Hagyományosan tudósítok a Tokaj-Hegyalja legpedánsabbjai közé sorolt Királyudvar évjárat bemutatójáról. Már sokan sokszor leírták, mennyire helyén való és alapvető egy magát komolynak gondoló birtok számára az ehhez hasonló szakmai megjelenés. Mégsem csinálja a kutya sem. És úgy tűnik Anthony Hwang üzenetei – és borai – továbbra is komoly hívószavak, a rendelkezésre álló belépőjegyek pillanatok alatt elfogynak. Néha az az érzésem, hogy sok magyar borászat mára szinte elszakadt rajongóitól és mintha csak azt számlálná, mennyi rosé megy el a teszkóban. A Királyudvar azonban foglalkozik imázs-építéssel, antennáit szélesre tárva nem csak mond, de kérdez és figyel is ilyenkor.
Anthony Hwang egy örömhírrel kezdte a bemutatót: három elit New York-i étteremben is poharazni kezdték az Ilona Cuvée-t, amely – adjuk meg – nagy dolog. Ezzel – mondja Hwang – az Ilona mainstream fine wine lett az univerzum legkeményebb borpiacán és imigyen bizonyítékát adta, hogy a magyar csúcsborok számára is nyitva áll a világ legjobb éttermeinek borlapja. Tessenek hát előre lépni... Ha csak ilyen egyszerű volna, már minden New York-i tag kiskunsági kadarkát vedelne a sous vide báránycombhoz.
A főszereplő 2013-as évjáratról elhangzott, hogy igen nehéz, de nagyon fontos évjárat ez a Királyudvar számára. A fordulatos tenyészidőszak kihívások elé állította a biodinamikus elveket követő birtokot. Március-április időszakban rengeteg csapadék esett, amely megnyomta a vegetációt. Májusban volt némi jég, ez kb. 10% veszteséget okozott a Lapisban. A júliust szintén jég tarkította, ezúttal a Henye termésének felét vitte magával. Az augusztus-szeptember időszak viszont mesébe illett, a száraz bornak való szőlőt kiváló minőségben szüretelték, a kései dolgok alapját pedig a nagyon magas minőségű botrytis vetette meg.
Az évjáratból öt bor készült. A Henyéből származó pezsgőből csak mutatóban lesz, a jégverés miatt nagyon kevés volt az alapanyag. Száraz fronton a szokásos Sec, valamint a most debütáló Lapis Sec, az édes szekcióban pedig a Cuvée Patrícia és az Aszú képviseltnek. Előbbieket idén júniusban töltötték, utóbbiak pedig érnek és valamikor a 2017-18 időszakban lesznek majd bemutatásra alkalmas állapotban.
Zárásként Hwang megerősítette, hogy a Királyudvar elkötelezett a tanulás és fejlődés mellett. A Sec számára jobb és jobb szőlő a cél, ennek jegyében kevesebb mádi, és több bodrogkeresztúri dűlő termését használják. A mádi Perce marad, de mellé egyre inkább a Henye és a Lapis termése költözik. Ugyan a 2014-es évjáratról nem volt szó, de informálisan megtudtam, hogy gombás megbetegedések miatt óriási veszteséget fog a birtok idén elkönyvelni.
A kóstolt borok:
Furmint Sec 2013 (12,0%, 4g/l cukor, 7.5g/l sav)
Illata enyhén fedett, alma, fehér virágok színezik, egyértelműen az oxidációt jelző reszelt alma is feltűnik. A közepesnél valamivel nagyobb test mellé emelkedett, kissé nyers savasság teremti meg a kereteket. Éretlen barack, zöld gyümölcsök, nyári alma, citrus és reszelt alma. Van zamat és utóíz is, de kérdés mi lesz a reszelt almából. 6p-
Lapis Furmint Sec 2013 (12,5%, 2g/l cukor, 7.2g/l sav)
Ez a bor sajnos nem volt jó, és meg kell hagyni elég idegesítő volt, ahogy Hwang megpróbálta kidumálni. Feszes, fókuszált és olyan, mint egy fiatal Grand Cru Chablis – hangzott a magyarázat –, de persze csak tapasztalt szájak érezhetik a csodát. A valóság azonban másnak hatott. Aldehides, reszelt almás és fedett illatok, brutálisan nyers sav, szinte markoló mennyiségben, citrommal, nyers grapefruit emlékével. Vág, mint a penge, az utóízben tisztul a kép, de a meggyőzés elmarad. 5p
Cuvée Patrícia 2013 (12,5%)
Vadélesztőkkel erjedt viszonylag magas szeszre. Előadónk szerint kifejezetten jót tesz neki a magas alkohol, támaszt ad és jól meg is fér az ehhez hasonló természetes borokban. Tiszta illat, mézzel, virágokkal, propolisszal, kandírozott édes gyümölcsökkel. Testes, olajos, kifejezetten muskotályos hangulatú, tömve méztől csöpögő gyümölcsökkel, fűszerekkel, töppedt szőlő aromáival. A sav rendben van, de valahogy elszalad és lapos a befejezés. A fiatalság ellenére már érleltes hatású. A lecsengés elég hosszú, benne enyhe kesernyével, héjas hatással. 6p
Cuvée Ilona 2008 (10,5%, 192g/l cukor, 9g/l sav)
Érett hatású, vonzóan zöldfűszeres, lépes méz gazdagságát ígérő illattal, sonkás-füstös villanásokkal. Sűrű, tiszta, robbanásig fokozott intenzitással jön a méz, az aszalt sárgabarack és a mézédes őszibarack. Érett is, de élet is van benne, az élénk sav komoly szerkezeti kereteket ad. Nagyon hosszú. 7/8p
A következő két tétel egy kísérlet eredménye. Hwang szerint az idősebb generáció szinte egybehangzóan állítja, hogy az aszúnak kifejezetten jót tesz a hosszú hordós érlelés. Ezt próbálták meg igazolni. Mindkét bornál az alapanyag ugyanaz, 500 literes hordóban pihentek, egyik rövidebb, másik hosszabb ideig.
Birtok Aszú 6p 2007 (2 év fa, 4 év palack)
Visszafogott illat, egy kevés virág és sárgabarack. Sűrű, egyértelműen fiatalos, szép intenzív, friss aszalt gyümölcsökre és narancslekvárra épít. Jó sava van, nem túlzó, de nem is ad különösebben nagy szerkezetet, a lecsengés kialakulatlan kissé, az aszús jelleg – az oxidatív érlelés és nem az oxidáció miatt! – nem hangsúlyos. 7p (A kis helyi közvélemény-kutatás szerint a jelenlévők kb. 70%-ának ez a bor tetszik jobban.)
Birtok Aszú 6p 2007 (6 év fa)
Karakteresebb, definiáltabb illat, gazdag, vonzó virágossággal és narancslekvárral, vaníliás sütemény élményével. Utcahosszal komplexebb. Érleltebb természetesen, sárgabarackjai korosabbak, van benne némi tropikus jegy, de a legnagyobb különbség a kialakult aszús jelleg, a definiáltabb utóíz, valamint a sokkal szebben egyensúlyozó savérzet. A háttérben érezhető kis fás jelleg tovább gazdagítja. Lehengerlő. 8p+ (A második körben már többen szavaztak erre a borra.)
Lapis Aszú 6p 2007
Rendkívül vonzó illat. Érett, fűszeres, aszalt barackos, virágos, mazsolás, narancslekváros. Masszív test, jó sav, méz, fűszerek, szép érési aromák, narancslekvár keretezik. Talán kevesebb cukor van benne, mint az előző aszúkban és nem is annyira intenzív, de valahogy eleganciában és fogyaszthatóságban mutat leckét a többieknek. 8p+
Szép volt, jó volt. A korábbi Királyudvar évjárat bemutatókhoz hasonlóan itt is fel-feltűnt néhány, erősen az oxidatív pályán játszó tétel. Valamit kellene ezzel kezdeni. Értem én, hogy naturálbor, alacsonykén és miegymás, de nem biztos, hogy az oxidációra igencsak hajlamos furminttal kellene ezt a színdarabot eljátszani.
Kapcsolódó cikkek:
Királyudvar évjárat bemutató 2012.
Királyudvar évjárat bemutató 2011. (első és második rész)
(A rendezvényre a saját költségemen látogattam el.)