A Borrajongó

Tokaj Guide 2021 premier és kóstoló

2021. április 14. 06:00 - furmintfan

Az első Tokaj Magic kóstoló alkalmával már említettük, hogy Ripka Gergő, alias Táncoló Medve barátunk régi álmát megvalósítva szabadúszóként önálló vállalkozásba fogott. Ennek keretében a Tokaj Magic égisze alatt kóstolókat, bortúrákat szervez, valamint szaktanácsadással foglalkozik, de természetesen a nevéhez fűződő borvidéki kalauzt, a Tokaj Guide-ot is gondozza. A Tokaj Guide negyedik, legfrissebb kiadása a múlt héten jelent meg, ennek örömére Gergő egy online kóstolót is szervezett, ahol bemutatkozott az új kiadvány, megkóstolhattunk hat bort és néhány borász is feltűnt a képernyőn. Szabival mi is részt vettünk a bemutatón.

tokajguide2021_1.jpg

A Tokaj Guide első kiadása 2014-ben jelent meg, majd a szerzői szándékkal nagyjából egybevágóan 2-3 évente, 2006-ban, 2019-ben és most 2021-ben jelentek meg az újabb, folyamatosan bővített kiadások. A könyv nem titkoltan a nemzetközi közönségnek is szól, így a szöveg is kétnyelvű: magyar és angol. A kalauzra külföldön is felfigyeltek, a 2019-ben megjelent harmadik kiadása idén a Gourmand International Awards Best in the World 4 döntőse közé került "európai boros könyvek" kategóriában.
Az új Tokaj Kalauz/Tokaj Guide emelt a téten, és immár 560 oldalon foglalkozik a borvidékkel, és az eddigiekhez hasonlóan igyekszik sokkal többet nyújtani, mint egy szimpla borkalauz. A legnagyobb terjedelemben természetesen a tokaji pincészetekkel foglalkozik a kiadvány, településenként csoportosítva, több, mint 150 borászat kapott helyet a negyedik kiadásban. A borászatokról szóló részt az egyes pincék bemutatása mellett komplett kóstolósorok jegyzetei és interjúk színesítik, valamint külön fejezetet szentel a tokaji aszú 500 éves történelmének. A könyv második felében bemutatja a borvidék legfontosabb gasztronómiai műhelyeit, éttermektől kezdve a kistermelőkig, de nem marad el a jelentősebb szálláshelyek, látnivalók ismertetése, és programajánlót is találunk a kalauzban.

tokajguide2021_2.jpg
A Tokaj Guide saját csillagos rendszerében értékeli a borokat és borászatokat, bizonyos számú csillagos bor után a legkiemelkedőbb borászatok is csillagot kapnak, megfelelő szűmú csillagos bor birtokában akár többet is. Idén három borászat - Balassa Bor, Kikelet Pince, Royal Tokaji - lépett be a csillagos birtokok szűk körébe, amely jelenleg így néz ki:
Demeter Zoltán***
Szepsy Pince**
Bott Pince**
Disznókő Szőlőbirtok*
Királyudvar*
Tokaj Kikelet*
Balassa Bor*
Royal Tokaji*

A csillaggal megjelölt borászatok részéről Berecz Stéphanie, Bodó Judit, Balassa István és Demeter Zoltán egyaránt részt vett az online bemutatón, de más tokaji borászatok képviselői, például Szűcs Ferenc és a TR Művek tagjai is a közönség soraiban voltak.
A nyolc csillagos borászatból hatot - köztük a három újat - választott ki Gergő, hogy boraikkal emeljék az online bemutató fényét. A kiadvánnyal és a hozzá járó borvidék-térképpel együtt a borok kis üvegcsékben, házi pogácsa és keksz kíséretében érkeztek az online kóstoló résztvevőihez. Én az eredeti üvegekben kaptam meg az adagomat, így készülhetett palackfotó is a sorról.
Hogy a darabban tartás és a szállítás mennyire hatott ki a borok állapotára, nem tudom, mindenesetre a mostani pillanatfelvétel és korábbi emlékek alapján a száraz borok esetében úgy éreztem, hogy szinte mindegyiket kóstoltam már szebb formájában.

