A Borrajongó

Meinklang – II. rész

2012. november 08. 06:00 - akov

A Meinklang biodinamikus gazdaságot bemutató írásunk első része után most nézzük a borkészítés mozzanatait. A szőlészeti és pincemunkák természetesen a Hold- és bolygóállásokhoz igazodnak. A borok erjesztése vadélesztővel történik, a must ülepítéséhez és mozgatásához csak a gravitációt hívják segítségül. Amennyiben alkalmaznak almasav bontást, az is természetesen történik. A kész borokhoz gyakran egy jó adag széndioxidot adnak, ez védi a bort és megalapozza a minimális kénhasználatot. A Meinklang borok tipikusan 20mg/l szabad és 80mg/l teljes kéndioxidot tartalmaznak.

meinklang_betontojas.jpg

Werner Michlits végül külön előadást szentelt a Meinklangnál alkalmazott speciális tartálynak, a betontojásnak (ld. kép). Erről már korábban, a Terra Hungarica Kékfrankos Napon is elhangzott némi információ. A lényeg, hogy a tojás alakja természetes, nincsenek benne élek, a folyadék akadály nélkül áramolhat benne. A tároló keresztmetszetének megszerkesztésében ősi szimbólumok és harmóniára utaló mozzanatok jelennek meg – ezt most nem részletezném. A beton porózus szerkezetének köszönhetően a bor nagyon lassan levegőzik, hasonlóan a hordós érlelésnél megszokott mikrooxidációhoz. Igaz, a betonon át a levegő beáramlása jóval lassabban történik. Az oxigén hatására polimerizálódó molekulák (tannin, antocianid) egyre nagyobbak lesznek, a tojás aljára süllyednek, miközben a könnyebb részecskéket felfelé hajtják. A kialakuló természetes áramlás nagyon hasonló a battonage technikához. Werner szerint a mérések azt mutatják, hogy a természetes áramlás a tojás felső kétharmadáig is felkeverheti a bort.

A már említetteken túl a gazdaságban egy sor más terméket is készítenek. A gyümölcsökből alma és szőlőlé készül. A gabonából egy salzburgi főzde segítségével sört készítenek. A csendes borokon túl készül habzóbor, jégbor, valamint bor- és almapárlat is. Ezen túl a Meinklang még alma- és borecet készítésével is foglalkozik. És így lesz teljes a kép. A biodinamikus gazdaság körforgása számtalan szinten ontja magából a különböző termékeket.

A kóstolt borok:

Somlóifehér 2011

Olaszrizling, juhfark és hárslevelű házasítása. Közép citrom szín. Illatában visszafogottan gyümölcsös csak, alma, citrus, kevés virág, nem túl bonyolult, de vonzó illat ez. Kóstolásra egy jó adag CO2 tűnik fel elsőként, alapborhoz mérten elég testes, citrusos, almás és szőlős világgal. Szép egyensúlya van, a kellemes savasság a közepesnél valamivel hosszabb lecsengéssel egyesül. Kellemes fanyarság az utóízben. Alapbornak kiváló. 5/6 pont.

meinklang_cimke.jpgHárslevelű 2010

Szőlős, traubis, golden almás és fehér virágos illat, benne az oxidációra utaló reszelt alma, amely érdekes módon szellőzéssel mérséklődik. Ilyet már tapasztaltam más bornál is, de csak ritkán. Kóstolásra itt is a CO2-t érzem először, testesebb az első bornál, elég érett hangulattal, birses és oxidációra utaló reszelt almás jegyekkel. A sav a közepesnél több, kissé kockás állagú, de a bor aromái szépen definiáltak és zamatosak, közepes lecsengéssel. 6 pont.

Juhfark 2010

Almasav bontáson esett át. Illata intenzív, virágos, túlérett gyümölcsös, almás, birses, sajtos, olajos magvakkal és az oxidáció jegyeivel. Szájban vastag, zamatos, elég magas alkohollal, fehér húsú gyümölcsökkel. A savakat kis maradékcukor ellensúlyozza. Jó zamatos, cseppet sem éretlen vagy zöldes hatású. Ennél a bornál már zavaróan erősek az oxidációra utaló jegyek. Mindazonáltal az évjárathoz képest dicséretes. 5 pont.

