A Borrajongó

Riesling-szeminárium IV. - '09-es Prüm-borok

2011. június 22. 06:00 - drbarta

Nemrég érkezett Magyarországra, a riesling.hu-hoz, a Mosel, sőt Németország egyik leghíresebb termelőjének, Joh. Jos. Prüm-nek a 2009-es borai közül jónéhány. Riesling-rajongóként nekem hatalmas élmény, hogy ilyen szinvonalú termelő borait lehet egyáltalán nálunk kapni.

Mivel a termelő borai az eddigi kóstolások alapján állandóan lenyűgöztek, főleg az érettebb tételek, feltett szándékom követni a munkásságukat.

Amint lehetett, így beszereztem a fenti 09-esekből, és két körben megkóstoltam családi körben.

Íme a jegyzetek:

Tovább
Szólj hozzá!

Francis Ford Coppola: Syrah-Shiraz (Diamond Collection) 2009.

2011. június 21. 03:32 - pardi norbi

Lehet csak én voltam béna, de nem találtam pontos információt a birtokról (pl. méret, termeléstechnológia), annak honlapján sem. Igaz pár percnél többet nem áldoztam rá. Amit ki bírtam hámozni, hogy California több vidékén is termesztenek szőlőt és hogy a számos borcsalád közül a diamond sorozat a felsőkategóriások közül való. Ára nem volt vészes, 16 dollárért vettem. Annyit ért is. Sötét rubinszín. Közepesnél intenzívebb, tiszta, folyamatosan gazdagodó illat, feketebogyósok (fekete áfonya, szeder), édesfűszerek, vanília leginkább. Közepesen testes korty, gazdag gyümölcsösséggel, finom fűszerekkel és szép, ugyanakkor erőteljes hordós aromákkal (vanília, pörkölés). Savai szépen érettek, kellően dinamizálják a bort. Nem kifejezetten cizelláltak, de abszolút élmentesek és jól passzolnak a többi alkotóelemhez. Jelentős mennyiségű, érett, bársonyos tanninjai vannak, egy kicsit szárítanak sajnos. Közepesen hosszú, gyümölcsös-hordófűszeres befejezés. Szép, becsúszik a 6 pontosok közé.   

 

Szólj hozzá!

Balassa István: Tokaji sárgamuskotály 2009

2011. június 20. 06:00 - drbarta

Emlékeim szerint kb. 60 g/l maradékcukor-tartalommal bíró tétel.

Illatában muskotályos szőlő, citrusok, virágok, rózsás parfümösség. Tipikus, kedves, direkt sárgamuskotályt ígér. Szájban közepesen telt.  Van érzékelhető súlya, de könnyedsége emmiatt nem szenved csorbát. Határozottan van mélysége a bornak, a szerkezete se olyan laza, mint amilyet legtöbbször várhatunk a fajtától, bár azért tömörséget még nem mondanék rá. A tipikus fajtajelleges rózsás-muskotályos szőlős-licsis jegyek mellett sárgabarackos és némi mállottan ásványos hangulatú aromák is csatlakoznak, mely végett az elvárt kedvesség mellett egyedibb arcot is kap. Arányos felépítésű korty, az édességet jól egyensúlyozzák mennyiségileg a savak, bár lehetnének kicsit vibrálóbbak. Az alkohol kellemesen visszafogott, a felszínek simák. Tetszett. Stabil 6 pont.
2 komment
süti beállítások módosítása