A Borrajongó

Riesling-szeminárium IV. - '09-es Prüm-borok

2011. június 22. 06:00 - drbarta

Nemrég érkezett Magyarországra, a riesling.hu-hoz, a Mosel, sőt Németország egyik leghíresebb termelőjének, Joh. Jos. Prüm-nek a 2009-es borai közül jónéhány. Riesling-rajongóként nekem hatalmas élmény, hogy ilyen szinvonalú termelő borait lehet egyáltalán nálunk kapni.

Mivel a termelő borai az eddigi kóstolások alapján állandóan lenyűgöztek, főleg az érettebb tételek, feltett szándékom követni a munkásságukat.

Amint lehetett, így beszereztem a fenti 09-esekből, és két körben megkóstoltam családi körben.

Íme a jegyzetek:

 

 
J.J. Prüm: Bernkasteler Badstube Riesling Kabinett 2009
A fiatal Prüm-borokra jellemző fülledtség most nem igazán érhető tetten. Sokkal kedvesebb és direktebb, harsogó zöldalma, lime, grapefruit, enyhe fűszerezettség, érintésnyi ásványosság. Szájban pehelysúlyú a korty, kristálytiszta, áttetsző. Zöldalma-hűs citrusok-lime-csemegeszőlő, ízei kellemesen kitöltik a szájüreget, bár valószínűtlen intenzitásról azért nincs szó, a lecsengés is alig közepesen hosszú. Tanítanivalóan remek egyensúly. Élénk, vibráló, kellemesen bizsergető, de kicsit gyors lefutású savak. Tartalmassága alapján egy remek alapriesling, fineszben viszont  talán még többet is ad. Erős 6 pont, egyes pillanatokban mintha magasabbat is villanna. (88)
 
J.J. Prüm: Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2009
Ez most tipikusabb Prüm-illattal nyit. Enyhe szúrós-fülledtség, az előzőtől zárkózottabban indít. Lassan kiszellőzik, és egyre inkább átadja helyét a rieslingesebb citrusos-szőlős-fűszeres vonulatnak. Ásványossága mélyebbről jövő, kifejezettebb, mint az előző bornak. Szájban hasonlóan légiesen súlytalan, tiszta, kis co2-s pezsgéssel. Érzékelhetően mélyebb zamatú bor, hosszabb lecsengéssel, kifinomult ásványossága behálózza, remekül fűszerezi a citrusos-zöldalmás aromákat. Magas fordulaton pörgő zizegő savak mellett megvalósuló csiszolt és cizellált szerkezet. 7 pont (90)
 
J.J. Prüm: Graacher Himelreich Riesling Spatlese 2009
Itt is megtaláljuk az illatban a fiatal Prüm-borokra jellemző enyhe kénes-élesztős fülledtséget. Nem kell megijedni, szépen kiszellőzik, 1-2 óra után már csak töredékét észlelni, másnapra teljesen eltűnik. Mellette harsogóan hűvös lime, grapefruit, zöldalma, illetve kőporos ásványosság. Szájban itt is pehelysúlyú, tiszta és légies korty fogad. Zamatai a kabinettekhez képest határozottan mélyebbek, kifejezetten sziporkázóak, harapnivalóan megtöltik a szájüreget tartalommal. Karakterük az illathaz hasonló friss, fanyarkás citrusok, zöldalma, érintésnyi mézesség, földesebb-porosabb ásványosság. Ez utóbbi ebben a borban határozottan, mint ízjegy jelentkezik. Bravúrosan jó egyensúly, cizelláltság, vibráció. Fiatalos izgágasága mellett is minden alkotója remek egységben. 7 és 8 pont között. (92)
 
J.J. Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Spatlese 2009
Enyhe, az előző borhoz képest gyorsabban kiszellőző fülledtség. Kedvesebb illat, a citrusok, zöldalma mellett mézesebb, ásványossága szofisztikáltabb. Szájban itt is hasonló alapfelépítés fogad, légiesség, tisztaság, pici pezsgés. Zamatai talán még egy kicsit mélyebbek, mint az előző bornak, kedvesebbek, melegebbek, egy picikét érettebb és lédúsabb hangulatúak, a citrusok mellett némi fehérhúsú őszibarack is tettenérhető. Ásványossága külön történet. Az előző borhoz képest kevésbé kifejezett, mint ízjegy, ugyanakkor sokkal inkább a szerkezetre gyakorol hatást. Nincs olyan intenzíven ásványos poros-földes aroma, hanem egy visszafogottabb, kevésbé markáns ázott köves karakter,  ugyanakkor ez jobban behálózza a bor egészét, a korty közepén sűrűbb, a szájból nehezebben kiürülő ásványos magot képez. A savak csiszoltak, simák, cizelláltak, de egy kicsit kevésbé pörgősek, mint az előző bornál, így egy picikét édesség-orientáltabb lesz a bor, persze itt is kiváló egyensúly mellett. 
Nehéz eldöntenem az utóbbi két bor közül melyik tetszett jobban. Volt, hogy az utóbbi komolyabb, talán picit tömörebb szerkezetét, nagyobb mélységét, volt, hogy az előbbi még kiválóbb arányait, vibrálóbb miliőjét. (a különbségek egyébként nüansznyiak, minden szempontból igen közeli, rokon tételek, a leírt eltérések hosszabban elemzgetve váltak nyílvánvalóbbá, első kóstolásra nagyon hasonlóak) Ugyanúgy 7 és 8 pont közé tenném. (92)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1002999442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása