A Borrajongó

Királyudvar évjárat bemutató 2013

2014. szeptember 11. 06:00 - akov

Hagyományosan tudósítok a Tokaj-Hegyalja legpedánsabbjai közé sorolt Királyudvar évjárat bemutatójáról. Már sokan sokszor leírták, mennyire helyén való és alapvető egy magát komolynak gondoló birtok számára az ehhez hasonló szakmai megjelenés. Mégsem csinálja a kutya sem. És úgy tűnik Anthony Hwang üzenetei – és borai – továbbra is komoly hívószavak, a rendelkezésre álló belépőjegyek pillanatok alatt elfogynak. Néha az az érzésem, hogy sok magyar borászat mára szinte elszakadt rajongóitól és mintha csak azt számlálná, mennyi rosé megy el a teszkóban. A Királyudvar azonban foglalkozik imázs-építéssel, antennáit szélesre tárva nem csak mond, de kérdez és figyel is ilyenkor.

kudvar.jpg

Anthony Hwang egy örömhírrel kezdte a bemutatót: három elit New York-i étteremben is poharazni kezdték az Ilona Cuvée-t, amely – adjuk meg – nagy dolog. Ezzel – mondja Hwang – az Ilona mainstream fine wine lett az univerzum legkeményebb borpiacán és imigyen bizonyítékát adta, hogy a magyar csúcsborok számára is nyitva áll a világ legjobb éttermeinek borlapja. Tessenek hát előre lépni... Ha csak ilyen egyszerű volna, már minden New York-i tag kiskunsági kadarkát vedelne a sous vide báránycombhoz.

A főszereplő 2013-as évjáratról elhangzott, hogy igen nehéz, de nagyon fontos évjárat ez a Királyudvar számára. A fordulatos tenyészidőszak kihívások elé állította a biodinamikus elveket követő birtokot. Március-április időszakban rengeteg csapadék esett, amely megnyomta a vegetációt. Májusban volt némi jég, ez kb. 10% veszteséget okozott a Lapisban. A júliust szintén jég tarkította, ezúttal a Henye termésének felét vitte magával. Az augusztus-szeptember időszak viszont mesébe illett, a száraz bornak való szőlőt kiváló minőségben szüretelték, a kései dolgok alapját pedig a nagyon magas minőségű botrytis vetette meg.

Az évjáratból öt bor készült. A Henyéből származó pezsgőből csak mutatóban lesz, a jégverés miatt nagyon kevés volt az alapanyag. Száraz fronton a szokásos Sec, valamint a most debütáló Lapis Sec, az édes szekcióban pedig a Cuvée Patrícia és az Aszú képviseltnek. Előbbieket idén júniusban töltötték, utóbbiak pedig érnek és valamikor a 2017-18 időszakban lesznek majd bemutatásra alkalmas állapotban.

Zárásként Hwang megerősítette, hogy a Királyudvar elkötelezett a tanulás és fejlődés mellett. A Sec számára jobb és jobb szőlő a cél, ennek jegyében kevesebb mádi, és több bodrogkeresztúri dűlő termését használják. A mádi Perce marad, de mellé egyre inkább a Henye és a Lapis termése költözik. Ugyan a 2014-es évjáratról nem volt szó, de informálisan megtudtam, hogy gombás megbetegedések miatt óriási veszteséget fog a birtok idén elkönyvelni.

A kóstolt borok:

Furmint Sec 2013 (12,0%, 4g/l cukor, 7.5g/l sav)

Illata enyhén fedett, alma, fehér virágok színezik, egyértelműen az oxidációt jelző reszelt alma is feltűnik. A közepesnél valamivel nagyobb test mellé emelkedett, kissé nyers savasság teremti meg a kereteket. Éretlen barack, zöld gyümölcsök, nyári alma, citrus és reszelt alma. Van zamat és utóíz is, de kérdés mi lesz a reszelt almából. 6p-

Lapis Furmint Sec 2013 (12,5%, 2g/l cukor, 7.2g/l sav)

Ez a bor sajnos nem volt jó, és meg kell hagyni elég idegesítő volt, ahogy Hwang megpróbálta kidumálni. Feszes, fókuszált és olyan, mint egy fiatal Grand Cru Chablis – hangzott a magyarázat –, de persze csak tapasztalt szájak érezhetik a csodát. A valóság azonban másnak hatott. Aldehides, reszelt almás és fedett illatok, brutálisan nyers sav, szinte markoló mennyiségben, citrommal, nyers grapefruit emlékével. Vág, mint a penge, az utóízben tisztul a kép, de a meggyőzés elmarad. 5p

Cuvée Patrícia 2013 (12,5%)

Vadélesztőkkel erjedt viszonylag magas szeszre. Előadónk szerint kifejezetten jót tesz neki a magas alkohol, támaszt ad és jól meg is fér az ehhez hasonló természetes borokban. Tiszta illat, mézzel, virágokkal, propolisszal, kandírozott édes gyümölcsökkel. Testes, olajos, kifejezetten muskotályos hangulatú, tömve méztől csöpögő gyümölcsökkel, fűszerekkel, töppedt szőlő aromáival. A sav rendben van, de valahogy elszalad és lapos a befejezés. A fiatalság ellenére már érleltes hatású. A lecsengés elég hosszú, benne enyhe kesernyével, héjas hatással. 6p