Juhfark 2009

Itt is volt almasav bontás, kevés ként kapott csak, pár napig héjon erjesztették. Tiszta, intenzív illat, virágos, erős és fajsúlyos, finom érett fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal. Kóstolásra somlaian vastag, krémes, tiszta, tartalmas és jól elkészített. Gyümölcseit érett lédús fehér húsúak adják, ezúttal az oxidáció árnyéka sem kíséri őket. A kevés maradékcukor csak kiemeli a bor zamatait. A lecsengés hosszú, benne elegáns cseresség is érezhető. Jó kis bor. Erős 6 pont.

Zárásul annyit, hogy a színes és érdekes előadásnak köszönhetően talán picit sikerült a biodinamikához közelebb kerülnöm. Egészen biztos, amint a természet kivirul és újra lesz látnivaló a szőlőben, el fogok majd látogatni a Meinklanghoz. Szeretnék ezekről a dolgokról sokkal többet megtudni. Igaz azonban az is, hogy ezúttal nem volt elég idő a mögöttes – érzésem szerint sokszor nyugtalanító – filozófia bemutatásához. Így vagy úgy, miközben a végtelenül nyugodt és boldog Werner Michlitst hallgatom, egyre csak az jár a fejemben, hogy tökmindegy milyen rituálék szerint élsz és dolgozol, ha boldog vagy az bizony téged igazol.

(A kép a vetítővászon fényképezésével készült, a minőségért elnézést kérek. A rajz a Meinklang tulajdonát képezi, remélem nem nagy baj, hogy itt megosztottam.)

(Diszklémer: A rendezvényre saját költségemen látogattam el.)

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr284895840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

117 2012.11.10. 15:13:24

Jó cikk!

A biodinamikus gazdaság alapvetése remek, szimpatikus és logikus. Egy gazdaság a saját biológiai ciklusát képes megteremteni, megfelelő egyensúlyban, kvázi önellátóként. Szép nézni egy jól működő és szervezett gazdaságot (akkor is, ha nem teljesen biodinamikus).

A bolygók állásának vizsgálata... khhm..

Egyébként láttam már olyan biodinamikus kertet, amely elhanyagolt volt, és a termékek sem voltak olyan szépek...

Ha a borászati technikára is annyira figyelnek,

117 2012.11.10. 15:15:42

mint a filozófia megtartására, akkor jók lesznek a borok...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.10. 23:03:04

@117: Köszi. BTW, mindenki kóstolja maga, és ítélje meg... ha vki érzi benne a "bio"-t, akkor hajrá. :)

shiraz 2012.11.11. 08:55:20

@akov: jó utat a mondovinora :)

117 2012.11.14. 10:02:52

Néhány hete az egyik pesti borbárban belefutottam az egyik palackba, ha jól emlékszem, a 2010-es juhfark volt. Már bontva volt, de vákuumdugózva. Emlékezetes élménnyé vált: az én tételem nemhogy erősen oxidált, hanem szinte illós volt. A bort ugyanakkor nem küldtem vissza, mert egyébként szép és részletgazdag volt. Egyáltalán nem szellőzött ki, sőt, a melegedéssel "a zavaró oxidációs jegy" egyre intenzívebbé vált. Érdemes megkóstolni, mielőtt kikér az ember egy-két pohárral.

Nem tudom, hogy ilyennek szánták-e. Azt sem tudom, hogy a többi palack is ilyen agresszív-e. A borbáros srác szerint pont a biodinamikus (organikus) művelés áldozata ez, és hogy többször előfordul, hogy a túlzottan alacsony (vagy nulla) kénhasználat miatt a bor nem tudja tartani azt az életpályát, amit szántak neki. És itt akár hónapokról is beszélhetünk.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.14. 10:11:35

@117: Kösz a visszajelzést, nagyon érdekes.

Szerintem a kevés kén okozza ezt, plusz a 2010-ben szüretelt talán nem annyira "állékony" v. full egészséges alapanyag.

A bor jó, de nem szabad szellőztetni, pár órán belül meg kell inni.