tokajguide2021_3.jpg
Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2019
Hűvös illat, fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal, körtével, finom hordójelenléttel, idővel virágokkal. A korty lendületes, feszes savak támogatják, a hordó elég határozott, de nem túlzó, cserességgel nem lóg ki, fűszeressége pedig támogatja a gyümölcsöket. Citrusok, zöldalma, a háttérben egy kevés mogyoró és vanília. Kicsit most talán visszafogottabb volt, mint a januári házi kóstolón. 6p+

Bott Pince Csontos Furmint 2019
Falja a levegőt, eleinte erőteljesen almás az illat, és ül rajta egy kis technokolos buké is (hordó? illó?), ami idővel szerencsére enyhül, gyümölcshéjas fanyarsággá szelídül, az alma, körte, birs és sárga húsú gyümölcsök mellett. A korty telt, kerek, a Kikelet után testesebb és lágyabb, az alkohol kicsit fűt a végén. Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, idővel némi trópusi gyümölcs, valamint egy kis édesfűszer színezi. A meglepő kezdés után kirúgja magát, de ezzel együtt ősszel sokkal frissebb és szebb arcát mutatta. 6p-

Balassa Bor Villő Mézes-Mály Furmint 2018
Gazdag illat, érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, édesfűszerek, leheletnyi füst. A korty húsos, telt, jól kitöltött, de arányos is. Vastag, koncentrált a bor, az alkohol sem alacsony, de kellően feszesek a savak, nem billen el egyik irányba sem az egyensúly. Kóstolva rétegzett és hosszú, vilmoskörte, édes citrusok, sárga húsú gyümölcsök, pici édesfűszer, vanília, finom sós aláfestés tart hosszan a lecsengés végéig. 7p+

Szepsy Birtok Furmint 2017
Pici fülledtség, majd füst, határozott hordó, fűszerek, érett gyümölcsök, alakuló érési jegyek. Az izmos testhez kellően élénk savakat kapunk, a hordó önmagában nem túlzó, de a gyümölcsök már kopnak, a friss jegyek helyett inkább kezdődő érési jegyek, füstös, sós, fűszeres, érett gyümölcsös aromák uralják a bort. Szerkezete összecsiszolódott, de aromatikáját illetően kicsit idősebbnek hat a koránál. 6p-

Demeter Zoltán Eszter Szamorodni 2017
Már a pohárba töltve látszik, hogy iszonyatosan sűrű anyag, ennek megfelelően az illat is nagyon mély és komplex. Sárgabaracknektár, trópusi gyümölcsök, körtekompót, vaníliakrém és egy kis illó. Kóstolva szinte levárosan sűrű és hömpölygős, selymes, koncentrált, a száj minden szegletét betölti. A savak nem tudják tartani a lépést a 238 g/l maradékcukorral, de a bor aszúkat idéző gazdagsága, komplexitása, beltatalma ezért bőven kárpótol. Barackos, trópusi gyümölcsös, körtés, mangós, vaníliás ízkavalkád, végtelen lecsengés. 8p

Royal Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2016
Egészen más arányokkal bír, mint az előtte kóstolt szamorodni, a 188 g/l maradékcukorhoz 13 g/l sav és 11% alkohol társul. Fiatala aszús jegyek, sárgabarack, édes citrusok, ananász, sárga húsú őszibarack, trópusi gyümölcsök, gyömbér, édesfűszerek, hársfaméz. A szamorodni után szinte karcsúnak hat, kisportolt, nyurga testű, lendületes, fókuszált savak ellensúlyozzák a maradékcukor-tartalmat, a végeredmény egy vibrálóan eleven, elegáns aszú. Ízben is érkeznek a barackos, trópusi gyümölcsös, citrusos aromák, finom fűszeresség mellett. 8p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8016494190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása