A Borrajongó

Évzáró ünnepi egyveleg

2017. december 29. 06:00 - furmintfan

Évzáró poharazgatás borbarátokkal, születésnap, karácsony... volt bőven alkalom, hogy az év végén féltve őrizgetett palackok és régi favoritok nyíljanak. A nagyobb közösségi ivászatokra 1-2 nagyágyú mellett inkább közönség-kedvencek és várhatóan jól teljesítő "felső középkategóriás" borok után nyúltam, és persze a társaságnak köszönhetően érkezett néhány vendégpalack is. Az első etapban kóstolt borok egy része már a múltkori magyar egyvelegben megéneklésre került, az akkori sor külföldi és édes borai itt szerepelnek. A 4 különböző alkalom során kóstolt borokat végül a hagyományos bubis/száraz fehér/száraz vörös/édes választóvonalak mentén szedtem szét, a csoportokon belül ömlesztve kóstolási sorrendbe téve, bár igazából ennek túl nagy jelentősége nincs. :)

unnepiegyveleg2017.jpg

Ígérem, idén már nem lesz több egyveleg, holnap-holnapután a toplistákkal zárjuk az évet, és persze várjuk a kedves olvasók kedvenceit is! :)

Pezsgő

unionchampagnetesvofinestpremiercrunv.jpg
Union Champagne Tesco Finest Brut Premier Cru NV
Érett alma, briós, élesztős jegyek, aránylag nagy bubik, viszonylag gyorsan üresedő korty, picit fáradt összhatás. Nem vártam tőle túl sokat, de 3000 Ft-ra leárazva nem hagyhattam a polcon. Egy próbát megért, második nem lesz. 5p

kreinbachermethodetraditionnellerosebrut.jpg

Kreinbacher Rosé Brut
Málna, eper, cseresznye az illatban, aztán az említett, piros bogyósok ízben visszafogottabban jelentkeznek, mellettük citrusokkal. Fiatalos, lendületes, zamatos, száraz lecsengésű pezsgő, jól megmaradó, apró bubikkal. Kifejezetten szerettem. 6p

 

Fehér

leitzbergrottlandriesling2013.jpg
Leitz Rüdesheimer Riesling Berg Rottland 2013
Összetett, vonzó illatában finoman kezdődő érettség, édes-érett citrusok, citromhéj, őszibarack, édesfűszerek, gyógynövények, csipet dohány, egy kevés fehér virág. Koncentrált, jó felépítésű bor, a textúra sima, savai cizelláltak, érettek, beolvadnak a bor szövetébe. Komplex, gazdag ízvilág, érett citrusok garmadájával, naranccsal, grapefruittal, mézzel, gyógynövényekkel, remek fűszerességgel. 7p

domainedebellenesavignylesbeaune2013.jpg

Domaine de Bellene Savigny-Les-Beaune Blanc 2013
Alapos szellőztetést igényel, kicsit fülledt, majd idővel citrusok, fehér húsú gyümölcsök, pici mogyoró és édesfűszer bukkannak fel. Szép az egyensúlya, savai lendületesek, feszesek, a hordóhatás moderáltan érvényesül, kevés krémesség kerekíti a bort. Citrusok, friss alma, fűszerek és mogyoró, némi briós érkezik ízben. 6p

weingutstiftkolsterneuburgwineergemischtersatz2016.jpg

Weingut Stift Kloster Neuburg Wiener Gemischter Satz 2016
Ezüstösen csillogó, halvány szín, üde, kristálytiszta illat. Vidám, friss fehér húsú gyümölcsök, nyári alma, körte, őszibarack, ananász, fehér virágok és zöldfűszerek. Tiszta, frissítő korty, almával, körtével, őszibarackkal, zöldfűszerekkel, citrusokkal, pici fehérborssal. Nem egy túl bonyolult történet, de egyszerűen minden a helyén van benne és élmény inni. 6p-

