A Királyudvar immár hagyományosnak tekinthető évjárat-bemutatója idén is kötelező program volt, ráadásul olyan borsort kínált, amire valószínűleg igen sokat kell majd várnia a most távol maradóknak. A szokványosan az előző év frissen töltött száraz boraira, valamint az éppen forgalomba kerülő édes borokra fókuszáló bemutató programját a pince számára „katasztrófa” 2014-es év írta felül. Hogy legyen min a távolba meredni, Anthony Hwang, a pincészet arca és tulajdonosa egy tíz évjáratra visszatekintő Sec sorral készült, teljes betekintést engedve a Királyudvar száraz boros múltjába. De hogy emlékezzünk azért arra, Tokaj miért is Tokaj, három aszút csapott a sor végére, nem is akármilyeneket. De ne szaladjuk ennyire előre…
Anthony Hwang a 2014-es évjárat bemutatásával indított. A hosszú évek óta biodinamikusan gazdálkodó birtoknál a nehéz és esős évjárat a „katasztrófa” címkét kapta. A lisztharmat erőszakos tombolásáról emlékezetessé váló 2014 a termés legnagyobb részét magával rántotta, így a hét borból csak kettő készült el (Sec, Demi-Sec). Ehhez is igen komoly erőfeszítések kellettek a szőlőben, majd később a feldolgozáskor és a pincében is. Ennek kapcsán Anthony Hwang egy váratlanul erőteljes kijelentésre ragadtatta magát: „Ha ilyen mértékű lisztharmat és peronoszpóra nyomás van, akkor ennek kezelésére a biodinamikus gazdálkodás NEM alkalmas.” Majd így folytatta: „Ha valaki nem engedheti meg a termés jó részének elvesztését, akkor az ehhez hasonló években konvencionális vegyszerekhez kell nyúlnia. Ez pedig a minőség jelentős csökkenéséhez vezet.” A Királyudvarnál viszont nincs kompromisszum, maradnak a választott úton. Hwang szerint a globális felmelegedés eredménye, hogy az időjárás egyre változékonyabb és kiszámíthatatlanabb, ez pedig terepet ad a gombás megbetegedések kialakulásának. „Aki a biodinamikus művelést választja Tokajban, egyre nagyobb kockázattal kell számolnia.” – fejezi be a gondolatot Anthony Hwang.
A kóstolóhoz annyit előzetesen, hogy minden bort egy elég kicsi rieslinges pohárba kaptunk, amely csak korlátozottan bizonyult alkalmasnak az érett száraz furmintok kóstolására. A legfőbb bajom az illatok szálazásával volt, a pohár rengeteget butított a borok komplexitásán. Ahogy telt-múlt az idő érezni lehetett, hogy a palackok többsége érdemelt volna némi szellőztetést is, így talán a sokszor nem túl dimenzionált illat kinyílhatott volna. Ezen felül minden tételt igen hidegen szolgáltak fel, amely további nehézségekkel kecsegtetett. A saját jegyzeteim mellett Furmintfan kolléga véleményét is olvashatjátok.
Előadónk a Sec vertikális mellé négy kérdést is a közönségnek szegezett: 1. Jól érik-e a Tokaji száraz bor? 2. Melyek az érés jellegzetességei? 3. Milyen hosszú a fogyasztási ablak? 4. Érdemes-e a gyűjtésre?
Sec 2014 (minta)
Májusban palackozták. 13,0%
(akov) Meglepően testes és zamatos, aromatikája citrusos-fűszeres, vonzóan virágos. Ugyanakkor igen-igen sok és fanyarul grapefruitos nyers sav dominálja, a nyári almás, enyhén cideres karakter pedig fáradt irányba tolja a gyümölcsösséget (enyhe oxidáció). A bor még nem állt össze, aromái kicsit kuszák és egy enyhe, gyógyszeres aláfestést adó kénesség is érezhető benne. Az almák miatt kicsit aggódnék.
(furmintfan) Kicsit fülledten induló, majd almás, enyhén barackos-földes illat. Szájban feszes, élénk, fiatalos, de nem éles savakkal operál, a korty vége egy kicsit mégis elkeskenyedik. A gyümölcsössége kissé bágyadt, almás, érett citrusos, cideres jellegű, némi almahéjjal.
