A Borrajongó

Látogatás Szepsy Istvánnál

2012. február 14. 06:00 - akov

hordo.jpgFolytatva a Tokaj Oremusnál megkezdett túrát, másnap Szepsy Istvánnál indítottuk a napot. Az éjszaka rákezdő hóesés reggelre már szépen betakarta Mádot és elhozta azt a téli csendet és nyugalmat, amit annyira szeretek. A délelőtti -11 fok és hótakaró ellenére azonnal indíts volt a szőlőbe. Pista bától’ senki nem távozik úgy, hogy ne látta volna a Mádi-medencére néző csodás fekvésű dűlőket. A tőkéket addigra már szépen meghintette a hó, csendben aludtak a furmintok a Nyulászóban és a Szent Tamásban. Nincs sok hátra, és minden kezdődik megint elölről!

Természetesen meg sem kísérelném bemutatni a birtokot. Mi értelme volna? Hisz Magyarország első számú bortermelőjénél vagyunk, amelynek – nem önös – célja, hogy elöl legyen és utat mutasson másoknak. Az elmúlt 10 év fejleményeinek köszönhetően – burgundi filozófia mentén – kialakult a dűlőszelektált száraz borokra épülő szortiment, amely abszolút meghatározza a birtok arcát. A kivétel nélkül hordóban erjedő száraz tételek célja Tokaj kiváló adottságainak bemutatása az egyes dűlők karakterén keresztül. Rengeteg mindenről beszélgetünk, az organikus művelés lehetőségeiről, a hordókról, történelemről, hozamokról, stílusokról, a jelenlegi gazdasági helyzetről, dűlőklasszifikációról és persze a kihagyhatatlan Nicolas Jolyról is. Érzem, zsong a fejem, de napestig tudnám hallgatni Istvánt, világos elképzelései vannak, a háta mögött vastag tapasztalattal és nemzetközi kitekintéssel. Nem sajnál időt és bort szánni az erre járóra, nyíltan beszél nagy tervekről, amelyek mentén Tokaj hamarosan meghódítja a világot. Hamarosan.

pince.jpg

A Szepsy pince. Katonás rend.

Jegyezetek szintjén összességében csak a benyomásaimat rögzítettem. A borok nagyon tetszettek, mindannyian azonos stílus mentén készülnek, tiszták és koncentráltak. Nézzük:

Király Hárslevelű 2008

Dűlőszelektált hárslevelű. Elképzelhető, hogy kikerül a szortimentből, hiszen így is rengeteg különböző tétel van, nehezen átlátható, mondja a gazda. Finoman citrusos, fehér virágos, körtés és almás, kevés zöldes vegetálisság színezi, utóbbi nagyon jól áll neki. Nagyon szép íve van, kellemes, kövességgel játszik. A hordó alig érezhető. 7 pont.

Birtok Furmint 2008

Koncentrált, szép egyensúllyal, almával, citrussal és körtével, nagyon szép lecsengéssel, eleganciával. 6+ pont, de a 7 sem volna ördögtől való.

Szent Tamás Furmint 2008

Nagy test, valamivel érettebb-teltebb alapanyag, másodsorban gyümölcsös, inkább a szikárság ásványosság határozza meg. A jó savakhoz persze pakolva van citrus is, alma is és még más fehér húsú gyümölcsök. Szép fahasználat, komoly arányok, a beltartalom integrálja az alkoholt. Irigylésre méltó a tisztaság, csakúgy mint az összes bornál. 7 pont, de bivalyerős.

Birtok Furmint 2009

Aromatikájában és felépítésében a 2008-asra hasonlít, igen erős birtokbornak. 6+ pont, kér még időt.

Úrágya Furmint 2009

Diszkréten mézes, intenzív illat, akácvirág, körte, fehér húsú gyümölcsök, citrusok és hordós fűszerek. A szájban krémes-olajos, fantasztikus tisztaság mellett citrust, almát, fehér húsú gyümölcsöket érezhetünk, a magas sav gyönyörűen illeszkedik a szerkezetbe. A nagyon szép fahatás mellett az ásványosság abszolút meghatározó. Megbonthatatlan egység, elképesztő bor. Magabiztos 8 pont, nagyklasszis.

Urbán Furmint 2009

Virágos-akácos, enyhén mézes, ásványos illat, mélység és komplexitás. Kóstolásra nagy koncentrációt érezhetünk, a komoly vastagság ellenére minden megtalálja a helyét: gyümölcs, fa, alkohol, cukor (2-3g/l) és test tökéletes egyensúlyban. Végtelen hosszú. A 8 pont nem is kérdéses.

nyulaszo.jpg

Alszik a Nyulászó. Hamarosan minden kezdődik elölről.

Szent Tamás Furmint 2009

Elképesztően zamatos bor, itt is érezhetünk egy enyhén egyensúlyozó cukortartalmat. A sok ásványt kiegészíti a citrom, az alma, a virág és a kis mézes hatás. Földöntúli egyensúllyal és végtelen hosszú utóízzel bizonyítja, hogy ismét egy erős 8 pontos borral hozott bennünket össze a sors.

Király Hárslevelű 2009

Fehér virágos illat, ásványosság és visszafogott vegetálisság, szeretni való zöld hatás, mint Szepsy-kézjegy ül az összes száraz boron. A közepesnél nagyobb testtel citrus, alma és más fehér húsú gyümölcsök avázkodnak be, a jó sav mellé szép ásványosság, enyhe kis cukortartalom és hosszú utóíz kínálkozik. 7 pont.

