A Borrajongó

Szentesi-szortiment 2008

2010. április 11. 11:11 - drbarta

Az idei év számomra eddigi legnagyobb felfedezése a Szentesi-pince borai. Letisztult, gyümölcsös, ásványos, nagyon is fogyasztásra ösztökélő borok, úgy egyediek, hogy szó legjobb értelmében általában könnyebben érthetőek, és szerethetőek. A jegyzetek nem egy kóstolóról születtek, hanem az elmúlt néhány hónap termésének a rendszerezése, jónéhány köztük többszöri kóstolás által megfogalmazott vélemény.

Tovább
4 komment

Felcsigázás

2010. április 09. 21:05 - drbarta

Ez egy olyan post lesz, ami lehet sokakat egyáltalán nem fog érdekelni. Általában nagyon szoktam várni kis társaságunk újabb és újabb kóstolóit, kellemesen gondolataimba révedve eltűnődni, vajon milyen lesz az ominózus est? Ami új tétel lesz, azt próbálom elképzelni a leírások alapján, amikhez volt már szerencsém, vajon milyen arcukat mutatják majd, egyáltalán más sorba helyezve őket, vajon mi lesz a tapasztalat? Most ezt a kis "várakozást" szeretném megosztani, hátha lesz olyan olvasó, aki érdekesnek találva az összeállítást, talán egy kicsit szintén felcsigázódik, és némi várakozással tekint elébe a születendő postnak.

Tovább
25 komment

Dűlőfaggatás Bott-furmintokkal

2010. április 08. 14:33 - drbarta

Első bejegyzésemben nem meglepő módon egyik kedvenc pincészetemről lesz szó. Az ő boraik képviselik minden édességi fokozatban azt a stílust, amit jelenleg leginkább kedvelek. A most következő teljes 2007-es dűlőszettet már közel másfél éve rejtegetem, azzal a céllal, hogy vakon megnézzem őket egymás mellett akkor, amikor érzésem szerint csúcson, vagy csúcs-közeli állapotban lehetnek. Mivel a február végi Terroir Clubban tartott Csontos-vertikálison (lesz majd később arról is szó) úgy éreztem, hogy nekem a 07-es érettségi állapota tetszik leginkább, úgy döntöttem eljött az IDŐ. A sorba becsempésztem kakukktojásként egy ugyanezen évjáratból származó Tokaj Nobilis Barakonyi furmintot, mivel úgy érzem ez a stílus hasonlít leginkább a Bott-furmintok stílusához.(végül azért nem volt nehéz kiszúrni)

Következzenek a jegyzetek:

Tovább
3 komment

Magamról

2010. április 08. 10:09 - drbarta

Civil életben fogorvos, tehát borral kizárólag hobbiból foglalkozó, 100%-ig amatőr borszerető ember vagyok. Nem rendelkezek még túl hosszú "múlttal" ebben a témában, de kezdetektől fogva igényem volt rá, hogy az általam kóstolt borokról próbáljak véleményt formálni, meg tudjam fogalmazni miért tetszik, vagy épp miért nem. Mivel jó ideje már feljegyzem kóstolási élményeimet, olykor meg is szoktam osztani némelyiket bemásolt komment képében más borral foglalkozó oldalakon, fórumokon, talán jogosan merült fel a gondolat, hogy miért is ne rendszerezném őket egy helyre.

A borokhoz rendszerint  a mostanság eléggé elterjedt 10-es skála szerinti pontszám formájában értékeléseket szoktam mellékelni, ezekből a pontokból nem kell nagy következtetéseket levonni, azt jelzik, hogy számomra mekkora volt az élmény, máshogy fogalmazva, mennyit értettem meg a borból.

 

12 komment
süti beállítások módosítása