A Borrajongó

Hajós-Bajai Jégbor

2011. január 12. 11:28 - drbarta

A következő bort ajándékba kaptam.

Mindig kissé szkeptikusan állok a "jégbor"-elnevezésű magyar borokhoz. Eredendően ugye a németknél használt kifejezés. Elvileg a legminőségibb boraik alapanyagait a Qualitatswein mit Pradikat értelmében kategóriákba sorolják, és az "Eiswein" a létra legtetején található a "Trockenbeerenauslese"-vel egyetemben. Igen macerás, idő és munkaigényes eljárással készülő természetes édesborok ezek, és igen drágák, akár többszáz euro is lehet egy palack. Ezzel egyidejűleg viszont jónéhány hazai édesboron is megtalálni az elnevezést. Sőt mi több, azt vettem észre, hogy alkalmibb borivók között, mintha "divat" lenne a jégbor. Én viszont olykor nehezen hiszem el, hogy egyes könnyen megfizethető palackokban tényleg az volna, ami rá van írva. Mintahogy 1500 Ft-os tokaji aszúban sem hiszek.

A most kóstolt tétel ha nem is többszáz euro, de azért igencsak drága. A pincénél 5000 Ft-ért lehet hozzájutni egy 0.375-ös palackhoz. A honlap tanulsága szerint decemberben, hajnali 3-kor szüretelték a jéggé fagyott szemeket tartalmazó fürtöket, melyek zúzásával, préselésével 360-380 g/l cukortartalmú mustot nyertek. Kettő éves fahordós érlelés után került a bor palackba.

Nézzük milyen is volt:

Tovább
19 komment

Tokaj Nobilis: Barakonyi furmint 2008.

2011. január 11. 02:40 - pardi norbi

 

A napokban került elébem egy palackkal ebből a borból és mivel régen nem kóstoltam, hirtelen ötlettől vezérelve behűtöttem és felbontottam. Világos citromszín. Illata kifejezetten elegáns, fineszes, gazdag, de nem ”betámadósan” erőteljes: körte, körtekompót, alma, szegfűszeg, érintésnyi vanília és kókusz. A korty elegáns, közepesen telt, rendkívül zamatos: jelentős körtés-almás gyümölcsösség, finom édesfűszerek, minimális hordóból származó vaníliásság, diszkrét ásványosság. A savak tökéletesen érettek, frissek, virgoncak, ugyanakkor csiszoltak, szépen tartják a bort, nincs billenés, megbicsaklás, kiváló felépítésű bor. Utóíze hosszú, kellemesen fűszeres-gyümölcsös. Kiváló bor, remek formában. Erős 7 pont jelenleg, érdemes most kóstolni és fogyasztani. 
Szólj hozzá!

Pezsgőzés I.

2011. január 10. 06:53 - drbarta

Óriási elmaradásom van pezsgők tekintetében. Igyekszem a jövőben többet kóstolni, ezt alátámasztandó, nyitva is hagytam a témát.

A minap a CORÁ-ban sétálgatva feltűnt, hogy nagy pezsgő-leárazások vannak, feltételezem Szilveszter után könnyen bele lehet ilyesmibe futni. Ezen alkalomból volt szerencsém megfigyelni, hogy néhány champagne egészen megfizethető áron hozzáférhető, így nem tűnt akkora kockázatnak megpróbálkozni néhánnyal. Ha pedig már így témánál voltunk, melléjük raktam egy Chateau-Vincent –tételt is, melyből szégyenszemre még sosem kóstoltam korábban,  így az is időszerű volt már, hogy megismerkedjek az egyik legjobbnak mondott hazai pezsgővel is.
A két champagne-i tétel a számomra ismeretlen J.M. Gobillard et Fils-től származik. A honlapról kiderül, hogy Champagne szívében, az egyik központtól, Epernay-től, 5 km.-re lévő Hautvillers községben találhatóak, melynek apátságában élt és működött egykor maga Dom Pérignon is. A 25 hektáros birtok az említett falu környéki, jórészt premier cru besorolású területeken gazdálkodik, valamint további 75 további hektárról vásárol alapanyagot.
A jegyzetek:

Tovább
4 komment
süti beállítások módosítása