A Borrajongó

Hobbimunka két borvidéken – ViMaVin Pincészet

2020. június 30. 06:00 - ungert

A szőlőművelés és borkészítés főállásban is számtalan kihívást és nehézséget tartogat, meglepő tehát, hogy mindezt gyakorlatilag hobbitevékenységként végezve is születnek sikersztorik és értékelhető, sőt, minőségi borvégeredmények is. Az Etyek-Budán és Mátrán is egyaránt tevékenykedő, aktuálisan három és fél hektárnyi területtel rendelkező elsőgenerációs ViMaVin Pincészet egyike az ígéretesnek tűnő hobbipróbálkozásoknak, legalábbis az elmúlt hetekben lépésről-lépésre megkóstolt hatboros minta alapján biztosan. 

71477251_2460249637385234_8549229666517385216_o.jpg

A két borvidék közül a Mátra, a Mátrán belül pedig a kékfrankos alkotja a pincekoncepció alapját, amely bizonyítottan tud meggyőző és érdekes is lenni. Noha a kóstolt borsor alapján Etyek-Budai fehérek mind az izgalomfaktor, mind a minőség tekintetében elmaradnak a vörösboroktól, és a címkedizájn sem nőtt különösebben a szívünkhöz, a mátrai kékfrankost úgy tűnik, hogy rendkívül értik Plutzer Mariannék. Már csak ezért is érdemes lesz odafigyelni arra, hogy miként alakul az egyelőre feltörekvő pince jövője.

A borokat három részletben, kétpalackonként kóstoltuk meg furmintfannal, a lenti kóstolójegyzetek ezen csapatmunka eredményeként születtek meg.

yetw2535.JPEG
ViMaVin Harmatcsepp 2019

ungert: Reduktív rajnai rizling Nadapról. Az alapanyagot szeptember közepén szedték, a végeredmény pedig idén márciusban került palackba. Fajsúlyosnak nem mondható, cserébe tiszta, könnyű és hibamentes anyag. Orrban visszafogott, a friss, barackos-körtés gyümölcsösségen túl virágos-fűszeres jegyekkel operál. Szájban lineáris, de ugyanakkor egyensúlyos, lendületes és jól fogyasztható. Hosszról és komplexitásról nem lehet beszélni, de az alapszintű elvárásokat kérdés nélkül hozza. Egy kellemes alapbor a hétköznapokra buktatók nélkül. Négy pont.

furmintfan: Visszafogott illatában egy kevés alma és virág jelenik meg. Szájban laza szövésű, kissé neutrális, leginkább almaféléket idéz ízben, minimális citrussal, a korty végén minimális kesernyével. Igazából sem az ízvilág, sem a lágy savak nem utalnak a fajtára. Hibája nincs, de lehetne benne több lendület és intenzitás. 4p

ViMaVin Perlítá 2019

ungert: Reduktív királyleányka Válról, kétbárnyi széndioxiddal megküldve, stílusnak megfelelően alacsony, tíz és feles szesszel. A paramétereknek megfelelően frissítő, tiszta, könnyű és szerethető. Gyümölcsei nem mondhatók intenzívnek, inkább a direkt savakra és a citrusos ízekre épít. Közepesnél rövidebb, de jólesik a második és a harmadik pohár is. Hibája nincs, de nem is túl emlékezetes anyag. Eléri a 4 pontot.

furmintfan: A bátortalan és neutrális illatból lassan egy kis citrust és bodzavirágot sikerült előcsalogatni. Szájban is kissé tompa a bor, némi citrus és zöldalma érezhető. Pillekönnyű, lágy érzetű és kissé híg, a műfajból adódóan a buborékok aránylag nagyobb méretűek és gyorsan eltűnnek. 3p

fzzf2776.JPEG

ViMaVin PernahajderKékfrankos 2019

ungert: A bor a gyöngyöspatai Peres és Hajmal dűlők alapanyagából szűrődött, ami ebben az esetben a név szempontjából is fontos információ. Stílusát tekintve reduktív, elsősorban a direkt gyümölcsökre koncentráló kékfrankos, és azt gondolom, hogy az ilyenkor elvárt teljesítményt simán hozza is. Az illat tiszta, a zavarmentes epres-málnás alapon túl némi tejszínes karakter jelenik meg a háttérben. Szájban savhangsúlyos, frissítő és direkt ízekkel operál. Komplexitásról ugyan nem lehet beszélni, de ebben a kategóriában ez nem is elvárás. Eléri az 5 pontot.