Sec 2013
(akov) A tavalyi tudósításban már elkezdtem aggódni ezért a borért, hiszen egyértelműen az oxidáció nyomait mutatta. Hwang szerint a bornak még időre van szüksége, 2016-tól lesz majd piacon. A cider és reszelt alma sajnos most is ott van, erőteljesen billenti és fáradtságot kölcsönöz a bornak. A sav igen erőteljes itt is, az almasav fickós nyersességének még van hova tompulnia, így megértem a piacra dobási céldátumot. A sav citrompótlós fanyarságot hoz, a szép lime, grapefruit és fehér virágos aromák azért javítják az összképet. 5p+
(furmintfan) Illata tompa, almás, almahéjas, reszelt almás, ízben is hasonló, a végén citrusossággal. Fiatalosan nyers és rusztikus, a markáns savérzet valahol középtájékon erősödik fel igazán, utána pedig hosszan meg is nyújtja a kortyot. Jelenlegi formájában nem túl megnyerő. 5p
Sec 2012
Kurrens évjárat, jelenleg ez kapható. A meleg és száraz év gazdag és buja borokat adott. 13,0%
(akov) Már kis fejlettség fedezhető fel. Remek aromatika, a gyümölcsök mellett sok szekunder és tercier aroma mélyíti el. Meleg karakter, olajosan testes, citrushéjas, kandírozott citrusos aromák, őszibarack, ananász, kardamom és más exotikus fűszerek. A fa csak éppen a háttérben van jelen, szépen alkalmazták. Az alkohol kicsit emelkedett, enyhe édesség egyensúlyoz, ugyanakkor a bor érése korához képes előrehaladottnak tűnik, kis fáradtságot mutat. Mindazonáltal ez egy remek bor, szép és hosszú lecsengéssel. 6p+
(furmintfan) Érettebb, picit joghurtos, majd hamarosan élesztősbe, kenyérhéjasba váltó illat. Szájban az eddigieknél testesebbnek hat, a kortyot kis krémesség béleli ki, ugyanakkor a savakra sem lehet panasz, viszont ezek már jobban megtalálták helyüket a borban, az előző két bor után szinte puhának hatnak. Az élesztő és briós mellett itt nyári alma, reszelt alma és érett citrusok tűnnek fel. 6p
Sec 2011
Előadónk szerint először mindenki istenítette ezt az évjáratot, később azonban sokan le is értékelték. A Királyudvarnál egy jól sikerült évről van szó, a bor egyszerre mutat tartást és eleganciát.
(akov) Pici kukoricás redukcióval nyit, de kiszellőzik. Testes, jó savú, elég sima, már összeérett minden tekintetben, aromái szép fűszereket, kandírozott citromot, fehér virágokat és egy kis éretlen őszibarackos karaktert mutatnak. Zamatos és kiegyensúlyozott, már szép érési aromákkal. 6p+
(furmintfan) Visszafogott nyári almás, őszibarackos illat, pici vaníliával. Gyümölcsösebb, zamatosabb, mint az eddigi borok. Ízben az illatra rímelő jegyek mellett minimális cideresség itt is visszaköszön. Testes, jó felépítésű bor, némi édességgel, a lecsengés egy picit alkoholos. 6p+
Sec 2010
„A magyar borfogyasztók között egyetértés van, hogy ezt az évet kerülni kell.” – mondja Hwang. Ugyanakkor a Királyudvarnál limitált mennyiségben azért tudott jó bor készülni. Csak a külföldi piacokra ment, ott viszont sikereses pályát futott be, olyannyira, hogy már el is fogyott.
(akov) Szép érett illat, virágos, mély. Testes, olajos, igen erős és nyers sav uralja, a savérzett citrompótlósba hanyatlik. A 2010-es fehérekre jellemző héjas-tapadós érzetet itt is utolérjük, ez nehézkessé teszi. Amúgy elég sokrétű aromatikailag, a domináns túlérett citrusos jegyek mellett mazsola és töppedt szőlő száraz héja, gomba, fűszerek és grapefruit adják komplexitását. Talán némi botritisz is be-becsusszant. Érdekes bor, a cudar évjáratból még meglepő is, de azért a sava szinte embertelen. 5p
(furmintfan) Érett, palackbukét hordozó illat némi gombával. Masszív savak uralják a kortyot, mellette az aromatika viszont már érett képet mutat: gomba, érett-reszelt alma, érett citrusok, aszalt barack. 5p
Sec 2009
(akov) Tiszta mézeskalácsos illat, sült tészta, közelebbről nógrádi ropi klasszikus túlsült jegyeivel. Testes, igen zamatos, már előrehaladott érési állapotban. Az egyik uralkodó elem az almalé és a cider, de mellé azért szenzációs fűszerek és komoly beltartalom társul. Az érés már érezhető, a palackbuké tetten érhető, de egy kevés aldehides aromát is mutat. Szép lecsengés, jó egyensúly, összességben vonzó aromatika. 6p
(furmintfan) Először mézeskalácsos, majd kelt tésztás, élesztős illat. Testes, ízében kenyérhéjas, almahéjas jegyek, némi édes almával és barackkal, kesernyés lecsengéssel. 5p
Sec 2008
11g/l cukra van, a legmagasabb az összes Sec közül. Az eddigi legjobb év a Királyudvarnál, ekkor kezdték el a biodinamikát, de a pincében is sok dolgot máshogy kezdtek csinálni.