Cuvée Ilona 2008 (10,5%, 192g/l cukor, 9g/l sav)

Érett hatású, vonzóan zöldfűszeres, lépes méz gazdagságát ígérő illattal, sonkás-füstös villanásokkal. Sűrű, tiszta, robbanásig fokozott intenzitással jön a méz, az aszalt sárgabarack és a mézédes őszibarack. Érett is, de élet is van benne, az élénk sav komoly szerkezeti kereteket ad. Nagyon hosszú. 7/8p

A következő két tétel egy kísérlet eredménye. Hwang szerint az idősebb generáció szinte egybehangzóan állítja, hogy az aszúnak kifejezetten jót tesz a hosszú hordós érlelés. Ezt próbálták meg igazolni. Mindkét bornál az alapanyag ugyanaz, 500 literes hordóban pihentek, egyik rövidebb, másik hosszabb ideig.

Birtok Aszú 6p 2007 (2 év fa, 4 év palack)

Visszafogott illat, egy kevés virág és sárgabarack. Sűrű, egyértelműen fiatalos, szép intenzív, friss aszalt gyümölcsökre és narancslekvárra épít. Jó sava van, nem túlzó, de nem is ad különösebben nagy szerkezetet, a lecsengés kialakulatlan kissé, az aszús jelleg – az oxidatív érlelés és nem az oxidáció miatt! – nem hangsúlyos. 7p (A kis helyi közvélemény-kutatás szerint a jelenlévők kb. 70%-ának ez a bor tetszik jobban.)

Birtok Aszú 6p 2007 (6 év fa)

Karakteresebb, definiáltabb illat, gazdag, vonzó virágossággal és narancslekvárral, vaníliás sütemény élményével. Utcahosszal komplexebb. Érleltebb természetesen, sárgabarackjai korosabbak, van benne némi tropikus jegy, de a legnagyobb különbség a kialakult aszús jelleg, a definiáltabb utóíz, valamint a sokkal szebben egyensúlyozó savérzet. A háttérben érezhető kis fás jelleg tovább gazdagítja. Lehengerlő. 8p+ (A második körben már többen szavaztak erre a borra.)

Lapis Aszú 6p 2007

Rendkívül vonzó illat. Érett, fűszeres, aszalt barackos, virágos, mazsolás, narancslekváros. Masszív test, jó sav, méz, fűszerek, szép érési aromák, narancslekvár keretezik. Talán kevesebb cukor van benne, mint az előző aszúkban és nem is annyira intenzív, de valahogy eleganciában és fogyaszthatóságban mutat leckét a többieknek. 8p+

Szép volt, jó volt. A korábbi Királyudvar évjárat bemutatókhoz hasonlóan itt is fel-feltűnt néhány, erősen az oxidatív pályán játszó tétel. Valamit kellene ezzel kezdeni. Értem én, hogy naturálbor, alacsonykén és miegymás, de nem biztos, hogy az oxidációra igencsak hajlamos furminttal kellene ezt a színdarabot eljátszani.

Kapcsolódó cikkek:

Királyudvar évjárat bemutató 2012.

Királyudvar évjárat bemutató 2011. (első és második rész)

 (A rendezvényre a saját költségemen látogattam el.)

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr856683917

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Királyudvar évjáratbemutató 2013 2014.09.11. 09:13:02

Értem én, hogy naturálbor, alacsonykén és miegymás, de nem biztos, hogy az oxidációra igencsak hajlamos furminttal kellene ezt a színdarabot eljátszani.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

terroir 2014.09.11. 09:43:58

Jók az információid, a birtok területeinek nagy részét elvitte a lisztharmat. Augusztus elején útban a Szent Tamás dűlőbe mutatták az egyik dűlőjüket, a termés egésze odalett.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.09.11. 09:45:58

@terroir: Köszi. Szabolcs (a borászuk) azt mondta, bizonyos helyeken 90% a veszteség.

Sümegi Gábor 2014.09.11. 11:02:37

Tiszteletem. Hogyan van az hogy "ez a bor sajnos nem volt jó" és 5 pontot kap?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.09.11. 11:03:50

@Sümegi Gábor: Nem volt elég jó a Királyudvarhoz. Persze hezitáltam, lehagyhattam volna a pontot, vagy "lenégyezhettem" volna, de végül 5p-ot kapott, fejben összehasonlítva pár másik híg cuccal, ami viszont kapásból 4p.

Sümegi Gábor 2014.09.11. 11:14:15

Így már értem, köszönöm a választ.

terroir 2014.09.11. 11:39:52

A Királyudvar után Demeter Zoli is elkezdte az évjárat bemutatókat, idén a furmint ünnepen Szepsy is csatlakozott hozzájuk, nagyon színvonalas rendezvényt rakott össze, brutál borsorral. Tokaj ebben élen jár, csatlakozhatna hozzájuk a többi régió is.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.09.11. 11:43:47

@terroir: Köszi. DZ-nek korábban is voltak Terroir Club szervezésben budapesti évjárat bemutatói, korrekt is volt.