Szamorodni Édes 2008

Fantasztikusan eltalált arányok, letisztult és tisztán definiált ízkép. Simán krémes, nagyon-nagyon sok friss gyümölccsel, óriási intenzitással. Ennek ellenére mégis könnyed és jól fogyasztható. Végtelen utóíz. Hát ez megint egy nyolcas közeli lövés, maradjunk 7/8 pontnál. A kutyafáját! (korábban itt szerepelt nálunk, 7 pontig jutott)

Szepsy Cuvee 2007

Illatos, virágos és szappanos illat, szép botrytiszes jegyekkel, aszalt sárgabarackkal. Világosan érezhető a sárgamuskotály karaktere. Kóstolásra sűrű, tökéletes arányokkal, virággal, játékossággal, mézzel és finom kávéssággal az utóízben. Ezúttal visszafogottabb savtartalom támogatja a felépítményt, de tökéletesen elegendő tartást ad. Végtelen utóíz. Korábban kóstoltam egyszer, akkor ennyire nem tetszett, most elsöprő a hatása. Brutálisan erős 8 pont (9 pontot pincében nem osztunk, pedig korábban kiérdemelte nálunk).

Aszú 6 puttonyos 2006

Ennél jelentéktelenebb dolgoknak már húztak fel emlékművet. Elképesztő bor ez is, végtelen erő és csiszoltság. A 4 éves hordós érlelés miatt meghatározzák az oxidáció gazdagító jegyei, de ott vannak mellette a friss gyümölcsök, a sárgabarack és mások tonnaszám. Nagyon-nagyon-nagyon erős 8 pont, optimális kóstolási körülmények között tán simán több is.

Súlyos egy sort kóstoltunk, hideg is volt, pincében is voltunk, beszélgettünk is, remélem a foghíjas jegyzetek így is használhatók valamennyire. A borok annyira jók voltak, hogy nagyot nem lehetett tévedni. Biztosan érdekes játék szellőztetni, melegíteni és ötször visszakóstolni a tételeket, de ezúttal erre nem voltak adottak a körülmények. Mindenesetre óriási élmény volt, aki még nem járt erre, irány a Szepsy Birtok!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr134093877

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Magyar Érdemrenddel ismerték el Szepsy Istvánt 2012.03.15. 08:45:01

A minőségi bortermelés fejlesztéséért, a méltán világhírű tokaji borágazat érdekében végzett több évtizedes, határainkon túl is nagyra becsült munkássága elismeréseként a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetést kapta Szepsy István mádi…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.02.14. 16:30:37

Menyire nehéz időpontot egyeztetni a mesterrel?
Ti hány nappal előtte foglaltátok le az időpontotokat?

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.02.14. 16:32:50

hány napot vártál a jegyzet megírása és a közzététele között? nekem is hasonlóan nagy élmény volt ott járni, de néhány hónappal később meglepődve tapasztaltam, hogy a 2009-es birtok furmint mintha szétesett volna. akár szállítás után, akár sokat pihentetve ittuk, valahogy nem állt össze és nagyon távol volt attól a csodálatos nyitóbortól, amit a helyszínen ittunk... próbáltam szellőztetni, de nem sokat változott, mintha a fa és a bor különvált volna benne - sajnos ennél pontosabban nem tudom jellemezni.

egy üveget az egyik külföldi ügyfelemnek adtam és nem szeretném, ha csalódna. ha esetleg egy palackkal 2 hónap múlva újrakóstolnál és akár privátba is megírnád a tapasztalataidat, megköszönném, mert most nem tudom mit gondoljak... úgy ajánlottam, mint az egyik legjobb magyar borász nyitóborát, ráadásul az ügyfél szakértő...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.14. 17:05:43

@rszabi: Mivel ilyenkor senki nem járt Tokajban, könnyű volt, nem volt semmi gond vele.

@szenvedély S.: A múlt hét végén jártam a pincében, azaz 8-9 napja. A borokat Szepsy előttünk nyitotta ki és azonnal ittuk.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.02.14. 21:25:25

@szenvedély S.: Nekem csak az a tartós és visszatérő élményem a Szepsy furmintokkal, hogy megéri egy egész napot szellőztetni nyitás után (azért nem nagy dekanterben). Simán kibírja, és elég lassan tisztul ki az a kénes fülledtség, amit számos borban éreztem. Szerintem úgy nyújtja az igazi élményt.

Szegediszomelijé 2012.02.15. 20:42:08

Az én tapasztalatom is az, hogy a szellőztetést kifejezetten meghálálják István borai. És örülök, hogy a legújabb tapasztalat az, hogy mégsem egy rakás felfújt lufi a Szepsy száraz szortiment -lásd egy másik blog.
Bár engem az nem befolyásol:-)

SkyFol 2012.04.05. 13:59:32

Szepsy Szamorodni abszolút 8 pont (ha ez a maximum), mutasson valaki ennél jobb Szamorodnit!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.05. 15:17:17

@SkyFol: Szia! Köszi a látogatást.
Szerintem a műfajon belül például épp a fenti Szepsy-cuvée 07.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.05. 15:18:07

@SkyFol: Szia! Köszi a látogatást.
Szerintem a műfajon belül például épp a fenti Szepsy-cuvée 07.
süti beállítások módosítása