demeterzoltanholdvolgy2015.jpg

Demeter Zoltán Hold-völgy Furmint 2015
Intenzív illatában sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, nyári alma, némi trópusi gyümölcs. Légiesen könnyed, elegáns, transzparens korty, sárga húsú gyümölcsökkel, naranccsal, barackfélékkel, némi trópusi gyümölccsel. Zamatos, ugyanakkor kicsit előrehaladott jegyeket mutat, idősebbnek mondanám a koránál, jókor nyitottunk rá. 6p-

hummelbernsteinharslevelu2015.jpg

Hummel Bernstein Hárslevelű 2015
Illatában pici füst, méz, virág, édesre érett sárga húsú gyümölcsök, naspolya, szuperérett barackfélék. Van egy enyhe csatornás, baromfiólas buké is benne, ami annyira nem erős, hogy kiüsse a biztosítékot, de valamelyest beárnyékolja a kellemes gyümölcsösséget. Sima savak, leheletnyi cseresség keretezik, íze édesre érett, mézbe mártott sárga húsú gyümölcsökre emlékeztet, őszibarackos ice tea-val. Érdekes, egyedi bor, de nem lesz a kedvenc hárslevelűm. 5p+

bottfrigyessupergranum2013.jpg

Bott Frigyes Super Granum 2013
Nehezen szálazható, mély illat: sárga húsú gyümölcsök, finom fűszeresség, sárgabarack, őszibarack, szegfűszeg, méz, édesfűszerek. Széles, de koncentrált, kiegyensúlyozott korty, éppen csak kezdődő érettség jellemzi. A házasított fajták közül érdekes módon talán a juhfark karaktere jön át legjobban rajta. Érett citrusok, sárga húsú gyümölcsök, narancs, zöldfűszerek, sóska, pici mandula a végén. 7p-

cloudybaysauvignonblanc2015.jpg

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2015
Már nem robban ki a pohárból, mint fiatalon, de így is vonzó, összetett illatot mutat. Édes citrusok, nektarin, csalán, vágott fű, bodza, mangó és ananász érkezik orrban. A korty jól kitöltött, arányos, elég intenzív és hosszú. Ízben még gazdagabb, mint illatban: édes citrusok, lime, őszibarack, mangó, ananász, spárga, zöldpaprika, csalán, vágott fű. 7p-

domainejoblotgivrypremiercrusservoisine2014.jpg

Domaine Joblot Givry Clos de la Cervoisine Blanc Premier Cru 2014
A hordó fűszeressége ötlik szembe elsőként az illatban, de annyira jó minőségű és profin használt ez a hordó, hogy szinte üvölt a borról, hogy burgundi. Finom édesfűszerek, vanília, szegfűszeg, fehér húsú gyümölcsök, nyári alma, citrusok. Tökéletes egyensúly, fókuszált, kompakt korty, élénk savak, kisportolt test, cizellált szerkezet, leheletnyi krémesség, remekül használt hordó. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, gazdag fűszeresség elegye dominál ízében is. 7p

mosbacherungehuerrieslinggg2011.jpg

Mosbacher Ungeheuer Riesling GG 2011
Kortalan, mély illat, sárga húsú gyümölcsökkel, érett citrusokkal, őszibarackkal, golden almával, pici vaníliával, édesfűszerekkel. Szájban megbonthatatlan egység, izmos test, kikezdhetetlenül komoly, struktúra fogad, masszív savakkal. Kortalan jelenség, amely még friss villanásokat is tartogat. Citrusok, őszibarack, almafélék, ananász, vanília és édesfűszerek elegye pulzál hosszan és intenzíven. Élmény. 8p-