Azt hiányolom, hogy pl. egy villányi termelő előálljon a boraival évről évre, szakmai közönségnek. De nincs ilyesmi (borvacsorák és sétáló kóstolók nem érnek).

terroir 2014.09.11. 11:49:24

A kicsiknek nem nagyon van pénzük bemutatózni, a nagyok meg már nem vesznek részt a borkészítésben, elviszi az idejük nagy részét a wellness szálló és étterem irányítása. :)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.09.11. 11:54:15

@akov: Szerintem a pince varázst simán meg tudja idézni Hwang. Nem is szabadna pontozni az évjárat bemutatókon, mert legalább annyira befolyásolva vagy, mint egy pincelátogatásnál :)
Jó eséllyel vakon simán "lenégypontoztad" volna.

silvousplait 2014.09.11. 13:18:41

@akov: Koszonet a beszamoloert. Azt szeretnem megkerdezni, hogy az osszes aszu oxidativ erlelesu, vagy csak az az egy, ahol ezt emlitetted (2 ev fa + 4 ev palack) ? "15 hektar certifikalt biodinamikus gazdalkodas", olvasom. A tobbi egyaltalan nem az, vagy papiros nincs rola ? (A Kiralyudvar honlap aktualisan nem mukodik, legalabbis idekintrol nem.) Koszonom.
P.S. Az arak kisebbfajta csuklasra kesztettek.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.09.11. 13:56:42

@silvousplait: Nem a teljes birtok certifikált. Lehet átállás alatt vagy bármi. Nincs aktuális információm róla. Minden aszú oxidatív, hiszen a törvény min. 2 évet ír elő, csak kérdés, mennyire hangsúlyos az aszús jelleg.

Szögezzük azért le, hogy a Királyudvar évről évre Tokaj legjobbjai közé sorolt édes borokat készít és ha a Sec jól sikerül, akkor azonnal a legjobb magyar fehérbor címhez közel kerül.

shiraz2 2014.09.11. 22:31:28

a pontosság kedvéért: a Királyudvar magyar bio certifikációval rendelkezik a teljes szőlőterületre, a biodinamikus átállás tart kb 20 hektárnál.

pecz 2014.09.12. 07:20:03

Én sajnálom, de a Sec-re és a Lapis Furmint Sec-re is csak 4 pontot tudtam adni. Közben azon járt az eszem, hogy a Sec korábbi évjáratai mennyivel jobbak voltak.

Az édes borok nagyon szépek voltak, megérte elmenni. Az itteni pontozásukkal is egyetértek.

silvousplait 2014.09.12. 07:31:01

@akov @shiraz2: Koszonom a valaszokat.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.09.12. 07:31:51

@pecz: Köszönöm a visszajelzést. Az edes resz valoban "maradando" elmeny.

terroir 2014.09.12. 12:36:46

Gondolom a Terroir Klub-ban fellelhető Királyudvar tételekre.

silvousplait 2014.09.12. 15:15:23

@ringsider @terroir: Igen, igen pontosan azokra az arakra gondolok... Nem hiszem (es ezt tobbszor emlitettem mar mashol), hogy egy tokaji szaraz furmint er annyit, amennyit kernek erte (kulonosen, ha ugy emlegetik, hogy veri a nemetajku rajnai rizlinget, a burgundi chardonnay-t es isten tudja, meg mit), de jo, ez legyen az en maganugyem, aki az atlagnal kisse jobban ismeri a fent nevezett francia es nemet borokat. Tudom azt is, hogy aszut es esszenciat kesziteni nem gyerekjatek, de kit fog ez erdekelni (de oszinten !!), ha 50 centiliterert 60-240 eurot kell fizetni ??! Orokosen Sauternes-nel probaljak Tokajt osszehasonlitani, hat legyen: a Sauternes tobbnyire 75 cl-es palack, az aszu/esszencia ara atszamolva tehat 120-360 euro, ami, azt hiszem, nem csupan engem kesztet kisebbfajta csuklasra. (Egy nivos Sauternes ara, leszamitva az olimposzi magassagban poffeszkedoket, kb. 30-40 euro !) Es jaj, istenem, hanyfele szuper francia edesbor van meg rongyos 10-20 euroert...

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.09.12. 15:58:12

@silvousplait: Azért 10-20 euróért (akár még kevesebbért is) itthon is van jó néhány szuper édesbor. Pl: Oremus LH/Szamorodni/3 puttonyos, Disznókő LH/Szamorodni, Gizella Látomás és sorolhatnám még tovább gond nélkül.

silvousplait 2014.09.12. 18:58:31

@rszabi: Ezt nem is vonta ketsegbe senki, en csak arrol irtam, hogy a csucskategoria borzasztoan draga, meg Franciaorszagban is.
süti beállítások módosítása