117 2012.11.14. 14:23:48

@akov: Igen, ez lehetett az oka a markáns animalitásnak is.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.14. 14:37:19

@117: Hehe, szóval animális is volt, nem rossz. Ez a tehénszar messzire elér. :D

117 2012.11.14. 18:38:13

@akov: Nem istállós volt, hanem amolyan kandúros változat, mint egy-két idősebb sauvignon blanc-nál. (Nálam pl. a Dveri Pax Vajgen 2007). Nem egyértelműen rossz, de nagyon markáns. Jelen esetben muszáj volt egy pezsgővel befejezni a néhány tételes italozást, hogy ne ez kavarogjon a fejemben. Az élmény tehát nem az egyértelműen rossz, hanem a maradandó és tanulságos kategória. :-)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.11.19. 20:24:03

Ne haragudj, de amit a 2010-es Juhfarkról írtál, az egész egyszerűen felháborító.

Ezen a boron legkevesebb három komoly borhibát lehet felfedezni, a belem majd kifordult tőle. Az a minimum, hogy törött ("erősek az oxidációs jegyek") - nem, hanem VASTAGON TÖRÖTT.

Brutális bretannomyces fertőzés miatt olyan kurva istállószaga van, mint egy bika segge lukának. Én azt hittem, hogy a tehénszar kiásása után valaki ebben a borban mosta el a használt tülköket.

A tejsavas erjedés egyrészt nem boldogult a savakkal, amelyek továbbra is bántóan harsogóak, de a lactobacillus nekiesett a cukornak, ettől geil, nyúlós ízhatás is jelen van.

Szerencsére van, ami elnyomja ezt az ízt: valami béna gázolajos büdösség, ami nem tudom, honnan került a borba.

Egyedül az egyensúlyra nem lehet panasz: a számtalan borhiba közül nehezen dönti el az ember, mitől undorodik jobban.

Öt pont - LOL, állati kíváncsi lennék, mi az a bor, amit felháborodottan visszautasítasz. Komolyan.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.19. 20:35:40

@RAMBO: Az átlagnál érzékenyebb vagyok a borhibákra.

Na most, a Terroir Clubban bontott palack egészen biztosan nem volt érzékszervileg brettesnek minősíthető. Igaz, valaki azt írja itt fent, hogy szellőzés után ez előjött belőle. Elképzelhető, hogy ennyi időt a mi palackunk nem kapott, nem volt trágya szaga, csak enyhén sajtosnak érztem, amit én az almasavbontás melléktermékének gondolok. Az oxidációt leszámítva a bor tiszta volt. Sőt, azért volt beltartalma, ez nem is lehetett vitás.

Mind a brett, mind pl. az egéríz - valamiért - oxidációval egyre erősebb, nekem ez a tapasztalatom.

Nem tudom, hogy ez a bor az acélon kívül látott-e mást, így a brett-fertőzés lehetősége is egy jó kérdés (persze magas alkoholnál, alacsony kénnél előjöhet).

Szimplán lehet, hogy olyan palackot kaptatok, ami nem volt tökéletes és beindult a palackban az újraerjedés, a sterilszűrés hiánya miatt pedig ez-az elszaporodott és nekiment a bornak. A csavarzár mellett sem kell csodának történnie, hogy valami ne legyen tökéletes. Persze, ha borbemutatón nem tökéletes palackot mutatnak, akkor az meg másért gázos, de nagyon.

A TC-ben vagy 30 ember volt, sokakkal beszéltem és senki nem jajongott az általad leírtak miatt, senkinek nem volt a cucc büdös.

A tanulság számomra ebből az, hogy vigyázni kell a Meinklang palackokkal.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.11.20. 07:58:25

@RAMBO: Köszi, hogy megosztod a véleményed. Az általad is feszegetett kérdések miatt valóban jó lenne (még) többet kóstolni termelőkkel, hogy pallérozódjon az ember technológia & borhibák területén is. (Bár nyilvánvalóan brettes és törött számomra sem volt a bor azon a kóstolón, de így, utólag érdekelne mit szóltál volna ahhoz a palackhoz.)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.20. 08:08:17

@Szomjas Gödény: Azert egy brettet es egy kiados "torest" had tudjunk megallapitani a termeloi kaszton kivulrol is. Az ox-ot illetoen benne volt a boogie a borban, es en ott es akkor, annal a palacknal 5p ertekben toleraltam is. Szar evjarat, alacsony ken, nem vartam mast.

