A Borrajongó

Tegnap ittam - Szent Tamás Pincészet MÁD Furmint 2015

2017. április 18. 06:00 - furmintfan

Amikor 2011-es évjárattal elindult a MÁD Furmint, még kevesen sejtették, mekkora utat jár be a brand néhány év alatt. A Szent Tamás Pincészet célja a Mád borokkal olyan évről-évre állandó stílusú, magas minőségű település-szintű bor elkészítése, amelyek a mádi területekre jellemző karakterrel bírnak, jól fogyaszthatóak és mennyiségükből adódóan szélesebb fogyasztói kör számára is elérhető. A zászlóshajó furmint mellett egy félszáraz hárslevelű és egy késői szüretelésű házasítás is készül a Mád márkanév alatt (illetve kizárólag külföldi értékesítésre készül egy száraz házasítás is Dry by Tokaj néven), és az eddigi eredmények alapján sikeresnek tűnik a koncepció.
Én most a furmint éppen aktuális évjáratát kóstoltam meg és a kóstolójegyzetek megosztása mellett egyúttal nézzük meg, mi is történt a Mád-borok háza táján a kezdetektől a napjainking.

madfurmint2015.jpg

A Mád márkanév alatt futó település-szintű integráció folyamatosan bővül, ennek köszönhetően egyre nagyobb mennyiségben, egyre több országba jutnak el a Mád-borok. 2011-ben még kb. 20 000 palack Mád Furmint készült, mára ez a mennyiség meghaladja az évi 200 000 palackot. A középtávú célok között a 700-800 ezer palackos éves termelés szerepel, de az integráció további bővítésével az egymilliós palackszám sem elérhetetlen. Nem elhanyagolható tényező, hogy a borok kb. 70%-a exportra megy.
A mádi hegyközség 1200 hektár szőlővel rendelkezik, amelyből a pincészet értékelése szerint kb. 300 hektár olyan családok tulajdonában van, akik megfelelő területtel rendelkeznek, és hosszú távon bevonhatók a mádi integrációba. A 2015-ös évjáratban 85 család szőlőjéből érkezett a Mád-borok alapanyaga, azóta 100 fölé emelkedett a szerződéses partnerek száma. A borok tehát mádi kistermelőktől vásárolt szőlőből készülnek, befektetőktől nem vesz termést a pincészet, ezzel is segítve a helyi közösség erősödését. 
Az integrációban való részvétel első feltétele, hogy a művelés alatt lévő területek jó fekvésű, lehetőleg első vagy másodosztályú történelmi dűlőkben legyenek. További feltétel az ültetvények  megfelelő kora, jó kondíciója, valamint a megfelelő furmint klón, természetesen a terméskorlátozást is vállalni kell. A szőlészeti munkálatokat teljes mértékben ifj. Szepsy István felügyeli és irányítja, minden döntés az ő kezében van.

Ami a borászati technológiát illeti, a bor tartályban, saját élesztővel erjedt, hordót az érlelés során sem látott, az almasavat nem bontották le, végül üvegdugóval lezárt száraz tokaji boros palackba került.

Kell egy kis időt hagyni, hogy kibontakozzon a pohárban, eleinte kicsit kimért, majd szépen lassan nyílik, és egyre több gyümölcsöt és fűszert mutat, főleg alma és körte képében, virágok kíséretében. A test közepesnél valamivel könnyedebb, ez jó kortyvezetéssel, friss érzettel párosul. A sav pont ideális, nem túlzó, szépen gördíti előre a kortyot, de besimul a bor szövetébe. Fehér húsú őszibarack, körte, citrusok dominálnak ízében, egy idő után belépnek a fűszerek is a képbe és a száraz lecsengésig végig is kísérnek. Talán most van eddigi legjobb formájában a bor, behúzza a 6 pontot.

 

A palackomat a pincétől kaptam, köszönet érte!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5012427785

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sztárom az italom 2017.04.24. 21:14:09

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Heti sajtó lenyűgöző, benne adok-kapok, tekintet nélkül nemre, korra, kivagyiságra, s pont ez benne a legszebb ,mert ritka tilalom az italom, nem válogat. Hétszentség'17/16 2017. 04. 17. Eg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2017.04.18. 18:03:14

Nálam a fentiek végett is lett tavaly a top 10-ben (bár nekem inkább 5 pont), ízben, megjelenés-eleganciában, "üzenetben" is remek kis bor:-)
süti beállítások módosítása