kreinbacheroregtokekbora2015.jpg

Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2015
Olaszrizling, furmint és hárslevelű. Illata meglehetősen neutrális, fehér húsú gyümölcsök, halvány fűszeresség, a háttérben halványan a hordó jó minőségű fája. A korty nem különösebben koncentrált, szerkezetileg arányos, intenzitása éppen közepes, de kiegyensúlyozott. Szájban kissé aromaszegénynek mondanám, nem intenzív és nem is túl összetett. A fehér húsú gyümölcsöket (őszibarack, körte) diszkrét fűszeresség és fa veszi körbe, csipet sóval kiegészülve. Korrekt, de minden szempontból többet vártam. 5p

balassabetsekfurmint2011.jpg

Balassa Betsek Furmint 2011
Enyhe késői szüretes hangulat szövi át, tele van édesre érett sárga húsú gyümölcsökkel, barackfélékkel, trópusi villanásokkal, édesfűszerekkel, vaníliával és szegfűszeggel. A telt, krémes kortyot széles savak támasztják meg, kis maradékcukorral kerekítve. Ízében is édes gyümölcsös-fűszeres jegyek színezik: sárgabarack, őszibarack, körte, trópusi gyümölcsök, édes narancs, narancshéj, vanília, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, csipetnyi só, leheletnyit kesernyés zárás. Az utolsó palackom, de az kiváló formában volt. 7p

csendesdulokeknyelu2011.jpg

Csendes Dűlő Szőlőbirtok Kéknyelű 2011
Illata visszafogott, kissé neutrális, kezdődő érettséget mutat érett fehér húsú gyümölcsökkel, almával. Szájban sima, barátságosan simogató textúrával kényeztet, egyedül az alkohol melegít egy picikét a korty végén. Érett fehér húsú gyümölcsök, főleg nyári alma, csipetnyi vanília, édesfűszer, érett citrusok, kevéske grillázs, kezdődő tercier jegyek díszítik. 5p

 

Rosé

chateaudesclanswhisperingangelrosemagnum2014.jpg
Chateau d'Esclans Whispering Angel 2014 Magnum
Kellemes, éterien finom, moderált intenzitású illat, őszibarackkal, édes citrusokkal, diszkrét fűszerességgel. Szájban fehérboros struktúra fogad, lendületes és cizellált savak, selymes textúra, jó beltartalom formájában. Mandarin, őszibarack, édes citrusok, kevés szamóca, finom fűszeresség, fehérbors. Elegáns, megkapóan szép bor. 7p-

 

Vörös

montesantocciosantocciorosso2015.jpg
Monte Santoccio Santocciorosso Veronese 2015
40% corvina, 30% corvinone, 10% merlot, 10% sangiovese, 10% cabernet franc és cabernet sauvignon. A corvina és a corvinone bogyókat decemberig szárították, a kész bor 22 hónap töltött barrique hordókban. Áradó, szinte parfümös illat: meggy, cseresznye, szilva, szárított szőlő, virágok, fűszerek, bors. Közepes testét finomszemcsés tannin és jó sav körvonalazza. Enyhén édeskés érzetű, húsos korty, érett meggy, cseresznye, málna, szeder, szilva, csokoládé, édesfűszerek díszítik. 7p-

szentesikadarka2015.jpg

Szentesi Pince Kadarka 2015
A rengeteg fűszer dominálja illatát, az egyébként szép cseresznyés, málnás, szamócás, csipkebogyós gyümölcsösséget másodhegedűs szerepre kényszerítve. Kecses, perfekt egyensúly, elegáns, mégis tartalmas, finom szövésű bor. Az illatból ismerős gazdag és áradó fűszeresség és a friss piros bogyós gyümölcsök násza teszi csábítóvá, zamatossá. Kadarka-etalon. 7p-

homolakekfrankos2013.jpg

Homola Kékfrankos 2013
Piros bogyós gyümölcsök nehezen szétszálazható elegye, másodsorban szép fűszeresség, a háttérben az éppen kezdődő érettség kezdődő jeleként éppen csak leheletnyi avar. Lendületes savak, szilárd, de élmentes struktúra, jól integrált tannin kontúrozza. Ízében sok savanykás piros bogyós gyümölcs, meggy, cseresznye, ribizli, pici fűszer. 6p

