Hamarosan piemonti újdonságok érkeznek a Finewines.hu kínálatába, ezek közül is talán a 2010-es Barolók érdemelnek kiemelt figyelmet. Az Ascheri és G.D. Vajra pincészetek által küldött mintákat Tar Ferenc mutatta be egy gyors kóstoló keretében.
Bemelegítés:
Ascheri Dolcetto d'Alba 2013
Zseniálisan gyümölcsös illat, friss, virágos, de már nem túl primőrös. Könnyed, jó egyensúllyal, kellemes friss-boros aromatikával, a nemrég préselt újbor utolsó emlékével és némi nyersességgel. Pár hónap időt kér. 2.500Ft. 5p
Vajra Dolcetto d'Alba 2013
Édes fekete és piros bogyós gyümölcsök töltik ki, virág, fűszerek. Alapborhoz mérten meglepő sűrűség. Poros állagú tannin, decens utóíz, kis kesernyével, valamint az alacsony kén – ez amúgy is jellemző a termelőre – adta kis bizonytalanság. Így is elég ígéretes. 2.800Ft. 5/6p
Vajra Barbera d'Alba Superiore 2011
Top termőhelyekről, köztük a pince nagyborát adó Bricco delle Viole-ből szedik. Érett, sötét illat, plusszos illóval és alacsony kénes boogie-val. Rettentő testes, szinte édes a sűrű gyümölcsöktől és a magas alkoholtól, aszalt gyümölcsökkel és lekvárokkal kitöltött. Magas illó, szép tartalom, közepes tannin. Kicsit sok a bizonytalanságból. 15,0%. 6.400Ft. 4/5p
Vajra Langhe Freisa Kyè 2011
Piemont elfeledett fajtájából, a Freisaból készül, 15%-a kerül új hordókba. Nagyon szerettük korábbi évjáratát is. Illatát édesre érett gyümölcsök, virágok és fűszerek adják, remekül muzsikál benne az új fa. Borzasztóan buja, rettenetesen eltalált az egész, mélyen meggyes és enyhén túlérett, aszaltasba forduló gyümölcsösséggel. Intenzív, szinte robban, jól áll neki a kevés új hordó. Hosszú lecsengés, magas, de éppen elférő tannin. Egyaránt szerethető kezdők és profik számára. 14,5%. 6.400Ft. 7p
Barolo 2010:
Térjünk ki egy picit talán az évjáratra. A 2010-es év Piemontban a megszokottnál hűvösebbre sikeredett. Mind 2009-el, mind pedig 2011-el összehasonlítva a hőösszeg és a napos órák száma alacsonyabbra kulminált. A májusi és júniusi esők késleltették a virágzást, majd júliusban igen meleg és száraz időszak következett. A meleg idő ellenére az éjszakák relatíve hűvösek maradtak, amely érési szempontból igen kedvezett a gyümölcsnek. A kis lemaradásban lévő szőlőkre októberben váratlanul sok csapadék érkezett, így a jó vízelvezetésű, alacsonyan terhelt ültetvények vizsgáztak a legjobban. A szüretre október közepén került sor, amely késeinek számít, de mégsem bontja meg túlságosan az átlagot. Az ellentmondásos véghajrá miatt lehet találkozni gyengébb borokkal, de ez inkább kivételek számít.
Antonio Galloni szerint a hűvös és változatos évjáratnak köszönhetően a borok kifejezőek, gyümölcsösségük cizellált, mélyek és gazdagok, miközben struktúrájuk kiváló, de egyben tanninból is többet mutatnak. Ennek köszönhetően – írja Galloni – a borok hosszú évekig, sőt évtizedekig csodásan fejlődhetnek. A 2010-es évben a termelők kisebb bogyóméretről számoltak be, ami a tannint magyarázza. Szintén az évjárat sajátossága, hogy területek közötti különbségek jól megmutatkoznak. Robert Parker egykori embere szerint a 2008-as borok intenzitását nem érik el, de a 2009-eseknél mindenképpen érdekesebbek. „Egyszerűen fogalmazva, a 2010-es a legnagyszerűbb fiatal Barolo évjárat, amelyet a régióban tett látogatásaim 18 évében és egy életnyi vásárlás, érlelés és fogyasztás során tapasztaltam.” – zárja le Galloni a gondolatmenetet.
Ascheri Barolo Pisapola 2010
Medvecukoros, virágos-cseresznyés, fűszeres, rózsás, meleg hatású illat. Testes, túlérett gyümölcsökkel, kevés frissességgel, de viszonylag jó intenzitással és hosszal. A korty közepétől bezárkózik és rusztikussá válik, odapörköl a sok sav és tannin. Van hova nyílnia, jelen állapotában eléggé fiatalos, ugyanakkor aromái már érettséget is mutatnak. 14,0%. 7.100Ft. 6p
Ascheri Barolo Sorano 2010
Rózsás, fűszeres illat, rendkívül vonzó, a fajtára olykor jellemző kátránnyal és cseresznyével. A közepesnél testesebb, lendületes savval és egyelőre sok, hosszan felrakódó tanninnal, de csodaszép cseresznyés aromái szép karriert ígérnek. Ő is elég zárt, elfogy a korty végére és rusztikusba fordul, de egészen biztosan több van benne. 7.500Ft. 7p-
Vajra Barolo Ravera 2010
Új termék a portfólióban. A területet 2001 óta művelik és egészen eddig egy Langhe Nebbiolo készült róla. 2010-ben viszont a Ravera többet villantott, így érdemes lett a Barolo „címre”. 3.000 palackot töltöttek le. Fantasztikus illat, édes gyümölcsökkel, szép fás hatással, keleti fűszerek és rózsa kavalkádjával. Kóstolva elég friss, piros ribizlis, lendületes savval, vonzó fűszerekkel, lédús gyümölcsökkel. Remek sav-tannin-alkohol arány, kiemelkedő szerkezet. Éréssel csak jobb lehet. 10.000Ft. 7/8p
Vajra Barolo Bricco delle Viole 2010
Varázslatosan mély és intenzív illat, egzotikus, édesen cseresznyés, rózsás, keleties hatásokkal. Testes, sok finomporos tannin és lendületes sav keretezik. Elég intenzív, meggy és cseresznye, fűszerek és egy kevés aszalvány fűtik. Az egészet törékeny rózsásság lengi át, amelybe könnyű beleszeretni. Na persze, nem mondom, hogy nincs hova nyílnia. Bizony van, de ígéretes. 14.200Ft. 7/8p
Luigi Baudana Barolo 2010 (G.D. Vajra)
Az agg korba lépő Luigi Baudana – örökös híján – területeit 2009-ben adta Vajráék kezelésébe. Remek illat, szupermély, rózsás, kiemelkedően fűszeres, keleties, virágerdőt idéz. Intenzív, sok gyümölccsel, lédús meggyel, igen kiváló egyensúllyal. Friss, csak egy kevés érettséget mutat, mellette szinte vibrál, erő van benne, a magas tannin ellenére is már most élményszámba megy. Nagyon hosszú. 13.100Ft. 7/8p
Valóban ígéretesek a borok, de ne arra számítsunk, hogy azonnal adják magukat. A nebbiolo amúgy sem egy portugieser, de még csak nem is cabernet, és talán a tannat is csak kullog utána. De félnetek nem kell. Aki meg nem teszi, néhány nagy ígéretet vonhat most érdekszférájába.
(Köszönet Finewines.hu-nak, illetve Tar Ferencnek a remek sorért, és a meghívásért. A kóstolónak a NU Bisztró adott helyt. A képet innen kölcsönöztem.)
Források:
Antonio Galloni (vinousmedia.com): 2010 Barolo: Flying High Again (évjárat értékelés)