Következzék az „Új Arcok és Új Borok a Somlóról” c. rendezvényről tudósító cikkünk folytatása. Az első rész itt olvasható. Az igazán komoly meglepetéseket persze a sor második része rejtegette.
Hollóvár Furmint 2012 – 13,0%. 5.500Ft
(akov) Fogyasztásra csábító, édes-lédús élményt ígérő konzervkukorica illatával indul (redukció). Szellőzik és édeskés, érleltes illatjegyeket mutat, vaníliás virágokkal, kandírozott citrusok héjával. Testes, alkoholos, túlérett hatású. Szinte üres a bor, magas alkohollal, oda nem való cukorral, lustán szétfolyó érzettel (4.5g/l sav). Mellbevágóan drága. 4p
(furmintfan) Illatában és ízében körte, barack, fűszerek, pici trópusi gyümölcs, tökmag, sós mandula, pici zöldfűszer. Könnyed, zamatos, de sajnos kevés benne a sav, így hiányzik belőle a lendület is, és kissé alkoholosba fordul a vége. 5p
Somlói Apátsági Pince Hárslevelű 2012 – 14,0%. 3.200Ft
(akov) Meglepően sötét szín. Túlérett hatású illat, szőlővel, jó adag sajtossággal, aszaltakkal, narancslekvárral és fűszerekkel. Testes, korához képest nagyon előrehaladott állapotban van. Nagy beltartalom, markáns sav, mézesség, héjas aromák, visszavonulóban lévő gyümölcsösség és nagyon sok alkohol. Erőteljesen öregedő hatást kelt. 4/5p
(furmintfan) Barackos, propoliszos illat, ízben barack, méz, birsalmasajt, trópusi gyümölcsök, fűszerek, pici só. Picit cseres, 6 gramm maradékcukor kikerekíti, de nem túlzó, az alkohol kissé magas. 5p+
Tóth Pince Kőfejtő Cuvée 2012 – 12,5%. 3.200Ft
(akov) Érlelt, nehézkes illat, túlérett gyümölcsökkel, egy kevés lakkal, aldehiddel. Testes, gyümölcstelen, érleltes hatású, üres sósságba fordul. Nem sok örömet ad, ellenben a cerka vastagon fogott. 4p
(furmintfan) Illatában őszi- és sárgabarack, fűszerek és illó. Arányos szerkezet, ízben kókusz, vanília, fűszerek, sárga húsú gyümölcsök, alma, némi körömlakkos illó, pici oxidáció. 5p-
Royal Somló J 2011 (juhfark) – 12,0%. 8.100Ft
(akov) A sor legdrágább bora, Vinolok zárással. Durván ecetes és illós, a borhibák tanóra népszerű szereplője lehetne. Jön egy cserepalack, de nem segít. A zár miatt tudható, hogy a probléma forrása már töltéskor a palackban volt (acetobacter), azaz ismét egy rosszul kezelt borral van dolgunk. Ismerve ráadásul az egyik tulajdonos szakmai kötődését (Institute of Masters of Wine), minimum meglepő. Kisebbfajta palotaforradalmat robbant ki a teremben. 0p
(furmintfan) Illatában mindent elborító technokolos illó, kóstolva borecet, némi savanyúkáposzta és bútorápoló. Kár pontozni.
Spiegelberg Juhfark 2011 – 12,4%. 6.500Ft
(akov) Illatát erőteljes sajtosság és élesztő fedi, ami erjedési hibára utal. Testesen krémes, szintén sajtos, élesztős, egészen furcsa aromatikával. Alig van karaktere, közel teljesen neutrális. Egyensúlyilag nem érheti sok kritika. Már le sem írom, mi a bajom az árral. 5p-
(furmintfan) Fülledten induló illatában némi körte, és valami nem túl vonzó kis földesség, krumplisság. Ízben kis citrus, földes jegyek, kis méz, hordófűszerek, pici fa, só. A sav lehetne több. 4p
Polgár-Mátyásfalvi Pince Olaszrizling 2011 – 12,5%. 3.200Ft
(akov) Fáradt, fedett illat, oxidáció jegyeivel. Édeskés, bizonytalan, dohos hordós aromákkal. Várnám a gyümölcsöket, de helyette híg, émelyítő cukrosság (5,1g/l) a vége. Ki akar ezért ennyit fizetni? 3p
(furmintfan) Édesfűszeres, kukoricadarás illat, ízben édes citrusok, kis fűszer, kis só és kenyérhéj. A maradékcukor mellett a lágy savérzet miatt laposnak hat. 4p
Tóth Barnabás Hárslevelű 2011 – 13,7%. 3.700Ft
(akov) Végre megint egy tiszta bor! Nem túl összetett illat. Nagy test, komoly beltartalom, citrusokra és kandírozott gyümölcsökre épülő szikár aromatika. Hordója a kelleténél jobban domborodik, de talán beépülőben van (korábbi kóstolási élményekkel összevetve). Nem bánik kesztyűs kézzel az emberrel, összességében rusztikus, darabos a korty, elég sok alkohollal és markáns savtartalommal. Mégis, tisztasága és borszerűsége láttán szinte fellélegzünk. Ő sem olcsó. 5/6p
(furmintfan) Fülledten induló illat, fehér húsú gyümölcsök, cukorka, kis fűszer és virágosság. Kissé emelkedett alkohol, citrusok, őszibarack, fűszerek, kis fűszer, só és némi (picit még sok) fa. 5p