2hatabunello2013.jpg

2HA Tabunello 2013
Érett meggy, piros bogyósok, édeskés fűszerekkel és virágokkal megszórva, enyhe balzsamos illó. Szájban sokféle piros bogyós gyümölcs- meggy, cseresznye, szamóca -, édes fűszeresség, pici fa jellemzi. Közepes testét jó állagú sav és bársonyos tannin körvonalazza, a végén kevés integrálatlan cserességgel. Valahogy most a fát és az illót kicsit többnek éreztem, mint legutóbbi találkozásunkkor. 6p

villamariapinotnoirreseerve2012.jpg

Villa Maria Marlborough Pinot Noir Reserve 2012
Érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, málna, szeder, szamóca, vonzó édes fűszerességgel és szárított egzotikus virágokkal. Elegáns, jól kitöltött, arányos korty, meleg karakter, éppen csak kezdődő érettség. Erdei gyümölcsök és karácsonyi fűszerek gyönyörű elegye tölti ki kereteit, a korty első felében inkább előbbiek, második felében inkább utóbbiak dominálnak. 7p-

chdestcosmegigondas2012.jpg

Chateau de St. Cosme Gigondas 2012
60% grenache, 20% syrah, 18% mourvedre, 2% cinsault. Eleinte füstölt hús tűnik fel, majd érett erdei gyümölcsök, szárított zöldfűszerek, pici fülledtség, végül érett piros bogyósok illata érződik, igazán másnapra nyílik ki. Tömör, egységes szerkezetű, a közepesnél több tannin éppen csak picikét tapadós, a savakkal szilárd gerincet adnak a bornak. Sok érett fekete bogyós gyümölcs, szárított zöldfűszer, zöld olívabogyó, kevés feketebors és füstölt hús jelentkezik ízben is. 7p-

torressalmos2012.jpg

Torres Salmos 2012
Carignan, garnacha és syrah. Édesre érett piros bogyós és erdei gyümölcsök: málna, meggy, feketecseresznye, csipet vanília, édesfűszerek. Jó felépítésű, elegendő savval, selymes tanninnal, enyhén emelkedett alkohollal. Érett málna, szamóca, feketecseresznye, vanília, csokoládé, pici konyakmeggy. Mélységben és komplexitásban is van feljebb, de ez így is egy elegáns, nagyon profin elkészített, élvezetes bor. 7p-

gdvajrabarolobriccoldellaviole2010.jpg

Vajra Bricco delle Viole Barolo 2010
Mély, komplex illat sok réteggel: édesfűszerek, narancsos étcsoki, trüffel, meggy, érett piros bogyósok, cseresznye, szamóca. Masszív, tömör, de bársonyos tapintású, nagyon jól felépített bor, enyhén narancsos savval, sok, de bársonyosra simult tanninnal. Az alkoholt szinte teljesen elnyeli a test. Ízében is az illatban megfigyelhető gazdagságot és aromákat nyújtja hosszú lecsengéssel. Nagyon szép. 8p-

szeremleybirtokbakator2008.jpg

Szeremley Birtok Bakator 2008
Megint előkerült egy palack ebből az "ősleletből". Érett illat, avarral, földes jegyekkel, aszalt piros bogyósokkal. Szellős, könnyű, kissé röviden tart szájban, de még mindig fogyasztható és érdekes. Viszonylag gyorsan tovatűnő ízében aszalványok, szőlőzselé, avar, nugát. 4p

gerekopar2012.jpg

Gere Kopar 2012
Illatában érett és porrá aszalt erdei gyümölcsök, szilva, meggy, meggymag, pici földesség és bőr, egyre több édesfűszer. Szilárd tartású, picit rágós, épp elég sav és enyhén érdes, tapadós tanninnal, a magas alkoholt ugyanakkor szinte észrevétlenül elnyeli. Savanykás piros bogyósok, érett-porrá aszalt fekete bogyósok, szilva, meggy, pici földesség, némi kesernye. Az összhatás kicsit rusztikus, így utólag úgy érzem, hogy talán még várhattam volna egy kicsit a bontással. 6p