furmintfan: Friss, primőrös gyümölcsösség árad a pohárból, leginkább meggy és másodsorban málna. A korty is tiszta gyümölcs, halvány fűszerességgel kísérve. Könnyed, lédús, zamatos korty, frissítő savak, minimális poros tannin, vidám ízek. Nagyon szerethető bor. 5p

ViMaVin Frakkos RudiKékfrankos 2019

ungert: Tiszta kékfrankos a Peres dűlőből, többször töltött 220 literes hazai tölgyben érett. A reduktív társához képest komplexebb és fűszeresebb, de nincs híján a gyümölcsöknek sem. Szájban szélesebb, az intenzív savak mellett határozott tanninok és illatazonos fűszerek jelennek meg. A közepesnél hosszabb, élénk és frissítő anyag. Ügyes és abszolút fajtaazonos munka, masszív 5 pont.

furmintfan: Az illat mintha egy fokkal érettebb alapanyagról árulkodna: a meggy mellett némi sötétebb erdei gyümölcs és fűszer is feltűnik, és ugyanezt kapjuk vissza ízben is. Egy kicsit testesebb és sűrűbb, mint a reduktív testvére, de még így is könnyed. Picit több a tannin is, jön egy kevés fűszer is a hordóból. Egy fokkal mindenből több jutott bele, mint a Pernahajderbe, de a végeredmény ugyanúgy egy jól iható, gyümölcshangsúlyos kékfrankos lett. 5p

lwqs8181.JPEG

ViMaVin Hipnózis Portugieser 2019 (Hordóminta)

ungert: Színtiszta portugieser a gyöngyöspatai Peres dűlőből. Az október elején szedett alapanyag többször töltött ászokhordókba került, ahol jelenleg is érik. Jelenlegi formájában ügyesen cáfolja a fajtával kapcsolatos előítéleteket: élénk és gyümölcsös, de nincs híján a komolyságnak sem. Illatában határozott erdei gyümölcsösség érződik, amelyet visszafogottabb földes, fűszeres jegyek egészítenek ki. A korty lendületes, tanninja visszafogottabb, ízei pedig tökéletesen illatazonosak. Jelenlegi formájában is szerethető és érdekes, kíváncsian várom a végeredményt.

furmintfan: Érdekes illat: erdei gyümölcsök, rumos meggy, csokikrém, majd enyhe földesség, enyhe alacsony kénes beütés. Szájban krémes és puha, kevés tannin és kerek savak veszik közre a karcsú testet. Erdei gyümölcsök, áfonya és szeder jelentkezik ízében.

ViMaVin Frankenstein Kékfrankos 2019 (Hordóminta)

ungert: A gyöngyöspatai Hajmal dűlő kékfrankosa, amely jelenleg is használt, 220 literes magyar tölgyben érik. Átütő fajtajelleg intenzív piros gyümölcsökkel és határozott fűszerességgel. A korty erőteljes, vastag, ízes és sokszínű, ráadásul meglepően hosszú is. Már most tud mindent, amiért a kékfrankos szeretni szokás. Ígéretes anyag, szép bor lesz belőle.

furmintfan: Intenzív, tiszta illat, benne sok virág, fűszer, meggy és piros bogyós gyümölcsök. Könnyed és kerek, arányos felépítésű, csupa gyümölcs, meggy és málna. Szerettem.

A nyitófotót a pince közösségi oldaláról vettem kölcsön. A palackokat Plutzer Marianntól, tehát közvetlenül a pincétől kaptuk kóstolásra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5515903136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása