A Borrajongó

Bodegas Roda

2015. május 05. 06:00 - furmintfan

A Bodegas Roda boraival először az ifdt által szervezett Spirit of Wine borbemutatón találkoztam, és már tavaly is nagyon tetszettek. Az idei Spirit of Wine kóstolón kétszer is megfordultam a Roda standnál végigkóstolni a borokat, úgyhogy ezekről valamivel részletesebb jegyzetek is készültek. A riojai pincészet három vörösbort mutatott be, és mindhárom igen meggyőző volt, úgyhogy a borászatnak is kicsit alaposabban utánaolvastam.
bodegasroda421892_220053131425477_261739324_n.jpg
(A képet a borászat facebook oldaláról vettem kölcsön)

Rioja Altában, a borvidék nyugati, magasabban fekvő területein járunk. A birtok központja Haro városa mellett, az Ebro partján helyezkedik el, egy 100 éves pincére felhúzott épületegyüttesben. A borászat három fajtával dolgozik; a házasítások gerincét tempranillo alkotja, amelyet graciano és garnacha egészít ki. A birtokon már beállt hozamot produkáló, önmagát hozamkorlátozó, ún. "en vaso" (bush vine, azaz kb. bokorművelés) módon művelt ültetvények találhatók. A szőlőművelés során igyekeznek a rézen és kénen kívül egyéb szereket csak a legszükségesebb esetben használni. A termést kézzel, gondosan válogatva szüretelik, ha szükséges, több időpontban is végigjárva a sorokat. A feldolgozóban a fürtök további kézi válogatáson esnek át bogyózás előtt, hogy csak az ideális érettségű szemek kerüljenek a mustba.
A huszonegynéhány parcellából az adott évjáratban 17 legjobbnak ítélt alapanyag 17 darab francia fából készült 120-200 hektoliteres kádban erjed saját élesztővel, kézi csömöszöléssel, a hőmérséklet folyamatos ellenőrzése mellett. A borokat az erjedés befejeződését követően 225 literes francia tölgyfa hordókba fejtik át, és egy külön erre a célra kialakított, légkondicionált, fűthető-hűthető padlózatú pincében 20 Celsius fokos hőmérsékleten, 75%-os páratartalom mellett.megy végbe az almasavbomlás
Az almasavbomlás befejeződésével a hőmérséklet-szabályozást kikapcsolják és a hideg téli levegőt a pincébe engedve, kb. 6 Celsius fokra csökkentik a belső hőmérsékletet. A borok stabilizálódását követően az azonos dűlőből származó tételeket összeházasítják, és az így kapott 17 dűlős tételt külön-külön kezelve francia hordókba fejtik át, majd a három - különböző mélységbe vájt és ezért különböző klimatikus adottságokkal rendelkező - érlelő pince valamelyikében kerülnek és 12-16 hónapot töltenek ott. Az érlelés befejeztével készítik el a Roda Reserva és Roda I Reserva házasításokat.
A Roda Reserva a frissebb, piros bogyós gyümölcsös, fűszeres karakterű borokból áll össze, míg a Roda I Reserva-t a mélyebb, komplexebb, fekete bogyós jegyeket hordozó tételek alkotják. Mivel mindkét említett tétel Reservaként kerül forgalomba, hordóban és palackban összesen legalább 3 évet érlelődnek forgalomba kerülés előtt.
bodegasroda.jpg
 
Roda Sela 2011
15-30 éves tőkék termése, 95% tempranillo, 3% graciano és 2% garnacha. 12 hónapot töltött másodtöltésű francia hordóban.
Nagyon szép illat piros bogyós és erdei gyümölcsökkel és gazdag fűszerességgel. Folyamatosan nyílik, érett cseresznye, málna, szeder és zöldfűszerek adják fonódnak egybe. Szájban is nagyon egyben van, szép savai vannak, jó koncentrációt mutat, de nem nehezül el, és az alkohol sem okoz kellemetlenségeket. Jól bántak a hordóval is: a tannin kulturált, szépen integrálódik a borba, a korty selymes, jól kitöltött. Erdei gyümölcsös, piros bogyós gyümölcsös, fűszeres ízek szép elegye torkollik közepesnél hosszabb lecsengésbe. Nagyon tetszett. 6p+ (6400 Ft - ifdt)
 
Roda Reserva 2009
89% tempranillo, 11% graciano 30 évesnél idősebb tőkékről. 16 hónapig érlelődött 40%-ban új, 60%-ban másodtöltésű francia hordókban, majd további 30 hónapig palackban.
Meglehetősen intenzív, és az előzőnél legalább egy fokkal komplexebb, mélyebb illatot dob ki a pohár: sok édesfűszer, vanília, szegfűszeg, fahéj erdei gyümölcsök, érett piros bogyósok, némi violás virágosság. Sokkal fűszeresebb, mint az előző bor, az új hordót nehezen tagadhatná le. Meleg hangulatot árasztó bor, koncentrált, tömör, sok érett piros bogyós gyümölccsel és még több fűszerrel, fekete bogyós és virágos villanásokkal. A tannin minőségi, de talán még nem teljesen integrálódott, a három bor közül legalábbis ebben éreztem a leghatározottabban érvényesülni a hordót. 7p- (11900 Ft - ifdt)
 
Roda I Reserva 2007
Teljes egészében 30 évesnél idősebb tempranillo tőkék termése. Fele-fele arányban új és másodtöltésű francia hordókban érlelődött 16 hónapig, majd palackban további 20 hónapig.
Nagyon mély és valahogy selymes érzetű illat, fekete és piros bogyósokkal, szilvával, sok fűszerrel. Telt és koncentrált, habár a testéhez képes icipicit lágy, bár lomhának így sem mondanám. A minőségi hordó selymes tanninnal van jelen, a korty teljesen betölti a szájüreget, a lecsengés szép hosszú. Gazdag és mély, az előző bornál hűvösebb érzetű, ízében sok érett fekete bogyós gyümölcs, szantálfa, vanília, édesfűszerek, szegfűszeg. Szép. 7p+ (18000 Ft - ifdt)
A Spirit of Wine-on saját költségemen vettem részt.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr947413392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása