A Borrajongó

Tízes finomságok

2012. március 09. 06:00 - drbarta

Először afféle "off-dry" kóstolónak indult a téma. Az a gondolat indította el, hogy a korábban kóstolt és fincsinek találtatott Bott Birtok-bor és Szecskő Juliannát stílusban közelebb éreztem egy német feinherb, vagy kabinett -rieslinghez, mint akármelyik hazai rajnait. Adódott hát az igény, hogy nézzük meg őket együtt egy német, a kategóriának megfelelő versenyző mellett is.

 

 

 

 

 

 

 

Utána kicsit kibővült a kör, és afféle sorvégi nagy durranásokról is gondoskodni kellett, melyek már kicsit se mondhatnók off-dry-nak, hanem már komoly édesek.

A sorban tehát annyi a közös, hogy mindegyik maradékcukros, és mindegyik 2010-es, illetve az, hogy mindegyik abszolút a direkt örömborozást szolgálja. :)

A sor:

Tovább
10 komment

Jovly: Chinon (cabernet franc) 2010.

2012. március 08. 01:41 - pardi norbi

A Beaujolais-k mellett mostanság a vörös vacsoraboraim elsősorban a Loire menti cabernet franc-ok közül kerülnek ki. 10 és 20 dollár között már kiváló italokat lehet kapni erről a vidékről, amelyek önmagukban, és étel mellett is remekül helytállnak. Nem unalmasak, a kóstolt tételek kivétel nélkül jó tartású, ugyanakkor remekül fogyasztható darabok, a most bemutatott bor is nagyon tetszett. Bővebben Octopus kolléga itt írt loire-i vörösekről.

 

Borunk sötét rubinszínű. Nagyon elegáns, kissé visszafogott illat: fanyar meggy, ribizli, eper, fahéj, kakaó. Közepesen telt virgonc korty, a virgoncságot elsősorban a magas savtartalom adja, egyáltalán nem vékony anyag. Nagyon szépen egyben van, nem érezni sem túlzásokat, sem hiányt, kifejezetten kedves, gyümölcsös-hordófűszeres aromákban tobzódó nedű. Közepesnél kevesebb érett, nagyon sima tannin, érett, finom savak. Remek. 6 pont, 14 dollárért bombavétel.

1 komment

Château Climens Sauternes-Barsac 1er Cru 1982

2012. március 07. 06:00 - akov

climens.jpgA totális véletlennek köszönhetem, hogy ezzel a borral egyáltalán összefutottam. Mi sem kellemesebb egy átlagos, dögunalmasan szürke március eleji napon egy 82-es Barsac-nál! Elképzelhetetlen és banális szituáció: benyitottam egy ajtón és látám, ahogy nagy vigyorgás közepette próbálnak meg „behatolni” ebbe a közel 30 éves palackba. Ahogy a százötven éves Madeira-knál szokás a hihetetlen távolba vesző történelmi korokat felidézni, nekem is önkéntelenül villannak be homályos pillanatképek. Miközben engem a nagyi potyogó krokodilkönnyekkel, de megállíthatatlanul vonszolt az óvodakezdés felé, 2500km-el arrébb derék bordeaux-i polgárok éppen hozzáfogtak az első trie-hez. Kis világomban megfoghatatlan távlatok...

Tovább
18 komment

Sauska Tokaj: Édes élet –cuvée 2003

2012. március 06. 06:00 - drbarta

Jó két és fél éve volt már szerencsém a borhoz, akkor még Árvay nevével volt fémjelezve. Aszalt kajszi, mazsola, vegyes virágméz, datolya, pici menta. Komplex, szépen érett bort sejtető illat. Telt, olajos konzisztenciájú korty, sima tapintatú textúra.  Jelentős édességgel megtámogatva intenzív ízekkel indít. Az illatnak megfelelő karakterek bukkannak fel szájban is, aszalt sárgabarack, töppedt szőlő, fügés-datolyás-törökmézes díszítések. Közepes, vagy picit hosszabb lecsengés. Savai szélesek, érettek, citrusos ízűek, kicsit szétterülősek, lehetnének fókuszáltabbak. Gazdag, komplex, de lazább szerkezetű bor.  Stabil 6 pont azért mindenképp jár. (87-88)

2 komment
Címkék: tokaj sauska kései

Teszkó fájneszt

2012. március 05. 06:00 - akov

wbourgogne.jpgA tavalyi év végén egy csomó „Selected by Tesco” bor jelent meg a Tesco polcain. A kifejezetten izgalmas területekről származó és nagyrészt jó árazású (1200-4500Ft-ig) borokkal bárki könnyedén megkerülheti a világot! Nem voltunk restek a többségüket kipróbálni, hiszen ha valami korrektet találunk, legalább a vacsorabor éhségünk könnyen és olcsón kielégíthető. Nagy kérdés számomra persze, hogy a tényleg színes kínálat mennyire vonzza a magyar vásárlót, hiszen a többségnek nem énekelnek majd a nemzetközileg hangzatos nevek. Kész csoda lesz, ha a drágább darabokat tömegével fogja hazahordani a becses vásárló.

Tovább
21 komment
süti beállítások módosítása