A Borrajongó

Zöldveltelini-páros III.

2011. január 19. 06:00 - drbarta

A múltkori, hazai "hardcore" -kézműves vonal után ezúttal visszatérünk a "nemzetközileg ismertebb" stílushoz.

Következzen két remek smaragd grüner veltliner Wachauból:

 
Alzinger: Grüner Veltliner Smaragd Steinertal 2008
Őskövület-törmelékes talaj. Jellegzetes wachaui grüner veltliner illat. Intenzív aloe-veras zöldnövényi karakter, citrusok, pici exoticus gyümölcsösség, maracuya, csípős fűszeresség, ásványosság. A leírás esetleges „ buja” hangulata ellenére nem akar egy percig se tenyérbemászóan direkt lenni, van benne egy jelentős tartózkodás is, inkább csak sejteti a fenti értékeket. Szájban is azt hozza, amit az illat ígér. Közepesen telt, de mégis könnyed hatás mellett tartalmas korty. Az illatban megismert gyümölcsös-vegetális-fűszeres-ásványos jegyeket felvonultatva megfelelően zamatos, de azért mégis visszafogottan, mélység és bujaságérzet nélkül. Feszes, gördülékeny, de nincs elegendő tömörsége, nem is lélegzetelállítóan precíz, ahhoz, hogy a szerkezettel tudjon ámulatba ejteni. Részletgazdag, sokoldalú, de kiemelkedően mégse komplex. Azt lehet mondani, hogy gyakorlatilag mindent tud, de semmiből nem nyújt átütő klasszist. Erős 6 pontot mindenképp érdemel.
 
Weingut Schmelz: Grüner Veltliner Smaragd Pichl Point 2009
Löszös talaj, öreg tőkék termése. Kedvesebb és áthatóbb illat. Körte, sárgadinnye, exotikus fűszeresség. Szájban szintén közepesen telt, de aromái mélyebbek és megragadóbbak. Zöldnövények és ásványok helyett meleg gyümölcsösség és komplex fűszeresség. Szerkezetileg nem bonyolultabb, de tömörebb érzetű, mélyebb lenyomatott hagy a szájnyálkahártyán. Savai szépen idomulva a szerkezethez, kiváló asszisztensekként, látványos rétegzettség, vagy extrém hosszú lefutás nélkül, előzékenyen és észrevétlenül a háttérbe húzodva, remek egyensúlyt tartanak fenn  (a 14-es alkohol egyáltalán nem tűnik fel), valamint engedik élvezni a kedves és komplex aromatikát. Eléri a 7 pontot.
 
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr492588848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2011.01.19. 10:30:27

Épp hogy csak idevág...Bott Frigyes 2009-esét kóstoltad?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.19. 11:08:06

@dalton1: Kóstoltam, de nem annyira alaposan, jegyzet sem készült.
Tetszett! Az "emlékeimben élő bor" ebben a sorban szűk hatos környékén tanyázna. Lehet meg kéne egyet néznem a közeljövőben alaposabban.

dalton1 2011.01.19. 20:52:24

@drbarta: :) Én is hasonlóképpen voltam vele. Tetszett, él az emlékeimben is csak nem tudom miért de nem tudtam elmélyülni megismerésében...a szűk hatossal is egyet értek...
süti beállítások módosítása