A Borrajongó

2011 borai – külföldi toplista

2011. december 31. 06:00 - akov

caravaggio-bacchus-detail.jpgAz év hazai borai toplistánk után következzenek az általunk legkiemelkedőbbnek ítélt külföldi borok. Nem volt egyszerű dolgunk, mert idén – válság ide vagy oda – nagy mennyiségben találkoztunk igazi klasszisokkal. Amik erre a listára felkerültek azok legalább erős 8 pontot (93-95) érnek. Vérző szívvel voltunk kénytelenek vagy egy kéttucatnyi „sima” 8 pontos bort leradírozni. Csak azoknak van helye itt, amelyek örök nyomot hagynak a kóstolóban. Nézzük először szerzőnként csoportosítva a top 10 bort:

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: toplista

A Sátonöf - up to date

2011. december 30. 06:00 - drbarta

Domaine de Villeneuve: Chateauneuf du Pape Les Vieilles Vignes 2005

Még 2008 végén, azaz intenzívebb borkedvelői pályafutásom kezdetén beszereztem egy palackot a fenti borból elsősorban művalkeszes kommentek tanulmányozásának hatására.

Kb. egy évig tartogattam, nézegettem, gyönyörködtem a palackban és olyankor nyitottam meg, amikor finoman szólva nem voltam a "nagy vörösek rajongója."

Az esemény mérföldkőnek bizonyult. A bor lett az etalon, a remény, hogy van élet a vörös nagyágyúk között is. Minden újabb meghatározó élményt hozzá hasonlítottam, hogy vajon eléri -e "a Sátonöf" szintjét?

Két évvel az esemény után sikerült egy újabb palackhoz hozzájutni. Ennyi idő alatt sok víz  lefolyt már a Dunán, rendkívül kíváncsi lettem, hogy ma mihez a kezdenék az egykori origóval.

Következzen a bor kóstolási jegyzete akkor és ma:

Tovább
7 komment

Oregon pinot noir kóstoló beharangozó

2011. december 28. 06:00 - akov

willamette.jpgPardi barátunkat az év közepétől az USA-ba vitték az uralkodó áramlatok. Hiányzik nekünk, de nincs mit tenni, siránkozás helyett inkább kihasználjuk a kínálkozó helyzetet: hazakukáztatunk vele egy csomó bort, hogy mi is részesedhessünk az amerikai borálomban. Sajnos az amerikai borok – kinek örömére, kinek bánatára – rendkívül mostohán vannak képviseltetve a hazai kínálatban, pedig van mi iránt érdeklődni. Úgy döntöttünk, hogy a 2011-es évet egy nagy oregoni pinot noir kóstolóval zárjuk. Mielőtt azonban rátérnénk a borokra, nézzük meg miben is áll ez a bizonyos Oregon és a pinot noir.

Tovább
Szólj hozzá!

Karácsonyi csillagok

2011. december 27. 06:00 - akov

moet.jpgAkár ünnepelni, akár feledni akarjuk az éppen múló évet, Karácsonykor illik azért egy jó vacsorával kényeztetni szeretteinket. Legyen az pulyka, nyúl vagy hal, töltve, főzve vagy rántva, nyíljanak csak hozzá a féltve őrzött palackok! Nem érdemes fukarkodni, hiszen együtt a család, a palackok mellé megerednek az ég csakrái és remélhetőleg be sem zárulnak január első napjáig. A fentieknek két remek itallal és némi étellel próbáltunk megfelelni.

Tovább
3 komment

Toplista: magyarok

2011. december 26. 06:00 - drbarta

Eljött az év vége. Ilyenkor végiggondolja az ember mi minden történt az elmúlt évben. A borissza pedig felidézi az elmúlt év leginkább emlékezetes kóstolásait. :)

Két posztban fogjuk megjelenteni, hogy nekünk mik voltak a kedvemceink 2011-ben. Az első bejegyzésben hazai borok közül válogatunk, a másodikban pedig külföldről. Következzen a 10 kedvenc magyar bor, szerzőnként:

Tovább
5 komment
Címkék: toplista
süti beállítások módosítása