Amit Rambo ir, szvsz tulzas. Megfekudt az a palack. A mienk nem volt ilyen, az tuti!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.11.20. 10:09:06

@akov: Ezt a bort a Terra Hungaricán kóstoltam - a termelő kínálta (az a szőke nő a honlapjukról), így az "adott palack hibás volt" dolgot kizárnám (mert gondolom megkóstolta, mielőtt kínálta). De írt ide más is a törésről (már ha az "én tételem nemhogy erősen oxidált, hanem szinte illós volt" kitételt érthetem így).

Nekem amúgy teljesen mindegy, hogy hány pontot adtok erre a borra, de ha a MA pontozását használjátok, akkor az "ígéretes" jelző nem tudom minek az ígérete. Nekem fura, hogy hibás bor öt pontot kap - de hát ez szubjektív sport.

Bocs, hogy telerondítottam a kommenteket, ha gondoljátok, moderáljatok nyugodtan. A saját blogomon nem véletlenül nem írtam erről a borról - nem akartam a negatívumokat előtérbe helyezni -, de kíváncsi voltam mások véleményére is, így jutottam ide.

európai 2012.11.20. 12:32:57

@RAMBO: Óriási vagy Rambó! Tetszett a fűtött hozzászólás. Emlékszem biodinamikus beszélgetésünkre vag 2,5 éve. Szóval, még nem győzött meg a téma. A brett az tényleg előtör szellőztetéssel, hétfőn ittam egy csúcs új-zélandi vöröset, valami nem stimmelt, ma reggel pedig brett bomba volt. Volt egy szintén piszok drága biodinamikus fehér de az is el volt kámpicsorodva rendesen.
Én totálisan birom a biodinamikát de mint azt a tapasztalatok bizonyitják, hozzáértés kell hozzá.
Ui: Két kóstolón is voltam az elmúlt hetekben ahol a töltögető hölgy NEM kóstolta meg a bort mielőtt kinálta.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.11.22. 22:03:14

@RAMBO: Köszi, hogy megosztod! Ne aggódj, hogy mást írsz, mint a többi blogger - ebből születnek az épületes eszmecserék. Miért kellene ezt kimoderálni...

@akov: Hát, szerintem ugyanezt írtam: nekem sem tűnt hibásnak. Engem azért aggaszt, hogy a Rambo által emlegett hibák jellemzően tételhibák, nem palackhibák - ha az egyik palack ilyen, akkor a többiben is ott kell lennie valamilyen mértékben ezeknek a hibáknak.

@európai: Nem értem a problémát. A Hunter Valley Kövidinka kupakos, így nem lehet dugós, a DAC HVK bizottság meg sosem engedne át brettes bort, ugye, tehát minek kóstolná meg a bort a hölgy...

Octopus 2012.11.25. 11:39:05

@Szomjas Gödény: tudtommal ezek asztali/eredetjelölés nélküli borok, itt nem játszik semmiféle DAC

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.11.25. 12:34:49

@117: nálunk 2 kandúr is van.
Egyszer maradandó és tanulságos lenne megkóstolni... ez legalább pénzbe nem kerül (a kandúrok egyéb bekerülési költségeit leszámítva).

117 2012.11.27. 11:59:35

@Hepci: Kóstolni nem kell feltétlenül, elég a bejárat-környéki szag alapján következtetni :-)
Egyébként is úgy tudom, más a zamata a terület-jelölősnek, meg más a normál veseműködés során keletkező anyagnak. :-) Ilyen helyzetekben talán az empirikus megfigyelést háttérbe szorítom kicsit. :-)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.01. 14:38:09

@RAMBO: tegnap kóstoltuk a Terrorklubban. Nagy lehet a palackvariáció, mert semmi problémát nem éreztem illatban (előtte náthás voltam, de tegnap már kb. gyógyultan), de a többiek se.
Az más kérdés, hogy nem adnék ennyi pénzt (4500 körül) egy olyan borért, ami ezek szerint ennyire kiszámíthatatlan, bármilyen csodásan is kevereg a csodatojásban. :)
süti beállítások módosítása