bodegasland12crianza2011.jpg

Bodegas Lan D-12 Rioja Crianza 2011
Eleinte kicsit zárkózott, inkább a nyitás másnapján nyílik ki, akkor viszont tetszetős illattal fogad: feketecseresznye, érett erdei gyümölcsök, pici vanília, édesfűszerek, ánizs, gyógynövények, tejszín, minimális földesség. Közepes testéhez húsos korty és érett, finomszemcsés, picikét tapadós tannin párosul, savai kicsit lassan indulnak be, de utána már kitartanak. Érett feketecseresznye, meggy, erdei gyümölcsök, édesfűszerek, gyógynövények, tejcsoki. 6p+

 

Édes

pajzos5paszu2009.jpg
Pajzos 5 Puttonyos Aszú 2009
Áradó illatában koncentrált sárgabaracknektár, csipkebogyó, édesfűszerek, barackos tea, méz, birsalmasajt. Lassú ritmusú, picit talán lomhának is mondható, egyensúlya a cukor felé hajlik. Lágy, krémes, szinte sziruposan sűrű, hömpölygős, olajos textúrájú aszú. Sárgabaracklekvár a vezető ízjegy, mellette birsalmasajt, pici fűszer. 7p-

oremus6paszu2000.jpg

Oremus 6 Puttonyos Aszú 2000
Nagyon szép érettség: aszalt kajszi, mazsola, pici tea és dió, diszkrét fűszerek és érési jegyek. Koncentrált, sűrű anyag, de testét és édességét kiválóan ellensúlyozza a sav, szép egyensúlyt kialakítva. A hossza is megvan, habár a korty egy bizonyos idő eltelte után hirtelen halkul el. Sárgabaracklekvár, aszalt gyümölcsök, csipkebogyó, pici tea, fűszerek. Kiváló aszú. 8p

Bott Pince Bott-rytis 2014
Sárgabarack, különféle sárga húsú trópusi gyümölcsök, mangó, maracuja, narancs, kandírozott narancshéj, csipetnyi édesfűszer határozza meg az aromaprofilt. Nagyon kecses, elegáns, szép sav-cukor egyensúllyal. 6p+

gizellapincelatomascuvee2013.jpg

Gizella Pince Látomás Cuvée 2013
Trópusi gyümölcssaláta, mangó, maracuja, sárgabarack, mandarin, nektarin, papaya, felezett őszibarackbefőtt illatban és ízben egyaránt. Nem nagyon változott az évek során, gazdag, elbűvölő aromatikája megmaradt és remek sav-cukor egyensúly jellemzi. 7p-

oremus5paszu2006.jpg

Oremus 5 Puttonyos Aszú 2006
Borostyánosba hajló arany szín. Sárgabaracklekvár, narancslekvár, kandírozott citrusok, pici dohány jellemzi illatát. Koncentrált, sűrű szövésű, krémes, de a savak mellett nem túlzó az édessége, egyensúlya talán csak hangyányit  hajlik a cukor felé. Narancslekvár a vezető ízjegy, mellette sárgabaracklekvár, aszalt gyümölcsök, csipkebogyótea, édesfűszerek, dohány és csipetnyi só. 8p-

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8613513607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szergo 2017.12.29. 07:14:34

Év végi toplista várható úgy mint a korábbi években?

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.12.29. 09:22:37

@szergo: Szombaton és vasárnap, reggel hatkor.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.12.30. 09:57:43

@szergo: ez egyébként a posztban is "elhangzott" :)

szergo 2017.12.30. 11:40:02

@furmintfan: Jogos:). A kép alatti részen átsiklottam.
süti beállítások módosítása