Fekete Béla Hárslevelű 2011 – 14,5%. 3.800Ft
(akov) Egészen sötét szín. A pincétől megszokottan érlelt, oxidáció jegyeivel kecsegtető illat. Testes, nagyon sok savval, égető alkohollal, héjas és cseres aromák fanfárjával, túlérett gyümölcsökkel. Lehetne akármilyen szőlőfajtából. 4p
(furmintfan) Tipikus Fekete Bélás hangulat: érettebb karakter, barackos, mézes, érett citrusos, enyhén füstös illat, némi lakkal, ízében hasonló jegyek, sárgabarackkal, fűszerekkel, pici kenyérhéjjal. Enyhe késői szüretes beütés, a korty végén fűtő, magas alkohol billenti ki egyensúlyából. 5p
Tornai Top Selection Apátsági Furmint 2011 – 13,5%. 3.700Ft
(akov) Kellemes fehér virágos vonalon mozog, rengeteg minőségi fás hatással, érett citrusokkal, szép zamatokkal, jó savval, sós citrommal. Nagyon tartalmas, kiemelkedik a sorból tisztaságával és kulturáltságával. Szép hossz. Kérdéses persze, hogy beépít-e ennyi fát valaha? A többi bor láttán nem kötekednék az árával! 6p
(furmintfan) Édesfűszeres, grillázsos, vaníliás, körtés illat és íz. Húsos korty, jó egyensúly, arányos szerkezet. A sor egyik legjobbja. 5p+/6p-
Szabó Pincészet Juhfark 2009 – 12,5%. 3.200Ft
(akov) Palackbuké, pacsuli, olajos magvak vezetik. Idős bor érzetét kelti. Testes, de ennek ellenére híg és üres. A pacsulis-virágos vonalon túl nincs sok minden. 3/4p
(furmintfan) Picit fedett illatában avar, gomba, némi nedves fa, érett fehér húsú gyümölcsök, vanília. Kerek, érett savak, tercier jegyek, alma, őszibarack, pici só és fa. Arányai rendben vannak, de nem túl valami intenzív, lehetne tisztább az illat és kevesebb a fa. 4p+
Szabó Attila Pincéje Juhfark 2009 – 12,5%. 3.200Ft
(akov) Egy az egyben pilótakekszre emlékeztető illat (oxidációt jelez), savankás-ecetes villanásokkal, palackbukéval, hideg tea ígéretével. Sok sav, öreg, tartalmatlan bor, már leépült gyümölcsösséggel. Érték nem sok van benne. 2p
(furmintfan) Érett, öreg illat, kis palackbuké, némi érett fehér húsú gyümölcs, kis bútorápoló. Érett savak, krémes textúra, kevés érett fehér húsú gyümölcs, pici só, gomba. Csúcsán túl. 4p-
Pápa Családi Pince Késői Szüretelésű Juhfark 2009 - 15,5%. 4.500Ft
(akov) Túlérett, botrytiszes aromák uralják, gumival, sárga gévagomba tipikus, csehszlovák gumimatracra emlékeztető illatával. Testes, krémes, mézes, száraz szamorodnis eloxidált karakter és brutálisan sok alkohol. Tisztára, mint egy leerjedt három puttonyos aszú. Az ember szinte megborzong tőle. Utópisztikus ár! 2p
(furmintfan) Illatban barackbefőtt, fűszerek, némi erjedt trópusi gyümölcs. A cukor a savak mellett szinte fel sem tűnik. Telt, öblös korty, nagy test, magas alkohol. Ízében barack, némi trópusi gyümölcs, só, pici avar és gomba. Összhatásában kicsit rendezetlen és darabos. 4p
Dénes Hegybirtok Olaszrizling 2008 (Ság-hegy) – 12,5%. 2.400Ft
(akov) Virágos, fás-fűszeres és palackbukés illat. Testes, tiszta, kis kesernyével és nem túl sok gyümölccsel. Tercier aromák uralják, bőven túl van a csúcson. Ha meg akarnám mutatni magam egy ilyen borvidéki sorban, biztosan nem egy megvénült olaszrizlinget küldenék. 4p-
(furmintfan) Édesfűszeres, vaníliás, érett barackos illat, ízben érett őszibarack, zöldfűszerek, kis só, és almahéjas fanyarság. Érett, de picit lágy savak, krémes korty. 5p-
Értékelésnek annyit, hogy ennyi gyenge, többségében rosszul kezelt borral régen találkoztunk. Szinte „bazaltorgonálni” lehetett a borhibákat: oxidáció, dohos hordó, magas illó, rosszul használt kén, erjedési hibák, stb. Ennyi borászati probléma egy átlagos falusi borversenyen is zavarba ejtő volna, nem pedig egy „grand cru”-nek gondolt, ősi bortermelő vidéken. Az árazás kérdésére nem térnék ki, tovább „forintoskodni” már túlzás lenne. Mindenesetre nem találok ebben a hosszú sorban olyan bort, amelyet jó szívvel a szatyromba tennék. Fölülemelkedve a hívságokon, azért jó, hogy van nekünk Somlónk, és van még hova előre. Legyen még ilyen, talán legközelebb jobb borokkal.
(A rendezvényre a szervezők meghívására látogattunk el. Köszönjük! A fotó a Somlói Borok Boltjának Facebook oldaláról származik, Nagy Gábor készítette.)