalomnak itt kb 1-2%-a tekinthető tudatos, értékorientált fogyasztónak, de olyannak, akinek napi rendszerességgel pénze is van megfizetni ezt a minőséget, addig sok nyugati országban minimum tízszerese ez a szám. Szerintem elég nyilvánvaló, hogy ott akkor tízszer több különleges, értékes áru fog tudni megjelenni.
De a lénye, nagyon érdekesnek tartom hogy a ként is el tudta hagyni a szőlőkezelések során. Tudtok esetleg infót bármi ilyen termelőről, vagy hogy ő konkrétan hogyan dolgozik? Üzemi kísérlet szinten már sokszor bizonyítottak pl különféle eszenciális olajok, hogy képesek nagyon jól kontrollálni a fő szőlőbetegségeket. De jó lenne ezeket a gyakorlatban is alkalmazó gazdákról olvasni, úgyhogy ha valakinek van ilyen témában infója esetleg, az kérem ossza meg.

silvousplait 2016.03.08. 08:47:58

@pinotnoir_777: Koszonom a hozzzaszolast, no meg a linket is (nem ismertem idaig ezt a blogot, de bizonyos, hogy olvasni fogom). A kenmentes gazdalkodasnak pedig igyekszem utananezni.

silvousplait 2016.03.15. 09:04:34

@pinotnoir_777: Keresgeltem, keresgeltem, es nem sok mindent talaltam. A boraszati szakkepzo intezmenyek foglalkoznak az esszencialis olajokkal, de a konzultaciok anyagat persze megtartjak maguknak. A fenti birtokkal kapcsolatban annyit sikerult kideritenem, hogy eukaliptusz- es borokabogyo-olajat hasznalnak. Ha elboldogulsz a franciaval, akkor itt van ket hasznos olvasnivalo esszencialis olajokrol meg kenhasznalatrol:

www.itab.asso.fr/downloads/com-intrants/casdar_he_synthese_enquete_dc.pdf
www.itab.asso.fr/downloads/programmes/synthesecuivre.pdf?php&phpMyAdmin=87c57525e524d950db051fa6303bc836

Ez az itab.asso.fr (Institut Technique de l'Agriculture Biologique) egyebkent is hasznos hely.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.03.15. 10:55:08

@silvousplait: A kénmentességben mi a ráció? A rézmentességet még megértem, mert az egy felhalmozódó fém, de a kén az nemcsakhogy ártalmatlan, hanem konkrétan szükséges is a szőlőnövény egészséges fejlődéséhez.

silvousplait 2016.03.16. 09:11:26

@BZoltan: Roviden: dunsztom nincsen. Talan egyfajta filozofia, amely abszolut a novenyi preparatumokra helyezi a hangsulyt ? (Csak talalgatok.)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.03.16. 09:43:45

@silvousplait: Hát bízzunk benne, hogy nem :) mert az ordas nagy baromság lenne.

silvousplait 2016.04.25. 10:19:42

@Daeril: Halas koszonet, ritka alapos egy iras, remelem, minel tobben elolvassak.
süti beállítások módosítása