(akov) Illatát kukoricás redukció uralja, de azért szellőzik. Testes, szép érettséggel, finom fűszeres zamatokkal. Már érezhető a kor rajta, de a legjobb értelemben gazdagítja és komplex-szé teszi. Jó egyensúly, a cukor picit felfelé billen, de azért ez egy igen szép összeérett, kiváló vezetésű bor. 7p
(furmintfan) Érett és aszaltasba hajló gyümölcsöket hoz az illata. Nagyon kerek, jól strukturált bor, pici maradékcukorral és érett savakkal. Érett citrusos, barackos íz, kicsi gombás tercier aromával és enyhén kesernyés lecsengéssel. Tetszett. 6p+
Sec 2007
Kiváló év, minden éppen akkor jött, amikor kellett.
(akov) Előrehaladott érés, szép és vonzó illat, olajos magvakkal. Vastag, intenzív, már uralkodó érési jegyekkel. Viasz, mogyoró, mandula, aldehides aromák, alma. Jó utóíz, szép egyensúly, ugyanakkor már korosnak hat. 6p-
(furmintfan) Visszafogott illatában kapucíner szelet, pici dió és olajos magvak. Széles, kissé szétterül a szájban, kis cukor is kerekíti, de azért a savak sem futnak ki a korty alól. Ízképében érett almás, almahéjas, mézes, kenyérhéjas jegyek bukkannak fel. 5p+
Sec 2006
(akov) Gumis-kukoricás redukció uralja az illatot, majd szellőzik valamennyit, mutat fehér húsú gyümölcsöket és szép fás aromákat. Testes, olajos, érett, a sav enyhén emelkedett, az aromákat citrusok, nyári alma, meleg fűszerek és egy kevés szarvasgomba adja. Van némi petrolosság is benne, egy kevés dohány és mindenféle keleti fűszer. Zseniális aromatika. Szép vezetésű, hosszú korty. 7p
(furmintfan) Egyértelműen érett illat kis gombával és avarral, konzervkukoricával. Szájban testes, csiszolt, "intelligens" bor benyomását kelti. A korty vége felé picit lágyul és csökken az intenzitás, de összességében véve gördülékeny, selymes, túlzásoktól mentes, megnyerő az összkép. Összetett és gazdag, édes, érett citrusokkal, kompótos fehér húsú gyümölcsökkel, fűszerekkel és finom tercier aromákkal. 7p-
Sec 2005
Az első Sec. Négy-öt év után bezárkózott, szinte lemondtak róla, most viszont ismét adja magát. Ha jól sejtem, még Demeter Zoltán készítette.
(akov) Narancsos szín. Mély és érett, kvázi édesboros illat, narancslekvárral, meleg karácsonyi fűszerekkel, szarvasgombával. Testes, erőteljes sava van, sok érési aromát mutat, narancslekváros, őszibarackos ice tea érzetével. A bor textúrája erőteljesen tapadós, héjas érzetet kelt, a cseresség meghatározza a bor karakterét. Abszolút nem halott, ugyanakkor rusztikus és cseres. 5p+
(furmintfan) Sokkal sötétebb színű és öregebb illatú: csupa gomba és aszalvány. Valahogy mégsem érik rosszul: kandírozott narancshéj, aszalt barack és gomba fedezhető fel ízében. Érettsége ellenére is van benne egy kis rusztikusság. 5p+
Ráadás aszú mini-sor:
Aszú 6p 2012 (10,5%, 220g/l cukor, 7.8g/l sav) (minta)
Nehéz év volt, hiszen a szárazság miatt úgy kellett vadászni az aszúszemeket. Az aszú a Lapisból, az alapbor a Henyéből van.
(akov) Krumplicukros illat, fűszerekkel, narancslekvárral, emelkedett illóval. Exotikus aromatika, őszibarackos, könnyed és légies, szinte egy late harvest bor. Mézes-nektáros, krumplicukros, fűszeres karakter, a kívánatosnál több cukorral. Mutat egy kevés oxidációt is, furcsa élmény aszúban almát találni, de itt megvan. Kialakulatlan aszús jelleg.
(furmintfan) Édes, friss illat, emelkedett illóval, őszibarackbefőttel, trópusi gyümölcsökkel, egyaránt édes és zöld fűszerekkel, zöld teával, majd marcipános felhangokkal. Nagyon édes, a cukortartalomhoz képest kevésnek tűnik a sav, és az alkoholt sem érezni, így jelen állapotában kevésbé volt borszerű. Ízben főleg édes gyümölcsösségből építkezik, de bőven van még ideje.
Aszú 6p 2006 (11,0%, 203g/l cukor, 8g/l sav)
A bort Demeter Zoltán kezdte még el csinálni, majd Juhász Szabolcs fejezte be. Az aszúszemek a Betsekből, az alapbor a Lapisból származnak.
(akov) Szemre fiatalos még, enyhén narancsba forduló színnel. A komoly beltartalom ellenére szinte légies, zseniálisan adagolt aszalt gyümölcsei, mazsolája, narancslekvárja és keleti fűszerei zavarba ejtőek. Úgy sűrű és intenzív, hogy közben nem fárasztó, ehhez nyilvánvalóan a penge savtartalom is hozzájárul. Hosszú percekig tartó lecsengés. Szépen alakuló érettség jellemzi, éppen fiatalsági fázisának végén jár. Elképesztő bor! 8p+
(furmintfan) Szépen kialakult aszús karakter: méz, aszalt kajszi, fűszerek az illatban. Lüktető savainak köszönhetően egészen fiatalos lendületet produkál szájban, a maradékcukrot nem érezni hangsúlyosnak. Elegáns összehatást hoz a sav-cukor játék, és finom narancslekváros, sárgabarack-lekváros íz, a hosszú lecsengés végéig. 9p-
Aszú 6p 1998 (11,0%, 185g/l cukor, 9.5g/l sav)
Szepsy István készítette. Az aszúszemek a Henyéből származnak, az alapbort pedig együtt a Henye és a Lapis adta.
(akov) Mély illat, crème brûlée, vanília és süteményszél finoman karamellizálódott jegyeivel, érett mézzel, narancslekvárral, némi húsossággal. Kóstolva is érett, nagyon testes és olajos, mazsolás, fűszeres, dohányos és karamelles, talán némileg kávés is. Sokféle aroma játszik benne, szép komplex, de mutat egy rusztikus-cseres karaktert. Jó kis kort ért meg, már érett, de még szépen tartja is magát. Hosszú. 7p
(furmintfan) Borostyán szín, és érett aszús jegyeket hordozó illat: grillázs, füge, mazsola, füst, pici dohány és egy érintésnyi paradicsomlekvár. Krémes és gazdag, jó savakkal, az illatra rímelő ízjegyekkel, narancslekvárral, kávéval. 7p/8p
Igazán köszönet a kiadós és már-már történelmi távlatokat feszegető borsorért Anthony Hwangnak és Juhász Szabolcsnak. Ha a feltett négy kérdést meg kellene válaszolnom, én ugyan majd mindegyiknél komoly bajban lennék, így ezt meg sem kísérlem. Mindenesetre a Sec sor számomra enyhe csalódást okozott, a borok jó részét még fiatalon kóstolva én nagyobb ívű karrierre számítottam. A 2010 utáni boroknál továbbra is gondnak érzem a sok almás és cideres jegyet, amely a visszafogott kénhasználatnak lehet köszönhető, sőt – de lehet csak én vagyok paranoiás – már a 2012-es aszúban is megjelenik ez a kézjegy. Természetesen mindenki maga dönti el, hogy ez még belefér-e a világképébe. Akár igen, akár nem, attól még a Királyudvar Magyarország és azon belül Tokaj-Hegyalja egyik legjobb szőlőbirtoka. Pont.
(A kóstolóért természetesen fizettünk.)